Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

tak na szybko-bo nie idzie wejsc na twoje wykresy-sciagnij obroty dmuchaw 30-35

Tak jak pisałem na tych samych ustawieniach było dobrze (dmuchawkę mam jakąś inną przy około 60% na sterowniku działa ona ze 100 % swojej mocy )

dopatrywałbym się przyczyny w opale

może zmniejszyć czas podawania no i może delikatnie moc dmuchawy ?

Może zapytam inaczej jaka jest przyczyna powstawania "kalafiorów" takich niedopalonych pozlepianych kawałków groszku. ?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie można tak zapisać - przynajmniej na razie nic nie wiadomo w tej sprawie _ chyba żeby jakoś kopiować ustawienia . Można odpisać na karteczkach i nakleić na worki ha ha :)

To jeszcze pare pytań

1. Przez www można zrobić backup ustawień / przywrócić ustawienia sterownika ?

2. Można podmienić stronkę sterownika (web ui) ?

Musisz dobrac odpowiedni nadmuch i podawanie, na tym eko musza byc calkiem inne ustawienia, ja palilem eko z juliusza i od niedzieli przeszedlem na pieklorz bytomski i na ustawieniach starych byl tylko kalafior. Teraz na brulim mam dm na 30 klapka od dmuchawy przyslonita 2/3 podawanie 8/34 nie spieka.

Pozdrawiam

mariusz4567 nie za szybko, bo sie pogubi, najpierw jeden parametr! sciagnie troche dmuchawe bo ma ponad 50% a jak dalej będzie mu sklejac goszek wtedy skroci czasy mniejsze podawanie i mniejsze czasy postoju...czp01 ekomax ma widziałem taką opcję węgiel kamienny, węgiel brunatny i chyba pelet jak dobrze pamietam

W odniesieniu do ostatniego wpisu. Mogę natomiast porównać spalanie węgla który aktualnie używam. Jeśli chodzi i ilość spalanego węgla to tu różnić nie widzę- jeśli są to tak małe, że szkoda pisać. Odnotowuję podobne wyniki na Ecoali i Brulim. Lepiej wygląda to jeśli chodzi o spieki i popiół. Tego jest mniej. Doszedłem praktycznie do relacji zasobnik= szuflada. W ecoalu nigdy mi się to nie udało. Bez względu na rodzaj korekty nadmuchu i ciągu komina, czasu podawania w zakresie 4-10s bo takie próbowałem. Dłuższych czasów nie praktykowałem.

• 2 weeks później...

Witam.

Kombinuję z trybem lato w brulim aby go w końcu dobrze ustawić - bo przy ustawieniach trybu podtrzymania 10 s podawania 70 s przerwy i 70 minut postoju podajnika - bruli mi po prostu wczoraj wygasł ( a jednak). :)

Bruli w podtrzymaniu jak za pierwszym podaniem nie podniesie temp. spalin o bodajże 15 st C to włącza swój algorytm i skraca podawanie do 5 s oraz zwiększa w drugim podaniu nadmuch do 43 %, a w trzecim podaniu znowu 5 s podania eko i nadmuch aż 53 % - no to się kopczyk zaraz zapada. Mój ekogroszek bobrek jest wysokokaloryczny i ma mało popiołu stąd też szybko się wypala i zapada przy takim algorytmie.

Zmieniłem na razie ustawienia trybu podtrzymana na 15s podawania 45s przerwy 20 minut postoju podajnika oraz ilość powtórzeń cyklu z 1 ustawiłem na 2 to może choć trochę oszukam ten algorytm bruliego aby mi nadmuchu z optymalnych 33% nie podnosił aż do 53 %.

Myślę, że zmiana eko na gorszy i mniej kaloryczny na lato pomoże no ale jeszcze takiego nie zakupiłem.

Mam ktoś pomysły jak ustawić bruliego aby w trybie lato na bobrku najlepiej:

1. Trzymał na kotle niską temperaturę np. w okolicy 46 st C

2. oraz aby przy tym nie zgasł i nie drążył swoim algorytmem krateru w retorcie.

???

:)

No fajna pogoda to mało kto siedzi na forum aby się głowić nad kotłami.

Jeszcze jedna niewiadoma mnie nurtuje w trybie lato - otóż czy w trybie lato można jakimś sposobem ustawić pracę cykliczną pompy CWU ( analogicznie tak jak CO)

??? opcja taka przydałaby się jak nic aby szybciej zrzucać nadmiar ciepła, które w trybie podtrzymania produkuje niepotrzebnie bruli. ???

:)

U mnie jest inny problem tj. temperatura kotła w ciągu dnia leci pod 80 st [w podtrzymaniu] a ten baran [bruli] zamiast doładować nadwyżką [zadana 45 st] zasobnik CWU to czeka aż dobije do 90 st ?

Jaki macie czas krótkiej przerwy ?

U mnie obecnie w podtrzymaniu czas pracy podajnika: 8s, czas postoju podajnika: 60 min, czas krótkiej przerwy: 5s, ilość powtórzeń: 3, moc dmuchawy: 25%.

W efekcie kopiec jest płaski, nie wygasa, ale temp. kotła nad ranem dobija do 80 st :o

Ustawię dzisiaj pompę CWU jako CWU+mieszająca - powinno to załatwić problem bo z wykresów wynika, że wysokiej temp. kotła towarzyszy niska temp. powrotu.

Jak w ogóle działa "czas krótkiej przerwy" bo za bardzo nie rozumiem ?

Czas krótkiej przerwy to inaczej czas przerwy pomiędzy jednym podaniem a drugim w trybie podtrzymania. Z tym, że po ostatnim podaniu i czasie przerwy dodaje jeszcze u mnie ponad 60s czasu pracy dmuchawy i wtedy krótsze podanie i wyżej dmuchawa itd. ( tu włącza się algorytm)

Dokładnie to u mnie w podtrzymaniu algorytm załącza podawanie jak temp. spalin spadnie do 70 st C a wyłącza pracę w podtrzymaniu jak spalin mają ponad 20 st C więcej czyli przy 92,6 lub 95,5.

Jak temperatura na kotle sięga mi 70 st C to bruli włącza pompę CWU chyba awaryjnie i wyłącza ją jak temp. na kotle spadnie do 65 st C.

Stąd też przydałaby się opcja pracy cyklicznej pompy CWU ( do ustawienia)