kretuu 07.03.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 tak na szybko-bo nie idzie wejsc na twoje wykresy-sciagnij obroty dmuchaw 30-35 Tak jak pisałem na tych samych ustawieniach było dobrze (dmuchawkę mam jakąś inną przy około 60% na sterowniku działa ona ze 100 % swojej mocy ) dopatrywałbym się przyczyny w opale może zmniejszyć czas podawania no i może delikatnie moc dmuchawy ? Może zapytam inaczej jaka jest przyczyna powstawania "kalafiorów" takich niedopalonych pozlepianych kawałków groszku. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 07.03.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Nie można tak zapisać - przynajmniej na razie nic nie wiadomo w tej sprawie _ chyba żeby jakoś kopiować ustawienia . Można odpisać na karteczkach i nakleić na worki ha ha To jeszcze pare pytań 1. Przez www można zrobić backup ustawień / przywrócić ustawienia sterownika ? 2. Można podmienić stronkę sterownika (web ui) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.03.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Kretuu, czytałeś co napisałem ? W każdym sterowniku dwustanowym po zmianie paliwa trzeba wprowadzić korekty. Przy jednym delikatne a przy innym bardziej drastyczne.Jaka to dmuchawa ale 60% wydaje mi się za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 07.03.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Musisz dobrac odpowiedni nadmuch i podawanie, na tym eko musza byc calkiem inne ustawienia, ja palilem eko z juliusza i od niedzieli przeszedlem na pieklorz bytomski i na ustawieniach starych byl tylko kalafior. Teraz na brulim mam dm na 30 klapka od dmuchawy przyslonita 2/3 podawanie 8/34 nie spieka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.03.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 mariusz4567 nie za szybko, bo sie pogubi, najpierw jeden parametr! sciagnie troche dmuchawe bo ma ponad 50% a jak dalej będzie mu sklejac goszek wtedy skroci czasy mniejsze podawanie i mniejsze czasy postoju...czp01 ekomax ma widziałem taką opcję węgiel kamienny, węgiel brunatny i chyba pelet jak dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.03.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 2. Można podmienić stronkę sterownika (web ui) ? mozna ale tylko lokalnie (lan) www bedzie juz standardowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 07.03.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Dzięki za info , lan mi w zupełności wystarczy. Jesli byłaby taka możliwość to chętnie zobaczyłbym ten plik strony. Gdyby ktoś udostępnił to byłbym wdzięczny pozdrawiam adam Edytowane 7 Marca 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 zobacz na esterownik...bawiłem się wczesniej ale już mi się nie chce podmieniasz sobie zrodło stronki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 07.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 http://images38.fotosik.pl/1406/80b54290aa92f5fbmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 hmmm ciekawy masz ten kociołek z 3 dmuchawami Napisz do Kamila z e-s to cię podciągnie.. da radę na bank bo robiłem sobie swoją wizualizację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 07.03.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 hmmm ciekawy masz ten kociołek z 3 dmuchawami Napisz do Kamila z e-s to cię podciągnie.. da radę na bank bo robiłem sobie swoją wizualizację, Piotrek42 Nie mam problemu z dmuchaniem :yes Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.03.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 taki czujnik temp wewnętrznej nie wstyd powiesić w pokoju.... http://www.techsterowniki.pl/tech-st280-produkty ale nigdzie cen nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 08.03.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dopasuje albo nie. U mnie większość sezonu paliłem Chwałowickim i nie mogę napisać, by była jakaś rewelacja. Zacząłeś - to dokończ. Jak rozwiązałeś ten problem? Czy na innym sterowniku było lepiej? .....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 08.03.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Może zapytam inaczej jaka jest przyczyna powstawania "kalafiorów" takich niedopalonych pozlepianych kawałków groszku. ? http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 08.03.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Zacząłeś - to dokończ. Jak rozwiązałeś ten problem? Czy na innym sterowniku było lepiej? .....? Palę teraz innym węglem ale spokojnie zostało mi jeszcze parę worków Chwałowickiego. Dziś, najpóźniej jutro go zasypię. Będę mógł porównać i napiszę o wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 08.03.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 W odniesieniu do ostatniego wpisu. Mogę natomiast porównać spalanie węgla który aktualnie używam. Jeśli chodzi i ilość spalanego węgla to tu różnić nie widzę- jeśli są to tak małe, że szkoda pisać. Odnotowuję podobne wyniki na Ecoali i Brulim. Lepiej wygląda to jeśli chodzi o spieki i popiół. Tego jest mniej. Doszedłem praktycznie do relacji zasobnik= szuflada. W ecoalu nigdy mi się to nie udało. Bez względu na rodzaj korekty nadmuchu i ciągu komina, czasu podawania w zakresie 4-10s bo takie próbowałem. Dłuższych czasów nie praktykowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.03.2012 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam. Kombinuję z trybem lato w brulim aby go w końcu dobrze ustawić - bo przy ustawieniach trybu podtrzymania 10 s podawania 70 s przerwy i 70 minut postoju podajnika - bruli mi po prostu wczoraj wygasł ( a jednak). Bruli w podtrzymaniu jak za pierwszym podaniem nie podniesie temp. spalin o bodajże 15 st C to włącza swój algorytm i skraca podawanie do 5 s oraz zwiększa w drugim podaniu nadmuch do 43 %, a w trzecim podaniu znowu 5 s podania eko i nadmuch aż 53 % - no to się kopczyk zaraz zapada. Mój ekogroszek bobrek jest wysokokaloryczny i ma mało popiołu stąd też szybko się wypala i zapada przy takim algorytmie. Zmieniłem na razie ustawienia trybu podtrzymana na 15s podawania 45s przerwy 20 minut postoju podajnika oraz ilość powtórzeń cyklu z 1 ustawiłem na 2 to może choć trochę oszukam ten algorytm bruliego aby mi nadmuchu z optymalnych 33% nie podnosił aż do 53 %. Myślę, że zmiana eko na gorszy i mniej kaloryczny na lato pomoże no ale jeszcze takiego nie zakupiłem. Mam ktoś pomysły jak ustawić bruliego aby w trybie lato na bobrku najlepiej: 1. Trzymał na kotle niską temperaturę np. w okolicy 46 st C 2. oraz aby przy tym nie zgasł i nie drążył swoim algorytmem krateru w retorcie. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.03.2012 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 No fajna pogoda to mało kto siedzi na forum aby się głowić nad kotłami. Jeszcze jedna niewiadoma mnie nurtuje w trybie lato - otóż czy w trybie lato można jakimś sposobem ustawić pracę cykliczną pompy CWU ( analogicznie tak jak CO) ??? opcja taka przydałaby się jak nic aby szybciej zrzucać nadmiar ciepła, które w trybie podtrzymania produkuje niepotrzebnie bruli. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.03.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 U mnie jest inny problem tj. temperatura kotła w ciągu dnia leci pod 80 st [w podtrzymaniu] a ten baran [bruli] zamiast doładować nadwyżką [zadana 45 st] zasobnik CWU to czeka aż dobije do 90 st ? Jaki macie czas krótkiej przerwy ? U mnie obecnie w podtrzymaniu czas pracy podajnika: 8s, czas postoju podajnika: 60 min, czas krótkiej przerwy: 5s, ilość powtórzeń: 3, moc dmuchawy: 25%. W efekcie kopiec jest płaski, nie wygasa, ale temp. kotła nad ranem dobija do 80 st Ustawię dzisiaj pompę CWU jako CWU+mieszająca - powinno to załatwić problem bo z wykresów wynika, że wysokiej temp. kotła towarzyszy niska temp. powrotu. Jak w ogóle działa "czas krótkiej przerwy" bo za bardzo nie rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.03.2012 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Czas krótkiej przerwy to inaczej czas przerwy pomiędzy jednym podaniem a drugim w trybie podtrzymania. Z tym, że po ostatnim podaniu i czasie przerwy dodaje jeszcze u mnie ponad 60s czasu pracy dmuchawy i wtedy krótsze podanie i wyżej dmuchawa itd. ( tu włącza się algorytm) Dokładnie to u mnie w podtrzymaniu algorytm załącza podawanie jak temp. spalin spadnie do 70 st C a wyłącza pracę w podtrzymaniu jak spalin mają ponad 20 st C więcej czyli przy 92,6 lub 95,5. Jak temperatura na kotle sięga mi 70 st C to bruli włącza pompę CWU chyba awaryjnie i wyłącza ją jak temp. na kotle spadnie do 65 st C. Stąd też przydałaby się opcja pracy cyklicznej pompy CWU ( do ustawienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts