czp01 18.03.2012 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Powrót mam ciągle w okolicach co najmniej 50 st C to tu funkcja CWU plus mieszająca nie zadziała bo ona włącza się chyba dopiero poniżej 39 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.03.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jeszcze jeden wniosek mi się nasunął - otóż algorytm w trybie podtrzymania ignoruje ustawienia czasu postoju podajnika a włącza podajnik ( plus proces grzania w trybie podtrzymania wynikający z algorytmu) jak spadnie mu temperatura spalin u mnie do 70 st C. Hmmm skąd to 70 st C a nie np. 50.....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.03.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 No trzeba coś z tym trybem podtrzymania w Trybie lato zrobić bo nie może być tak, że w trybie podtrzymania kocioł tak grzeje, że co 2 lub 3 godziny dochodzi na kotle na 70 st C i włącza się awaryjnie pompka CWU aby zrzucić do bojlera nadmiar ciepła. Przecież tryb podtrzymania jest po to aby kocioł nie zgasł a nie po to aby go przegrzewał - ma ktoś jakiś pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.03.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 No trzeba coś z tym trybem podtrzymania w Trybie lato zrobić bo nie może być tak, że w trybie podtrzymania kocioł tak grzeje, że co 2 lub 3 godziny dochodzi na kotle na 70 st C i włącza się awaryjnie pompka CWU aby zrzucić do bojlera nadmiar ciepła. Przecież tryb podtrzymania jest po to aby kocioł nie zgasł a nie po to aby go przegrzewał - ma ktoś jakiś pomysł U mnie załącza CWU dopiero przy 80 st, a podtrzymanie załącza się gdy temp. spalin spadnie do 50 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.03.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Odpowiem wam krótko i na temat, wrzućcie sobie 0.0.0.1.16 i skończą się wasze problemy Ja tam wyrywny nie jestem ze wrzucaniem wszystkiego nowego w dodatku jak to stare dobre było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 SUSPENSER loknij sobie na moj wykresik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.03.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Kombinuję z trybem lato w brulim aby go w końcu dobrze ustawić - bo przy ustawieniach trybu podtrzymania 10 s podawania 70 s przerwy i 70 minut postoju podajnika - bruli mi po prostu wczoraj wygasł ( a jednak). Da się wygasić Bruliego - dlatego, że na temperaturę wskazywaną przez czujnik temp. spalin ma wpływ czujnik temp. kotła [przewodzenie ciepła przez żeliwo czopucha i metalową obudowę czujnika], więc po np. rozbujaniu kotła do 70 st i minimalnej temp. spalin 50 st przy zbyt długim czasie przerwy w podtrzymaniu i braku w tym czasie pracy kotła musi wygasnąć [czujnik temp. spalin nie wykaże <50 st dokąd kocioł nie ostygnie na tyle, że wpływ jego temp. na temp. obudowy czujnika na to nie pozwoli]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.03.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 SUSPENSER loknij sobie na moj wykresik Chętnie tylko podaj link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 To jeszcze nie dodałeś do ulubionych??? te 2 strzały to katony spaliłem.poszedł na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.03.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 No w brulim szykują się ciekawe zmiany. W ustawieniach użytkownika pojawiła się na dole opcja " podawanie sekwencyjne " jeszcze nie aktywna ale sama nazwa jest dość prowokująca. Ma ktoś jakieś przecieki na temat tej funkcji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.03.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Czesław, na wszystko przyjdzie pora, na razie lato idzie chłopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.03.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Idzie, idzie - jutro kończę sezon jak dobrze pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.03.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Zazdroszczę.Dobrej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Idzie, idzie - jutro kończę sezon jak dobrze pójdzie lepiej nie, bo żona spakuje a weekend zapowiadają ochłodzenie, wiatr i śnieg z deszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.03.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Idzie, idzie - jutro kończę sezon jak dobrze pójdzie Dobrze masz chłopie. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.03.2012 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 lepiej nie, bo żona spakuje a weekend zapowiadają ochłodzenie, wiatr i śnieg z deszczem Tu Ci Vld przyznaję w 100 % rację temperatura w domu spadła od wczoraj jak zakręciłem centralne do dzisiaj prawie do 22 st C - to trzeba przynajmniej grawitację puścić na dom - co do pogody to posłucham jeszcze przepowiedni jakiegoś Bacy - oni mają mniej wpadek niż pogodynki Dobrze masz chłopie. Pozdrawiam:) Również pozdrawiam - ale lato muszę jeszcze na trochę odwołać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.04.2012 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam. Niestety ciągle mam problem z grzaniem CWU w trybie lato. Ogólnie mówiąc sterownik bruli w trybie samego podtrzymania za wysoko grzeje kocioł tak, że niepotrzebnie marnuje się tu ekogroszek a kocioł stoi na 62 st C a zapotrzebowania na ciepło nie ma. To o czym pisze dobrze obrazuje na moim sterowniku dzień dzisiejszy tj. 18.04.2012 r. od godz. 0,00 do 6,00 rano http://bruli.czp.pl/ . Zadana CWU w tym czasie 42 st C, CWU mam 44 st C a więc nie ma potrzeby dogrzewania CWU a tymczasem sterownik samym trybem podtrzymania trzyma kocioł w okolicach od 60 do 62 st C.( toż to czysta strata energii w tym eko) Moim zdaniem winę za ten stan rzeczy ponosi algorytm bruliego, który zawsze włącza się w trybie podtrzymania jeżeli po pierwszym podaniu ustawionym przez użytkownika kocioł nie podniesie temperatury spalin o ponad 15 st C. Takie zaprojektowanie trybu podtrzymania miało prawdopodobnie zapobiegać wygaśnięciu kotła ( czyli taka detekcja). Tymczasem wygląda to tak, że po pierwszym podaniu kocioł nie podnosi temperatury spalin o 15 st. C to włącza się algorytm i daje kolejne krótsze dawki paliwa i coraz to wyżej podnosi moc dmuchawy u mnie z 33% podnosi do ponad 50 % a to na mojej dmuchawie jest już prawie huragan. W końcu temperatura spalin podnosi się o ponad 30 st C , temperatura na kotle dobija do 62 st C a kopczyk jest tak wydmuchany, że się sporo zapada i dopiero wtedy algorytm podtrzymania się wyłącza. Nie wiem jak ten tryb podtrzymania lepiej opanować bo jak zmniejszę podawanie w trybie podtrzymania z 20 s np. na 10 s to kocioł potrafi zgasnąć. Nasunęło mi się kilka pomysłów jak można by przeciwdziałać temu negatywnemu działaniu bruliego i stratom ekogroszku w trybie podtrzymania bruliego: 1. Wyłączyć algorytm bruliego w trybie podtrzymania i wtedy wystarczy ustawić odpowiedni czas przerwy w podtrzymaniu aby kocioł nie zgasł i tyle bo tryb podtrzymania ma być tylko po to aby kocioł nie zgasły a nie po to aby produkować nadmiar energii – no tylko jak to zrobić i czy jest to możliwe ? 2. Zmienić w trybie podtrzymania bruliego tak, że wystarczy mu przyrost temperatury o 5 st C a nie o 15 st C aby nie włączać algorytmu – tu jednak na pewno potrzebna by była ingerencja programisty ES, 3. Ustawić lepiej bruliego w TRYBIE LATO – tak aby nie włączał mu się algorytm i aby faktycznie tryb podtrzymania służył tylko podtrzymaniu a nie grzaniu – ale jak to zrobić to tu liczę na pomoc bardziej doświadczonych użytkowników Problem ten opiszę również na forum ES to może w końcu wspólnymi siłami uda się go rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.04.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 czesław za bogate parametry w podtrzymaniu masz ustawione.Czym teraz palisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.04.2012 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Aktualnie od 17 kwietnia zmieniłem ekogroszek na trochę mniej kaloryczny tj. z kwk Julian - kupiony w Lipcu 2010 r. - ale nie widać specjalnie żadnej różnicy poza tym, że julian w porównaniu do bobrka ma trochę więcej popiołu. Jak miałem podawanie w podtrzymaniu na 10 s to mi kocioł wygasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 19.04.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Kolego czp01 ja co prawda nie mam takiego stera jak ty (nawiasem mówiąc zamierzam kupić) ale na twoim miejscu spróbowałbym ustawić 10 sek podawania oraz zwiększyć ilość powtórzeń do 2. Może wtedy nie wejdzie ci w algorytm. Moim zdaniem powinien wtedy osiągnąc wymagany przyrost temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts