Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Testowałem wielość powtórzeń - to przy ustawieniu powtórzeń na 3 nie wejdzie w algorytm bo podbije temperaturę spalin ponad wymagane 15 st C. No ale temp. CO wtedy też niepotrzebnie utrzymuje się wysoko i też tu jest strata bo w podtrzymaniu marnuje niepotrzebnie za dużo ekogroszku ( podając 3 razy) gdzie normalnie do utrzymania żaru w retorcie w tej samej jednostce czasu wystarczyłoby w zupełności 1 podanie eko.

Po prostu ten tryb podtrzymania bruliego w Trybie Lato marnuje za dużo paliwa a chcę palić bardziej ekonomicznie a tu wychodzi mi 5,16 kg eko na dobę to trochę za dużo.

Musi być jakiś sposób pozbycia się tego algorytmu ( lub wyłączenia go) - hmmm a gdyby tak odłączyć fizycznie od sterownika czujnik temp. spalin to sterownik powinien dalej pracować a może nie włączy algorytmu skoro nie będzie miał danych na temat temp. spalin ?

Ktoś może testował takie odcięcie ?.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego czp01 ja co prawda nie mam takiego stera jak ty (nawiasem mówiąc zamierzam kupić) ale na twoim miejscu spróbowałbym ustawić 10 sek podawania oraz zwiększyć ilość powtórzeń do 2. Może wtedy nie wejdzie ci w algorytm. Moim zdaniem powinien wtedy osiągnąc wymagany przyrost temp.

czp01 dodam do tego że przy tym eko możesz dać 2 X 8 albo 9, co 20s i czas postoju podajnika daj ze 100 a nawet 120min.

Nie powinno być przerostów temperatury.

Już pisałem wiele razy że na lato jest lepszy słabszy groszek, ja latem palę czechem z Komoran, lepiej przechowuje żar i nie ma przeregulowań.

Powiem ci że całe lato miałem postój podajnika na 150min przy tym paliwie, czyli 150min stał nic nie robiąc, następnie podanie przy czechu 10s, 20s przerwy i drugie podanie 10s i znowu 150min stania, no chyba że trzeba było dogrzać CWU.

Nigdy kocioł nie wygasł.

Daj 100 na początek, przecież rozpalić nie problem hehe.

Nie powinno zgasnąć.

Jak nie zgaśnie do rana i kopiec się nie zapadnie to zwiększ jeszcze postój na 120.

Gdyby żar zszedł za nisko to daj 2 X 10 żeby podawać tyle samo chociaż czas będzie inny.

Latem kopiec może być lekko wklęsły.

No czas postoju mam na 100 minut i przez noc nie zgasło to niech tak zostanie.

Dzisiaj od 9,00 przestawiłem Tryb Lato dla potrzeb samego CWU na Tryb CWU Normalny przy ogólnym trybie grzania CO - i trybie regulatora pokojowego ale zablokowanym na 13 st C - tak, że nie powinien włączać CO - pompy CO na wyłączona i jeszcze je fizycznie od sterownika odepnę na wszelki wypadek. Temperatura CO na 45 st C w godzinach wieczornych gdzie CWU ma być 45 st C, a przez resztę dnia na 42 st C.

Przy takich ustawieniach trybu grzania CWU mam nadzieję, że kocioł nie będzie mi tak wysoko przebijał z temperaturą i grzanie CWU będzie odbywało się stabilniej. No czy oszczędniej to tego nie wiem. Ostatnia średnia dobowa zużycia ekogroszku to 4,5 kg a dobę wcześniej 4,75 kg na ekogroszku Julian - kupionym na kopalni w 2010 r. Na julianie wychodzi jednak deczko mniejsze zużycie niż na bobrku być może dlatego, że ma deczko niższą kaloryczność i trochę większą zawartość popiołu to eko tak szybko się nie wyżarza w trybie podtrzymania. :)

Wielkość spalania dla potrzeb samego CWU jest już dla mnie do przyjęcia na bojlerze 200 litrowym no ale mogło by jeszcze co nieco spaść niżej :)

Tak - przez dzień CWU ma 42 st. C a od 18,30 do 24,00 45 st C.

Na razie po 2 godzina nowych ustawień to wynik nie jest jeszcze w pełni wiarygodny bo może być to przypadek, ale wczoraj w Trybie Lato w godz. od 9,00 do 11,00 sterownik kręcił ślimakiem przez 69 s - a dzisiaj od 9,00 do 11,00 na nowych ustawieniach kręcił tylko 20 s.

Czyli zapowiada się lepiej ale zobaczymy do jutra do 9,00 po pełnej dobie jak to wyjdzie :)

No po pełnej dobie wyszło na to, że kocioł na nowych ustawieniach spalił dla potrzeb CWU równo 4 kg eko czyli co najmniej o 0,5 kg na dobę mniej niż na ustawieniach normalnych sterownika w TRYBIE LATO czyli jest lepiej. Wniosek z tego taki, że moje dzikie ustawienia ( z przerobieniem trybu CO na CWU) są bardziej ekonomiczne i tu pewnie mam jeszcze małe pole do poprawy tych ustawień :)

Ps.

No w porównaniu do ubiegłego roku gdzie kocioł w Trybie Lato potrafił mi spalić nawet 9 kg to teraz mam o całe niebo lepiej :)

czp proponuję jeszcze zwiększyć przerwę podajnika w podtrzymaniu i wykorzystaj bardziej dotkliwie strefy :)

Zajrzałem teraz jak masz ustawione i temperaturę CWU w nocy masz obniżoną tylko o 4 stopnie. Jeśli spadnie ci poniżej w nocy to kocioł ją podgrzeje a po co ?

Jeśli potrzebna ci pełna temperatura do godz. 24-ej to ok ale po tej godzinie obniż ją nawet o 20 stopni i będziesz miał pewność że kocioł ją nie będzie dogrzewał w nocy.

Jeśli potrzebujecie pełnej temperatury np. na 6 rano to ustaw grzanie od 5,30 do np. 6,30 i znowu obniżona. Wracacie z pracy np. o 16-ej to daj grzanie na 15,30 do 17-ej, później znowu obniżona do wieczornej kąpieli i znowu podgrzanie do pełnej zadanej.

To taki przykład.

Możesz luknąć jak było u mnie w programatorze.

Jak potrzebujesz CWU w czasie gdy jest obniżona to i tak będziesz miał tylko o trochę niższej temperaturze.

Jak wyłączałem grzanie np. o 23-ej a następne było np. o 8-ej rano to i tak mogłeś normalnie wziąć prysznic np. o godz. 6,30 i jeszcze trzeba było podmieszać chłodną.

No chyba że twój bojler ma duże straty.

karoka65 - jasne działam dalej znowu trochę zwiększyłem przerwę i zobaczymy czy do rana nie wygaśnie i dalsze działania po kolei.

:)

Myślę że do 3kg/dobę powinieneś zejść, gdyby kocioł nie był taki wielki może i troszkę niżej.

Dopasuj sobie dobrze strefy do potrzeb i będzie git :)

To bardzo dobry sterownik do "żyłowania" zużycia paliwa latem.

• 4 weeks później...