Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Co to znaczy "Grupowe sterowanie dmuchawą" ?

Teraz jak włącza się dmuchawa uzyskuje dokładnie tyle mocy ile ustawisz na sterowniku , działa na zasadzie włącz-wyłącz, a sterownie grupowe działa na zasadzie modulacji, raz wiatraczek kreci się wolniej raz szybciej ( w zależności od potrzeb) gdzieś widziałem nowy soft do bruliego konstruktorzy poszli w kierunku regulacji procesu spalnia (wg mnie dobrze- bo jaką kto ma instalację to skąd moga wiedzieć??) dodano kilka fajnych opcji, dodano automat ( a jednak) można ustawic moc kotła..niby rewolucji nie ma, ale komfort dla niewprawnych użytkowników jest...generalnie - idą do przodu i cos się dzieje :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytałem wasze posty w okresie zimowym kiedy w różny sposób doregulowywaliście pracę pieca w zależności od temperatury na zewnątrz. Zastanawiam się czy skoro bruli czy też ecoal można podłączyć do kompa przez sieć czy nie możnaby tego wykorzystać. Wiadomo oba sterowniki zwłaszcza ecoal pracują na jakimś uniwersalnym oprogramowaniu i nie zawsze dana nastawa jest dobra dla danej temperatury. Dlatego czy dałoby się w programie obsługującym sterowniki zapisywać najlepsze nastawy przy danych warunkach zewnętrzych a potem w kolejnym roku program na podstawie wskazania czujników (zwłaszcza temp. zew.) ustawiałby to co było w najlepsze. To samo tyczyloby się róznych typow węgla plik z nastawami zapisywalibyśmy np pod nazwą pieklorz lub czeski i potem po zasypaniu węglem załadowywałoby się do programu plik z nastawami dla danego węgla. W ten sposób każdy stworzyłby po paru latach swój idealny algorytm dostosowany do jego własnej instalacji.

Nawet jeśli wiązałoby się to z koniecznością trzymania sterownika podpiętego na stałe do jakiegoś kompa to myślę, że zakup jakiego używanego lapka nie stanowiłby problemu. Zwłaszcza,że można sobie tym samym lapkiem w prosty sposób ustawić obsługę innych urządzeń, (oświetlenie zewnętrze, alarm itp) i mieć do tego wszystkiego dostęp z neta.

Edytowane przez Beata&Slawek

• 4 weeks później...

Różnie :

np.

- niektórzy wygrzewają w lecie np. wylewki i dom i włączają w tym celu podłogówkę lub całe centralne.

- dla innych tryb lato nie spełnia oczekiwań bo np. za wysoko przebija temperaturę dla potrzeb samego CWU to np włączają tryb grzania CO ale oszukany bo fizycznie odlączają pompę CO i grzeje się tylko samo CWU ( ale na sterowniku widać jakby się grzało centralne) - też tak testowałem.

- jeszcze inni mogą grzać w lecie jakieś inne pomieszczenia niż mieszkalne.

:)

Jest taka stronka .

https://esterownik.pl/zdalny-dostep

można podejrzeć jak pracują kotły z e.steronikiem .

Zastanawia mnie jak to czytać te wskazania ?

np. tu:

https://esterownik.pl/remote/268

grzeje tylko CWU ?

a tu :

https://esterownik.pl/remote/141

chodzi samo centralne w lecie ?

Tak jak napisał ci czp, Bruli grzeje tylko CWU a eCoal pracuję z CO, dużo ludzi teraz suszy nowe domki.

Wejdź sobie w zakładkę Archiwum i wybierz Wykresy

zobaczysz jak wszystko ładnie na nich widać.

Różnie :

np.

- niektórzy wygrzewają w lecie np. wylewki i dom i włączają w tym celu podłogówkę lub całe centralne.

- dla innych tryb lato nie spełnia oczekiwań bo np. za wysoko przebija temperaturę dla potrzeb samego CWU to np włączają tryb grzania CO ale oszukany bo fizycznie odlączają pompę CO i grzeje się tylko samo CWU ( ale na sterowniku widać jakby się grzało centralne) - też tak testowałem.

- jeszcze inni mogą grzać w lecie jakieś inne pomieszczenia niż mieszkalne.

:)

Może hoduje w piwnicy jakieś zioło flying.gif

Tak jak napisał ci czp, Bruli grzeje tylko CWU a eCoal pracuję z CO, dużo ludzi teraz suszy nowe domki.

Wejdź sobie w zakładkę Archiwum i wybierz Wykresy

zobaczysz jak wszystko ładnie na nich widać.

Tak oglądałem i cofałem się w czasie znalazłem nawet takie miejsca gdzie widać jak kocioł wygasł na całą noc zimą i dopiero rano zostało ponownie rozpalony zastanawiam czy nie dokupić ST-65 GSM mam ST- 37 lub zmienić sterownik na inny .

Możesz rozważyć Bruli, dostajesz powiadomienia na komórkę i na skrzynkę mailową o wystąpieniu alarmów ( bezpłatnie).

Dodatkowo od nowego sezonu nie będzie tylko sterownikiem dwustanowym ale będzie można pracować w pełnym automacie jak na Ecoalu.

Czyli trzeba by poczekać na nową wersję ,czy tylko z ciągnąć potem inny soft ?

A on będzie dobrze współpracował z pancerpolem PPSM.

Edytowane przez animuss

Czyli trzeba by poczekać na nową wersję ,czy tylko z ciągnąć potem inny soft ?

A on będzie dobrze współpracował z pancerpolem.

Nowa wersja już jest ale jeszcze nie dostępna publicznie. Tak wystarczy później ściągnąć ze strony i wrzucić do sterownika.

Bruli steruje z powodzeniem nawet tłokami.

Na razie mój kocioł ma też Pancerpola, co jakiś czas podłączam Bruli naprzemiennie z Cobrą i eCoalem.