Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Od tego sezonu będzie mógł pracować z każdym kotłem z podajnikiem ślimakowym z tym,że nie będzie dostępny :)

Dostępny natomiast jest bruli.pl,który jest bardzo podobny do eCoal.pl poza softem z pracą ciągłą.

Coś mi się wydaje że chyba nawet bruli będzie lepszy :D choćby dlatego że można go zastosować do WSZYSTKICH kotłów, nie tylko brucera czy burnera....do starych palników pancerpola, do ekoenergii , palić miałem, peletami, czeskim eko- taki bardzie uniwersalny, dwustanowy dla zaawansowanych użytkowników i automatyczny dla nowych palaczy..

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś mi się wydaje że chyba nawet bruli będzie lepszy :D choćby dlatego że można go zastosować do WSZYSTKICH kotłów, nie tylko brucera czy burnera....do starych palników pancerpola, do ekoenergii , palić miałem, peletami, czeskim eko- taki bardzie uniwersalny, dwustanowy dla zaawansowanych użytkowników i automatyczny dla nowych palaczy..

Taki ma właśnie być.

Jednej rzeczy mi brakuje, jeżeli chodzi o dobór dmuchawy do kotła przy brulim.

W trakcie ustawiania i dobierania nadmuchu nie kręci się wirnik danej dmuchawy.

Łatwiej byłoby dopasować dane wyjściowe, tj. nadmuch minimalny dla czujnika spalin, nadmuch w trybie pracy oraz podtrzymania a także ręcznym, gdyby w momencie nastawiania wartości wentyl się kręcił z zadanymi obrotami.

Jednej rzeczy mi brakuje, jeżeli chodzi o dobór dmuchawy do kotła przy brulim.

W trakcie ustawiania i dobierania nadmuchu nie kręci się wirnik danej dmuchawy.

Łatwiej byłoby dopasować dane wyjściowe, tj. nadmuch minimalny dla czujnika spalin, nadmuch w trybie pracy oraz podtrzymania a także ręcznym, gdyby w momencie nastawiania wartości wentyl się kręcił z zadanymi obrotami.

Wyjaśnij proszę, dlaczego łatwiej?

Wyjaśnij proszę, dlaczego łatwiej?

- bo nie muszę wychodzić z nastaw i przechodzić w tryb pracy, aby wszystko sprawdzać-, oszczędzam czas.

- bo tak jest zwyczajnie poręczniej i wygodniej

- bo z takiego rozwiązania mogę na kilku produktach korzystać i uważam je za lepsze

Więc moim zdaniem można to poprawić, jeżeli firma zechce. Stosowną uwagę wysłałem, aby była jasność.

Aktualnie przepalam drewnem dla potrzeb samego CWU i bruliego ustawiam w trybie ręcznym "R" a palę tylko z wykorzystaniem ciągu naturalnego no i włączam pompkę CWU. Wiem o tym, że przy takim paleniu należy kotła pilnować aby go nie przegrzać no i tu miłe zaskoczenie bo w trybie ręcznym po osiągnięciu temperatury maksymalnej a u mnie to 65 st C - sterownik włącza pompy CO aby zrzucić nadmiar ciepła. :)

W nowym sofcie bruliego będzie można włączyć tryb automatyczny ( i go doprecyzować) a jak się nam nie spodoba to możemy przełączyć na pracę dwustanową na taką jaka jest na aktualnym sofcie. :)

czyli dołożą do niego PID/FL

doprecyzować - tzn odpowiednia korekta nadmuchu, lub podawania

czy będzie ręcznie ustawiamy próg mocy min, tzn przejścia z automatu na dwustan?

Nie użytkowałem nigdy sterownika z PID czy FL to trudno mi się w ten sposób odnieść do automatycznej funkcji bruliego. Na spotkaniu w Kutnie na którym ostatnio byłem to producent sterownika określił automatyczną funkcję bruliego jako tzw " spalanie grupowe" i wyłuszczył nam istotę jego działania. Ponieważ nie ma jednak jeszcze oficjalnej wersji tego nowego softu to nie mogę nic więcej napisać ( bo jeszcze coś pokręcę). Testuję teraz w trybie Lato dla potrzeb samego CWU tą nową wersję testową bruliego - ale na podstawie samego trybu lato trudno cokolwiek powiedzieć jak będzie sprawowała się funkcja spalania grupowego przy większym zapotrzebowaniu na ciepło. Funkcja ta ma pozwalać na pracę ciągłą z tym, że przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło tak jak teraz obserwuję przy samym CWU to gdy kocioł przekroczy temperaturę zadaną o 1 st C to po prostu się odstawia.

Do października całkiem niedaleko to wtedy zobaczymy jak nowy soft się sprawdzi.

:)

co nie co już teraz można zobaczyć :)

wprowadzili stopniowanie mocy jak w recalart 8-12-16-20-25 kW z ręcznymi nastawami dmuchawy dla każdego z nich

tylko jak na moje oko dziwnie podawane jest paliwo, bo przy 16 i 8 kW tak samo 7s podawania - 20s przerwy. Po czym jeszcze dziwniejsze dopalanie przez 2 min bez podawania. Faktycznie jakaś nowość w podejściu do sterowania.

co nie co już teraz można zobaczyć :)

wprowadzili stopniowanie mocy jak w recalart 8-12-16-20-25 kW z ręcznymi nastawami dmuchawy dla każdego z nich

tylko jak na moje oko dziwnie podawane jest paliwo, bo przy 16 i 8 kW tak samo 7s podawania - 20s przerwy. Po czym jeszcze dziwniejsze dopalanie przez 2 min bez podawania. Faktycznie jakaś nowość w podejściu do sterowania.

Zaskakuje co?

Podglądałem sobie wczoraj pracę bruliego jednego z kolegów w trakcie grzania cwu. Wygląda na to, że sterownik robi to co ja u siebie preferuję od paru sezonów. Jest tylko taka różnica, że robi to sam. Jedynie zastanawia mnie to dlaczego startuje po dłuższej przerwie z wysoką mocą. Wtedy na retorcie żaru jak na lekarstwo. No chyba że przegapiłem właściwy moment startu.

po to by możliwie szybko uzupełnić nawęglenie.

Srednio mi się podoba taki zmienny sposób nawęglania, nie w każdym palniku się to sprawdzi. Wykresy tlenku i tlenu też pewnie latają od sciany do sciany. Jedyny plus takiego sterowania to lepsze dopalanie koksującego opału, ale czy z tego powodu warto było psuć spalanie lepszych paliw?

Pozatym palacz musi mieć jakieś przeszkolenie z regulacji nadmuchu, by wiedział w którym momencie cyklu ma oceniać poziom nawęglenia.