Vld 25.07.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 odwrotniena poczcątku lepszy większy nadmuch, bo szybiej palnik będzie nabierał właściwą temperaturę, bo po podaniu jest dużo części lotnych do odgazowania, bo większy nadmuch lepiej uformuje odpowiednią warstwę - szczególnie ważne w tłoku.Ciekaw jestem jak wygląda to w wersi dla tłoka, bo jak by tak samo wrzucał 5 dawek po 250gr w krótkim czasie, to by go odrazu zgasił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.07.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 A ja czekam na nowe opcje sterownika - na razie planuję montaż wodomierza z impulsatorem na powrocie. Strasznie drogi taki wodomierz - znalazłem za 160 zł nowy na 3/4 cala przepływ 2,5 m3, w Allegro jest trochę tańszy: http://allegro.pl/przetwornik-przeplywu-2-5l-imp-i2507459862.html no i jest jeszcze jakiś Termet o nie znanych parametrach: http://www.mag-gaz.pl/produkt/przetwornik-przeplywu-wody-uzytkowej Może macie jakieś dobre, tanie źródło gdzie można kupić taki wodomierz z impulsatorem - może być bez legalizacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.07.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 A ja czekam na nowe opcje sterownika - na razie planuję montaż wodomierza z impulsatorem na powrocie. Strasznie drogi taki wodomierz - znalazłem za 160 zł nowy na 3/4 cala przepływ 2,5 m3, w Allegro jest trochę tańszy: http://allegro.pl/przetwornik-przeplywu-2-5l-imp-i2507459862.html no i jest jeszcze jakiś Termet o nie znanych parametrach: http://www.mag-gaz.pl/produkt/przetwornik-przeplywu-wody-uzytkowej Może macie jakieś dobre, tanie źródło gdzie można kupić taki wodomierz z impulsatorem - może być bez legalizacji ? dziwny ten przetwornik 2,5 lita na 1 impuls? chyba jakaś przekładnie zębatą ma wewnątrz. u mnie w ciepłomierzu jest JS 90-1,5 i jego impulsowanie to 60 imp na litr musisz kupić właśnie o takim impulsowaniu, czy będzie możliwość wpisania impulsowania dowolnego przetwornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.09.2012 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Wewnętrzny czujnik temperatury bruliego przestawił mi się nagle i niespodziewanie w dniu 17.09.2012 r z 22,5 st C na 31 st C i w sumie spadł do 25,5 st C czyli pokazuje o 3 st C za dużo. Czy to możliwe, że czujnik sam się tak rozkalibrował i jest sens jego ponownej kalibracji czy po prostu lepiej kupić nowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.09.2012 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 No w końcu jest - do pobrania i testowania http://esterownik.pl/forum/posty,40/-oprogramowanie-wersje-testowe-?m=7634#7634 całkiem nowiutka wersja oprogramowania bruliego 0.1.17.10 - dużo zmian i nowych funkcjonalności :) Wersja testowa: 0.1.17.10 Data: 2012-09-18 Link do aktualizacji: http://bruli.pl/download/NightlyBuilds/bruliUpdater_0.1.17.10.exe Link do paczki www: http://bruli.pl/download/NightlyBuilds/www_bruli.pl_0.1.9.12.zip Opis zmian: - Nowy algoryt spalania grupowego dla kotła retortowego (Retortowy-auto) - Nowy algoryt spalania grupowego dla kotła tłokowego (Tłokowy-auto) - Obsługa kotła zasypowego (spalanie na ruszcie awaryjnym) - Dodano parametr Ustawienia/Zaawansowane/Algorytm wygaszenia kotła (Nieaktywny, tylko grzanie, tylko podt. aktywny). Parametr ten określa kiedy będzie analizowane wygaszenie kotła. - Dodano parametr Ustawienia/Użytkownika/Priorytet CWU - rozdzielono funkcję priorytetu CWU - usunięto ten tryb z parametru Tryb pracy CWU - Dodano awaryjne załączenie pompy CO powyżej temperatury określonej parametrem: Ustawienia/Zaawansowane/Maksymalna temperatura CO - Dodano nowy alarm - Wysoka temp. podajnika - aktywuje się 5 deg poniżej temp. Max temp.podajnika - Dodano nowy parametr - Programatory/Programator p.cyrkulacyjnej/Temp. zał. pompy cyrkulacyjnej - Dodano nowy parametr - Ustawienia/Zaawansowane/Temp. zał. pompy mieszającej - Wyłączono pompę podłogową w trybie LATO - Dodano nowe parametry dla pracy cyklicznej pompy podłogowej - Programatory/Programator p.podłogowej/Czas pracy i Czas postoju - Dodano na wyświetlaczu LCD pole statusu z temp.czujnika podłogowego - T.PODL :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobwoj 27.09.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam,panowie mam pytanie odnośnie sterownika Bruli. Mianowicie, czy można w trakcie pracy automatu dopalać na ruszcie awaryjnym dodatkowe paliwo, np. gdy palimy słabym groszkiem i potrzebujemy podbić temperaturę drzewem. Gdzieś czytałem, że w takich sytuacjach należy zdemontować czujnik spalin, ale czy to nie zakłóci pracy sterownika w teybie automatycznym? Oraz czy sterownik ma obsługę rusztu awaryjnego w trybie automatycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.09.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Sterownik w najnowszej wersji softu ma obsługę rusztu awaryjnego w trybie automatycznym - ale osobiście jeszcze z tego nie korzystałem. W lato przepalałem dla potrzeb CWU samym drewnem to wtedy wyjąłem z czopucha czujnik temperatury spalin a to po to aby się nie uszkodził przy zbyt wysokiej temperaturze. Zawsze jakieś drewienko możesz wrzucić na ruszt awaryjny w czasie pracy automatycznej na ekogroszku i nic się nie stanie - tylko zaobserwuj czy temperatura spalin nie przekracza gdzieś 360 st C - to czujnik wytrzyma i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.09.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 I gdzie te upały po 30 st????A nic, przynajmiej można potestować nowy soft..czp01 testowałes już ten nowy soft??? Widać że firma się postarała i dodała mase opcji,testowałem go w stresie, próbowałem przegrzać, albo zdusić temperaturę na kotle i ....nic, ster idzie jak po sznurku, normalnie brak słów podziwu ten sot to jakaś pozytywna MASAKRA ,Widać ze jest dopieszczony a opcje ustawień mocy kotła to strzał w 10 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.09.2012 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ha - testuje ale tylko dla potrzeb CWU bo troche jeszcze za gorąco jak na rozpoczęcie sezonu. Spalanie grupowe - to jest to i myślę że w zimę sprawdzi się w 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobwoj 27.09.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jak Bruli współgra z kotłem Jareckiego Skap-P Premium 17Kw? Czy warto dopłacać 500zł do Bruli rezygnując ze Scorpiona? Wiem, że nie wykorzystam większości funcji Bruli (mam tylko jedną pompę C.O, bez pompy C.W.O, bez podłogówki, itp), ale pociąga mnie możliwość sterowania przez WWW, świetna wizualizacja. Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.09.2012 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Co do kotła Jareckiego to on sam się musi wypowiedzieć. W mojej ocenie bruli współpracuje b. dobrze z każdym kotłem. Też zakupiłem bruliego z firmy ES i nie żałuję bo to najlepszy sterownik ze wszystkich czterech jakie miałem do chwili obecnej. Mam kocioł żeliwny i bruliemu też to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jak Bruli współgra z kotłem Jareckiego Skap-P Premium 17Kw? Czy warto dopłacać 500zł do Bruli rezygnując ze Scorpiona? Wiem, że nie wykorzystam większości funcji Bruli (mam tylko jedną pompę C.O, bez pompy C.W.O, bez podłogówki, itp), ale pociąga mnie możliwość sterowania przez WWW, świetna wizualizacja. Proszę o poradę Nawet się nie zastanawiaj.....a najlepiej to kup bez sterownika, sterownik skorpion widzę kosztuje 640zł u jareckiego a w sklepie u np Karoki65 bruli kosztuje 950zł widzisz gdzieś tu róznicę 5 stów??? ktoś tu kogoś kroi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 27.09.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jak Bruli współgra z kotłem Jareckiego Skap-P Premium 17Kw? Czy warto dopłacać 500zł do Bruli rezygnując ze Scorpiona? Wiem, że nie wykorzystam większości funcji Bruli (mam tylko jedną pompę C.O, bez pompy C.W.O, bez podłogówki, itp), ale pociąga mnie możliwość sterowania przez WWW, świetna wizualizacja. Proszę o poradę Jestem konstruktorem sterownika Scorpion, i mam dla Ciebie taką radę: popracuj na Scorpionie, a następnie wypożycz Bruli. Jeśli Ci się bardziej spodoba i będziesz chciał w niego zainwestować, dopiero wtedy go kup. Piotrek42 pomoże Ci wypożyczyć Bruli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.09.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jestem konstruktorem sterownika Scorpion, i mam dla Ciebie taką radę: popracuj na Scorpionie, a następnie wypożycz Bruli. Jeśli Ci się bardziej spodoba i będziesz chciał w niego zainwestować, dopiero wtedy go kup. Piotrek42 pomoże Ci wypożyczyć Bruli. Co?? Wlodek_PID kasa ucieka??? Moze inaczej, kup bruliego popracuj na brulim a pozniej wypożycz Scorpiona, Włodek_PID pomoże Ci wypożyczyć Scorpiona...Tak na marginesie, nie raz mowiłem że nie jestem zwiazany z żadna firmą czy to produkującą kotły czy sterowniki wiec w niczym niestety nie mogę pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 27.09.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Tak na marginesie, nie raz mowiłem że nie jestem zwiazany z żadna firmą czy to produkującą kotły czy sterowniki wiec w niczym niestety nie mogę pomóc... Cześć Piotruś, Jesteś zbyt skromny. Zawsze możesz pomóc i pomagasz dobrą radą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.09.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Cześć Piotruś, Jesteś zbyt skromny. Zawsze możesz pomóc i pomagasz dobrą radą . Oczywiście, np, uratowanie kupującemu 200zł ....a przycieciu tej kwoty pazernemu sprzedawcy.... 950-640 to nijak nie wyjdzie 500zł jakby dopłata była tylko tą róznica, słowem bym się nie odezwał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobwoj 28.09.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Oczywiście, np, uratowanie kupującemu 200zł ....a przycieciu tej kwoty pazernemu sprzedawcy.... 950-640 to nijak nie wyjdzie 500zł jakby dopłata była tylko tą róznica, słowem bym się nie odezwał... W kwesti wyjaśnienia. Kwota dopłaty wynika z tego, że cena Scorpiona jest detaliczną, natomiast producent kotła z racji umów partnerskich jest w stanie kupić ten sterownik w innej kwocie (dużo niższej), czego nie ma w przypadku Bruli. Tutaj producent nie ma takich rabatów. Dlatego cały czas jeszcze się zastanawiam, czy warto w moim przypadku dopłacać tyle do funkcjonalności www. P.s. Panowie bardzo proszę o utrzymanie poziomu dyskusji, bez osobistych wycieczek, nie schodźmy do poziomu onetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_marianek_ 28.09.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Musisz sobie sam odpowiedzieć czy potrzebna ci taka funkcjonalność jak zdalne sterowanie przez WWW. Ja ci powiem, że sobie już nie wyobrażam sterownika bez dostępu zdalnego. Przykład: wracam wcześniej z pracy, to przed dojazdem do domu, podkręciłem sobie temp przez telefon z Androidem A już najbardziej podoba mi się powiadamianie SMS o kończącym się paliwie w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobwoj 28.09.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Musisz sobie sam odpowiedzieć czy potrzebna ci taka funkcjonalność jak zdalne sterowanie przez WWW. Ja ci powiem, że sobie już nie wyobrażam sterownika bez dostępu zdalnego. Przykład: wracam wcześniej z pracy, to przed dojazdem do domu, podkręciłem sobie temp przez telefon z Androidem A już najbardziej podoba mi się powiadamianie SMS o kończącym się paliwie w zasobniku. Masz rację, to właśnie te szczegóły potrafią przeważyć szalę. Ja mam Iphona, więc tylko przez WWW mogę zarządzać. Chociaż z drugiej strony, żona jest cały czas w domu, więc ma kto się zająć kotłem, w razie czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_marianek_ 28.09.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ale powiadamianie e-mail i sms będą ci działać na iphonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts