Piotrek42 28.09.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 W kwesti wyjaśnienia. Kwota dopłaty wynika z tego, że cena Scorpiona jest detaliczną, natomiast producent kotła z racji umów partnerskich jest w stanie kupić ten sterownik w innej kwocie (dużo niższej), czego nie ma w przypadku Bruli. Tutaj producent nie ma takich rabatów. . A co to kupujacego obchodzi?? również jak kol _marianek_ nie wyobrażam sobie w XXIw sterownika bez internetu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.09.2012 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 No pewnie, że jak komuś nie potrzeba dostępu przez internet i całej gamy różnych funkcjonalności to wystarczy do kotła zakupić zwykły dwustanowy sterownik ST 37 - prosty, przejrzysty i można na nim ustawić b. dobrze proces spalania - pewnie kosztuje z 300 zł. Sam go użytkowałem i trzymam teraz w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobwoj 28.09.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Na dwustanowy jako laik napewno się nie zdecyduję, wole automat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 28.09.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Kolego bobwoj powiem tak ja przerobiłem inne stery, jechałem i dwustanowo potem w pid, potem znów dwustanowo teraz mam bruli i korzystam na chwilę obecną ze spalania grupowego i szczerze tobie powiem że ustawienie tego to bajka. Obecnie przy małym poborze ciepła nie mam pewności czy trochę nie skoryguję. Ale mogę powiedzieć jedno: to działa. Z pid nigdy nie byłem zadowolony. Przy moim przewymiarowanym kotle zawsze były problemy. Jedynie dwustanowo dawało się to jakoś poprowadzić. Teraz czekam na chłodniejsze dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 05.10.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam. Przeczytałem cały wątek na temat bruliego i wygląda obiecującą. Cena wysoka, ale nie to mi chodzi. Mam pytanie jak działa sterownik w poniższej sytuacji... 1. Mamy nagrzaną wodę w bojlerze... 2. Załączamy pompkę CO, w tym momencie jest duży odbiór ciepłej wody z bojera i załącza się pompka, bo temperatura wody spadła o np. 8 stopni... 3. Obecnie na moim sterowniku (wiem że to źle) chodzą obie pompki co powoduje iż woda w bojlerze wychładza się jeszcze bardziej... Nie wiem czy to jasno napisane, ale chodzi mi o moment, kiedy temperatura na piecu spadnie dość mocno, bo mamy zimny powrót z grzejników po załączeniu pompki CO, a w bojlerze spadła tylko o ustawioną deltę i załącza się pompka aby dogrzać pomimo iż woda w piecu ma niższą temperaturę niż w bojlerze. Czy wtedy działa priorytet CWU ? Jeszcze jedno pytanko, czy sterownik steruje jakoś pompką CO podczas włączenia grzania domu, kiedy to cała instalacja jest wychłodzona ? Jak niejasne, to postaram się jeszcze raz wytłumaczyć. ps. szkoda że nie ma już promocji na testy... Pozdrawiam Kulin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.10.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Jeśli chcwsz żeby woda ci się szybciutko nagrzewała możesz włączyć priorytet na CWU, wtedy pompka CO staje na parę minut i piorunem podgrzewa ci się woda w bojlerze, jak złap[ie temp. wtedy włącza się dopiero CO.Pompka CO może pracować: ciągle, cyklicznie bądź być w pozycji wyłączona przy korzystaniu ze sterowania temp. w pomieszczeniu przy użyciu czujnika wewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 05.10.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Za pompką CWU wstawiasz zwykły zawór zwrotny za bodajże 9 zł i już pompka CO nie przeciągnie Ci wody i nie wychłodzi bojlera CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.10.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 on pyta, czy sterownik wyłączy pompę cwu, gdy temp kotła będzie niższa niż zasobnika cwu. Drzuga sprawa jak rozumiem, czy jesr próg załaczenia pompy co, poniżej którego strerownik wyłaczy pompę co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.10.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 2 x tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.10.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 nie chcecie pomolestować producenta sterownika, by jeszcze dodał pida lub fl do sterowania pompami co i podlogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 07.10.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 nie chcecie pomolestować producenta sterownika, by jeszcze dodał pida lub fl do sterowania pompami co i podlogówki? chociaż jeszcze nie mam tego sterownika, jestem za. Panowie dzięki za odpowiedź. Nie znalazlem ani na wykresach ani nigdzie indziej takiej danej jak, ilość spalonego węgla. Wydaje mi się iż byłaby to fajna dana, gdyby znalazła się na wykresie. Mając czas pracy zasobnika na pełnym zasypie, łatwo przeliczyć do na kilogramy. A do tego jeszcze ilość TOTAL. To będzie działać jeżeli zawsze będziemy zasypywać do pełna, albo porobimy w zasobniku poziomu, np. 100 min, 200 min, 300 min itd. aby prawidłowo to działało. a może jest coś takiego, tylko nie mogę znaleść na udostepnionych sterownikach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.10.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 A co i tam, napiszę jeszcze raz Nie ma czego takiego na wykresach ale łatwo można to sobie wyliczyć. Jak to się robi ? Zasypujesz zasobnik do pełna i kasujesz licznik. Jak paliwo się skończy widzisz ile czasu pracował podajnik, kasujesz licznik i ustawiasz wartość ile czasu wykręcał ci się cały zasobnik, sterownik wylicza czas do następnego zasypu wg. tego. Możesz sobie podzielić ilość węgla który wsypujesz do zasobnika jednorazowo przez czas w jakim zostaje opróżniony i wyjdzie ci ile podaje w ciągu jednej minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 07.10.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Karoka65, wiem jak to skaliborwać i jak ręcznie wyliczyć, ale chodzi mi daną na wykresie, np. ilość spalonego węgla za dobę, godzinę... Oczywiście na podstawie minut pracy podajnika. A licznik total spalonego węgla - wedlug mnie fajna rzecz...Obecnie mam założony licznik impulsów, ktory liczy mi ilośc obrotów ślimaka, w moim przypadku 4 obroty - 1 kg węgla. Zasobnik mam na 200 kg = 800 obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.10.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Na dzisiaj nie ma, czy coś takiego będzie nie wiem i czy jest to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.10.2012 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Ha ha - jestem pewien, że jeszcze nie jedna nowość w brulim zostanie zaimplementowana. Sterownik rozwija się wprost proporcjonalnie do potrzeb użytkowników a może nawet szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Ha ha - jestem pewien, że jeszcze nie jedna nowość w brulim zostanie zaimplementowana. Sterownik rozwija się wprost proporcjonalnie do potrzeb użytkowników a może nawet szybciej Szybciej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.10.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Pewnie tak Byłeś Czesław na miejscu w firmie i wiesz doskonale jaka panuje tam atmosfera i jakie jest podejście chłopaków z Elektro-System. Pomysły same się rodzą, czytają na swoim forum co ludzie piszą. Oczywiście wszystkich zachcianek nie da się zrealizować tak że pstryk i już, to tylko w Erze tak niby było. Ilu ludzi tyle zachcianek trzeba wybierać te rozsądne pomysły, wszystko wymaga czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.10.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Jasne byłem - pamiętam - atmosferę mają świetną i pomysłów pełne głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Ja tam czekam aż dopracują ten multi sterownik do sterowania całą chatą bo......w brulim nie ma już co za bardzo poprawiać chyba że jakieś bajery dodatki... aaa no i ta lodówka w zasobniku na zimny browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.10.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Zbigmaz chyba składał taki postulat Tego mu w "Koali" jeszcze brakuje hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts