sebsa 08.10.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 W nocy miałem akcję. Padł mi Bruli;). Zachciało mi się późnym wieczorem zaktualizować soft;).. Zawiesiło się coś w bootloaderze stera. Na szybko musiałem więc przepinać płytkę od ecoali - coby temperatura w domu nie spadła. Nieciekawe jak na prawie północ. Nie życzę nikomu podobnych przejść. Schemat połączenia już znam na pamięć. Chyba muszę się wziąć za serwisowanie sterowników ES na województwo łódzkie. Mało tu porządnych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.10.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 W nocy miałem akcję. Padł mi Bruli;). Zachciało mi się późnym wieczorem zaktualizować soft;).. Zawiesiło się coś w bootloaderze stera. Na szybko musiałem więc przepinać płytkę od ecoali - coby temperatura w domu nie spadła. Nieciekawe jak na prawie północ. Nie życzę nikomu podobnych przejść. Schemat połączenia już znam na pamięć. Chyba muszę się wziąć za serwisowanie sterowników ES na województwo łódzkie. Mało tu porządnych firm. A może nie padł? Ponawiałeś aktualizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.10.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Zbigmaz chyba składał taki postulat Tego mu w "Koali" jeszcze brakuje hehe Tak ta propozycja była składana ale E-S ma ważniejsze sprawy na głowie. Wiecie co się rodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.10.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) A może nie padł? Ponawiałeś aktualizację? Rzeczywiście - może trochę niefortunny zwrot. Sterownik podczas aktualizacji softu się zawiesił. Wczoraj cały dzień usiłowałem go reanimować wg rad ES. Bez skutku. Edytowane 9 Października 2012 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.10.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Rzeczywiście - może trochę niefortunny zwrot. Sterownik podczas aktualizacji softu się zawiesił. Wczoraj cały dzień usiłowałem go reanimować wg rad ES. Bez skutku. Mi też się zawiesił i to nie raz. Pomogło przywrócenie ustawień systemowych w kompie. Nie była to wina sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.10.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Dziś podjedzie ktoś z ES. Obejrzy na miejscu. Może da się go reanimować u mnie. Jeśli nie zabiorą go do siebie. Kontakt z ES piękna sprawa. Mało jest tak działających firm- naprawdę wiem co piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.10.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Dziś podjedzie ktoś z ES. Obejrzy na miejscu. Może da się go reanimować u mnie. Jeśli nie zabiorą go do siebie. Kontakt z ES piękna sprawa. Mało jest tak działających firm- naprawdę wiem co piszę A jednak padł. Wymieniono całą płytkę. Publicznie podziękowanie. Pozdrawiam serdecznie panów z ES. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 11.10.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam. Czytałem również cały temat ze strony http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177725-Sterowanie-kot%C5%82em-za-pomoc%C4%85-internetu-lub-wifi/page25. Temat już chyba nie odświeżany. Qcze czytając o problemach z aktualizacją to faktycznie RS232 jest trochę przestarzały, aczkolwiek czasami niezbędny...Według mnie Bruli powinien się aktualizować nstp. Wgrywam nową wersje na kartę pamięci, z poziomu www robię "aktualizuj". Po aktualizacji restart i wszystko wraca do zycia na nowym sofcie. To by było lepsze niż usb...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.10.2012 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 W przyszłości bruli ma się aktualizować wprost ze strony www - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 11.10.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) no to będzie super rozwiązanie...pewnie będzie ze strony ściągać na kartę pamięci i dopiero poleci aktualizacja. Bo tak wprost, to niezbyt bezpieczne rozwiązanie... Qcze czy ten sterownik oprócz bajerów, przynosi wymierne efekty w postaci oszczędności spalania ? Czy ktoś to porównywał ??Są na ten temat szczątkowe informacje, ale głównie dotyczą one lata i CWU. A jeśli chodzi o zimę to nie natknąłem się na takie coś. Edytowane 12 Października 2012 przez Kulin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.10.2012 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Kocioł i tak musi wyprodukować określoną ilość energii aby uzupełnić straty cieplne budynku niezależnie od tego jaki ma sterownik. Na pewno na lepszym sterowniku można bardziej doprecyzować proces spalania aby był efektywniejszy i bardziej ekonomiczny. Jednak jak na jakimś tam sterowniku dwustanowym prowadzimy dobrze proces spalania to i jak na brulim ustawimy w trybie dwustanowym tak samo ten proces to kocioł przy takim samym poborze ciepła spali nam dokładnie tyle samo niezależnie od nazwy sterownika. No bruli ma teraz jeszcze tryb spalania grupowego ale to inna bajka - jednak i tak musi w tym trybie wyprodukować tyle samo ciepła. Na pewno pewne oszczędności w spalaniu przynoszą różne funkcjonalności sterownika nie związane wprost z samym procesem spalania a bardziej z zarządzaniem wytworzonej energii i sposobem jej dystrybucji jak np. regulator pokojowy, czy też pogodowy i krzywa grzania czy też strefy czasowe z programatorami. To w takim wypadku sterownik który ma takie "bajery" ma pewną przewagę nad tym który takich możliwości nie ma pod warunkiem, że użytkownik będzie potrafił te możliwości wykorzystać. W moim wypadku z sezonu 2009/2010 (3571 kg) na sezon 2011/2012 (3082 kg) zaoszczędziłem 489 kg ekogroszku po wymianie większego palnika na mniejszy czyli Pancerpola PPS 50 na PPS 25 kw i sterownika st37 na bruliego - ale w moim subiektywnym odczuciu główna zasługa tej oszczędności to mniejszy palnik i pewnie łagodniejsza deczko zima w porównywanych okresach - chociaż sterownik też miał w tym swój udział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 12.10.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 czp01 - zgadzam się z tobą w 100%. Oszczędności to raczej sposób zarządzania energią cieplną, strefy, temperatury itd.Powiedz mi jak masz otwarty czopuch do komina ? Ja przez lato mam zamknięty, czyli otwarcie jest minimalne, tyle co wycięcie... A w zimie tak około 45 stopni mam otwarte.Wydawało mi się, iż jak miałem na maksa otwarte to więcej ciepła uciekało... w komin. Obecnie mam prosty sterownik i co do sterowania dmuchawy, to tylko włącz/wyłącz, reszta to dławienie na dekielku wentylatora. ALe według mnie to nie to samo. Bo można "pchać" do pieca mało powietrza ale z większym przepływem, bądź dużo powietrza z mniejszym przepływem (prędkością). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.10.2012 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Hmmm u mnie za kotłem mam dodatkowe ogniwo grzewcze odzyskujące ciepło ze spalin i dopiero za nim jest drugi czopuch , który jest przymknięty o około 1,3 No niestety nasze kotły generują duże straty kominowe stąd u mnie to drugie ogniwo i dlatego trzeba w pewnym zakresie przymykać czopuch ale tak aby jednak jakiś minimalny ciąg w trybie podtrzymania zachować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 12.10.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jaką masz oszczędność dzięki ogniwu grzewczemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.10.2012 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Po pierwszej zimie w domu i jeszcze przepalaniu węgle to od gorących spalin normalnie tynk mi na kominie popękał i to było powodem dorobienia tego ogniwa. Niestety nie robiłem wtedy żadnych pomiarów i nie wiem jaka to oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twboss 13.10.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Witam od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem sterownika bruli posiadam ten sam piec co czp01 czyli kielar eco 2 tylko ja ma 25 kw. Wczoraj z grzaniem było kiepsko ale to winna zabrudzonego pieca dziś czyściłem go prawie 4 godziny i widzę że chyba bardziej efektywnie grzeje. Na początku mam pytanie cały czas wyskakuje mi błąd Konflikt adresu ip (ustawiłem ip ręcznie i na pewno nie nakłada się inne urządzenie na niego nie wiecie co może byćtego przyczyną acha druga sprawa ciężko mam się na niego zalogować lokalnie podając adres ip (tzn działą to wolno) a przez stronę www chodzi poprawnie od czasu do czasu wyskakuje tylko brak połączenia. https://esterownik.pl/remote/1657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.10.2012 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Co adresu ip to nie wiem ale może zmień numer ip na inny. Tak jak masz teraz sterownik ustawiony to nie nagrzejesz CWU do 45 st bo kocioł ustawiony masz na 42 st C. Możesz włączyć priorytet CWU ( to kocioł sam sobie temperaturę podniesie) albo temperaturę zadana CO ustawić na większą np 47 st C a obniżoną np. o 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twboss 14.10.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Co adresu ip to nie wiem ale może zmień numer ip na inny. Tak jak masz teraz sterownik ustawiony to nie nagrzejesz CWU do 45 st bo kocioł ustawiony masz na 42 st C. Możesz włączyć priorytet CWU ( to kocioł sam sobie temperaturę podniesie) albo temperaturę zadana CO ustawić na większą np 47 st C a obniżoną np. o 5. No racja moje niedopatrzenie, wczoraj rozebrałem retortę niestety nie miałem silikonu do uszczelnienie i widzę że dziś gorzej się pali węgiel (zostaje trochę niedopalonego węgla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.10.2012 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Uszczelnienie retorty silikonem musi być zrobione:) Na poprzedniej większej retorcie robiłem to w taki sposób http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html Przegląd swojej retorty zaplanowałem na poniedziałek rano - przeczyszczę ją i przedmucham a jak trzeba będzie to i silikon pójdzie w ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.10.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ja się przyznam że mój badziewiaczek piąte lato ma za sobą i jeszcze ani razu nie rozbierałem w nim palnika w celu uszczelnienia, co robię to tylko przed sezonem opróżniam komorę powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts