czp01 14.10.2012 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Bo masz porządny kocioł i palnik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.10.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Eeee tam, koło porządnego to on chyba nawet nie stał. Ooo przepraszam stoi ale 15m dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.10.2012 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Całkiem bliziutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.10.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 23.10.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 no i pojawiły się w końcu statystki, nie tylko spalonego węgla, ale również średniej mocy kotła i inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.10.2012 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No czekam na II zasyp kotła aby coś było widać z wykresów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No czekam na II zasyp kotła aby coś było widać z wykresów to go zasyp... np 50 kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2012 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 No tam nie chcę fałszować swoich własnych statystyk - to czekam do końca spalenia z nowym zasypem ekogroszku. Ewentualnie mogę dopisać zasypy za ubiegły sezon. Hmm jedna rzecz mnie ciekawi jak skończy się sezon to arkusz tych wykresów będzie dalej liczył pomimo braku spalania i zaniżał wszystkie średnie (teoretycznie) czy też jest tam jakaś opcja koniec sezonu po której to dacie wyliczanie danych nie było by prowadzone aż do nowego rozpoczęcia sezonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Z ciekawości wrzuciłem do statystyk swojego sterownika dane z poprzedniego sezonu. Zakładając nawet ponad 10 % pomyłkę przy wyliczeniach średniej mocy kotła - to w zupełności dla potrzeb mojego domu i CWU wystarczy kocioł o mocy 6 kw - dokładając jeszcze jakieś bardziej zimniejsze okresy to kocioł o mocy 8 kw byłby w sam raz a nie monstrum o mocy 35 kw. Czyli przy wyborze kotła pomyliłem się o około 500 % mocy znamionowej. Edytowane 24 Października 2012 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.10.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Z ciekawości wrzuciłem do statystyk swojego sterownika dane z poprzedniego sezonu. Zakładając nawet ponad 10 % pomyłkę przy wyliczeniach średniej mocy kotła - to w zupełności dla potrzeb mojego domu i CWU wystarczy kocioł o mocy 6 kw - dokładając jeszcze jakieś bardziej zimniejsze okresy to kocioł o mocy 8 kw byłby w sam raz a nie monstrum o mocy 35 kw. Czyli przy wyborze kotła pomyliłem się o około 500 % mocy znamionowej. TY???? się pomyliłeś???? czy instalator taki Ci wcisnął?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 No instalator i plus szef hurtowni kotłowej w Rybniku , który nawet 42 kw mi wciskał. Niestety moja świadomość w tym czasie co do mocy kotła była na zerowym poziomie - stąd też opierałem się na doświadczeniu innych i wyszło jak widać - Spoko jak mi to żeliwo padnie to kupię nie większy niż 10 kw i będzie idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.10.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Spoko jak mi to żeliwo padnie to kupię nie większy niż 10 kw i będzie idealnie To tak jeszcze ze 100 lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Jak tylko na rynku kotłowym pokaże się godny następca mojego kociołka ( niestety jeszcze takiego nie widać ) - czyli musi mieć parę zalet i nie może być gorszy od mojego to zrobię mu dywersję albo oddam w dobre ręce i kupię nowy nabytek a puki co to za parę dni maja być pierwsze śniegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 jak to czasy się zmieniają jeszcze rok temu jak pisałem, że przeważnie kociołki bujają się między 2, a 3 kW, to większość pukałą się w czoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.10.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 A jak te statystyki działają? Wprowadza się jakoś kaloryczność węgla, czy jak to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 24.10.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 ,,,, to zrobię mu dywersję albo oddam w dobre ręce ,,,, Trzymam Cię za słowo. Ja mogę się godnie się nim zająć. Krzywdy mu nie zrobię, ewentualnie przejdzie tylko mały lifting. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.10.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Trzymam Cię za słowo. Ja mogę się godnie się nim zająć. Krzywdy mu nie zrobię, ewentualnie przejdzie tylko mały lifting. Tak jest rozbuja się go do 90st i na to......zimna woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2012 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Trzymam Cię za słowo. Ja mogę się godnie się nim zająć. Krzywdy mu nie zrobię, ewentualnie przejdzie tylko mały lifting. No teraz mi się go zrobiło żal ( tyle razem przeszliśmy ) ale spokojnie tak prędko nikt pewnie super 10-tki nie wymyśli. Ta moda na dobieranie większych kotłów o większej mocy jakoś głęboko drzemie w narodzie i jeszcze tak prędko się jej nie wypleni. Kolega z pracy buduje teraz dom - dobrze ocieplony (do ogrzewania poniżej 140 m2) i wybiera kocioł - no i nijak ani on ani instalator i kier. budowy nie pozwalają mu kupić kotła poniżej 15 kw twierdząc, że to minimalna moc na taką powierzchnię. OZC też nie chcą zrobić bo po co. No i stanęło na tym, że kupuje Ogniwo Eko Plus 15 kw z burnerem-s - no to i tak dobrze, że nie 25 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.10.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 No już miałem ostatnio klientów którym instalator nie chciał zamontować na 107m2 kotła 11kW "bo panie tu minimum 25 trzeba wstawić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 25.10.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 jak jest wyliczana moc kociołka ?Bo zastanawia mnie że w lecie wystarczy 2 KW a w zimie 6 ??Czyli 4 na ogrzanie budynku ? Jeżeli tak to lepiej założyć piec akumulacyjny na prąd lub gazowy. Czemu to tak nie wychodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts