Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

No tam nie chcę fałszować swoich własnych statystyk - to czekam do końca spalenia z nowym zasypem ekogroszku. Ewentualnie mogę dopisać zasypy za ubiegły sezon.

Hmm jedna rzecz mnie ciekawi jak skończy się sezon to arkusz tych wykresów będzie dalej liczył pomimo braku spalania i zaniżał wszystkie średnie (teoretycznie) czy też jest tam jakaś opcja koniec sezonu po której to dacie wyliczanie danych nie było by prowadzone aż do nowego rozpoczęcia sezonu :) ?

Z ciekawości wrzuciłem do statystyk swojego sterownika dane z poprzedniego sezonu.

Zakładając nawet ponad 10 % pomyłkę przy wyliczeniach średniej mocy kotła - to w zupełności dla potrzeb mojego domu i CWU wystarczy kocioł o mocy 6 kw - dokładając jeszcze jakieś bardziej zimniejsze okresy to kocioł o mocy 8 kw byłby w sam raz a nie monstrum o mocy 35 kw. Czyli przy wyborze kotła pomyliłem się o około 500 % mocy znamionowej. :(

statystyka.jpg

Edytowane przez czp01

Z ciekawości wrzuciłem do statystyk swojego sterownika dane z poprzedniego sezonu.

Zakładając nawet ponad 10 % pomyłkę przy wyliczeniach średniej mocy kotła - to w zupełności dla potrzeb mojego domu i CWU wystarczy kocioł o mocy 6 kw - dokładając jeszcze jakieś bardziej zimniejsze okresy to kocioł o mocy 8 kw byłby w sam raz a nie monstrum o mocy 35 kw. Czyli przy wyborze kotła pomyliłem się o około 500 % mocy znamionowej. :(

TY???? się pomyliłeś???? czy instalator taki Ci wcisnął??

No instalator i plus szef hurtowni kotłowej w Rybniku , który nawet 42 kw mi wciskał. Niestety moja świadomość w tym czasie co do mocy kotła była na zerowym poziomie - stąd też opierałem się na doświadczeniu innych i wyszło jak widać - :)

Spoko jak mi to żeliwo padnie to kupię nie większy niż 10 kw i będzie idealnie :)

Jak tylko na rynku kotłowym pokaże się godny następca mojego kociołka ( niestety jeszcze takiego nie widać ) - czyli musi mieć parę zalet i nie może być gorszy od mojego to zrobię mu dywersję albo oddam w dobre ręce i kupię nowy nabytek a puki co to za parę dni maja być pierwsze śniegi :)

Trzymam Cię za słowo.

Ja mogę się godnie się nim zająć. Krzywdy mu nie zrobię, ewentualnie przejdzie tylko mały lifting.

No teraz mi się go zrobiło żal ( tyle razem przeszliśmy ) ale spokojnie tak prędko nikt pewnie super 10-tki nie wymyśli.

Ta moda na dobieranie większych kotłów o większej mocy jakoś głęboko drzemie w narodzie i jeszcze tak prędko się jej nie wypleni.

Kolega z pracy buduje teraz dom - dobrze ocieplony (do ogrzewania poniżej 140 m2) i wybiera kocioł - no i nijak ani on ani instalator i kier. budowy nie pozwalają mu kupić kotła poniżej 15 kw twierdząc, że to minimalna moc na taką powierzchnię. OZC też nie chcą zrobić bo po co. No i stanęło na tym, że kupuje Ogniwo Eko Plus 15 kw z burnerem-s - no to i tak dobrze, że nie 25 kw :)