Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

jak jest wyliczana moc kociołka ?

Bo zastanawia mnie że w lecie wystarczy 2 KW a w zimie 6 ??

Czyli 4 na ogrzanie budynku ? Jeżeli tak to lepiej założyć piec akumulacyjny na prąd lub gazowy. Czemu to tak nie wychodzi ?

Bo prąd i gaz jest znacznie droższym paliwem niż węgiel.

Poza tym jeszcze nie ma ostrej zimy - gdy będzie -20 st wtedy okresowo może być więcej kW [a nie powiesz rodzinie, że cieplej w domu będzie za tydzień gdy mróz zelżeje] i wtedy najwięcej paliwa pójdzie.

Zauważ, że coraz więcej nowych domów jest ogrzewanych PPC lub prądem w 2 taryfie właśnie dlatego, że mają małe zapotrzebowanie na ciepło.

Gdybym dzisiaj budował też miałbym PPC, ale 5 lat temu ceny PC były kosmiczne.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziwię się że takie statystyki nie są robione w oparciu dane ze sterownika (czas pracy podajnika). Wtedy można by wycisnąć znacznie więcej, np. moc uśrednioną do dowolnych okresów (np. godzina). Podawało by się jedynie wagę na czas podawania (z jakąś sensowną wartością domyślną) i kaloryczność.

Trochę panowie poszli na skróty, ale i tak chwała im za to.

Na forum firmowym pokazał się komunikat, że do statystyk ma być używany licznik czasu pracy sterownika czyli dane w czasie rzeczywistym http://esterownik.pl/forum/posty,540/statystyki-na-esterownikpl?m=9289#9289 - to pewnie jedynie użytkownik będzie musiał zadeklarować (gdzieś na stronie statystyki czy www sterownika) ile kg opału na minutę przesyła jego kocioł ( ślimak) :)

Dziwię się że takie statystyki nie są robione w oparciu dane ze sterownika (czas pracy podajnika). Wtedy można by wycisnąć znacznie więcej, np. moc uśrednioną do dowolnych okresów (np. godzina). Podawało by się jedynie wagę na czas podawania (z jakąś sensowną wartością domyślną) i kaloryczność.

Trochę panowie poszli na skróty, ale i tak chwała im za to.

Powiem tak w chwili obecnej sam prowadzę statystykę własną

Obliczam zużycie opału i inne duperele jak średnie zużycie dobowe chwilowe moce palnika dla odczytanych danych

wszystko w excelu jeżeli masz go to tylko trochę pomysłu i do roboty

Excel dysponuje edytorem VBA czyli małym narzędziem programistycznym którym

można odczytać automatycznie czas pracy podajnika i nie tylko

Jeżeli coś ci to pomoże i będziesz wiedział jak to wykorzystać to

poniżej podam ci kod który pobierze ci ze strony sterownika te dane

Public Declare Sub Sleep Lib "kernel32" (ByVal dwMilliseconds As Long)

Sub Czytaj()

Dim AppIE As Object

Dim x As Long, W As Long

Dim url As String

'tu Adres IP twojego sterownika

url = "http://000.000.0.00/"

Set AppIE = CreateObject("InternetExplorer.Application")

With AppIE

.Navigate url

.Visible = False

End With

While AppIE.Busy Or AppIE.ReadyState <> 4: DoEvents: Wend

Application.ScreenUpdating = False

Cells(1, 1) = "Temp.spalin"

Cells(2, 1) = "Temp.zewnętrzna"

Cells(3, 1) = "Temp.wewnętrzna"

Cells(4, 1) = "Temp.CO"

Cells(5, 1) = "Temp.CW"

Cells(6, 1) = "Temp.powrotu"

Cells(7, 1) = "Temp.podajnika"

Cells(8, 1) = "Czas podajnika"

Cells(9, 1) = "Data odczytu"

With AppIE.Document.all

Sleep 2000

On Error Resume Next

Cells(1, 2) = .Item("lab_spa").innerText

Cells(2, 2) = .Item("lab_zew").innerText

Cells(3, 2) = .Item("lab_wew").innerText

Cells(4, 2) = .Item("lab_co").innerText

Cells(5, 2) = .Item("lab_cwu").innerText

Cells(6, 2) = .Item("lab_pow").innerText

Cells(7, 2) = .Item("lab_pod").innerText

Cells(8, 2) = .Item("lab_czaspod").innerText

Cells(9, 2) = Now

End With

AppIE.Quit

Set AppIE = Nothing

Application.ScreenUpdating = True

End Sub

Jak uruchomisz makro Czytaj()

do arkusza wpisze ci takie dane

Temp.spalin 72.8°C

Temp.zewnętrzna 2.9°C

Temp.wewnętrzna 20.1°C

Temp.CO 52.2°C

Temp.CW 46.4°C

Temp.powrotu 43.9°C

Temp.podajnika 23.1°C

Czas podajnika 159m 5s

Data odczytu 2012-10-26 20:56

Janusz

Wymieniałem wczoraj sam czujnik temperatury wewnętrznej bo ten oryginalny coś zaczynał czasem przekłamywać. Prosta czynność dwie małe śrubki i wymieniony a tu patrzę a czujnik wskazał 100 st C a następnie nie wskazywał nic i był niewidoczny na panelu www. Posprawdzałem wszystko ale nic nie pomagało. No jak się okazało wystarczyło jedynie zgasić sterownik i go za chwilę włączyć i czujnik jest widoczny i wszystko ok. :)

Czyli stary dobry restart dobry na wszystko :)

Suspenser, zgadzam się z Tobą, ja też kupowałem kociołek (no już) 6 lat temu pod koniec budowy i wtedy ceny eko opalania były naprawdę wysokie i jedyne sensowne ogrzewanie to ekogroszek. Pamiętam moj pierwszy zakup - kupiłem 4 tony ekogroszku z Juliana za 1560 zł z transportem...

Teraz to ledwie na połowę starcza...

ciekawe jak długo będzie opłacało się może nie ogrzewać ale instalować w nowym budynku kociołek na czarne złoto...

Sam jestem ciekaw jak Wam podskoczy moc kociołka jak dziadek mróz obniży krechę tak do -30 stopni...

kto wie może do tego czasu kupię bruliego...

Tylko martwi mnie to że czasami trzeba go zresetować aby coś tam w nim z powrotem zaczęło działać, czasami nie ma jak proste sterowniki... bez bajerów...ale niezawodne.

kto wie może do tego czasu kupię bruliego...

Tylko martwi mnie to że czasami trzeba go zresetować aby coś tam w nim z powrotem zaczęło działać, czasami nie ma jak proste sterowniki... bez bajerów...ale niezawodne.

Ja jeszcze nie musiałem Bruliego restartować, ale u mnie bywają krótkie przerwy w dostawie prądu [widać to jako krótkie przerwy w wykresach] i wtedy resetuje się sam ;)

Wymieniałem wczoraj sam czujnik temperatury wewnętrznej bo ten oryginalny coś zaczynał czasem przekłamywać. Prosta czynność dwie małe śrubki i wymieniony a tu patrzę a czujnik wskazał 100 st C a następnie nie wskazywał nic i był niewidoczny na panelu www. Posprawdzałem wszystko ale nic nie pomagało. No jak się okazało wystarczyło jedynie zgasić sterownik i go za chwilę włączyć i czujnik jest widoczny i wszystko ok. :)

Czyli stary dobry restart dobry na wszystko :)

kilka postów wyżej, a jeszcze wcześniej w tym temacie również ktoś musial restartować...

Ale mam nadzieję że to baaaardzo sporadycznie.

Wywołany do tablicy przyznaję, że musiałem zgasić sterownik i następnie włączyć aby zadziałał nowy wymieniony czujnik temperatury wewnętrznej. Hmmm a może nie powinno się takiej operacji wymiany czujnika przeprowadzać na włączonym sterowniku tylko trzeba go najpierw wyłączyć no ale jakoś o tym nie pomyślałem.

W każdym razie w czasie pracy bruli nigdy mi się nie zaciął i nie miałem innego powodu aby go restartować i niech tak zostanie :)

Jak się coś grzebie w srodku to nie tylko powinien być wyłączony wyłącznikiem sieciowym ale powinna być wyciągnięta wtyczka z gniazdka.

Jak podłączasz czujnik zew/wew trzeba wyłączyć i włączyć sterownik bo inaczej temp. z tego czujnika nie będzie widoczna.

Jesli wyłączysz przed podłączaniem czujników co powinno się zrobić to po załączeniu sterownika wszystko załapuje i nic więcej nie trzeba kombinować.

Jak się coś grzebie w srodku to nie tylko powinien być wyłączony wyłącznikiem sieciowym ale powinna być wyciągnięta wtyczka z gniazdka.

Jak podłączasz czujnik zew/wew trzeba wyłączyć i włączyć sterownik bo inaczej temp. z tego czujnika nie będzie widoczna.

Jesli wyłączysz przed podłączaniem czujników co powinno się zrobić to po załączeniu sterownika wszystko załapuje i nic więcej nie trzeba kombinować.

Nie przesadzasz przypadkiem???:o hehe

Noooo a tam karoka65 musimy to koniecznie omówić przy jakimś następnym piwie :)