SUSPENSER 25.10.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 jak jest wyliczana moc kociołka ? Bo zastanawia mnie że w lecie wystarczy 2 KW a w zimie 6 ?? Czyli 4 na ogrzanie budynku ? Jeżeli tak to lepiej założyć piec akumulacyjny na prąd lub gazowy. Czemu to tak nie wychodzi ? Bo prąd i gaz jest znacznie droższym paliwem niż węgiel. Poza tym jeszcze nie ma ostrej zimy - gdy będzie -20 st wtedy okresowo może być więcej kW [a nie powiesz rodzinie, że cieplej w domu będzie za tydzień gdy mróz zelżeje] i wtedy najwięcej paliwa pójdzie. Zauważ, że coraz więcej nowych domów jest ogrzewanych PPC lub prądem w 2 taryfie właśnie dlatego, że mają małe zapotrzebowanie na ciepło. Gdybym dzisiaj budował też miałbym PPC, ale 5 lat temu ceny PC były kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 26.10.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Dziwię się że takie statystyki nie są robione w oparciu dane ze sterownika (czas pracy podajnika). Wtedy można by wycisnąć znacznie więcej, np. moc uśrednioną do dowolnych okresów (np. godzina). Podawało by się jedynie wagę na czas podawania (z jakąś sensowną wartością domyślną) i kaloryczność.Trochę panowie poszli na skróty, ale i tak chwała im za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 26.10.2012 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Na forum firmowym pokazał się komunikat, że do statystyk ma być używany licznik czasu pracy sterownika czyli dane w czasie rzeczywistym http://esterownik.pl/forum/posty,540/statystyki-na-esterownikpl?m=9289#9289 - to pewnie jedynie użytkownik będzie musiał zadeklarować (gdzieś na stronie statystyki czy www sterownika) ile kg opału na minutę przesyła jego kocioł ( ślimak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_J 26.10.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Dziwię się że takie statystyki nie są robione w oparciu dane ze sterownika (czas pracy podajnika). Wtedy można by wycisnąć znacznie więcej, np. moc uśrednioną do dowolnych okresów (np. godzina). Podawało by się jedynie wagę na czas podawania (z jakąś sensowną wartością domyślną) i kaloryczność. Trochę panowie poszli na skróty, ale i tak chwała im za to. Powiem tak w chwili obecnej sam prowadzę statystykę własną Obliczam zużycie opału i inne duperele jak średnie zużycie dobowe chwilowe moce palnika dla odczytanych danych wszystko w excelu jeżeli masz go to tylko trochę pomysłu i do roboty Excel dysponuje edytorem VBA czyli małym narzędziem programistycznym którym można odczytać automatycznie czas pracy podajnika i nie tylko Jeżeli coś ci to pomoże i będziesz wiedział jak to wykorzystać to poniżej podam ci kod który pobierze ci ze strony sterownika te dane Public Declare Sub Sleep Lib "kernel32" (ByVal dwMilliseconds As Long) Sub Czytaj() Dim AppIE As Object Dim x As Long, W As Long Dim url As String 'tu Adres IP twojego sterownika url = "http://000.000.0.00/" Set AppIE = CreateObject("InternetExplorer.Application") With AppIE .Navigate url .Visible = False End With While AppIE.Busy Or AppIE.ReadyState <> 4: DoEvents: Wend Application.ScreenUpdating = False Cells(1, 1) = "Temp.spalin" Cells(2, 1) = "Temp.zewnętrzna" Cells(3, 1) = "Temp.wewnętrzna" Cells(4, 1) = "Temp.CO" Cells(5, 1) = "Temp.CW" Cells(6, 1) = "Temp.powrotu" Cells(7, 1) = "Temp.podajnika" Cells(8, 1) = "Czas podajnika" Cells(9, 1) = "Data odczytu" With AppIE.Document.all Sleep 2000 On Error Resume Next Cells(1, 2) = .Item("lab_spa").innerText Cells(2, 2) = .Item("lab_zew").innerText Cells(3, 2) = .Item("lab_wew").innerText Cells(4, 2) = .Item("lab_co").innerText Cells(5, 2) = .Item("lab_cwu").innerText Cells(6, 2) = .Item("lab_pow").innerText Cells(7, 2) = .Item("lab_pod").innerText Cells(8, 2) = .Item("lab_czaspod").innerText Cells(9, 2) = Now End With AppIE.Quit Set AppIE = Nothing Application.ScreenUpdating = True End Sub Jak uruchomisz makro Czytaj() do arkusza wpisze ci takie dane Temp.spalin 72.8°C Temp.zewnętrzna 2.9°C Temp.wewnętrzna 20.1°C Temp.CO 52.2°C Temp.CW 46.4°C Temp.powrotu 43.9°C Temp.podajnika 23.1°C Czas podajnika 159m 5s Data odczytu 2012-10-26 20:56 Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.10.2012 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Wymieniałem wczoraj sam czujnik temperatury wewnętrznej bo ten oryginalny coś zaczynał czasem przekłamywać. Prosta czynność dwie małe śrubki i wymieniony a tu patrzę a czujnik wskazał 100 st C a następnie nie wskazywał nic i był niewidoczny na panelu www. Posprawdzałem wszystko ale nic nie pomagało. No jak się okazało wystarczyło jedynie zgasić sterownik i go za chwilę włączyć i czujnik jest widoczny i wszystko ok. Czyli stary dobry restart dobry na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 29.10.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Suspenser, zgadzam się z Tobą, ja też kupowałem kociołek (no już) 6 lat temu pod koniec budowy i wtedy ceny eko opalania były naprawdę wysokie i jedyne sensowne ogrzewanie to ekogroszek. Pamiętam moj pierwszy zakup - kupiłem 4 tony ekogroszku z Juliana za 1560 zł z transportem...Teraz to ledwie na połowę starcza...ciekawe jak długo będzie opłacało się może nie ogrzewać ale instalować w nowym budynku kociołek na czarne złoto...Sam jestem ciekaw jak Wam podskoczy moc kociołka jak dziadek mróz obniży krechę tak do -30 stopni... kto wie może do tego czasu kupię bruliego...Tylko martwi mnie to że czasami trzeba go zresetować aby coś tam w nim z powrotem zaczęło działać, czasami nie ma jak proste sterowniki... bez bajerów...ale niezawodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.10.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 kto wie może do tego czasu kupię bruliego... Tylko martwi mnie to że czasami trzeba go zresetować aby coś tam w nim z powrotem zaczęło działać, czasami nie ma jak proste sterowniki... bez bajerów...ale niezawodne. Ja jeszcze nie musiałem Bruliego restartować, ale u mnie bywają krótkie przerwy w dostawie prądu [widać to jako krótkie przerwy w wykresach] i wtedy resetuje się sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebiCo 30.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Tylko martwi mnie to że czasami trzeba go zresetować aby coś tam w nim z powrotem zaczęło działać, czasami nie ma jak proste sterowniki... bez bajerów...ale niezawodne. Ja też jeszcze w życiu celowo nie resetowałem sterownika - gdzie o tym czytałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 30.10.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wymieniałem wczoraj sam czujnik temperatury wewnętrznej bo ten oryginalny coś zaczynał czasem przekłamywać. Prosta czynność dwie małe śrubki i wymieniony a tu patrzę a czujnik wskazał 100 st C a następnie nie wskazywał nic i był niewidoczny na panelu www. Posprawdzałem wszystko ale nic nie pomagało. No jak się okazało wystarczyło jedynie zgasić sterownik i go za chwilę włączyć i czujnik jest widoczny i wszystko ok. Czyli stary dobry restart dobry na wszystko kilka postów wyżej, a jeszcze wcześniej w tym temacie również ktoś musial restartować... Ale mam nadzieję że to baaaardzo sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.10.2012 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wywołany do tablicy przyznaję, że musiałem zgasić sterownik i następnie włączyć aby zadziałał nowy wymieniony czujnik temperatury wewnętrznej. Hmmm a może nie powinno się takiej operacji wymiany czujnika przeprowadzać na włączonym sterowniku tylko trzeba go najpierw wyłączyć no ale jakoś o tym nie pomyślałem. W każdym razie w czasie pracy bruli nigdy mi się nie zaciął i nie miałem innego powodu aby go restartować i niech tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.10.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jak się coś grzebie w srodku to nie tylko powinien być wyłączony wyłącznikiem sieciowym ale powinna być wyciągnięta wtyczka z gniazdka.Jak podłączasz czujnik zew/wew trzeba wyłączyć i włączyć sterownik bo inaczej temp. z tego czujnika nie będzie widoczna.Jesli wyłączysz przed podłączaniem czujników co powinno się zrobić to po załączeniu sterownika wszystko załapuje i nic więcej nie trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.10.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jak się coś grzebie w srodku to nie tylko powinien być wyłączony wyłącznikiem sieciowym ale powinna być wyciągnięta wtyczka z gniazdka. Jak podłączasz czujnik zew/wew trzeba wyłączyć i włączyć sterownik bo inaczej temp. z tego czujnika nie będzie widoczna. Jesli wyłączysz przed podłączaniem czujników co powinno się zrobić to po załączeniu sterownika wszystko załapuje i nic więcej nie trzeba kombinować. Nie przesadzasz przypadkiem??? hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.10.2012 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jak się coś grzebie w srodku to nie tylko powinien być wyłączony wyłącznikiem sieciowym ale powinna być wyciągnięta wtyczka z gniazdka. Jak podłączasz czujnik zew/wew trzeba wyłączyć i włączyć sterownik bo inaczej temp. z tego czujnika nie będzie widoczna. Jesli wyłączysz przed podłączaniem czujników co powinno się zrobić to po załączeniu sterownika wszystko załapuje i nic więcej nie trzeba kombinować. Noooo a tam karoka65 musimy to koniecznie omówić przy jakimś następnym piwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Nie przesadzasz przypadkiem??? hehe Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Noooo a tam karoka65 musimy to koniecznie omówić przy jakimś następnym piwie Czemu by nie Jestem otwarty na wszystkie propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.10.2012 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ok nie ma sprawy - może jeszcze w tym roku będzie jakiś wyjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Pażywiom, uwidim a nóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.11.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Mam pytanie, czy bruli obsługuje zawór mieszający 4d z siłownikiem WITA SM 4.6 i bezprzewodowym regulatorem pokojowym Auraton?Czytałem instrukcję na bruli i nic tam nie ma o współpracy z siłownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Mam pytanie, czy bruli obsługuje zawór mieszający 4d z siłownikiem WITA SM 4.6 i bezprzewodowym regulatorem pokojowym Auraton? Czytałem instrukcję na bruli i nic tam nie ma o współpracy z siłownikami. Bruli nie obsługuje zaworów n-drożnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Bruli nie obsługuje zaworów n-drożnych Na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts