Piotrek42 01.11.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Na razie A ty co?? zaczynasz jak jeden kolega z forum (nie będe wskazywać palcem) nie ma i w tej wersji która jest, nie bedzie miał, jak wyjdą nowe sterowniki ecal/brulii to będzie miał!!! Jak będzie wyglądał odświeżony sterownik, jeśli chodzi o możliwości sprzętowe: - 6 wyjść mocy 230VAC - 8 wejść pomiaru temperatury KTY-81-201 + temp. spalin PT100 - 3 wejścia binarne (bezpotencjałowe) - Ethernet 10/100Mbit - Karta microSD - Interfejs CAN Do sterownika zostanie zaprojektowany nowy panel operatorski. Prawdopodobnie będzie do graficzny wyświetlacz 4.5" z panelem dotykowym (trwają jeszcze dyskusje na temat tego rozwiązania). Komunikacja panela ze sterownikiem będzie się odbywać po interfejcie CAN, dlatego będzie możliwość podłączenia kilku paneli do jednego sterownika. Do interfejsu CAN będzie możliwość podłączenia zewnętrznego modułu obsługującego zawór 3D/4D - o tym później. Rezygnujemy z aktualizacji przez port RS232. W nowej wersji aktualizacje będą mogły odbywać się automatycznie po podłaczeniu sterownika do Internetu - wybór softu przez lokalną stronę www. Edytowane 1 Listopada 2012 przez Piotrek42 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.11.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Czyli kicha, a już się zastanawiałem nad zakupem A tu chyba nie ma sensu kupować kredensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.11.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Bruli ma zabudowany regulator pokojowy i jeszcze strefy czasowe (no i jeszcze reg. pogodowy z krzywą grzania ) to tu nie musiałbyś dodatkowo używać Auratona i pewnie uzyskałbyś w sterowaniu podobny efekt jak z automatyczna regulacją zaworem n. drogowym. Zanim wyjdzie nowa wersja sprzętowa bruliego to zapewne jeszcze sporo czasu zejdzie a jak Ci faktycznie zależy głownie na sterowaniu zaworem n. drogowym to nie masz co kupować sterownika z którego już na wstępie będziesz niezadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.11.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Piotr napisałem tak jak jest: na razie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.11.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Czyli kicha, a już się zastanawiałem nad zakupem A tu chyba nie ma sensu kupować kredensu... Zależy ci na zaworze to kup sobie Cobrę z Alligatorem albo tańszy Iryd Pid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Mam Bruliego w wersji przedostatniej [tj. bez statystyk] i o tym jak dobrym jest sterownikiem niech świadczą wyniki pomiarów ciepłomierzem: "Wynik spalenia worka tegorocznego Pieklorza ze sterowaniem 2 stanowym i po wyczyszczeniu wymiennika: 16,54 MJ/kg, teraz czyszczenie i puszczam kolejny worek ze spalaniem grupowym. Wynik spalenie tegorocznego "Pieklorza" ze sterowaniem grupowym i po wyczyszczeniu wymiennika: SVER 16,27 MJ/kg. Wychodzi na to, że różnica pomiędzy moimi nastawami [mam kilka lat doświadczenia i za sobą sporo ustawionych kotłów różnej produkcji] a pracującym w trybie automatycznym Bruli jest z pewnością poniżej błędu pomiaru - duży szacun dla Elektro-system za tak wspaniały produkt !" Dodam, że każdy testowany przeze mnie automat [eCOAL, Cobra, Tatarek RT09 PID] spalał znacząco więcej paliwa niż Bruli przy sterowaniu 2 stanowym i w tej chwili Bruli jest najlepszym sterownikiem z jakim miałem do czynienia [pod względem sterowania procesem spalania - niektóre mają ładniejsze wyświetlacze, ale to tylko gadżet w przypadku sterownika kotła]. Link do wątku z testami:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.11.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Mam Bruliego w wersji przedostatniej [tj. bez statystyk] i o tym jak dobrym jest sterownikiem niech świadczą wyniki pomiarów ciepłomierzem: "Wynik spalenia worka tegorocznego Pieklorza ze sterowaniem 2 stanowym i po wyczyszczeniu wymiennika: 16,54 MJ/kg, teraz czyszczenie i puszczam kolejny worek ze spalaniem grupowym. Wynik spalenie tegorocznego "Pieklorza" ze sterowaniem grupowym i po wyczyszczeniu wymiennika: SVER 16,27 MJ/kg. Wychodzi na to, że różnica pomiędzy moimi nastawami [mam kilka lat doświadczenia i za sobą sporo ustawionych kotłów różnej produkcji] a pracującym w trybie automatycznym Bruli jest z pewnością poniżej błędu pomiaru - duży szacun dla Elektro-system za tak wspaniały produkt !" Dodam, że każdy testowany przeze mnie automat [eCOAL, Cobra, Tatarek RT09 PID] spalał znacząco więcej paliwa niż Bruli przy sterowaniu 2 stanowym i w tej chwili Bruli jest najlepszym sterownikiem z jakim miałem do czynienia [pod względem sterowania procesem spalania - niektóre mają ładniejsze wyświetlacze, ale to tylko gadżet w przypadku sterownika kotła]. Link do wątku z testami: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page65 No patrz nie dość ze masz kocioł z tej samej firmy to i obaj na Brulim jedziemy.... dziwne....ale mam podobne odczucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.11.2012 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Co do pracy w spalaniu grupowym to włączam go jak na zewnątrz pojawia się mróz bo wydaje mi się za bardzo wydajne a tak powyżej zera używam ustawień w trybie dwustanowym 5s do 50s i 37 % nadmuchu na tym eko Chwałowickim bo to wydaje mi się teraz najbardziej optymalne ustawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.11.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Co do pracy w spalaniu grupowym to włączam go jak na zewnątrz pojawia się mróz bo wydaje mi się za bardzo wydajne a tak powyżej zera używam ustawień w trybie dwustanowym 5s do 50s i 37 % nadmuchu na tym eko Chwałowickim bo to wydaje mi się teraz najbardziej optymalne ustawienie Masz rację - przy małym odbiorze ciepła [np. latem gdy przez większość czasu kocioł jest w podtrzymaniu lub w ciepłych okresach przejściowych] lepiej działać w trybie 2 stanowym - widać to u mnie dzisiaj bo zrobiło się na zewnątrz ciepło i temperatura kotła w podtrzymaniu poszybowała ... do 80 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.11.2012 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Fakt dobiło Ci po północy do 80 st C - no wiadomo odbioru ciepła brak. Zwróć jednak uwagę, że tryb podtrzymania masz mocno ustawiony 5 podań po 7 s to jednak sporo energii pomimo tego że masz 100 min przerwy podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Fakt dobiło Ci po północy do 80 st C - no wiadomo odbioru ciepła brak. Zwróć jednak uwagę, że tryb podtrzymania masz mocno ustawiony 5 podań po 7 s to jednak sporo energii pomimo tego że masz 100 min przerwy podtrzymania. Wiem, ale i tak wypala się spora dziura w kopcu, więc nie mam wyjścia - pokombinuję jeszcze z parametrami w podtrzymaniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.11.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Płytka w wersji beta dla nowego bruliego i eCoala już gotowa jak piszą na forum ES http://esterownik.pl/forum/posty,27/nowe-pomysly-udogodnienia?m=10755#10755 Sterownik będzie miał: - 8 wejść pomiaru temperatury (KTY-81-210 - 3 wejścia binarne - 6 wyjść siłowych 230VAC - interfejs CAN do połączenia modułów zewnętrznych, paneli operatorskich itp... - Ethernet Nowy panel operatorski czyli manipulator podobno może być w wersji dotykowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.11.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Fajnie będzie wyglądał bruli/ecoal w telefonie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.11.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Albo tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.11.2012 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Fajne - chyba kupię sobie telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.11.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Fajne - chyba kupię sobie telefon eee kup sobie tablet... dopiero będzie wypas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 15.11.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 I nowa fotka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.11.2012 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Nowy soft bruliego. Wersja testowa: 0.1.17.11Data: 2012-11-16Link do aktualizacji: http://bruli.pl/download/NightlyBuilds/bruliUpdater_0.1.17.11.exeLink do paczki www: http://bruli.pl/download/NightlyBuilds/www_bruli.pl_0.1.9.13.zip Opis zmian: - Poprawiono obsługę karty SD - Dodano obsługę pracy przerywanej pompy CO dla Priorytet CWU - czasy Czas pracy/posoju pompy CO dla reg.wew. - Dodano obsługę pracy cyklicznej dla pompy podłogowej przy aktywnym priorytecie CWU. - Zmieniono - pompa miesz. może się załączyć, gdy temp. CO jest o 1 deg większa od temp. powrotu - Zmieniono w podłogówce - zezwolenie na zał. pompy gdy temp. CO jest wyższa niż (Temp.MIN - 2 deg) - Zmieniono w pompie CWU - zezwolenie na zał. pompy gdy temp. CO jest wyższa niż (Temp.MIN - 2 deg) - Zmieniono zakres ustawień Max.temp podajnika na (40...110 deg) - Dodano buforowanie plików lokalnego webserwera - Dodano histogram czasów postoju podajnika dla spalania grupowego - na stronie www - Dodano parametr: Wyprzedzenie dmuchawy w podtrzymaniu dla TŁOKA. Parametr określa ile cykli po rozpoczęciu podtrzymania wykona sama dmuchawa - Dodano parametr: Podbicie temp.CO przy aktywnym priorytecie CWU - o ile deg zostanie podniesiona temp.CO - Dodano parametr: Czas wyrzutu paliwa z podajnika, gdy aktywny alarm Zapłon paliwa - Dodano wykres zmian parametrów na stronie www - Poprawiono bład związany z Alarmem Zewnętrznym w trybie Retortowy-auto i Zasypowy To ściągamy i testujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.11.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 czp01 a kupiłes sobie telefon?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.11.2012 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ha ha ha - rozglądam się za jakimś tanim tabletem a akurat w Biedronce już wykupili, chyba, że znowu rzucą na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts