Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Panowie mam pytanie odnośnie aktualizacji. W instrukcji sterownika jest napisane, że wystarczy pobrać pakiet aktualizacyjny. Co to w takim razie jest paczka WWW? Czyżby dawała możliwość bezpośredniej aktualizacji ze strony WWW? Jeżeli tak to dlaczego nie ma tego sposobu w instrukcji, ani na stronie w zakładce FAQ? Rozumiem także, że jeżeli jest możliwość przez WWW to tylko lokalnie, a nie przez platformę e-sterownik, tak?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pobieramy pakiet aktualizacyjny - podpinamy np. laptopa pod sterownik na porcie RS 232 -. Dalej na lapku klikamy plik bruliUpdater_0.1.17.11.exe , wybieramy port i przeprowadzamy aktualizację.

Tak samo aktualizujemy strronę www sterownika w zakładce aktualizacja strony www, gdzie wskazujemy paczkę nowej wersji - i tyle.

W tej wersji sprzętowej bruliego nie ma jeszcze możliwości aktualizacji z internetu ze strony www. ale ma być w przyszłości:)

Tak samo aktualizujemy strronę www sterownika w zakładce aktualizacja strony www, gdzie wskazujemy paczkę nowej wersji - i tyle.

Tej informacji niestety nie ma w instrukcji, ani w FAQ na stronie.

Rozumiem, że aktualizacja stron www tylko lokalnie po zalogowaniu sie do sterownika, a nie po zalogowaniu się przez platformę e-sterownik, tak?

Czy po przeprowadzeniu aktualizacji należy restartować sterownik?

Czy można przed aktualizacją wykonać kopię ustawień sterownika?

Tak lokalnie.

Co do kopii to nic nie wiem - gdzieś chyba na forum ES ktoś ten problem roztrząsał. Ja nigdy żadnych kopii nie robie nawet karty SD a jedynie trzymam w pogotowiu poprzednią wersję softu jakby coś nie tak poszło.

Ja włączam sterownik w tryb R czyli ręczny i po aktualizacji restartuję.

Tak lokalnie.

Co do kopii to nic nie wiem - gdzieś chyba na forum ES ktoś ten problem roztrząsał. Ja nigdy żadnych kopii nie robie nawet karty SD a jedynie trzymam w pogotowiu poprzednią wersję softu jakby coś nie tak poszło.

Ja włączam sterownik w tryb R czyli ręczny i po aktualizacji restartuję.

Czyli w pierszej kolejności instalujesz aktualizację sterownika, następnie restart.

W drugiej kolejności aktualizacja WWW i znowu restart.

Skąd dokładnie pobierasz bieżącą wersję oprogramowania?

Fajnie jakby w nowym sterowniku bruli dołożyli sterowanie zapalarką, można by w pełni palić peletem lub przynajmniej w okresie letnim piec sam się rozpalał nagrzał wodę w bojlerze a następnie sam wygasił (pewnie byłoby jeszcze większe oszczędności niż praca 24h na podtrzymaniu i trochę klientów stacił by Kostrzewa i ich piece peletsowe).

No ciekaw jestem wyniku spalania najlepszego pelletowca z moim "badziewiaczkiem" w trybie lato, pewnie nie jeden by się zdziwił :)

Może rzeczywiście ta zapalarka nie jest taka konieczna (poczytałem wątek o granpalu) a koszty grzania wody w sezonie letnim są nieduże (ja grzeje w lecie prądem i po odpowiednim ustawieniu sterownika na bojlerze mieszczę się spokojnie w 4KWh dziennie. Natomiast kupując piec chciałbym mieć alternatywę że po zmianie oprogramowania palę peletem lub ekogroszkiem (co będzie tańsze lub mniej uciążliwe). Teraz w starym domu mam piec miałowy i po przeróbkach palę węglem mimo że trochę drożej wychodzi ale z dzienną obsługa pieca mieszczę się w 10minutach i raz na dwa tygodnie czyszczenie z 20minut. Po przeczytaniu kilku forum widzę że ecoal na razie nie jest za dobrze dopracowany i podejrzewam że dopóki nie zastosują sondy lambda (co przy ekogroszku nie zda egzaminu) algorytmu nie uda im się poprawnie zaprogramować w całym zakresie mocy. Przez to wydaje mi się że bruli jest lepszym rozwiązaniem bo w zależności od warunków grzewczych można samemu poustawiać i siedząc wygodnie przy komputerze i obserwując przebiegi delikatnie można ustawienia poprawiać.

Może rzeczywiście ta zapalarka nie jest taka konieczna (poczytałem wątek o granpalu) a koszty grzania wody w sezonie letnim są nieduże (ja grzeje w lecie prądem i po odpowiednim ustawieniu sterownika na bojlerze mieszczę się spokojnie w 4KWh dziennie. Natomiast kupując piec chciałbym mieć alternatywę że po zmianie oprogramowania palę peletem lub ekogroszkiem (co będzie tańsze lub mniej uciążliwe). Teraz w starym domu mam piec miałowy i po przeróbkach palę węglem mimo że trochę drożej wychodzi ale z dzienną obsługa pieca mieszczę się w 10minutach i raz na dwa tygodnie czyszczenie z 20minut. Po przeczytaniu kilku forum widzę że ecoal na razie nie jest za dobrze dopracowany i podejrzewam że dopóki nie zastosują sondy lambda (co przy ekogroszku nie zda egzaminu) algorytmu nie uda im się poprawnie zaprogramować w całym zakresie mocy. Przez to wydaje mi się że bruli jest lepszym rozwiązaniem bo w zależności od warunków grzewczych można samemu poustawiać i siedząc wygodnie przy komputerze i obserwując przebiegi delikatnie można ustawienia poprawiać.

Widzę że kolega trochę pozostał z tyłu. Obecnie wszystkie funkcje Bruli ma także eCoal.

Komu nie pasuje praca automatu eCoal może w pełni korzystać ze wszystkich możliwości jakie ma Bruli.

Co do uniwersalności to nie jest to tak jak w Erze że pstryk i już, są typowe pelletowce i kotły na ekogroszek w których można również spalać ale najlepiej mieszanki miału czy groszku z pelletami i to na pewno zda egzamin.

Nowy soft bruliego 0.1.17.11 wgrany i chodzi jak na razie ok.

Miałem problem przy aktualizacji softu bo robiłem to jak zwykle ze starego lapka z XP i wybiło aktualizację na jej początku a sterownik zacięło na "Loading......." Później program aktualizacyjny nie potrafił nawiązać połączenia ze sterownikiem. Zmieniłem laptopa na nowszego z W7 i aktualizacja poszła od pierwszego kliknięcia z tym, że program aktualizacyjny dalej pokazywał, że nie widzi połączenia ale wybrałem właściwy port i dałem aktualizuj i ok.

:)

Czujnik wewnętrzy KTY został wymieniony na nowy, skalibrowany i pochodził prawidłowo od września aż do dzisiaj a tu znowu o 5,00 temperatura na czujniku skoczyła z 23 st C do 30 st C bez żadnego widocznego zewnętrznego powodu. Rano kalibrowałem czujnik na nowo aby wskazywał tak jak trzeba a tu znowu po 14,00 temperatura skokami weszła aż na 35 st C po czym ok 17,00 spadła na 23,8 st C no to i tak za dużo wskazuje ale zawsze to bliżej prawdy. Skalibruje czujnik jeszcze raz ale gdzieś tkwi przyczyna i albo to jest wina KTY i ja mam pecha, albo to coś innego.

A może można kupić jakiś bardziej wytrzymały czujnik i jaki ?