Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

No mogę powiedzieć, że spalanie grupowe przy mrozach sprawdza się idealnie, tak jak w tej chwili( od godz. 7,00) minus 15 w nocy kocioł dogrzewa do zadanej w pokojach do 23,1 st C . Grupowe ustawione na 8 do 12 kw i sterownik wręcz przeszedł mi w pracę ciągłą chcąc osiągnąć powoli zadana na kotle ( zadana na kotle symulowana przez tryb pogodowy.) Różnica pomiędzy zasilaniem CO a powrotem CO waha się w granicach 3,4 st C to jak na moją rozległą instalację bardzo dobrze :)

Wniosek - to jest to :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie także bardzo dobrze to działa jeśli tylko węgiel się nie spieka [przy tych o większej spiekalności trzeba przejść na 2 stanowy.

Sprawdziłem, że SVER wychodził taki sam co oznacza, że nie byłem w stanie lepiej ustawić sterownika w 2 stanowym niż ustawia się sam w grupowym [eCOAL nie był tak dobry].

Ja także przeszedłem na 8-12 kW i sterownik moduluje moc.

Witam.

Kilkanaście, może kilkadziesiąt postów wcześniej, jeden z forumowiczów pisał, że bruli będzie miało nowy hardware ? Czy to prawda ?

Firma ES pracuje nad nową wersją sterownika czyli nowy hardware i to jest prawda bo tak słyszałem w ES i firma na swojej stronie wspomina o tym między innymi tu http://esterownik.pl/forum/posty,27/nowe-pomysly-udogodnienia?m=10755#10755 . Mają w planach wypuścić nowe cudeńko na przyszły sezon to zobaczymy jak to będzie. :)

Pojawiła się nowa wersja testowa softu bruliego o tutaj http://esterownik.pl/forum/posty,40/-oprogramowanie-wersje-testowe-?m=14052#14052

Wersja testowa: 0.1.17.13

Data: 2012-12-13

Opis zmian:

1. Zmieniono: Uproszczono priorytet CWU - Pompa CO/podłogowa przy aktywnym priorytecie zawsze jest wyłączona

2. Dodano obsługę automatycznego zliczania zużycia paliwa na podstawie czasu pracy podajnika

3. Dodano rejestrację ilości zasypanego paliwa przy kasowaniu czasu pracy podajnika (z panela LCD oraz www)

Niebawem pojawi się w Statystykach prezentacja automatycznego zliczania godzinowego zużycia paliwa oraz automatyczne wpisy o zasypie paliwa.

Panowie zobaczcie jak Bruli prowadzi kocioł.

Klient z Kołobrzegu zakupił sterownik kilka dni temu. Ustawiłem go na oko przed wysyłką.

Nie przypuszczałem że aż tak mi się uda :)

Niektórzy co mają eCoala mogą pozazdrościć hehe.

Na razie klient narzeka że za gorąco i zaproponowałem zamontowanie czujników.

Link do kotła: https://esterownik.pl/remote/2148

Panowie zobaczcie jak Bruli prowadzi kocioł.

Klient z Kołobrzegu zakupił sterownik kilka dni temu. Ustawiłem go na oko przed wysyłką.

Nie przypuszczałem że aż tak mi się uda :)

Niektórzy co mają eCoala mogą pozazdrościć hehe.

Na razie klient narzeka że za gorąco i zaproponowałem zamontowanie czujników.

Link do kotła: https://esterownik.pl/remote/2148

Mogłeś go chociaż zaktualizować :)

Zwróciłem się do ES o wdrożenie poprawki softu dla spalania "grupowego" która pozwoli sterownikowi zareagować na szybkie spadki temperatury kotła.

Stan faktyczny:

Np. na moim sterowniku http://bruli.czp.pl/ dzisiaj t.j. 20.12.2012 r od godz. 19,00.

1. kocioł w trbie piorytetu dogrzał CWU osiągnął temperaturę 50,9 st C i przeszedł na chwilę w tryb nadzoru,

2. z uwagi na spadek temp. w pomieszczeniu (funkcja reg. wew. pokojowego) kocioł załączył pompkę CO i włączył tryb grzania na mocy minimalnej 8 kw,

3. niestety temperatura CO nieubłaganie idzie dalej na dół bo wiadomo do kotła dostaje się chłodniejsza woda z grzejników i kocioł osiąga u mnie aż 36,2 st C CO po czym dopiero od tej temp powoli odbija się i idzie w górę ale wciąż na mocy 8 kw bo sterownik jeszcze kończy swój cykl 5 podań dla tej mocy,

4. czyli temperatura kotła u mnie spadła aż o 13,8 st C (czyli za dużo) zanim kocioł zaczął nadrabiać.

Stan pożądany:

1. j.w.

2. jak w punkcie 2 stanu faktycznego - tryb grzania na mocy minimalnej 8 kw,

3. temperatura CO idzie nadal nieubłaganie z 50 st C na dół ale przy spadku o 3 st C ( może nawet wystarczy 2 st C spadku) czyli do 48 st C, algorytm przerywa tryb grzania na mocy minimalnej 8 kw i przechodzi na zadeklarowaną moc maksymalną 12 kw

4. Ponieważ kocioł wcześniej przeszedł na wyższą moc 12 kw to spadek temp. CO nie jest tak duży i kocioł wcześniej dochodzi do zadanej. W tym wypadku kocioł jest bardziej dynamiczny a użytkownik kotła jest zadowolony. :)

Wniosek:

Wprowadzić do algorytmu spalania grupowego taką funkcjonalność, która w trybie grzania przy nagłym spadku temperatury CO np. o 2 st C przełączy minimalną moc kotła na zadeklarowaną maksymalną co będzie przeciwdziałać nagłym spadkom temperatury kotła.

Zobaczymy czy ES zajmie stanowisko w tej jakże istotnej sprawie dot. algorytmu spalania grupowego.

:)

No nie wiele - za radą seby przećwiczyłem dzisiaj z ustawieniem 12 na 12 kw i okazało się, że spadek był jeszcze większy bo 15,2 st C - no może trzeba było ustawić z 16 kw - ale po co ( to w tym miejscu się poddaje)

Co nie znaczy, że spalanie grupowe nie ma wad - bo na pewno jakieś musi mieć :)

Na wiosnę dorabiam przy kotle krótki obieg kotłowy z zaworem kulowym i będzie po sprawie z tym trochę chłodniejszym powrotem :)

No nie wiele - za radą seby przećwiczyłem dzisiaj z ustawieniem 12 na 12 kw i okazało się, że spadek był jeszcze większy bo 15,2 st C - no może trzeba było ustawić z 16 kw - ale po co ( to w tym miejscu się poddaje)

Co nie znaczy, że spalanie grupowe nie ma wad - bo na pewno jakieś musi mieć :)

Na wiosnę dorabiam przy kotle krótki obieg kotłowy z zaworem kulowym i będzie po sprawie z tym trochę chłodniejszym powrotem :)

Krótki obieg też ma wady ! np zużycie pradu-pomka chodzi 24/doba :D

Panowie, albo nie doczytałem, alb bruli tego nie ma. Chodzi mi o czujnik zerwania zabezpieczenia na ślimaku. Jak tego nie ma, to fajnie by było aby w nowej wersji hardware było takie wejście NO/NC (przykład) i w razie zerwania sms. Wedlug mnie to ważniejsze niż brak węgla, bo to można mniej więcej przewidzieć...

Panowie, albo nie doczytałem, alb bruli tego nie ma. Chodzi mi o czujnik zerwania zabezpieczenia na ślimaku. Jak tego nie ma, to fajnie by było aby w nowej wersji hardware było takie wejście NO/NC (przykład) i w razie zerwania sms. Wedlug mnie to ważniejsze niż brak węgla, bo to można mniej więcej przewidzieć...
Jak zerwie zawleczkę to nie będzie podawania węgla a za tym idzie przyrostu temp spalin co skutkuje alarmem kocioł wygaszony.Mógłby sie alarm nazywać zerwana zawleczka jednak uznano,że wygaszenie będzie odpowiednie a przyczynę musi znaleźć użytkownik.

• 2 weeks później...

Minertu, niby tak, ale przy braku węgla też będzie taki komunikat kocioł wygaszony.

A dosypanie węgla, a zmiana zawleczki to dwie różne rzeczy. No wydaje mi się że tak wypasiony sterownik jedno wejście no lub nc powinien mieć na coś takiego...

Inne znaaaacznie prymitywniejsze mają...

coś temat ucichł...

Minertu, niby tak, ale przy braku węgla też będzie taki komunikat kocioł wygaszony.

A dosypanie węgla, a zmiana zawleczki to dwie różne rzeczy. No wydaje mi się że tak wypasiony sterownik jedno wejście no lub nc powinien mieć na coś takiego...

Inne znaaaacznie prymitywniejsze mają...

coś temat ucichł...

Jak nie dosypiesz węgla to dostaniesz alarm o braku paliwa, warunek ustawiony licznik.