Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Panowie, albo nie doczytałem, alb bruli tego nie ma. Chodzi mi o czujnik zerwania zabezpieczenia na ślimaku. Jak tego nie ma, to fajnie by było aby w nowej wersji hardware było takie wejście NO/NC (przykład) i w razie zerwania sms. Wedlug mnie to ważniejsze niż brak węgla, bo to można mniej więcej przewidzieć...

Pomysł mi się podoba i można by taki alarm dotyczący samej zerwanej zawleczki wyodrębnić - to wtedy będę wiedział czy biec do kotłowni z kluczem i śrubką czy to inna przyczyna alarmu

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomysł mi się podoba i można by taki alarm dotyczący samej zerwanej zawleczki wyodrębnić - to wtedy będę wiedział czy biec do kotłowni z kluczem i śrubką czy to inna przyczyna alarmu

To nie masz tego w kotłowni przygotowanego .Ja po zerwaniu zawleczki kręcę podajnikiem w sterowniku i patrzę aż otwory się pokryją wtedy wybijam i zakładam nie ruszam ślimaka .

Dzisiaj znalazłem w węglu guzik chyba górnika bo taki jakiś metalowy ze szmatą i gwoździa 2,5" chyba kupię magnes neodymowy i będę jeździł nim po węglu.

No ES wprowadziła już statystyki dla eCoali i bruliego generowane na podstawie czasu pracy podajnika. Tak więc mamy już statystyki automatyczne i ręczne.

W ten sposób pracę swojego kotła mam już rozłożoną na atomy. Najbardziej z nowych możliwości przypadła mi do gustu średnia chwilowa moc z jaką pracował kocioł i tu widać jak na dłoni jakiej mocy powinien być kocioł. Poczekam jeszcze do największych mrozów i wszystko będzie jasne ;)

http://esterownik.pl/forum/posty,540/statystyki-reczne-i-automatyczne-na-esterownikpl?m=17378#17378

No ES wprowadziła już statystyki dla eCoali i bruliego generowane na podstawie czasu pracy podajnika. Tak więc mamy już statystyki automatyczne i ręczne.

Szkoda że zrobili godzinowe, a nie dobowe. Ja u siebie mam już coś takiego od miesiąca, ale ponieważ wszyscy podawali tu zużycie dobowe, to zrobiłem też dobowe. Teraz jak wykresy będą wyskalowane godzinowo, to zakładam że wszyscy zaczną podawać też godzinowo - bo łatwiej.

Tutaj na forum dla potrzeb z obrazowania zużycia eko to wiadomo, że podajemy zużycie dobowe, a zużycie godzinowe to dla bardziej wyrafinowanych celów. ;)
Przecież macie zużycie godzinowe tylko inaczej opisane jako dobowe,wybierz zakres dat od do z danego dnia taki sam albo powiększ wykres. Edytowane przez minertu

Gdybym już miał kocioł z brulim, ale przed wymianą chciałbym aby jakiś czas monitorował kocioł zasypowy miałowy. Jakby to wyglądało w kwestji gwarancyjnej i technicznej sterownika. Temp. spalin wczasie pracy w okolicach 200 st. a 300 st. raczej nie przekracza. Z drugiej strony w brulim będą jakieś zmiany i może warto czekać ale ile?

Kwestia techniczna jest prosta - podpinasz sterownik i jego niektóre czujniki i tyle i możesz sobie monitorować pracę kotła do woli. Temperatura spalin do 300 st C nie powinna uszkodzić czujnika temperatury spalin. W sterownik nie ingerujesz to wydaje mi się, że na pewno nie utracisz gwarancji ale dla pewności zapytaj na forum producenta sterownika http://esterownik.pl/forum/tematy,6/brulipl albo do nich przedzwoń.

Podobno na przyszły sezon ma wejść nowa platforma sterownika ale czy tak będzie to zobaczymy. Firma ES, tak szybko rozwija swoje dwa sztandarowe sterowniki bruli i eCoala,że i tak ciężko za nimi nadążyć.. Jak wyjdzie nowa wersja sterownika to pomimo tego, że z bieżącej wersji jestem zadowolony to i tak kupię nową aby "być na czasie" a aktualny bruli będzie stanowił rezerwę na czarną godzinę. :)

Kwestia techniczna jest prosta - podpinasz sterownik i jego niektóre czujniki i tyle i możesz sobie monitorować pracę kotła do woli. Temperatura spalin do 300 st C nie powinna uszkodzić czujnika temperatury spalin.

Tak między nami to nawet 420 st C temperatury chwilowej nie uszkodziło mi czujnika, więc 300-350 przy paleniu kartonów to się nawet nie przejmuję w końcu już przetestowałem go ;)

Gdybym już miał kocioł z brulim, ale przed wymianą chciałbym aby jakiś czas monitorował kocioł zasypowy miałowy. Jakby to wyglądało w kwestji gwarancyjnej i technicznej sterownika. Temp. spalin wczasie pracy w okolicach 200 st. a 300 st. raczej nie przekracza. Z drugiej strony w brulim będą jakieś zmiany i może warto czekać ale ile?

A ten miałowiec to tylko zasypowy czy ze sterownikiem ?

Z dnia na dzień zwlekam z decyzją bo mam świadomość że kiedyś mogę żałować że nie poczekałem na zmiany w brulim. Z drugiej strony jak dziecko, szybko mieć nową zabawkę i porobić jeszcze trochę testów na starym kotle i nowym ( natura eksperymentatora ) a zima ucieka. I jeszcze sprawa bezpieczeństwa, latem był wywalony stary wkład kominowy, nie chcę zakładać nowego do starego kotła. Obecnie chodzi na prowizorce czyli rynna ocynk śr 120 mm kupiona na składzie złomu. Jak to się rozsypie i zapcha komin to " kaplica " i to dosłownie.:o

Czujnik tlenku węgla już zamontowany.

Edytowane przez wojtek65