czp01 06.01.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Panowie, albo nie doczytałem, alb bruli tego nie ma. Chodzi mi o czujnik zerwania zabezpieczenia na ślimaku. Jak tego nie ma, to fajnie by było aby w nowej wersji hardware było takie wejście NO/NC (przykład) i w razie zerwania sms. Wedlug mnie to ważniejsze niż brak węgla, bo to można mniej więcej przewidzieć... Pomysł mi się podoba i można by taki alarm dotyczący samej zerwanej zawleczki wyodrębnić - to wtedy będę wiedział czy biec do kotłowni z kluczem i śrubką czy to inna przyczyna alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.01.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Pomysł mi się podoba i można by taki alarm dotyczący samej zerwanej zawleczki wyodrębnić - to wtedy będę wiedział czy biec do kotłowni z kluczem i śrubką czy to inna przyczyna alarmu To nie masz tego w kotłowni przygotowanego .Ja po zerwaniu zawleczki kręcę podajnikiem w sterowniku i patrzę aż otwory się pokryją wtedy wybijam i zakładam nie ruszam ślimaka . Dzisiaj znalazłem w węglu guzik chyba górnika bo taki jakiś metalowy ze szmatą i gwoździa 2,5" chyba kupię magnes neodymowy i będę jeździł nim po węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.01.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Ha ha mam - ale sam pomysł z takim alarmem jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No ES wprowadziła już statystyki dla eCoali i bruliego generowane na podstawie czasu pracy podajnika. Tak więc mamy już statystyki automatyczne i ręczne. W ten sposób pracę swojego kotła mam już rozłożoną na atomy. Najbardziej z nowych możliwości przypadła mi do gustu średnia chwilowa moc z jaką pracował kocioł i tu widać jak na dłoni jakiej mocy powinien być kocioł. Poczekam jeszcze do największych mrozów i wszystko będzie jasne http://esterownik.pl/forum/posty,540/statystyki-reczne-i-automatyczne-na-esterownikpl?m=17378#17378 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 czp01 co ma być jasne?? dowiesz się tylko czy masz kociołek przewymiarowany 100 czy 200% Bo że za duży to już wiesz z drugiej strony sam jestem ciekawy co pokaże chwilowe zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Będzie jasne czy zrobiłem się o 200 czy o 300 % kupując tak wielki kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No ES wprowadziła już statystyki dla eCoali i bruliego generowane na podstawie czasu pracy podajnika. Tak więc mamy już statystyki automatyczne i ręczne. Szkoda że zrobili godzinowe, a nie dobowe. Ja u siebie mam już coś takiego od miesiąca, ale ponieważ wszyscy podawali tu zużycie dobowe, to zrobiłem też dobowe. Teraz jak wykresy będą wyskalowane godzinowo, to zakładam że wszyscy zaczną podawać też godzinowo - bo łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2013 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Tutaj na forum dla potrzeb z obrazowania zużycia eko to wiadomo, że podajemy zużycie dobowe, a zużycie godzinowe to dla bardziej wyrafinowanych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.01.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Tutaj na forum dla potrzeb z obrazowania zużycia eko to wiadomo, że podajemy zużycie dobowe, a zużycie godzinowe to dla bardziej wyrafinowanych celów. Przecież macie zużycie godzinowe tylko inaczej opisane jako dobowe,wybierz zakres dat od do z danego dnia taki sam albo powiększ wykres. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.01.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jasne - jedynie na początku wprowadzenia statystyk automatycznych nie było możliwości powiększania wykresu a teraz jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jasne - jedynie na początku wprowadzenia statystyk automatycznych nie było możliwości powiększania wykresu a teraz jest ok.Nie wszystko da się zrobić od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 15.01.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Gdybym już miał kocioł z brulim, ale przed wymianą chciałbym aby jakiś czas monitorował kocioł zasypowy miałowy. Jakby to wyglądało w kwestji gwarancyjnej i technicznej sterownika. Temp. spalin wczasie pracy w okolicach 200 st. a 300 st. raczej nie przekracza. Z drugiej strony w brulim będą jakieś zmiany i może warto czekać ale ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Kwestia techniczna jest prosta - podpinasz sterownik i jego niektóre czujniki i tyle i możesz sobie monitorować pracę kotła do woli. Temperatura spalin do 300 st C nie powinna uszkodzić czujnika temperatury spalin. W sterownik nie ingerujesz to wydaje mi się, że na pewno nie utracisz gwarancji ale dla pewności zapytaj na forum producenta sterownika http://esterownik.pl/forum/tematy,6/brulipl albo do nich przedzwoń. Podobno na przyszły sezon ma wejść nowa platforma sterownika ale czy tak będzie to zobaczymy. Firma ES, tak szybko rozwija swoje dwa sztandarowe sterowniki bruli i eCoala,że i tak ciężko za nimi nadążyć.. Jak wyjdzie nowa wersja sterownika to pomimo tego, że z bieżącej wersji jestem zadowolony to i tak kupię nową aby "być na czasie" a aktualny bruli będzie stanowił rezerwę na czarną godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.01.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Kwestia techniczna jest prosta - podpinasz sterownik i jego niektóre czujniki i tyle i możesz sobie monitorować pracę kotła do woli. Temperatura spalin do 300 st C nie powinna uszkodzić czujnika temperatury spalin. Tak między nami to nawet 420 st C temperatury chwilowej nie uszkodziło mi czujnika, więc 300-350 przy paleniu kartonów to się nawet nie przejmuję w końcu już przetestowałem go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.01.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Gdybym już miał kocioł z brulim, ale przed wymianą chciałbym aby jakiś czas monitorował kocioł zasypowy miałowy. Jakby to wyglądało w kwestji gwarancyjnej i technicznej sterownika. Temp. spalin wczasie pracy w okolicach 200 st. a 300 st. raczej nie przekracza. Z drugiej strony w brulim będą jakieś zmiany i może warto czekać ale ile? A ten miałowiec to tylko zasypowy czy ze sterownikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 15.01.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Miałowiec ze sterownikiem z okolic Jareckiego SEKOM 25. Kiedyś bawiłem się w palenie samym węglem z miarkownikiem ciągu bez dmuchawy to co 15 min. mierzyłem temp. spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.01.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 To możesz odpiąć stary regulator i zatrudnić Bruli.Obecnie może prowadzić również kocioł zasypowy.Nie dopuści do wzrostu temp. spalin ponad 300 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 15.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dzięki za rady. Już sam ciepłomierz daje dużo możliwości, a w połączeniu z brulim to chyba łóżko do kotłowni pójdzie. Albo stary wyczuje następce i odmówi współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.01.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Już sam ciepłomierz daje dużo możliwości, a w połączeniu z brulim to chyba łóżko do kotłowni pójdzie. Nie wtedy dopiero wyniesiesz łóżko z kotłowni i wstawisz do domu Będziesz leżąc zaglądał w laptopa jak kociołek pracuje hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 16.01.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Z dnia na dzień zwlekam z decyzją bo mam świadomość że kiedyś mogę żałować że nie poczekałem na zmiany w brulim. Z drugiej strony jak dziecko, szybko mieć nową zabawkę i porobić jeszcze trochę testów na starym kotle i nowym ( natura eksperymentatora ) a zima ucieka. I jeszcze sprawa bezpieczeństwa, latem był wywalony stary wkład kominowy, nie chcę zakładać nowego do starego kotła. Obecnie chodzi na prowizorce czyli rynna ocynk śr 120 mm kupiona na składzie złomu. Jak to się rozsypie i zapcha komin to " kaplica " i to dosłownie. Czujnik tlenku węgla już zamontowany. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez wojtek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts