karoka65 16.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 No jaki sterownik byś nie kupił to kaplica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Z dnia na dzień zwlekam z decyzją bo mam świadomość że kiedyś mogę żałować że nie poczekałem na zmiany w brulim. Z drugiej strony jak dziecko, szybko mieć nową zabawkę i porobić jeszcze trochę testów na starym kotle i nowym ( natura eksperymentatora ) a zima ucieka. I jeszcze sprawa bezpieczeństwa, latem był wywalony stary wkład kominowy, nie chcę zakładać nowego do starego kotła. Obecnie chodzi na prowizorce czyli rynna ocynk śr 120 mm kupiona na składzie złomu. Jak to się rozsypie i zapcha komin to " kaplica " i to dosłownie. Wojtek ty chcesz sobie zrobić krzywdę rynna ocynk przetrwa lub nie może jeden sezon ,drożny komin i sprawna wentylacja to podstawa twojego bezpieczeństwa ,możesz zajść do kotłowni i już z niej nie wrócić ,a przy okazji zatrują się jeszcze inne osoby próbujące ratować twoje życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 20.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 hmmm. teź mnie korrci zakup bruliego, ale jak na horyzoncie nowy Hardware, to wolę poczekać, ten sterownik co mam, ledwo zipie, coś tam pomostkowałem i jedzie, nawet nie kombinuje z nim więcej, żeby tylko zimę prztrzymał, a potem może będzie nowiutki Bruli z nowym Hardwarem. To co się dowidziałem to ma być na nowy sezon albo nawet wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.01.2013 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Też mnie kusi nowa wersja bruliego - mam nadzieję, że na sezon letni już będzie to się sterownik przećwiczy na trybie letnim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.01.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nie liczyłbym że na lato. Sam robiąc coś nowego puściłbym to na nowy sezon raczej. Kulin to tak samo jak z nowym komputerem czy telewizorem patrząc że będzie coś nowszego nigdy nic nie kupisz i nigdy tego nie dogonisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 20.01.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nie liczyłbym że na lato. Sam robiąc coś nowego puściłbym to na nowy sezon raczej. Kulin to tak samo jak z nowym komputerem czy telewizorem patrząc że będzie coś nowszego nigdy nic nie kupisz i nigdy tego nie dogonisz.Przed sezonem to się nie robi bo konkurencja czuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 20.01.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Panowie jak sądzicie czy sterownik Bruli poradził by sobie z palnikiem rynnowym , bo posiadam Kociołek Defro Eko Duo Uni ze sterownikiem Tech, i tak pomyslałem ze może by coś zmienił w sterowaniu może na lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.01.2013 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nie widziałem w pracy rynny - ale jak nie potrzebujesz tam specjalnych innych funkcji i wystarczy Ci spalanie w trybie dwustanowym lub w trybie grupowym to sobie poradzi - bo wszystkie inne udogodnienia na pewno będą pasowały Przejrzyj na Esterownik dostępne publicznie kotły to może pracuje tam juz jakaś rynna pob brulim lub eCoalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 A czy nowy bruli będzie obsługiwać siłowniki zaworów n-drogowych? Stary tego nie robi i dlatego go nie kupiłem, ale podoba mi się cała architektura pracy i podgląd przez neta. Może twórcy tego sterownika pomyślą o takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.01.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Pod eCoalem na pewno nie.Bruli może prowadzić każdy kocioł, ze ślimakiem, tłoka a nawet sprzedałem ostatnio klientowi z Wrocka do zasypowego.Potrzebował do kotła który ogrzewał trzy mieszkania i chodziło mu o możliwość sterownia temp. w każdym z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 23.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No to u mnie bruli właśnie zaczął kreślić wykresy, narazie jako monitoring starego miałowca, a steruje Huragan, w kolejce czeka Płomyk. https://esterownik.pl/remote/2323 . Temp. trochę różnią się od wskazań ciepłomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.01.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Czujniki bruliego możesz skalibrować aby Ci pokazywały właściwe temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No to u mnie bruli właśnie zaczął kreślić wykresy, narazie jako monitoring starego miałowca, a steruje Huragan, w kolejce czeka Płomyk. https://esterownik.pl/remote/2323 . Temp. trochę różnią się od wskazań ciepłomierza. To gratuluję zakupu ,ale coś Ci kreśli Pireneje Mój czujnik z sondą wsadzany w gniazdo w kotle jak przełożę przylgowo do rury zasilającej to więcej pokazuje niż wewnątrz kotła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 24.01.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Pireneje faktycznie są Himalajami, dmuchawa pracuje 5 min spaliny ponad 300, a po 1 min od zatrzymania już poniżej 90 st. C . Czujnik spalin ma dużą bezwładność cieplną nie zdąży się rozgrzać i długo stygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.01.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Pireneje faktycznie są Himalajami, dmuchawa pracuje 5 min spaliny ponad 300, a po 1 min od zatrzymania już poniżej 90 st. C . Czujnik spalin ma dużą bezwładność cieplną nie zdąży się rozgrzać i długo stygnie. Masz duże wahnięcia temperatury C.O . może zmniejsz histerezę i słabszy nadmuch żeby dłużej dochodził do zadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 24.01.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Bruli narazie tylko monitoruje kocioł miałowy. Histereza 0,5 st C, gdyby czujnik temp. kotła nagrzewał się tak szybko jak woda wychodząca z kotła to dmuchawa pracowałaby ok. 2 min. i skoki temp. byłyby mniejsze. Narysuje odręczny wykres stanu faktycznego temp. ( z ciepłomierza ) i tego co rysuje bruli , oraz skalibruje czujniki. A karoka65 myślał że nie będę siedział w kotłowni . To jest pierwsza praca poglądowa, jak to zazwyczaj wyglądało. Zasypane 30 kg miału i liczą się MJ , na eksperymenty przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Bruli zaczyna być popularny.Są klienci,którzy zaczynają kalkulować i kupują przysłowiowe badziewiaki a do nich dokupują bruli.pl.Są też tacy co mają kotły typu SAS,HEF CICHEWICZ gdzie standardowe sterowania sprawiają im problem.Opanowanie sterowania zajmuje im góra 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Bruli zaczyna być popularny.Są klienci,którzy zaczynają kalkulować i kupują przysłowiowe badziewiaki a do nich dokupują bruli.pl. Są też tacy co mają kotły typu SAS,HEF CICHEWICZ gdzie standardowe sterowania sprawiają im problem.Opanowanie sterowania zajmuje im góra 2 dni. Co się dziwisz? producenci chcą zarobić, więc dają tańsze sterowniki,żeby ugrać kilka stówek,są pewnie również związani umowami z firmami produkującymi sterowniki więc muszą dawać to co mają...a Ty człowieku się pozniej męcz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.01.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Czujniki bruliego możesz skalibrować aby Ci pokazywały właściwe temperatury To nie pokazują właściwych temperatur od razu, po dobroci, po opuszczeniu fabryki ? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Co się dziwisz? producenci chcą zarobić, więc dają tańsze sterowniki,żeby ugrać kilka stówek,są pewnie również związani umowami z firmami produkującymi sterowniki więc muszą dawać to co mają...a Ty człowieku się pozniej męcz....No tak to wygląda.Dzięki dobremu sterownikowi poprawi się standard użytkowania obsługi i jakości spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts