Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z dnia na dzień zwlekam z decyzją bo mam świadomość że kiedyś mogę żałować że nie poczekałem na zmiany w brulim. Z drugiej strony jak dziecko, szybko mieć nową zabawkę i porobić jeszcze trochę testów na starym kotle i nowym ( natura eksperymentatora ) a zima ucieka. I jeszcze sprawa bezpieczeństwa, latem był wywalony stary wkład kominowy, nie chcę zakładać nowego do starego kotła. Obecnie chodzi na prowizorce czyli rynna ocynk śr 120 mm kupiona na składzie złomu. Jak to się rozsypie i zapcha komin to " kaplica " i to dosłownie.:o

Wojtek ty chcesz sobie zrobić krzywdę rynna ocynk przetrwa lub nie może jeden sezon ,drożny komin i sprawna wentylacja to podstawa twojego bezpieczeństwa ,możesz zajść do kotłowni i już z niej nie wrócić ,a przy okazji zatrują się jeszcze inne osoby próbujące ratować twoje życie.

hmmm. teź mnie korrci zakup bruliego, ale jak na horyzoncie nowy Hardware, to wolę poczekać, ten sterownik co mam, ledwo zipie, coś tam pomostkowałem i jedzie, nawet nie kombinuje z nim więcej, żeby tylko zimę prztrzymał, a potem może będzie nowiutki Bruli z nowym Hardwarem. To co się dowidziałem to ma być na nowy sezon albo nawet wcześniej.

Nie widziałem w pracy rynny - ale jak nie potrzebujesz tam specjalnych innych funkcji i wystarczy Ci spalanie w trybie dwustanowym lub w trybie grupowym to sobie poradzi - bo wszystkie inne udogodnienia na pewno będą pasowały :)

Przejrzyj na Esterownik dostępne publicznie kotły to może pracuje tam juz jakaś rynna pob brulim lub eCoalem.

No to u mnie bruli właśnie zaczął kreślić wykresy, narazie jako monitoring starego miałowca, a steruje Huragan, w kolejce czeka Płomyk. https://esterownik.pl/remote/2323 . Temp. trochę różnią się od wskazań ciepłomierza.

To gratuluję zakupu ,ale coś Ci kreśli Pireneje :)

Mój czujnik z sondą wsadzany w gniazdo w kotle jak przełożę przylgowo do rury zasilającej to więcej pokazuje niż wewnątrz kotła .

Pireneje faktycznie są Himalajami, dmuchawa pracuje 5 min spaliny ponad 300, a po 1 min od zatrzymania już poniżej 90 st. C . Czujnik spalin ma dużą bezwładność cieplną nie zdąży się rozgrzać i długo stygnie.

Masz duże wahnięcia temperatury C.O . może zmniejsz histerezę i słabszy nadmuch żeby dłużej dochodził do zadanej temperatury.

Bruli narazie tylko monitoruje kocioł miałowy. Histereza 0,5 st C, gdyby czujnik temp. kotła nagrzewał się tak szybko jak woda wychodząca z kotła to dmuchawa pracowałaby ok. 2 min. i skoki temp. byłyby mniejsze. Narysuje odręczny wykres stanu faktycznego temp. ( z ciepłomierza ) i tego co rysuje bruli , oraz skalibruje czujniki. A karoka65 myślał że nie będę siedział w kotłowni :no:. To jest pierwsza praca poglądowa, jak to zazwyczaj wyglądało. Zasypane 30 kg miału i liczą się MJ , na eksperymenty przyjdzie czas.

Bruli zaczyna być popularny.Są klienci,którzy zaczynają kalkulować i kupują przysłowiowe badziewiaki a do nich dokupują bruli.pl.

Są też tacy co mają kotły typu SAS,HEF CICHEWICZ gdzie standardowe sterowania sprawiają im problem.Opanowanie sterowania zajmuje im góra 2 dni.

Bruli zaczyna być popularny.Są klienci,którzy zaczynają kalkulować i kupują przysłowiowe badziewiaki a do nich dokupują bruli.pl.

Są też tacy co mają kotły typu SAS,HEF CICHEWICZ gdzie standardowe sterowania sprawiają im problem.Opanowanie sterowania zajmuje im góra 2 dni.

Co się dziwisz? producenci chcą zarobić, więc dają tańsze sterowniki,żeby ugrać kilka stówek,są pewnie również związani umowami z firmami produkującymi sterowniki więc muszą dawać to co mają...a Ty człowieku się pozniej męcz....

Co się dziwisz? producenci chcą zarobić, więc dają tańsze sterowniki,żeby ugrać kilka stówek,są pewnie również związani umowami z firmami produkującymi sterowniki więc muszą dawać to co mają...a Ty człowieku się pozniej męcz....
No tak to wygląda.Dzięki dobremu sterownikowi poprawi się standard użytkowania obsługi i jakości spalania.