Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

To nie pokazują właściwych temperatur od razu, po dobroci,

po opuszczeniu fabryki ?

Dlaczego?

Hmm --- skoro do mnie --- przykro mi Włodku ale zupełnie nie znam się na budowie sterowników i ich programowaniu i takie tam inne klocki. Mogę tylko potwierdzić, że sterownik ma taką funkcjonalność umożliwiającą kalibrację czujników. W moich poprzednich sterownikach z taką możliwością się nie spotkałem to teraz już sam nie wiem czy to dobrze czy źle ale jest mi to zupełnie obojętne :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie pokazują właściwych temperatur od razu, po dobroci,

po opuszczeniu fabryki ?

Dlaczego?

Jak sa skalibrowane to widać na wykresie 22-01 2013 godz. 10-11 https://esterownik.pl/remote/2323 wszystkie razem w folii aluminiowej. Wczoraj skalibrowane zgrubsza do wskazań ciepłomierza, a CWU jeszcze dopracuje bo tylko wsunięty pod piankę bojlera

Co się dziwisz? producenci chcą zarobić, więc dają tańsze sterowniki,żeby ugrać kilka stówek,są pewnie również związani umowami z firmami produkującymi sterowniki więc muszą dawać to co mają...a Ty człowieku się pozniej męcz....

baju baju...

Skąd Wojtek ma sterownik, to ja wiem, że jest dobry także.

Dalsza część Twojego wpisu to już bajki, tak samo użytkownicy grzebią i poprawiają bruli czy ecoala jak każde inne sterowniki, róznica taka, że na forum jest kilka osób, które pomaga.

O mozna sobie sprawdzić świeże wpisy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5773366&viewfull=1#post5773366

"Nie bójcie się grzebać w sterowniku, przecież to jest nieinwazyjna metoda obniżenia kosztów za ogrzewanie, kajet w rękę pozapisywać aktualne dane i...zmieniać, zmieniać , zmieniać... az dopasujecie swoj kocioł do swojej instalacji !! wyniki mogą zdziwić naprawdę nie jednego "

czy tutaj przy dużych spiekach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5771308&viewfull=1#post5771308

a jak się kolega cieszy, że w cudzym sterze pogrzebał:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5772072&viewfull=1#post5772072

...wszystko w pozytywnym sensie, tylko trzeba trochę sprawy odkoloryzować.

Zgadza się.

Automat wyręczy słabego operatora i da lepsze efekty.

Wprawny operator poprawi niedoskonałości automatu i uzyska "wartość dodaną".

Nie zapominajcie - proszę - o tym, że sterownik eCoal został zaprojektowany "dla kieszeni" użytkownika kotła. Jest prosty i tani, bo jego cena musi korespondować z ceną kotła, w którym pracuje. Można było zrobić sterownik dokładniejszy, doskonalszy itp., tylko za inną cenę. Dzisiejsza technika stwarza praktycznie nieograniczone możliwości w tym zakresie.

Lepsze efekty dla niewprawnego usera na dobrym paliwie

Zdecydowanie tak.

Jak to w życiu. Coś za coś.

Nie umiesz palić - zadaj sobie trud poszukania w miarę dobrego paliwa.

Nie chcesz szukać paliwa - naucz się palić.

Nie ma takiego algorytmu, który uwzględniłby wszystkie "przypadki", które mogą się zdarzyć na naszym rynku węgla.

To ja się spytam po co ta funkcja umożliwiająca kalibrację czujników -czyt. termometrów ,jeżeli programator powinien podawać rzeczywistą temperaturę ustawioną od jakiegoś wzorca ,czy użytkownik jest w stanie ustawić dokładnie taką ,jeżeli inną to po co inną przybliżoną ,co daje taka funkcja .

To ja się spytam po co ta funkcja umożliwiająca kalibrację czujników -czyt. termometrów ,jeżeli programator powinien podawać rzeczywistą temperaturę ustawioną od jakiegoś wzorca ,czy użytkownik jest w stanie ustawić dokładnie taką ,jeżeli inną to po co inną przybliżoną ,co daje taka funkcja .

Daje możliwość, że użytkownik źle skalibruje sobie czujniki,

ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Przy zakupie sterownika czujniki są prawidłowo skalibrowane.

Funkcja kalibracji daj możliwość ustawienia poprawności wskazań np. przy zmianie uszkodzonego czujnika, użytkownicy innych sterowników mają 3 wyjścia:

- odłączyć sterownik i wysłać do producenta celem kalibracji - zimą super sprawa :p

- wezwać serwisanta - i pożegnać się z paroma $ :bye:

- podłączyć samemu czujnik bez kalibracji ze wszystkimi tego konsekwencjami :p

I co Ty powiesz na odpowiedź SebiCo?

Coś mi tak po głowie chodzi, że Elektro-System już Ci kiedyś to wyjaśniał.

Raczyłeś zapomnieć?

A ile wynosi zakres kalibracji i jaka jest dokładność toru pomiarowego?

Ja się nie spotkałem z potrzebą kalibracji urządzenia przy wymianie

czujnika temperatury za wyjątkiem aparatury laboratoryjnej.

Czy macie klasę dokładności 0.1%?

baju baju...

Skąd Wojtek ma sterownik, to ja wiem, że jest dobry także.

Dalsza część Twojego wpisu to już bajki, tak samo użytkownicy grzebią i poprawiają bruli czy ecoala jak każde inne sterowniki, róznica taka, że na forum jest kilka osób, które pomaga.

O mozna sobie sprawdzić świeże wpisy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5773366&viewfull=1#post5773366

"Nie bójcie się grzebać w sterowniku, przecież to jest nieinwazyjna metoda obniżenia kosztów za ogrzewanie, kajet w rękę pozapisywać aktualne dane i...zmieniać, zmieniać , zmieniać... az dopasujecie swoj kocioł do swojej instalacji !! wyniki mogą zdziwić naprawdę nie jednego "

czy tutaj przy dużych spiekach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5771308&viewfull=1#post5771308

a jak się kolega cieszy, że w cudzym sterze pogrzebał:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5772072&viewfull=1#post5772072

Jarecki nie cuduj!! sam dobrze wiesz ze na sam proces spalania dużego wpływu nie mamy, i z tego tytułu możesz miec max- 5-10% oszczedności, prawdziwe oszczędności przynosza dopiero ustawienia kotła+ instalacja: strefy(nocna-dzienna) przestoje, ustawienia tygodniowe załanczanie /wył pompek etc... to przynosi PRAWDZIWE OSZCZĘDNOŚCI !! i tu jest siła bruliego/ecoala bo inne sterowniki tego nie mają, a jak mają to z niefunkcjonalnymi nastawami.. wiesz ile miałem oszędności z nastaw w stosunku do tatarka?? ok 30% !!! mało??

Nie cuduję, widzę co jest pisane i ile inne osoby kręcą na lewo i prawo.

Uważam,że co sie sprawdza u Ciebie przy wierceniu pompami nie koniecznie sprawdzi się u kogoś innego a nie każdy jest tak biegły w poruszaniu sie po menu i sa osoby szukające prostszych rozwiązań.

Co do sterowników, to ten wątek dotyczy Bruli i nie będę polemizował, ale sie mylisz, że inne tego nie mają, bo mają jeżeli chodzi o sterowanie kotłem i jego urządzeniami nawet więcej. Nie jest t jednak miejsce na takie dyskusje.

Bruli jest bdb a to wątek na jego temat.

Nie cuduję, widzę co jest pisane i ile inne osoby kręcą na lewo i prawo.

Uważam,że co sie sprawdza u Ciebie przy wierceniu pompami nie koniecznie sprawdzi się u kogoś innego a nie każdy jest tak biegły w poruszaniu sie po menu i sa osoby szukające prostszych rozwiązań.

Co do sterowników, to ten wątek dotyczy Bruli i nie będę polemizował, ale sie mylisz, że inne tego nie mają, bo mają jeżeli chodzi o sterowanie kotłem i jego urządzeniami nawet więcej. Nie jest t jednak miejsce na takie dyskusje.

Bruli jest bdb a to wątek na jego temat.

Cudujesz cudujesz....sprzedajesz tanie sterowniki żeby więcej ugrać na cenie kotła, na plus mozna powiedziec żeTwoja firma sprzedaje bruliego za dopłatą, byłem w zeszłym tygodniu u producenta mojego kotła bo zgnił mi zasobnik, wyłuszczył mi to bardzo dokładnie... wiec nie czaruj ludzi..