Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem VLD, czy jestes w temacie...

CZP01 ma kocioł żeliwny, ponoć 35kW, palnik obecnie 25kW, ale kiedyś stwierdził,że za mocno grzeje komin i do tego dorobił drugi wymiennik i umieścił go między kotłem a kominem...... taki własny wynalazek :)

Kliknij sobie w jego napis Kielar w podpisie, tam zobaczysz o czym mowa ;)

Ten drugi wymiennik tzw. "ogniwo grzewcze " jest ocieplone wokół wełną mineralną 3 cm plus wykończenie blacha 1 mm.

No mam nadzieję, że w tym roku w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego spalę choć troszkę (deczko mniej) no ale to za ileś tam dni się okaże jak zasobnik się skończy.

Temperatury też są porównywalne chociaż w tym roku było już u mnie i minus 4 a w tamtym w tym samym okresie czasu takiej temperatury nie zanotowałem hmm.

:)

No i mam taką płytę - rozumiem, że muszę ją dać watą do czopucha a folią na zewnątrz - czy odwrotnie ??? :)

Lepszy efekt docieplenia czopucha będzie taki , jeśli obłożyć płytami podwójnie lub potrójnie. Im więcej warstw folii tym lepsze odbicie promieniowania cieplnego.

/Kombinezony astronautów są wykonane z kilku warstw folii alu / :)

Edytowane przez dino49

Na ślimaku działa bardzo dobrze. Jeśli firm pisze że może prowadzić tłokowca to ja akurat tej właśnie firmie wierzę. Nie ma wersji do ślimaka czy tłoka, to kwestia ustaiwień, przykładowe podane w instrukcji.

To nowy sterownik i cały czas się rozwija także myślę że można w niego zainwestować.

Pomoc ze strony firmy na bardzo wysokim poziomie w razie problemu ale na razie nie wiele jest zgłaszane.

Powiedziałbym nawet że to lista życzeń a nie problemów.

Moje wrażenia co do bruliego opisywałem na początku wątku. Zasadniczo bruli sprawuje się dobrze nawet bardzo dobrze jednak główne zastrzeżenie mam do trybu podtrzymania gdzie sterwonik w jakimś zakresie przy zastosowaniu logiki rozmytej (fuzzy logic) ciągle po spadku minimalnej temperatury uruchamia tryb grzania i przebija niepotrzebnie zadaną minimalną temperaturę o co najmniej o kilkanaście stopni gdy w tym czasie w ogóle nie ma zapotrzebowania na CO ani na CWU - czyli w tym czasie sterownik w trybie podtrzymania generuje po prostu straty i tyle bo grzeje zupełnie niepotrzebnie.

Z mojego punktu widzenia wystarczyło by aby w trybie podtrzymania sterownik potrafił jak już musi utrzymać minimalną temperaturę przebijając ją jedynie o wartość histerezy a nie galopując do góry. Z chęcią wyłączyłbym ten algorytm w trybie podtrzymania i wtedy mógłbym ustawić tryb podtrzymania dokładnie tak jak chcę albo tak, aby kocioł jedynie nie wygasł i tyle. Ewentualnie skoro już jest ten algorytm to powinien mieć możliwość włączenia takiej funkcjonalności jak prawdziwe "podtrzymanie" w którym sterownik dbał by jedynie o to aby kocioł nie zgasł. :)

@czp01 zmniejsz moc kotła (większa przerwa w podawaniu i mniejszy nadmuch) i zmniejsz histerezę CO i nie powinno tak przeciągać.

Minusem tego będzie, że przy niższej temperaturze na zewnątrz trzeba będzie zwiększyć moc kotła, ale mam nadzieję że w przyszłym oprogramowaniu moc kotła będzie regulowana automatycznie w zależności od temp. zewnętrznej.

TUTAJ jest mój sterownik - moc ustawiona na obecną temperaturę + mały zapasa i przeciąga naprawdę niewiele. A sterownik zawsze będzie dążył do utrzymania temperatury zadanej więc jakieś tam straty są nieuniknione...

Logika rozmyta jest zastosowana tylko przy ograniczaniu temperatury spalin.

Aha i spróbuj ograniczyć temp spalin do 130 stopni bo widzę z wykresu że tyle powinno wystarczyć do tego żeby temp wody w kotle rosła - przy tej temp. zacznie zmniejszać nadmuch i kocioł dalej nie będzie się "rozpędzał"

Edytowane przez SebiCo

Hmmm. zauważyłem, że masz maksymalną temperaturę spalin ustawioną na 130 st C a ja na 210 st C - to też ewentualnie sprubuję skorygować.

Czy należy ustawienia tego parametru temperatury maksymalnej spalin rozumieć wprost, że sterownikowik tak poprowadzi proces spalania, że nie będzie tej temperatury przekraczał - no bo jeżeli tak to wpłynie to też na pewno na temperaturę CO. ?

"Czy należy ustawienia tego parametru temperatury maksymalnej spalin rozumieć wprost, że sterownikowik tak poprowadzi proces spalania, że nie będzie tej temperatury przekraczał - no bo jeżeli tak to wpłynie to też na pewno na temperaturę CO. ? "

Tak dokładnie - sterownik będzie się starał aby temp spalin nie przekroczyła wartości zadanej no i będzie miało to przełożenie na temp CO, ale z tego co widzę na wykresie w Twoim przypadku 130 wystarczy bo już przy tej temp temp CO rośnie.