Jarecki79 25.01.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Cudujesz cudujesz....sprzedajesz tanie sterowniki żeby więcej ugrać na cenie kotła, na plus mozna powiedziec że Twoja firma sprzedaje bruliego za dopłatą, byłem w zeszłym tygodniu u producenta mojego kotła bo zgnił mi zasobnik, wyłuszczył mi to bardzo dokładnie... wiec nie czaruj ludzi.. Nie, sterownik, który się sprawdza i dobrze chodzi jest w cenie wyjściowej, bo nie każdy śpi na forsie a można wybrać inne za dopłatą. Tani sterownik to już zupełnie co innego. Ktoś by Ci tutaj mógł o swoim mesiu coś więcej powiedzieć. Ty wszystkiego w nim nie wykorzystałeś, ale wybrałes co innego i ok, ważne, że jestes zadowolony. Nie każdy jednak wywali 900zł plus dodatki, praca informatyka do starego kotła i tego tez trzeba byś świadomym. Nie każdemu są te wszystkie dodatki potrzebne. Wątek dotyczy jednak Bruli, Ty go wybrałeś, bo do Twojego stylu zycia był potrzebny, jesteś na wyjazdach, potrzebowałes jego dodatków i je lubisz. Nie neguje tego w żadnym stopniu. Tutaj powinno się opisywać doświadczenia z użytkowania Bruli, pomagać osobom, które maja jakieś pytania czy problemy wyłącznie z tym sterownikiem. Reszta to zbędne spekulacje i wycieczki osobowe oraz niepotrzebne i nic nie wnoszące gadaniny o d... Maryny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.01.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Przy zakupie sterownika czujniki są prawidłowo skalibrowane. Funkcja kalibracji daj możliwość ustawienia poprawności wskazań np. przy zmianie uszkodzonego czujnika, użytkownicy innych sterowników mają 3 wyjścia: - odłączyć sterownik i wysłać do producenta celem kalibracji - zimą super sprawa - wezwać serwisanta - i pożegnać się z paroma $ - podłączyć samemu czujnik bez kalibracji ze wszystkimi tego konsekwencjami Czyli jak się wymienia czujnik (ten kabelek z miedzianym końcem ) na nowy lub inny to termometr pokazuje inną temperaturę niż przed wymianą ? Pytam się bo zamieniłem- przewody czujniki czyli ,podłączyłem ten od CWU do C.O. bo miał dłuższy przewód w st-37 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 O mozna sobie sprawdzić świeże wpisy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5773366&viewfull=1#post5773366 "Nie bójcie się grzebać w sterowniku, przecież to jest nieinwazyjna metoda obniżenia kosztów za ogrzewanie, kajet w rękę pozapisywać aktualne dane i...zmieniać, zmieniać , zmieniać... az dopasujecie swoj kocioł do swojej instalacji !! wyniki mogą zdziwić naprawdę nie jednego " czy tutaj przy dużych spiekach: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5771308&viewfull=1#post5771308 a jak się kolega cieszy, że w cudzym sterze pogrzebał: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5772072&viewfull=1#post5772072 To się własnie nazywa pomoc.... mogę ci podac mase osób którym ktos pomogł na forum własnie dzieki jak Ty to nazywasz ''pogrzebaniem '' w cudzym sterze...dzieki takim małym elementem jak sterownie on-line ludzie mogą mieć wymierne korzyści, czy to ze sposobu palenia,ustawiania,stref,pomp,krzywej czy innych detali i dzieki takim małym dodatkom mogą w znaczący sposób obniżyć koszty eksploatacji swojego domu...Myslisz że to takie proste i tanie?? jak taki moloch jak tech czy plum nie mogą sobie dać rady?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebiCo 25.01.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Czyli jak się wymienia czujnik (ten kabelek z miedzianym końcem ) na nowy lub inny to termometr pokazuje inną temperaturę niż przed wymianą ? Pytam się bo zamieniłem- przewody czujniki czyli ,podłączyłem ten od CWU do C.O. bo miał dłuższy przewód w st-37 . Teoretycznie nie ma potrzeby kalibracji po wymianie, ponieważ parametry czujników powinny być powtarzalne. Praktycznie, różnie to bywa ... dlatego lepiej mieć możliwość kalibracji, żeby mieć pewność że temperatury które mierzy sterownik są rzeczywistymi temperaturami Edytowane 25 Stycznia 2013 przez SebiCo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.01.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 praca informatyka do starego kotła i tego tez trzeba byś świadomym. No tutaj przesadzasz i to bardzo. Jeden telefon miałem przez rok z tym problemem jak skonfigurować strownik żeby był widoczny na platformie. W tajemnicy ci powiem że w Elektro-System jest pan który zajmuje się takimi rzeczami jak ktoś ma problem. Pozdrawiam p. Kamila. Także informatyk jest naprawdę zbędny. Mam gościa który w zeszłym roku kończył 84 lata, zamontował sobie RBRa w swoim domku i też nie miał problemu. Nawet drugą ratę za kocioł płacił mi z konta internetowego bo zdążył sobie założyć, tak mu się to spodobało Także bez przesady jarku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.01.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Karoka Ty mi tutaj nie mów o wyjątkach. Ty nie jestes producent sterownika, więc dlaczego Ty masz telefony odbierać? Wojtek65, powiedz czy ostatecznie sam podłączyłes do neta, czy prosiłes informatyka.....? Piotr, nie uważam,że jest to łatwe, uważam także, że dobrze, że pomagasz. Chodzi o uczciwe przedstawienie sprawy, że samo się nie zrobi, tylko trzeba dopasować, jak chce się miec lepiej czy chce się zacząć korzystać z dodatków. Uważam,że cena za Bruli biorąc pod uwage obsługę 3pomp i dokładane same gołe czujniki wewn/zewn. (tutaj rozumiem kalibrację, bo kabli brak) oraz sterowanie przez internet nie jest skalkulowana bardzo wysoko, powiem,że raczej bardzo rozsądnie. Nie mniej to 900zł i każdy musi się zastanowić w/g własnych odczuć, sposobu życia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 25.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 TMyslisz że to takie proste i tanie?? jak taki moloch jak tech czy plum nie mogą sobie dać rady?? Właśnie się zastanawiam dlaczego te firmy jeszcze nie wprowadziły sterowania przez Internet. Nie jest to przecież trudne. Może mają inne priorytety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Właśnie się zastanawiam dlaczego te firmy jeszcze nie wprowadziły sterowania przez Internet. Nie jest to przecież trudne. Może mają inne priorytety? O techu nie wiem ,ale plum miał wypuścić na wiosne 2012, teraz słyszałem ze wypuści dopiero na wiosnę 2013... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Właśnie się zastanawiam dlaczego te firmy jeszcze nie wprowadziły sterowania przez Internet. Nie jest to przecież trudne. Może mają inne priorytety? Kolego inne firmy obiecuję już dwa lata i dalej coś nie możemy się doczekać/ Powiem ci że to nie jest tak chop i już, tak to tylko w Erze było Prace nad eCoalem i Bruli trwały 3 lata żeby to wszystko działało tak jak działa i nie zajmował się tym jeden człowiek lecz cały sztab inżynierów i informatyków. Nie sztuka wypuścić bubla. to wymaga czasu, testów na obiektach, wielkiego powiem nawet fanatyzmu, zaangażowania ludzi którzy to tworzą, poświęcania czasu poza pracą który powinien być poświęcony rodzinom, pomysłowości, pracy zespołowej i nie wiem czego jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Prace nad eCoalem i Bruli trwały 3 lata... Dokładniej - od 2007r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 25.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Kolego inne firmy obiecuję już dwa lata i dalej coś nie możemy się doczekać/ Powiem ci że to nie jest tak chop i już, tak to tylko w Erze było Prace nad eCoalem i Bruli trwały 3 lata żeby to wszystko działało tak jak działa i nie zajmował się tym jeden człowiek lecz cały sztab inżynierów i informatyków. Nie sztuka wypuścić bubla. to wymaga czasu, testów na obiektach, wielkiego powiem nawet fanatyzmu, zaangażowania ludzi którzy to tworzą, poświęcania czasu poza pracą który powinien być poświęcony rodzinom, pomysłowości, pracy zespołowej i nie wiem czego jeszcze Ja rozumiem, że wykonanie sterownika zajmuje czas. Ale raczej chodziło mi o to, że zarówno Tech jak i Plum ( dostał 1,5 miliona dofinansowania) sterowniku miały i mają. Więc nie musza już poświęcać jak piszesz : "czasu, testów na obiektach, wielkiego powiem nawet fanatyzmu, zaangażowania ludzi którzy to tworzą, poświęcania czasu poza pracą który powinien być poświęcony rodzinom, pomysłowości, pracy zespołowej i nie wiem czego jeszcze [" Chodzi mi o dodanie funkcjonalnosci przez dołożenie modułu komunikacji. Na marginesie, ponieważ widziałem obecność SebiCo. W opisie nowej platformy Bruli wkradł się drobny błąd. Wyszczególniono tam czujniki temperatury KTY-81-201 a powinno być KTY-81-210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.01.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Chodzi mi o dodanie funkcjonalnosci przez dołożenie modułu komunikacji. No raczej same sterowniki lepiej czy gorzej działają ale chodzi o to jak napisałeś " dodanie funkcjonalności" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A ja myślę inaczej.Publiczne pokazanie efektów pracy swoich wyrobów (wizualizacja) wymaga wielkiej odwagi i pewności, że te wyroby są naprawdę dobre.Zwróćcie uwagę, że jeszcze nikt - oprócz nas - nie pokazał publicznie wyników pracy swoich kotłów w stanie zanieczyszczenia i podczas pracy na niskich mocach.Czy to o czymś nie świadczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 25.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Właśnie się zastanawiam dlaczego te firmy jeszcze nie wprowadziły sterowania przez Internet. Nie jest to przecież trudne. Może mają inne priorytety? Wyrażę moje zdanie w tej kwestii . 1. Nowy produkt musiałby mieć coś nowego, niższa cena nie będzie odgrywała żadnej roli (Bruli i tak jest tani) 2. Samo sterowanie przez internet nie jest jakimś bardzo wielkim udogodnieniem. 3. Natomiast Ogromnym Sukcesem jest wdrożenie równolegle wraz z sterownikami platformy eSterownik i to tutaj widzę ogromną przewagę nad konkurencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 25.01.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Wyrażę moje zdanie w tej kwestii . 3. Natomiast Ogromnym Sukcesem jest wdrożenie równolegle wraz z sterownikami platformy eSterownik i to tutaj widzę ogromną przewagę nad konkurencją. Coś w tym stwierdzeniu jest. Ale czy jest to możliwość udostępnienia komuś własnego sterownika do dokonania nastaw, czy raczej możliwość ogladania wykresów wielu użytkowników w jednym miejscu? Takie swoiste menu kotłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Wyrażę moje zdanie w tej kwestii . 1. Nowy produkt musiałby mieć coś nowego, niższa cena nie będzie odgrywała żadnej roli (Bruli i tak jest tani) 2. Samo sterowanie przez internet nie jest jakimś bardzo wielkim udogodnieniem. 3. Natomiast Ogromnym Sukcesem jest wdrożenie równolegle wraz z sterownikami platformy eSterownik i to tutaj widzę ogromną przewagę nad konkurencją. Andrzeju co do 1 i 3 to zgoda Co do punktu 2 nie żebym się czepiał ale czy używasz takiego sterownika ? Myślałem podobnie i szczerze ci mówię, do póki nie dane mi było tego używać Edytowane 25 Stycznia 2013 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Coś w tym stwierdzeniu jest. Ale czy jest to możliwość udostępnienia komuś własnego sterownika do dokonania nastaw, czy raczej możliwość ogladania wykresów wielu użytkowników w jednym miejscu? Takie swoiste menu kotłów? Wojtku nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale mam wiele takich udostępnionych sterowników. Chłopaki tyrają gdzieś za granicami naszego pieprzonego kraju a w domach zostają rodzice. Ktoś przychodzi wysypać popiół i nasypać węgla a ja doglądam żeby było ciepło w domu. Jak komuś robi się za chłodno to wysyła SMSa a ja dokładam 1 stopień i starsi państwo mają to co lubią Tak wykresy i wszystko inne możesz obejrzeć u wszystkich tych którzy udostępnili sterowniki publicznie. Są tacy którzy sobie tego nie życzą i mają je tylko dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 25.01.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Coś w tym stwierdzeniu jest. Ale czy jest to możliwość ,,,, Przypadkowa kolejność 1. Wymiana informacji (także wizualnej) pomiędzy użytkownikami w czasie Online 2. Porady 3. Konsultacje 3. Mnogość informacji dla producenta, w celu doskonalenia sterownika i usług 4. Twórcy idei sterownika, także mają potężny materiał do dalszych badań 5. A nawet można pisać rozprawę doktorską na podstawie danych z platformy Z pewnością można jeszcze dopisać parę punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.01.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Przypadkowa kolejność 1. Wymiana informacji (także wizualnej) pomiędzy użytkownikami w czasie Online 2. Porady 3. Konsultacje 3. Mnogość informacji dla producenta, w celu doskonalenia sterownika i usług 4. Twórcy idei sterownika, także mają potężny materiał do dalszych badań 5. A nawet można pisać rozprawę doktorską na podstawie danych z platformy Z pewnością można jeszcze dopisać parę punktów.To ja dopiszę. Serwis-nie trzeba się ruszać z fotela aby pomóc użytkownikowi kotła z tym sterowaniem co go boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.02.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) ,,,, Z pewnością można jeszcze dopisać parę punktów. Minertu i Karoka dodali ważny punkt Zdalny Serwis. Ja zapomniałem o bardzo ważnej sprawie a mianowicie o elastycznej i prostej rozbudowie funkcjonalności sterownika za pomocą platformy eSterownik. Mam nawet pewien pomysł dla twórców sterownika. Proponowałbym (o ile jest to możliwe) napisanie prostego programu, który sczytywałby sukcesywnie dane z karty sterownika do bazy SQL. Oczywiście udostępniona była by także struktura tych danych. Idea pomysłu polega na tym, że na danych z bazy SQL można by w prosty sposób robić przeróżne prezentacje za pomocą np. arkusza kalkulacyjnego czy programu typowo do obróbki bazy danych. Z pewnością znalazło by się wielu użytkowników o zacięciu informatycznym, którzy stworzyli by bardzo pożyteczne prezentacje np. pokazujące zależność zużycia opału od zmian temperatury, czy wzrost kosztów ogrzewania w kolejnych sezonach grzewczych, itp. Edytowane 1 Lutego 2013 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts