Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Dokładnie, coś komuś się zmieni, nie umie np ustawić sobie pogodówki czy innych dodatków, udostępnia bardziej zaawansowanemu użytkownikowi swój kocioł i po sprawie...poza tym to już jest masa ludzi, nie zdąży dobrze napisać posta czy to na FM czy forum esterownik i już ma z 10 odpowiedzi...

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu i Karoka dodali ważny punkt Zdalny Serwis.

Ja zapomniałem o bardzo ważnej sprawie a mianowicie o elastycznej i prostej rozbudowie funkcjonalności sterownika za pomocą platformy eSterownik.

Idea pomysłu polega na tym, że na danych z bazy SQL można by w prosty sposób robić przeróżne prezentacje za pomocą np. arkusza kalkulacyjnego czy programu typowo do obróbki bazy danych.

Dane, które były by zapisywane w pliku *.txt są doskonałym źródłem dla wykresów Excela. Unika się wtedy programowania bazy danych.

Dane, które były by zapisywane w pliku *.txt są doskonałym źródłem dla wykresów Excela. Unika się wtedy programowania bazy danych.

W sumie to masz rację.

Tylko czy można będzie w prosty sposób dopisywać dane do takiego pliku *txt i czy te dane będą bezpiecznie zapisane.

Mi raczej rozchodziło się o gromadzenie tych danych w dłuższych okresach czasu.

E nie, że trzeba ale można. :)

W trybie dwustanowym mogę sterownik tak doprecyzować aby trzymał się w okolicy minimalnej temperatury zadanej i tyle. W trybie spalania "grupowego", które bardzo sobie chwalę przy większym zapotrzebowaniu na ciepło to przy małym zapotrzebowaniu (a u mnie to widać gdy na zewnątrz są temperatury dodatnie zwłaszcza powyżej +5 st C ) to przy spalaniu grupowym sterownik pracując w cyklach po 5 podań jest w stanie przebić temperaturę nawet do 20 st C ponad zadaną CO ponieważ sterownik w tym trybie nie kończy pracy gdy osiągnie zadaną ale kończy pracę gdy zakończy pełny kolejny cykl podań i przedmuchu: ) Oszczędności z przestawienia w tym wypadku na tryb dwustanowy pewnie niewielkie ale jednak są. Nie polecam jednak tego nikomu, kto nie wie o co chodzi w trybie dwustanowym i nie chce tego wiedzieć to w tym wypadku trzeba pozostać przy spalaniu "grupowym" i się cieszyć, ze kocioł idealnie pracuje :)

E nie, że trzeba ale można. :)

W trybie dwustanowym mogę sterownik tak doprecyzować aby trzymał się w okolicy minimalnej temperatury zadanej i tyle. W trybie spalania "grupowego", które bardzo sobie chwalę przy większym zapotrzebowaniu na ciepło to przy małym zapotrzebowaniu (a u mnie to widać gdy na zewnątrz są temperatury dodatnie zwłaszcza powyżej +5 st C ) to przy spalaniu grupowym sterownik pracując w cyklach po 5 podań jest w stanie przebić temperaturę nawet do 20 st C ponad zadaną CO ponieważ sterownik w tym trybie nie kończy pracy gdy osiągnie zadaną ale kończy pracę gdy zakończy pełny kolejny cykl podań i przedmuchu: ) Oszczędności z przestawienia w tym wypadku na tryb dwustanowy pewnie niewielkie ale jednak są. Nie polecam jednak tego nikomu, kto nie wie o co chodzi w trybie dwustanowym i nie chce tego wiedzieć to w tym wypadku trzeba pozostać przy spalaniu "grupowym" i się cieszyć, ze kocioł idealnie pracuje :)

Ot co :)

• 4 weeks później...
Czy patrząc na udostępnione on-line przez ludzi informacje ze sterownika można odczytać takie informacje jak: czas podawania czy czas przerwy w trakcie pracy pieca??

Zobacz:

http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/o-sterowaniu-kotlem/retortowy-grupowe/

http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/o-sterowaniu-kotlem/retortowy-reczne/

Sezon grzewczy powoli zmierza ku końcowi a jak tam na rynku sterowników, ktoś ma może przecieki kiedy wejdzie nowa wersja sprzętowa ( a może i odnowiona programowa) bruliego. ??? ;)

Na pewno będzie to w tym roku to może trzeba już dudki zbierać :)

Słyszałem że Plum robi drugie podejście pod sterowanie internetowe ( bo w zeszłym roku im nie wyszło)

• 2 weeks później...

Bieżący zasyp przestawiłem ze spalania grupowego na spalanie w trybie dwustanowym i jedna zasadnicza zmiana jaką zauważyłem to ta, że w trybie dwustanowym ekogroszek więcej mi się spieka ( nie żeby to była jakaś tragedia ale jednak więcej). W spalaniu grupowym spiekanie występuje w mniejszym zakresie być może głównie dlatego, że podawania są częstsze a więc złoże jest częściej wzruszane to spieki tak szybko nie powstają :)

W każdym razie jest to na plus dla spalania grupowego :)

W trybie dwustanowym tak się nie da - bo podaje już bardzo małe dawki 5s i ta dawka musi się wypalić aby podać następną. Gdyby przerwy między podaniami były jeszcze krótsze niż mam to uzyskałbym za dużą moc albo niespalony eko przesypał by się do popielnika ;) a to byłaby czysta strata.

Każdy sposób spalania ma jakieś swoje wady i zalety. Tryb dwustanowy można ustawić oszczędniej niż spalanie grupowe a w trybie dwustanowym ( przy pewnym typie węgla) mogą pojawić się większe spieki - no to mamy remis 1:1 ;)

Bieżący zasyp przestawiłem ze spalania grupowego na spalanie w trybie dwustanowym i jedna zasadnicza zmiana jaką zauważyłem to ta, że w trybie dwustanowym ekogroszek więcej mi się spieka ( nie żeby to była jakaś tragedia ale jednak więcej). W spalaniu grupowym spiekanie występuje w mniejszym zakresie być może głównie dlatego, że podawania są częstsze a więc złoże jest częściej wzruszane to spieki tak szybko nie powstają :)

W każdym razie jest to na plus dla spalania grupowego :)

To kwestia ustawień bo u mnie jest dokładnie odwrotnie tj. gdy w grupowym jakiś węgiel za bardzo się spieka wtedy przełączam w 2 stanowy i jest mniej spieków.

U mnie w 2 stanowym podawanie to 3 s, a przerwa np. 50 s.