czp01 02.02.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 E nie, że trzeba ale można. W trybie dwustanowym mogę sterownik tak doprecyzować aby trzymał się w okolicy minimalnej temperatury zadanej i tyle. W trybie spalania "grupowego", które bardzo sobie chwalę przy większym zapotrzebowaniu na ciepło to przy małym zapotrzebowaniu (a u mnie to widać gdy na zewnątrz są temperatury dodatnie zwłaszcza powyżej +5 st C ) to przy spalaniu grupowym sterownik pracując w cyklach po 5 podań jest w stanie przebić temperaturę nawet do 20 st C ponad zadaną CO ponieważ sterownik w tym trybie nie kończy pracy gdy osiągnie zadaną ale kończy pracę gdy zakończy pełny kolejny cykl podań i przedmuchu: ) Oszczędności z przestawienia w tym wypadku na tryb dwustanowy pewnie niewielkie ale jednak są. Nie polecam jednak tego nikomu, kto nie wie o co chodzi w trybie dwustanowym i nie chce tego wiedzieć to w tym wypadku trzeba pozostać przy spalaniu "grupowym" i się cieszyć, ze kocioł idealnie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.02.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 E nie, że trzeba ale można. W trybie dwustanowym mogę sterownik tak doprecyzować aby trzymał się w okolicy minimalnej temperatury zadanej i tyle. W trybie spalania "grupowego", które bardzo sobie chwalę przy większym zapotrzebowaniu na ciepło to przy małym zapotrzebowaniu (a u mnie to widać gdy na zewnątrz są temperatury dodatnie zwłaszcza powyżej +5 st C ) to przy spalaniu grupowym sterownik pracując w cyklach po 5 podań jest w stanie przebić temperaturę nawet do 20 st C ponad zadaną CO ponieważ sterownik w tym trybie nie kończy pracy gdy osiągnie zadaną ale kończy pracę gdy zakończy pełny kolejny cykl podań i przedmuchu: ) Oszczędności z przestawienia w tym wypadku na tryb dwustanowy pewnie niewielkie ale jednak są. Nie polecam jednak tego nikomu, kto nie wie o co chodzi w trybie dwustanowym i nie chce tego wiedzieć to w tym wypadku trzeba pozostać przy spalaniu "grupowym" i się cieszyć, ze kocioł idealnie pracuje Ot co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.02.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja jednak przyszykuję wam info na temat pracy eCoala i bruli w warunkach prawie idealnych. Już powoli można obserwować zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 28.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Czy patrząc na udostępnione on-line przez ludzi informacje ze sterownika można odczytać takie informacje jak: czas podawania czy czas przerwy w trakcie pracy pieca?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2013 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ogólnie wchodzisz na sterownik dalej na zakładkę ustawienia dalej zakładka spalanie i tam odczytasz ustawienia dotyczące procesu spalania kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.03.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Czy patrząc na udostępnione on-line przez ludzi informacje ze sterownika można odczytać takie informacje jak: czas podawania czy czas przerwy w trakcie pracy pieca?? Zobacz: http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/o-sterowaniu-kotlem/retortowy-grupowe/ http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/o-sterowaniu-kotlem/retortowy-reczne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 01.03.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Dzięki Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2013 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Sezon grzewczy powoli zmierza ku końcowi a jak tam na rynku sterowników, ktoś ma może przecieki kiedy wejdzie nowa wersja sprzętowa ( a może i odnowiona programowa) bruliego. ??? Na pewno będzie to w tym roku to może trzeba już dudki zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.03.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Sezon grzewczy powoli zmierza ku końcowi a jak tam na rynku sterowników, ktoś ma może przecieki kiedy wejdzie nowa wersja sprzętowa ( a może i odnowiona programowa) bruliego. ??? Na pewno będzie to w tym roku to może trzeba już dudki zbierać Słyszałem że Plum robi drugie podejście pod sterowanie internetowe ( bo w zeszłym roku im nie wyszło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2013 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 No widzisz Piotrek42 w końcu będzie jakaś konkurencja a to oznacza same plusy dla użytkowników bo wybór będzie większy. Ja jednak pozostanę przy swoim brulim - no wiadomo chcę mieć jego nową wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.03.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Słyszałem że Plum robi drugie podejście pod sterowanie internetowe ( bo w zeszłym roku im nie wyszło) No niektórym już ponad dwa lata nie wychodzi i nie wiadomo kiedy wyjdzie. Nowe rzeczy już są testowane powoli a następne będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.03.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bieżący zasyp przestawiłem ze spalania grupowego na spalanie w trybie dwustanowym i jedna zasadnicza zmiana jaką zauważyłem to ta, że w trybie dwustanowym ekogroszek więcej mi się spieka ( nie żeby to była jakaś tragedia ale jednak więcej). W spalaniu grupowym spiekanie występuje w mniejszym zakresie być może głównie dlatego, że podawania są częstsze a więc złoże jest częściej wzruszane to spieki tak szybko nie powstają W każdym razie jest to na plus dla spalania grupowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 16.03.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 To podawaj mniej a częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.03.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 W trybie dwustanowym tak się nie da - bo podaje już bardzo małe dawki 5s i ta dawka musi się wypalić aby podać następną. Gdyby przerwy między podaniami były jeszcze krótsze niż mam to uzyskałbym za dużą moc albo niespalony eko przesypał by się do popielnika a to byłaby czysta strata. Każdy sposób spalania ma jakieś swoje wady i zalety. Tryb dwustanowy można ustawić oszczędniej niż spalanie grupowe a w trybie dwustanowym ( przy pewnym typie węgla) mogą pojawić się większe spieki - no to mamy remis 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.03.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bieżący zasyp przestawiłem ze spalania grupowego na spalanie w trybie dwustanowym i jedna zasadnicza zmiana jaką zauważyłem to ta, że w trybie dwustanowym ekogroszek więcej mi się spieka ( nie żeby to była jakaś tragedia ale jednak więcej). W spalaniu grupowym spiekanie występuje w mniejszym zakresie być może głównie dlatego, że podawania są częstsze a więc złoże jest częściej wzruszane to spieki tak szybko nie powstają W każdym razie jest to na plus dla spalania grupowego To kwestia ustawień bo u mnie jest dokładnie odwrotnie tj. gdy w grupowym jakiś węgiel za bardzo się spieka wtedy przełączam w 2 stanowy i jest mniej spieków. U mnie w 2 stanowym podawanie to 3 s, a przerwa np. 50 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.03.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 No macie rację w obu przypadkach wszystko zależy od węgla i mocy dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.03.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 czp01 możesz podać jaką masz dmuchawę ? Być może trzeba będzie ją nieco przydławić na wlocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.03.2013 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Mam dmuchawę METRIX AB, typ. DM42, 85W, o wydajności 320 m3/h, o taką http://www.czp.pl/foto/dmuchawa/ i jest przydławiona na obwodzie jak widać na fotkach - gdzieś do 1,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.03.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Czesław do małej fajki to dużo za dużo.W mojej była WPA 06 o wydajności 260m3/h na minimum w Bruli 25% przesłona zamknięta na tyle że w najszerszym miejscu było jakiś 4 do 5mm. Edytowane 18 Marca 2013 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.03.2013 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Hej - no faktycznie zasadnicza różnica w dmuchawie. Bruli masz teraz tylko na podglądzie czy ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts