Piotrek42 01.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dokładnie, coś komuś się zmieni, nie umie np ustawić sobie pogodówki czy innych dodatków, udostępnia bardziej zaawansowanemu użytkownikowi swój kocioł i po sprawie...poza tym to już jest masa ludzi, nie zdąży dobrze napisać posta czy to na FM czy forum esterownik i już ma z 10 odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 02.02.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Minertu i Karoka dodali ważny punkt Zdalny Serwis. Ja zapomniałem o bardzo ważnej sprawie a mianowicie o elastycznej i prostej rozbudowie funkcjonalności sterownika za pomocą platformy eSterownik. Idea pomysłu polega na tym, że na danych z bazy SQL można by w prosty sposób robić przeróżne prezentacje za pomocą np. arkusza kalkulacyjnego czy programu typowo do obróbki bazy danych. Dane, które były by zapisywane w pliku *.txt są doskonałym źródłem dla wykresów Excela. Unika się wtedy programowania bazy danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 02.02.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Dane, które były by zapisywane w pliku *.txt są doskonałym źródłem dla wykresów Excela. Unika się wtedy programowania bazy danych. W sumie to masz rację. Tylko czy można będzie w prosty sposób dopisywać dane do takiego pliku *txt i czy te dane będą bezpiecznie zapisane. Mi raczej rozchodziło się o gromadzenie tych danych w dłuższych okresach czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 No jak dalej będą się utrzymywały temperatury dodatnie to trzeba będzie przestawić bruliego na pracę dwustanową aby nie marnować niepotrzebnie tyle energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 02.02.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 No jak dalej będą się utrzymywały temperatury dodatnie to trzeba będzie przestawić bruliego na pracę dwustanową aby nie marnować niepotrzebnie tyle energii Wytłumacz mi jako temu, kto nie ma stycznosci ze spalaniem węgla dlaczego trzeba przestawić sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 E nie, że trzeba ale można. W trybie dwustanowym mogę sterownik tak doprecyzować aby trzymał się w okolicy minimalnej temperatury zadanej i tyle. W trybie spalania "grupowego", które bardzo sobie chwalę przy większym zapotrzebowaniu na ciepło to przy małym zapotrzebowaniu (a u mnie to widać gdy na zewnątrz są temperatury dodatnie zwłaszcza powyżej +5 st C ) to przy spalaniu grupowym sterownik pracując w cyklach po 5 podań jest w stanie przebić temperaturę nawet do 20 st C ponad zadaną CO ponieważ sterownik w tym trybie nie kończy pracy gdy osiągnie zadaną ale kończy pracę gdy zakończy pełny kolejny cykl podań i przedmuchu: ) Oszczędności z przestawienia w tym wypadku na tryb dwustanowy pewnie niewielkie ale jednak są. Nie polecam jednak tego nikomu, kto nie wie o co chodzi w trybie dwustanowym i nie chce tego wiedzieć to w tym wypadku trzeba pozostać przy spalaniu "grupowym" i się cieszyć, ze kocioł idealnie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.02.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 E nie, że trzeba ale można. W trybie dwustanowym mogę sterownik tak doprecyzować aby trzymał się w okolicy minimalnej temperatury zadanej i tyle. W trybie spalania "grupowego", które bardzo sobie chwalę przy większym zapotrzebowaniu na ciepło to przy małym zapotrzebowaniu (a u mnie to widać gdy na zewnątrz są temperatury dodatnie zwłaszcza powyżej +5 st C ) to przy spalaniu grupowym sterownik pracując w cyklach po 5 podań jest w stanie przebić temperaturę nawet do 20 st C ponad zadaną CO ponieważ sterownik w tym trybie nie kończy pracy gdy osiągnie zadaną ale kończy pracę gdy zakończy pełny kolejny cykl podań i przedmuchu: ) Oszczędności z przestawienia w tym wypadku na tryb dwustanowy pewnie niewielkie ale jednak są. Nie polecam jednak tego nikomu, kto nie wie o co chodzi w trybie dwustanowym i nie chce tego wiedzieć to w tym wypadku trzeba pozostać przy spalaniu "grupowym" i się cieszyć, ze kocioł idealnie pracuje Ot co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.02.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja jednak przyszykuję wam info na temat pracy eCoala i bruli w warunkach prawie idealnych. Już powoli można obserwować zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 28.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Czy patrząc na udostępnione on-line przez ludzi informacje ze sterownika można odczytać takie informacje jak: czas podawania czy czas przerwy w trakcie pracy pieca?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2013 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ogólnie wchodzisz na sterownik dalej na zakładkę ustawienia dalej zakładka spalanie i tam odczytasz ustawienia dotyczące procesu spalania kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.03.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Czy patrząc na udostępnione on-line przez ludzi informacje ze sterownika można odczytać takie informacje jak: czas podawania czy czas przerwy w trakcie pracy pieca?? Zobacz: http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/o-sterowaniu-kotlem/retortowy-grupowe/ http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/o-sterowaniu-kotlem/retortowy-reczne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 01.03.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Dzięki Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2013 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Sezon grzewczy powoli zmierza ku końcowi a jak tam na rynku sterowników, ktoś ma może przecieki kiedy wejdzie nowa wersja sprzętowa ( a może i odnowiona programowa) bruliego. ??? Na pewno będzie to w tym roku to może trzeba już dudki zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.03.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Sezon grzewczy powoli zmierza ku końcowi a jak tam na rynku sterowników, ktoś ma może przecieki kiedy wejdzie nowa wersja sprzętowa ( a może i odnowiona programowa) bruliego. ??? Na pewno będzie to w tym roku to może trzeba już dudki zbierać Słyszałem że Plum robi drugie podejście pod sterowanie internetowe ( bo w zeszłym roku im nie wyszło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2013 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 No widzisz Piotrek42 w końcu będzie jakaś konkurencja a to oznacza same plusy dla użytkowników bo wybór będzie większy. Ja jednak pozostanę przy swoim brulim - no wiadomo chcę mieć jego nową wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.03.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Słyszałem że Plum robi drugie podejście pod sterowanie internetowe ( bo w zeszłym roku im nie wyszło) No niektórym już ponad dwa lata nie wychodzi i nie wiadomo kiedy wyjdzie. Nowe rzeczy już są testowane powoli a następne będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.03.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bieżący zasyp przestawiłem ze spalania grupowego na spalanie w trybie dwustanowym i jedna zasadnicza zmiana jaką zauważyłem to ta, że w trybie dwustanowym ekogroszek więcej mi się spieka ( nie żeby to była jakaś tragedia ale jednak więcej). W spalaniu grupowym spiekanie występuje w mniejszym zakresie być może głównie dlatego, że podawania są częstsze a więc złoże jest częściej wzruszane to spieki tak szybko nie powstają W każdym razie jest to na plus dla spalania grupowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 16.03.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 To podawaj mniej a częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.03.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 W trybie dwustanowym tak się nie da - bo podaje już bardzo małe dawki 5s i ta dawka musi się wypalić aby podać następną. Gdyby przerwy między podaniami były jeszcze krótsze niż mam to uzyskałbym za dużą moc albo niespalony eko przesypał by się do popielnika a to byłaby czysta strata. Każdy sposób spalania ma jakieś swoje wady i zalety. Tryb dwustanowy można ustawić oszczędniej niż spalanie grupowe a w trybie dwustanowym ( przy pewnym typie węgla) mogą pojawić się większe spieki - no to mamy remis 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.03.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bieżący zasyp przestawiłem ze spalania grupowego na spalanie w trybie dwustanowym i jedna zasadnicza zmiana jaką zauważyłem to ta, że w trybie dwustanowym ekogroszek więcej mi się spieka ( nie żeby to była jakaś tragedia ale jednak więcej). W spalaniu grupowym spiekanie występuje w mniejszym zakresie być może głównie dlatego, że podawania są częstsze a więc złoże jest częściej wzruszane to spieki tak szybko nie powstają W każdym razie jest to na plus dla spalania grupowego To kwestia ustawień bo u mnie jest dokładnie odwrotnie tj. gdy w grupowym jakiś węgiel za bardzo się spieka wtedy przełączam w 2 stanowy i jest mniej spieków. U mnie w 2 stanowym podawanie to 3 s, a przerwa np. 50 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts