Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej - no faktycznie zasadnicza różnica w dmuchawie. Bruli masz teraz tylko na podglądzie czy ....?

Nie, widocznie jak wszedłeś był akurat chwilę w ręcznym, trochę kombinowałem jeszcze i taka przerwa.

Chodzi na tej zabawce już chyba ze trzy tygodnie, u grzesia jest to samo, piotrek42 ma też taki zestaw ale jeszcze nie podłączony z tego co mi wiadomo.

Mam dmuchawę METRIX AB, typ. DM42, 85W, o wydajności 320 m3/h,

o taką http://www.czp.pl/foto/dmuchawa/ i jest przydławiona na obwodzie jak widać na fotkach - gdzieś do 1,5 cm :cool:

Czp01 takie przydławienie to żadne przydławienie ,mam taką dmuchawę identyczną z tym talerzykiem wkręcanym METRIXA jako drugą, jak jej używam to dokręcam tą przysłonę do końca a pomiędzy talerzyk a obudowę wkładam wkład od długopisu plastikowy typu Zenith bo czasami dzwoni ta przysłona a tak z jednej opierała się na obudowie a z drugiej siedział wkład i na takiej szparce paliłem w zimę na najniższym biegu .:)

Heh u mnie jak była nowa to dzwoniła a później jej przeszło. Hmm to dobry pomysł - idzie coś pod talerz podłożyć nawet z dwóch stron i dokręcić równomiernie np. na 0,5 cm ( przyszły mi do głowy dwa małe fragmenty gumy z pasa transmisyjnego) to talerz dociśnie elegancko i pewnie guma nie wypadnie :)

Heh u mnie jak była nowa to dzwoniła a później jej przeszło. Hmm to dobry pomysł - idzie coś pod talerz podłożyć nawet z dwóch stron i dokręcić równomiernie np. na 0,5 cm ( przyszły mi do głowy dwa małe fragmenty gumy z pasa transmisyjnego) to talerz dociśnie elegancko i pewnie guma nie wypadnie :)

Wystarczy z jednej wtedy jest mniejsza szpara ja to praktykuję tyle lat a zaczynałem od styropianu .

,,,, Luknij na mój ster co zasila teraz palnik i na ile jest nadmuch przy tej "zabawce" :)

Pracowała nawet na 52%, na półkach był siwy pyłek ale w komorze było trochę sadzy i dlatego podniosłem trochę dmuchanie.

Karoka65, te Wasze niepozorne zabawy w kotłowni mogą doprowadzić niebawem do upadłości szeregu firm kotlarskich, czy też firm z nimi kooperujących.

Proszę Was przestańcie się wygłupiać, bo kto rozsądny będzie chciał potem mieć przy kotle dużą dmuchawę.

A Ty Karoka65 zablokuj ten Twój dostęp do sterownika, bo chyba nikt Ci nie uwierzy, że mając temperaturę strugi spalin w granicach od 40*C do 110*C masz czysty i suchy komin.

Pomyślałeś co będą produkować i sprzedawać producenci wkładów kominowych?, jak Ty pokazujesz coś wręcz przeciwnego.

Przecież to przeczy dotychczas obowiązującym dogmatom świata kotlarskiego.

Edytowane przez Andrzej_M_

Hehe, co mnie tam obchodzą producenci, którzy będą chcieli to się zreformują, którzy nie to jak piszesz pójdą na dno.

Wierzę w to co widzę a nie w to co ktoś próbuje mi wmówić, już mi jeden producent coś wmówił kilka lat temu.....

Co do kotła i komina nikomu nie bronię, jak ktoś ma ochotę może zobaczyć i zaspokoić swoją ciekawość, nawet z nienacka żeby nie było :)

Nie mniej jednak wszystko jest w fazie testów, co wyjdzie zobaczymy.

• 1 month później...
Takie małe info dla przyszłych chętnych nabycia bruliego.W Pietrowicach Wielkich w dniach 11-12.05.2013r na XIII wystawie eko zademonstrujemy proces spalania pelletu sterownikiem bruli.pl ze spalaniem grupowym.Skonstruowany wymiennik przez firmę GREŃ z nowatorskim palnikiem ślimakowym jako pokazowy ku temu nam posłuży.Co ciekawsze na palniku tym będziemy spalać 3 rodzaje pelletu,mielone siano oraz słomę.

Z peletem najwiekszy problem to szlaka, więc by sprawdzić jak sobie z nią radzi trzeba by było przepuścić po 5-10 worków każdego rodzaju.

pozdr

Wszystko zależy od pelletu.W tym kotle pokazowym będziemy spalać jak dobry pellet typu LAVA tak i pellet z drewna pohydrolitycznego pochodzenia organicznego z drzew iglastych oraz liściastych o granulacji 8 oraz 10mm.

• 1 month później...