Kulin 27.01.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Zmieniłem wczoraj soft na nowszy 0.1.17.22 i za wczorajszą dobę spalanie skoczyło mi z 25 na 30 kg a na zewnątrz nie jest zimniej a tak samo mam ustawione spalanie grupowe. Albo coś mi się przestawiło albo te ostatnie poprawki dla mojej kotłowni mają negatywny skutek Jak ustalę w czym problem to oczywiście napiszę czp01 - jaką kubaturę ogrzewasz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.01.2014 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Budynek ponad 300 m2 a grzeję 240 m2 po podłogach (tu wliczam w przyziemiu pralnię 14 m2 i kotłownię 14 m2 - reszta przyziemia w tym garaże nie ogrzewane) . Kubatury ogrzewanej dokładnie w tej chwili nie podam ( muszę przeliczyć) ale tak ok 600 m3 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.01.2014 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Tak jak pisałem powyżej mam mieszane uczucia co do wersji 0.1.17.22 bruliego. Bo po wgraniu tej wersji zwiększyło mi się spalanie o kilka kg na dobę a mam te same ustawienia co w poprzedniej wersji testowej bruliego z pierwszą wersją x 3 w spalaniu grupowym. Ponadto zapylenie na wymienniku stało się bardziej czarne tak jakby było mniej powietrza. Nie mam teraz czasu aby to zjawisko dokłądnie analizować ale może jutro w formie testu wrócę do tej wcześniejszej wersji testowej softu też przy tych samych ustawieniach i zobaczymy czy nastąpi samoistna zmiana ze zmniejszeniem zużycia ekogorszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpi87 31.01.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witam, Podepnę się tez pod ten wątek. Już trochę czasu palę brulim (połowę zeszłego sezonu dogrzewałem i od początku tego już mieszkalnie) i trochę się z nim oswoiłem, ale lakoniczna dokumentacja parametrów oraz brak opisu działania algorytmu pieca w instrukcji trochę nastręcza mi problemów i większość parametrów ustawiam na "czuja" Postanowiłem zaczerpnąć wiedzy tutaj. Czytam wątki na muratorze i esterownik, podglądam inne starowniki, ale w sumie każdy ma ustawione coś innego więc ciężko to przenieśc na swój piec żeby miało pozytywny skutek. W czym rzecz. Spalanie miałem na poziomie 17-18kg jeszcze jakieś 2 tygodnie temu gdy temeratura była w okolicach 0-+5st. a w nocy lekko na minusie. Potem przyszły mrozy -18st. i spalanie wzrosło do 21-24kg na dobę. Czyli też dla mnie ok. Potem temperatura była ok -10 -7st a spalanie rosło - nawet do 27-28kg. Ostatnie dni już mam w dzień -5st i coraz cieplej ale wiało - i przez ostatnie dwa dni spalanie na dobę przekroczyło mi 30kg. Teraz minimalnie jakby spadało, ale już na zewnętrz mamy bliżej 0st więc to chyba normalne. Dom ocieplony 15cm styro, instalacja grzejniki na piętrze i na parterze podłogówka (łazienki i kuchnia) z grzejnikami w salonie i pokoju. W domu temperatura ok 21.5st. ale jednego ranka spadła do 20st. Na grzejnikach mam termostaty. Zawór trójdrożny sterowany ręcznie ustawiłem na 3 z 10 skali. Instalacja miedziana. 3 pompki grundfos alpha 2l - jedna do CWU, jedna do Grzejników i jedna do podłogowki. Ogrzewam 160m2, + piwnica nieogrzewana (jedynie pralnia w piwnicy ogrzewana ok 10m2). W piwnicy nie mam jeszcze drzwi zainstalowanych pomiędzy pomieszczeniami i może to przez to piec sam w sobie się wychładza, ale to tylko moje gdybanie. Oto co już przechodziłem: 1. Używałem regulatora wewn. do podłogówki i tak nią sterowałem. Ale karoka poradził mi żeby pompę do podłogówki ustawić w tryb cyrkulacyjny i żeby chodziła cały czas. I to zdecydowanie dobry krok bo podłoga wcześniej okresowo była zimna i zajmowało sporo czasu żeby doszła spowrotem do zadanej temp. Teraz cały czas jest ciepła a poprzykrecałem ją tylko na termostacie za piecem. 2. Używałem regulatora pokojowego do sterowania grzejnikami, ale efekt był taki, że jak było ciepło to piec dogrzewał to pomieszczenie wzorcowe do dobrej temp. potem odcinał pompki i grzejniki były zbyt zimne. Szczególnie w pomieszczeniach na piętrze - tam było zbyt zimno. Przestawiłem więc sterowanie na regulator CO i ciągłą pracę pompek i teraz jest IMO lepiej bo grzejniki mam cały czas ciepłe a steruję sobie tylko termostatami. I tak było dobrze do czasu tych pierwszych większych mrozów. Wtedy piec jakoś tak wypadł z rytmu i zaczął sporo pochłaniać. Pomimo tego że mam temp. 60 na piecu a obliżoną 55 to czasem piec potrafił spaść do 48st. Próbowałem kombinowac z pracą pompki do grzejników ale nie wiem jakie tam czasy ustawić żeby to grało. Jak rpzyszły mrozy ustawiałem też moc pieca MAX na 12 KW i 16 KW - piec szybciej dochodził do zadanej, ale jeszcze więcej pożerał paliwa. Generalnie im więcej grzebałem w ustawieniach sterownika tym gorzej to wyglądało Więc teraz powróciłem do tych starych ustawień, na zewnątrz już prawie -1st. a ja dalej mam 30kg spalanie. Będę wdzięczny jak zerkniecie w moje ustawienia i za ewentualne porady. Szczególnie nie wiem jak ustawić czas pracy pompki CO. Mam teraz 8 minut pracy i 15 minut postoju. Ale niektórzy widzę że mają 1 minutę pracy i 30 minut postoju. Jak to powinno wygladać optymalnie? No i zastanawia mnei też temeratura powrotu bo wydaje mi się że to jej wachania powodują takie zużycie paliwa. Może coś z tym dałoby się pokombinować. Palę ekogroszkiem polskim. Testowałem różne i ten był najlepszy według mojego uznania i taki sobie kupiłem na pierwszy sezon. Więc myślę że węgiel jest ok. Popiołu jest bardzo mało, spieków tez niewiele, ale teraz przy tych mrozach sporo więcej się tych spieków pojawiło. W razie dodatkowych pytań - z chęcią odpowiem jeśli coś pominąłem. Mój sterownik jest tu: https://esterownik.pl/sterownik/3198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpi87 03.02.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Widzę że przyblokowałem temat Aktualnie przy tym ociepleniu (+5 st w dzień) spalanie po 2 dniach spadło prawie o 10kg na dobę. Po prostu pewnie miało to związek z bezwładnością cieplną całego domu że piec potrzebował 2 dni żeby zejśc ze spalaniem w dół. Teraz spalam ok 23kg na dobę. Ale mrozy pewnie jeszcze będą więc pytanie moje jest aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Panowie kto chce zaoszczędzić parę złociszy jest do sprzedania Bruli używka.Zapytania na priva.Bezpośrednio od właściciela, ja nie zarabiam na tym ani grosika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.02.2014 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jak tylko kupię nową platformę bruliego to mój aktualny egzemplarz sterownika też odsprzedam w dobre ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.02.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Napiszę otwartym tekstem, żeby jakichś domysłów nie było. Jeżeli to w pełni sprawny, kompletny egzemplarz wraz z kompletem czujników - jestem zainteresowany. Może dałbym odpocząć 10-cio letniemu TECH -owi który steruje równie młodziutkim Defro. Domyślam się że Bruli ma ze 2 - 3 lata i już jest po gwarancji albo też kończy się ona mu lada moment. Oferuję 3 stówki - myślę że to uczciwa propozycja ( 1/3 ceny nabycia przez dotychczasowego użytkownika ). Nie zależy mi na czujnikach temp. wewnętrznej, zewnętrznej i podłogówki - jedynie na czujnikach kotła, CWU i spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 22.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Panowie kto chce zaoszczędzić parę złociszy jest do sprzedania Bruli używka. Zapytania na priva. Bezpośrednio od właściciela, ja nie zarabiam na tym ani grosika. Jeśli to ster Verba to za drogo liczy niestety. Cena zaproponowana przez Kobrę jest bardziej adekwatna. Sam jestem zainteresowany. Chciałbym załatwić znajomemu do tłokowego Tilgnera. PS. Czesiek - jak przesiądziesz się na nową platformę daj znać tylko nie przesadzaj Edytowane 22 Lutego 2014 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.02.2014 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jasne, że nie będę przesadzał bo mój ster już trochę przykurzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 22.02.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam no prosze-nawet experci od wyceny sprzętu SĄ TUTAJ bruli nie jest aż tak ZŁY w dwustanie natomiast te z kreskami-to jak dla mnie jest porażką nawet z super palnikiem i węglem warto się zainteresować posiadanym palnikiem lub zmianą jego i nie czekać do jesieni z zakupem paliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.02.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Te z kreskami tzn. które ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.02.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Te z kreskami tzn. które ?Jemu chodzi o grupowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.02.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 aaa co się ma niby popsuć w br-jak operator chce spierd to każdy ster wykończyć może -mam takie i 13 letnie oprócz przekażników z młoteczkym wsio chodzą -ostanio dałem gratis GECO sąsiadowi jeden z pierwszych na rynku -był nie zawodny-tylko człek ciekawski i zachciało mi się innych jak i wszystkim na forum nie mniej wkleiłbym tutaj jeden z pierwszych moich wpisów z innego forum-ba nawet pisząc byłem na bani w co ja się zadałem wtedy miałem rację i dzisiaj potwierdzam ją dwoma rękami nie pomyliłem się zdrówka:cool:Nie zapominaj że nie wszyscy mają taką wiedzę o ustawianiu spalania jak ty. Nie wszyscy potrafią wyciągać wnioski z tego co widzą na palniku. Takie sterowniki są dla nich i nie dziwię się że właśnie ty je negujesz bo one nie są dla ciebie. Ty sobie dasz radę na najprostszym a młodzież potrzebuje pomocy w ustawianiu i wodotrysków, ale nie powiem że one i mnie nie pociągają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) . Oferuję 3 stówki - myślę że to uczciwa propozycja Jasne.............dla kupującego hehe 25% ceny nowego...ciekawe czy verb sprzeda?? Towar jest tyle warty ile chce i może zapłacić za niego kupujący... nie mniej, nie więcej... Chyba nie taka cena.....http://allegro.pl/bruli-sterownik-kotla-retorta-tlokowy-zwykly-i3995254032.html Edytowane 22 Lutego 2014 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.02.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Jasne.............dla kupującego hehe 25% ceny nowego...ciekawe czy verb sprzeda?? Towar jest tyle warty ile chce i może zapłacić za niego kupujący... nie mniej, nie więcej... Chyba nie taka cena.....http://allegro.pl/bruli-sterownik-kotla-retorta-tlokowy-zwykly-i3995254032.html 650zł ?Niedawno był jeszcze tańszy o stówkę http://allegro.pl/sterownik-bruli-pl-i3935599662.html Edytowane 22 Lutego 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.02.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ale to nie był Verba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 22.02.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam no prosze-nawet experci od wyceny sprzętu SĄ TUTAJ bruli nie jest aż tak ZŁY w dwustanie natomiast te z kreskami-to jak dla mnie jest porażką nawet z super palnikiem i węglem warto się zainteresować posiadanym palnikiem lub zmianą jego i nie czekać do jesieni z zakupem paliwka Rajmund ehh - każdy jest EXPERTEM w dziedzinie własnego portfela. Na tym skończę. Post Wieśka zdaje się to potwierdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 09.04.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Panowie, czy kwiecień z nową wersją Hardware'ową jest aktualny ?PozdrawiamKulin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.04.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts