Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

No jak tam są jakieś przecieki kiedy można kupić nową wersję bruliego. ??? :)

Jak dołożą jeszcze w tej nowej wersji trzeci algorytm spalania czyli byłyby:

- dwustan,

- grupowe,

- verbomat ( nowy algorytm tworzony przez pasjonatów spalania)

to mogę jeszcze góra do września poczekać :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No jak tam są jakieś przecieki kiedy można kupić nową wersję bruliego. ??? :)

Jak dołożą jeszcze w tej nowej wersji trzeci algorytm spalania czyli byłyby:

- dwustan,

- grupowe,

- verbomat ( nowy algorytm tworzony przez pasjonatów spalania)

to mogę jeszcze góra do września poczekać :)

Lepsze spalanie opału w grupowym uzyskałem ustawiając programator C.O. w szachownicę o 1st.

Mam jakąś awarię bruliego w zakresie pompki cyrkulacyjnej.

Dzisiaj bruli przestał nagle włączać pompkę cyrkulacyjną. :(

Pierwsze sprawdzenie przełączam sterownik w tryb awaryjny i usiłuję pompkę włączyć na sterowniku ręcznie - niestety przycisk na panelu ani przez sieć nie reaguje i kaplica.

Drugie sprawdzenie dociskam gniazdo pompki na serowniku i tak kilka razy i też zero efektu.

Trzecie sprawdzenie - odłączam pompkę fizycznie od sterownika i podłączam do gniazdka na 220 V i pompka cyrkulacyjna działa czyli wniosek nasunął się taki, że pompka jest dobra a w sterowniku coś szwankuje.

Nie znam się na elektronice itp. ale może ktoś ma jakiś prosty pomysł co to może być za przyczyna awarii i ewentualnie jak ją usunąć ????

Mam jakąś awarię bruliego w zakresie pompki cyrkulacyjnej.

Dzisiaj bruli przestał nagle włączać pompkę cyrkulacyjną. :(

Pierwsze sprawdzenie przełączam sterownik w tryb awaryjny i usiłuję pompkę włączyć na sterowniku ręcznie - niestety przycisk na panelu ani przez sieć nie reaguje i kaplica.

Drugie sprawdzenie dociskam gniazdo pompki na serowniku i tak kilka razy i też zero efektu.

Trzecie sprawdzenie - odłączam pompkę fizycznie od sterownika i podłączam do gniazdka na 220 V i pompka cyrkulacyjna działa czyli wniosek nasunął się taki, że pompka jest dobra a w sterowniku coś szwankuje.

Nie znam się na elektronice itp. ale może ktoś ma jakiś prosty pomysł co to może być za przyczyna awarii i ewentualnie jak ją usunąć ????

A przy jakiej temp na bojlerze robiłeś próby?

Poprawiłem na 30 st C - i to może być ta przyczyna no a cały czas byłem przekonany, że ta temperatura załączania pompy mieszającej dotyczy tylko pompy mieszającej a nie ma zastosowania jak jest włączona pompa cyrkulacyjna :)

Nastawy w programatorze pompy cyrkulacyjnej !!!

• 4 months później...

Temat trzeba trochę odświeżyć.

Panowie,jakie macie wrażenia odnośnie spalania grupowego z możliwością ustawienia dawek (krotności podawania).

Wiadomo ,że sezon letni nie dał nam możliwości dogłębnego przetestowania tych ustawień ale obecnie można już coś wywnioskować.

Jak dla mnie i mojego nowego kociołka :) moc 8 kW z krotnością x 3 spisuje się przy obecnych temp bardzo dobrze.

Jakieś Wasze opinie na ten temat?

Panowie,jakie macie wrażenia odnośnie spalania grupowego z możliwością ustawienia dawek (krotności podawania).

Wiadomo ,że sezon letni nie dał nam możliwości dogłębnego przetestowania tych ustawień ale obecnie można już coś wywnioskować.

Jak dla mnie i mojego nowego kociołka :) moc 8 kW z krotnością x 3 spisuje się przy obecnych temp bardzo dobrze.

Potwierdzam to co napisałeś, sprawdzone na grochu i miale..

Proponuję po raz n-ty

zwiększenie ilości powtórzeń w trybie grzanie do co najmniej 8

wprowadzenie możliwości pracy na dwóch progach mocy, różniących się jedynie krotnością podań

Zaimplementować i wszyscy będą happy.

Na mojej dyszy może się sprawdzić.Na innym palniku już nie będzie tak różowo :)

Wydaje mi się i paru innych to potwierdzi, że korzystniej dla palnika będzie zapodać np 7 dawek po 5s niż 5 dawek po 7s. Nie wiem o jakich palnikach piszesz. Sprawdzi się to na Twojej nakładce(widzę to u siebie), tym bardziej pójdzie to na dużym brucerze/ekoenergii. Fajki również sobie poradzą.

Implementacja nie rozwala podstaw grupowego a spowoduje raczej skrócenie kolejki chętnych na SPP;)

Edytowane przez sebsa

Gość TwojPan

Od przeszło roku,takie same. Sebsa napisał ci powyżej,to o co od roku prosili (niektórzy już maja inny ster) użytkownicy.

Mam tylko nadzieję ,że VERB się w odpowiednim czasie i w porę "wymiksuje" z rozmów z ES.To inteligentny człowiek i mądry gość.Nie dorastają mu do pięt.

Edytowane przez TwojPan