Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

mylisz się kol i to bardzo -a wiesz dlaczego bo dmuchawka w twoim życzeniu została by na stałej zaprogramowanej prze ciebie siły dmuchania np tylko 8 kv i co się wtedy robi-dziura w palniku-brak żaru-dupa blado powrót do ecoala auto z przed 2 lat

zdrowka

Witam kol. Oczywiście masz racja. Konieczna jest możliwość regulacji dmuchawki na 2 progach, nawet jeśli to byłaby ta sama moc

• 4 weeks później...
Witam. Czy ktoś z Was przetestował i ma namacalne dowody na oszczędność opału w spalaniu grupowym ? Brulego zaadaptowałem do kotła Elektrometu 15KW i używam go od około miesiąca. Spalanie na poprzednim zwykłym sterowniku opanowane miałem do perfekcji (przepalone ponad 4 sezony) Na Brulim na ustawieniach ręcznych z poprzedniego sterownika śmiga tak samo. Zastanawiam się czy warto poświecać czas na rozparacowanie spalania grupowego . Co mi radzicie ?

Witam. Czy ktoś z Was przetestował i ma namacalne dowody na oszczędność opału w spalaniu grupowym ? Brulego zaadaptowałem do kotła Elektrometu 15KW i używam go od około miesiąca. Spalanie na poprzednim zwykłym sterowniku opanowane miałem do perfekcji (przepalone ponad 4 sezony) Na Brulim na ustawieniach ręcznych z poprzedniego sterownika śmiga tak samo. Zastanawiam się czy warto poświecać czas na rozparacowanie spalania grupowego . Co mi radzicie ?

Prawidłowo ustawiony dwustan daje u mnie lepsze wyniki niż grupowe- kwestia jak dobrze potrafisz go ustawić.

Spróbuj i daj znać ;)

Jakie te parametry masz?

Radzę spróbować, najwyżej na test poświęcisz 1zasyp kosza, niech to będzie 150kg ...

Dużo na takiej próbce nie stracisz ani też ton nie zyskasz. Coś się jednak dowiesz.

Myślę,że większy sens próby będzie jak się zrobi chłodniej. Skoro miałeś obcykany dwustan, to na taką pogodę jak teraz w dwustanie pracuj.

Zrobi się chłodniej - włącz grupowe.

Grupowe jakies mega trudne nie jest...

Zrobisz sobie np. min.8kW, max 12kW, do tych mocy dobierasz moc nadmuchu i fertig mówiąc w skrócie, bo podtrzymanie itp. zostawiasz sobie z dwustanu

Pare miesięcy nie miałem wykresów na brulim - ale jakoś nie przywiązywałem do tego wagi i nic z tym nie robiłem. Sterownik działał jak trzeba tylko brak było samych wykresów i komunikat "brak danych" - stawiałem na kartę SD w sterowniku, że to tam tkwi przyczyna. Syn mi poradził abym najpierw zrestartował domowy router WiFi noooo i pomogło a wykresy się pojawiły. :) Nie wiemy co w routerze było nie tak ale restart pomógł. :)

• 2 months później...

Tak jak teraz od 11-tej jedziesz na dwustanie w pracy ciągłej i kocioł się nie odstawia czyli ok.

Temperatura spalin powyżej 120 czyli też dobrze.

Sprawdzaj jedynie co jakiś czas na tych ustawieniach czy Ci się na palniku żar za bardzo nie obniża.

Masz na grzejnikach termostaty ? - bo temperatura CO Ci tak faluje

Tak jak teraz od 11-tej jedziesz na dwustanie w pracy ciągłej i kocioł się nie odstawia czyli ok.

Temperatura spalin powyżej 120 czyli też dobrze.

Sprawdzaj jedynie co jakiś czas na tych ustawieniach czy Ci się na palniku żar za bardzo nie obniża.

Masz na grzejnikach termostaty ? - bo temperatura CO Ci tak faluje

Mam termostaty i jeszcze dodatkowo sterownik na zaworze 4D.

Cwu grzeje grawitacyjne.