Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu się zgadzam - ale mi mimo wszystko nie chcę zmieniać podstawowych ustawień trybu pracy sterownika bo mam taki plan jak w ubiegłym sezonie aby na jednych i tych samych ustawieniach (optymalnych) "przejechać" cały sezon. ( oczywiście przy większych mrozach kocioł będzie wolniej dochodził do zadanej temperatury a przy mniejszych szybciej - ale to mi nie przeszkadza)

- - w ubiegłym sezonie na ekogroszku z kwk Julian było to : ( na sterowniku St37)

. czas podawania --- 8 s

. przerwa podawania --- 60 s

. nadmuch --- 2 bieg

. przerwa w podtrzymaniu --- 11 min

- - w tym sezonie na ekogroszku z kwk Bobrek jest to : ( na sterowniku bruli)

. czas podawania --- 5 s

. przerwa podawania --- 31 s

. nadmuch --- 33 %

. przerwa w podtrzymaniu --- 60 minut - ale to mało ważne bo i tak sterownik podejmie pracę jak temperatura minimalna kotła spadnie o wartość histerezy.

Te bieżące ustawienia jeszcze dopracuję jak będzie większe zapotrzebowanie na ciepło bo być może czas podawania będzie należało trochę wydłużyć.

:)

Ograniczyłem od wczoraj przed północą maksymalną temperaturę spalin do 155 st C i kocioł przez noc jej nie przekroczył - więcej nie będę ograniczał bo temperatura mierzona jest na 1 czopuchu a dalej mam jeszcze to swoje ogniwo grzewcze to też musi być tam jakaś odpowiednia temperatura tych spalin.

Ciekawe jak to działa, że kocioł nie przekracza maksymalnej temperatury spalin - czy sterownik bruliego w tym zakresie w trybie pracy zmniejsza nadmuch czy też proporcjonalnie wcześniej wyłącza pracę aby temperatura spalin nie przekroczyła tej maksymalnej ? :)

Aż tak restrykcyjne to ustawianie górnej temperatury spalin to nie jest. Ustawiłem temperaturę spalin na 155 st C a bruli grzejąc teraz CWU przekroczył ją do 170 st C - co prawda obniżył tylko moc obniżając nadmuch z 33% do 30 % i tyle. W tym wypadku trochę dłużej dochodził do zadanej temperatury.

Bo masz dość specyficzną sytuację ... bruli nie zejdzie z obrotami poniżej 30% bo to jest dolna granica, a Ty masz ustawiony nadmuch na 33% więc może obniżyć tylko o 3%, a to na pewno nie wystarczy do utrzymania temperatury spalin. Jeśli u Ciebie miało by to prawidłowo działać musiałbyś podnieś nadmuch do np 45% i przysłonić dmuchawę tak żeby miała wydajność taką jak teraz przy 33% - wtedy zakres regulacji powinien być wystarczający.

Też to zauważyłem u siebie - niestety myślę, że jest to spowodowane niestabilnością źródła prądowego zasilającego te czujniki ... ale można temat załatwić programowo, uśredniając wartość kilku(nastu) ostatnich próbek - na działanie kotła nie będzie to miało najmniejszego wpływu a odczyt będzie bardziej "stabilny" - proponuję to zgłosić na forum bruliego ;)

Jasne już tam wpisałem na forum bruliego. Problem jest taki, że jak chce korzystać z funkcji regulatora pokojowego no to przy takim skakaniu wskazania temperatury sterownik kotła nie wie czy już osiągnął zadaną temperaturę dla pomieszczeń czy jeszcze nie i są dwa wyjścia:

- sterownik nie wyłączy ogrzewania i będzie grzał dalej,

- drugie wyjście to sterownik wyłączy grzanie po pierwszym wyższym wahnięciu a to będzie przed czasem .

:)