czp01 22.10.2011 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Temperaturę spalin przećwiczę przez dzisiejszą noc - a tymczasem po wydłużeniu przerwy podtrzymania z 40 na 60 zauważyłem, że kocioł przy 42 st C zadanej zamiast do 52 st. C bujnął się tylko do 50 st C to jest tu jakaś mała zależność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebiCo 22.10.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Wydłużenie czasu w podtrzymaniu raczej nie przyniesie oczekiwanych rezultatów bo kocioł "przeciąga" w trybie grzanie więc tutaj należy regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.10.2011 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Tu się zgadzam - ale mi mimo wszystko nie chcę zmieniać podstawowych ustawień trybu pracy sterownika bo mam taki plan jak w ubiegłym sezonie aby na jednych i tych samych ustawieniach (optymalnych) "przejechać" cały sezon. ( oczywiście przy większych mrozach kocioł będzie wolniej dochodził do zadanej temperatury a przy mniejszych szybciej - ale to mi nie przeszkadza) - - w ubiegłym sezonie na ekogroszku z kwk Julian było to : ( na sterowniku St37) . czas podawania --- 8 s . przerwa podawania --- 60 s . nadmuch --- 2 bieg . przerwa w podtrzymaniu --- 11 min - - w tym sezonie na ekogroszku z kwk Bobrek jest to : ( na sterowniku bruli) . czas podawania --- 5 s . przerwa podawania --- 31 s . nadmuch --- 33 % . przerwa w podtrzymaniu --- 60 minut - ale to mało ważne bo i tak sterownik podejmie pracę jak temperatura minimalna kotła spadnie o wartość histerezy. Te bieżące ustawienia jeszcze dopracuję jak będzie większe zapotrzebowanie na ciepło bo być może czas podawania będzie należało trochę wydłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.10.2011 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ograniczyłem od wczoraj przed północą maksymalną temperaturę spalin do 155 st C i kocioł przez noc jej nie przekroczył - więcej nie będę ograniczał bo temperatura mierzona jest na 1 czopuchu a dalej mam jeszcze to swoje ogniwo grzewcze to też musi być tam jakaś odpowiednia temperatura tych spalin. Ciekawe jak to działa, że kocioł nie przekracza maksymalnej temperatury spalin - czy sterownik bruliego w tym zakresie w trybie pracy zmniejsza nadmuch czy też proporcjonalnie wcześniej wyłącza pracę aby temperatura spalin nie przekroczyła tej maksymalnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebiCo 23.10.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 zmniejsza nadmuch - widać to fajnie na schemacie na www Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.10.2011 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 ok poobserwuje to zjawisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.10.2011 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Aż tak restrykcyjne to ustawianie górnej temperatury spalin to nie jest. Ustawiłem temperaturę spalin na 155 st C a bruli grzejąc teraz CWU przekroczył ją do 170 st C - co prawda obniżył tylko moc obniżając nadmuch z 33% do 30 % i tyle. W tym wypadku trochę dłużej dochodził do zadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebiCo 23.10.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Bo masz dość specyficzną sytuację ... bruli nie zejdzie z obrotami poniżej 30% bo to jest dolna granica, a Ty masz ustawiony nadmuch na 33% więc może obniżyć tylko o 3%, a to na pewno nie wystarczy do utrzymania temperatury spalin. Jeśli u Ciebie miało by to prawidłowo działać musiałbyś podnieś nadmuch do np 45% i przysłonić dmuchawę tak żeby miała wydajność taką jak teraz przy 33% - wtedy zakres regulacji powinien być wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.10.2011 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 W mojej wersji oprogramowania sterownika dolna granica dmuchawy to 25 % - ustawiłem 33 % bo tak spala mi optymalnie to nie będę tego zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No muszę przyznać, że ostro kombinujesz, ale to dobrze Wymiana info - cenna sprawa. Ciekaw jestem jakiś Twoich pierwszych danych o spalaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.10.2011 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Spojrzałem w zasobnik i chyba starczy jeszcze na 4 dni - no ale to jak dojedzie do końca kosza to będę wiedział na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Jakaś mała awaria albo niedyspozycja sterownika. Pół godzinki temu wszystko było ok a teraz włączam wykresy a tam komunikat brak danych hmmm. Albo się same skasowały albo ??? Ktoś się spotkał z takim przypadkiem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2011 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dziwne po zresetowaniu strony mojego sterownika https://esterownik.pl/remote/584 - nie chce się załadować do końca tzn pobrać danych niby połączenie jest ale ładuje w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2011 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Noo to padła strona publicznych sterowników na platformie eSterownik - inne sterowniki też się ładują i bez efektu. Houston mamy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2011 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Na platformie eSterownika zawitał komunikat, że Trwają prace serwisowe i przepraszają . Widocznie jednak jakaś niespodziewana awaria bo inaczej zapowiedzieliby to wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2011 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Platforma eSterownika już działa - czyli załatwili sprawę szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.10.2011 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zauważyłem, że czujnik temperatury wewnętrznej mojego bruliego jest jakiś nieprecyzyjny https://esterownik.pl/remote/584 tak jak teraz jego wskazania skaczą od 22,7 do nawet 23,00. Tuż przy czujniku bruliego mam Auratona 2005 i jego wskazania nic a nic nie skaczą. Dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.10.2011 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 To skakanie zauważyłem dopiero teraz rano gdy kocioł podgrzał pomieszczenie i czujnik powinien pokazać wyższą temperaturę i przejść z 22,7 do 22,8 i jakoś się nie może uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebiCo 25.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Też to zauważyłem u siebie - niestety myślę, że jest to spowodowane niestabilnością źródła prądowego zasilającego te czujniki ... ale można temat załatwić programowo, uśredniając wartość kilku(nastu) ostatnich próbek - na działanie kotła nie będzie to miało najmniejszego wpływu a odczyt będzie bardziej "stabilny" - proponuję to zgłosić na forum bruliego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.10.2011 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Jasne już tam wpisałem na forum bruliego. Problem jest taki, że jak chce korzystać z funkcji regulatora pokojowego no to przy takim skakaniu wskazania temperatury sterownik kotła nie wie czy już osiągnął zadaną temperaturę dla pomieszczeń czy jeszcze nie i są dwa wyjścia: - sterownik nie wyłączy ogrzewania i będzie grzał dalej, - drugie wyjście to sterownik wyłączy grzanie po pierwszym wyższym wahnięciu a to będzie przed czasem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts