minertu 04.01.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 W miarę stały odbiór ci zapewni pracę ciągłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Mam termostaty i jeszcze dodatkowo sterownik na zaworze 4D. Cwu grzeje grawitacyjne.Przejrzałem twoje nastawy z ostatnich dni i przy temperaturach ujemnych osiągałeś pracę ciągłą . Jak zszedłeś z mocą to teraz nieźle rysuje,ale jak przyjdą mrozy to czy nie będziesz musiał wrócić do tamtych nastaw?.Kiedyś testowałem taką pracę na brulim ,CWU też grzeje grawitacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.01.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 A jak wygląda ekonomicxność spalania przy pracy ciągłej, bo bo czystość wymiennika i jakość popiłu są zdecydowanie lepsze niż przy spalaniu typowym dwustanowiskowym lub grupowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 A jak wygląda ekonomicxność spalania przy pracy ciągłej, bo bo czystość wymiennika i jakość popiłu są zdecydowanie lepsze niż przy spalaniu typowym dwustanowiskowym lub grupowym.Nadal tak spalam jest ekonomiczniej ,wymiennik kotła wolniej zarasta , popiół drobny jak mąka ,jedynie latem kocioł pracuje cyklicznie do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.01.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Nadal tak spalam jest ekonomiczniej ,wymiennik kotła wolniej zarasta , popiół drobny jak mąka ,jedynie latem kocioł pracuje cyklicznie do CWU. Jakie masz ustawienia i jak je zmieniasz przy spadku temp zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Jakie masz ustawienia i jak je zmieniasz przy spadku temp zewnętrznej. Mam 3 nastawy na cały sezon.Na lato ostatnio też wykroiłem nową nastawę . Podawanie to 6 s dotyczy wszystkich nastaw ,zmienia się tylko czas spalania tego podania w czasie(95s/65s/45s) oraz nadmuch.(20%/30%/40%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.01.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Mam 3 nastawy na cały sezon.Na lato ostatnio też wykroiłem nową nastawę . Podawanie to 6 s dotyczy wszystkich nastaw ,zmienia się tylko czas spalania tego podania w czasie(95s/65s/45s) oraz nadmuch.(20%/30%/40%). Jaką masz temp Co i jak utrzymuje się temp na kotle ile jest moniżej czy czasem kocioł się odstawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.01.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 A macie (bo nie doczytałem) te same palniki , dmuchawy i opał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Jaką masz temp Co i jak utrzymuje się temp na kotle ile jest moniżej czy czasem kocioł się odstawia. Temperatura zadana na sterowniku 55 a na kotle waha się od 49-55 za dnia 3 razy może się odstawi na max 5 min.Histereza 1 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 A macie (bo nie doczytałem) te same palniki , dmuchawy i opał? Wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.01.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 A macie (bo nie doczytałem) te same palniki , dmuchawy i opał? Ja mam palnik ekoenergię małą, dmuchawa to wpa 6 al, opał obecnie to jakiś retopal chyba 24 MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Ja mam palnik ekoenergię małą, dmuchawa to wpa 6 al, opał obecnie to jakiś retopal chyba 24 MJ. To opał podobny może troszkę mam mocniejszy , a palnik pancerpol 50kW , http://www.pancerpol.com.pl/wp-content/themes/pancerpol/img/trio/t3.png dmuchawa to RV-12 http://www.eogrzewanie.com/userdata/gfx/f29d707caafea4b7b69569df98be461f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Ja mam palnik ekoenergię małą, dmuchawa to wpa 6 al, opał obecnie to jakiś retopal chyba 24 MJ. Dmuchawa dużo za duża do tego palnika, jeśli masz na niej przesłonę to warto jest jej użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.01.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Dmuchawa dużo za duża do tego palnika, jeśli masz na niej przesłonę to warto jest jej użyć. Przesłona oczywiście przysłonięta prawie w całości. Szczelina około 1,5 cm w najszerszym miejscu. Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca. Dlaczego w brulim nie można zejść poniżej 25% z nadmuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.01.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 To opał podobny może troszkę mam mocniejszy , a palnik pancerpol 50kW , http://www.pancerpol.com.pl/wp-content/themes/pancerpol/img/trio/t3.png dmuchawa to RV-12 http://www.eogrzewanie.com/userdata/gfx/f29d707caafea4b7b69569df98be461f.jpg Jakie masz podawanie na minutę bo u mnie to około 0,315 kg/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Przesłona oczywiście przysłonięta prawie w całości. Szczelina około 1,5 cm w najszerszym miejscu. Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca. Dlaczego w brulim nie można zejść poniżej 25% z nadmuchem. Pamiętam że na Liderze przy tej dmuchawie miałem szczelinę chyba około 1cm w najszerszym miejscu i bodajże 27% na sterowniku. Nie można zejść niżej ponieważ sterowniki są instalowane przy różnych kotłach z różnymi wentylatorami, niektóre poniżej tej wartości przestają kręcić albo mają problem z ruszeniem, mogłoby to doprowadzić do uszkodzenia wentylatora. W starszych wersjach oprogramowania minimum było 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Jakie masz podawanie na minutę bo u mnie to około 0,315 kg/min. Zależy to tylko od granulacji paliwa, im drobniejsza frakcja, więcej idzie na 1 minutę podawania i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.01.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Zależy to tylko od granulacji paliwa, im drobniejsza frakcja, więcej idzie na 1 minutę podawania i odwrotnie. To pancerpol Animussa podaje tyle samo co moja ekoenergia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.01.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Przesłona oczywiście przysłonięta prawie w całości. Szczelina około 1,5 cm w najszerszym miejscu. Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca. Dlaczego w brulim nie można zejść poniżej 25% z nadmuchem. Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca do mojego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.01.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca do mojego kotła. Wystarczyłaby WPA 07 albo RV13AMs, mniej kombinacji z przesłoną i %-ami idzie dobrać odpowiedni nadmuch. Widzisz jak na Bruli czy koali ludzie mają ustawione witraki, w grupowym przy "normalnym" paliwie wystarcza coś w przedziale 37 do 39%, dla 12kW 40 do 43. Te dmuchawki dają około 160m3/h, Twoja coś około 260 czy 270m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts