Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam termostaty i jeszcze dodatkowo sterownik na zaworze 4D.

Cwu grzeje grawitacyjne.

Przejrzałem twoje nastawy z ostatnich dni i przy temperaturach ujemnych osiągałeś pracę ciągłą .

Jak zszedłeś z mocą to teraz nieźle rysuje,ale jak przyjdą mrozy to czy nie będziesz musiał wrócić do tamtych nastaw?.Kiedyś testowałem taką pracę na brulim ,CWU też grzeje grawitacyjne.

A jak wygląda ekonomicxność spalania przy pracy ciągłej, bo bo czystość wymiennika i jakość popiłu są zdecydowanie lepsze niż przy spalaniu typowym dwustanowiskowym lub grupowym.
Nadal tak spalam jest ekonomiczniej ,wymiennik kotła wolniej zarasta , popiół drobny jak mąka ,jedynie latem kocioł pracuje cyklicznie do CWU.

Mam 3 nastawy na cały sezon.Na lato ostatnio też wykroiłem nową nastawę .

Podawanie to 6 s dotyczy wszystkich nastaw ,zmienia się tylko czas spalania tego podania w czasie(95s/65s/45s) oraz nadmuch.(20%/30%/40%).

Jaką masz temp Co i jak utrzymuje się temp na kotle ile jest moniżej czy czasem kocioł się odstawia.

Ja mam palnik ekoenergię małą, dmuchawa to wpa 6 al, opał obecnie to jakiś retopal chyba 24 MJ.

To opał podobny może troszkę mam mocniejszy ,

a palnik pancerpol 50kW ,

http://www.pancerpol.com.pl/wp-content/themes/pancerpol/img/trio/t3.png

dmuchawa to RV-12

http://www.eogrzewanie.com/userdata/gfx/f29d707caafea4b7b69569df98be461f.jpg

Dmuchawa dużo za duża do tego palnika, jeśli masz na niej przesłonę to warto jest jej użyć.

Przesłona oczywiście przysłonięta prawie w całości. Szczelina około 1,5 cm w najszerszym miejscu.

Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca.

Dlaczego w brulim nie można zejść poniżej 25% z nadmuchem.

Jakie masz podawanie na minutę bo u mnie to około 0,315 kg/min.

Przesłona oczywiście przysłonięta prawie w całości. Szczelina około 1,5 cm w najszerszym miejscu.

Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca.

Dlaczego w brulim nie można zejść poniżej 25% z nadmuchem.

Pamiętam że na Liderze przy tej dmuchawie miałem szczelinę chyba około 1cm w najszerszym miejscu i bodajże 27% na sterowniku.

Nie można zejść niżej ponieważ sterowniki są instalowane przy różnych kotłach z różnymi wentylatorami, niektóre poniżej tej wartości przestają kręcić albo mają problem z ruszeniem, mogłoby to doprowadzić do uszkodzenia wentylatora.

W starszych wersjach oprogramowania minimum było 30%.

Panie Wieśku jaką dmuchawę Pan poleca do mojego kotła.

Wystarczyłaby WPA 07 albo RV13AMs, mniej kombinacji z przesłoną i %-ami idzie dobrać odpowiedni nadmuch.

Widzisz jak na Bruli czy koali ludzie mają ustawione witraki, w grupowym przy "normalnym" paliwie wystarcza coś w przedziale 37 do 39%, dla 12kW 40 do 43.

Te dmuchawki dają około 160m3/h, Twoja coś około 260 czy 270m3/h