Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie o ustawienie sterownika bruli , mam mały problem z przejściem na samo grzanie cwu . Moja instalacja wygląda tak , kocioł obieg otwarty , instalacja obieg zamknięty , wymiana ciepła poprzez wymiennik . Jedna pompa przed wymiennikiem na obiegu kotła , i dalej na obiegu co , jedna pompa do cwu i jedna pompa do co , pompy są na osobnych odnogach z możliwością odcięcia zaworem ręcznym . Problem polega na tym że ta pompa nazwę ją zasilająca wymiennik ciepła na obiegu z kotła i pompa co jest połączone jednym przewodem . W sterowniku podpięte są pod gniazdo co . I teraz jak chcę w sterowniku załączyć priorytet CWU to wyłącza mi pompę co jednak wyłącza również tą pompę zasilającą wymiennik ciepła bo jest na jednym przewodzie i podpięte pod gniazdo co . Szybko spada temperatura CWU dlatego że pompa na wymienniku nie pracuje . Chciałbym rozdzielić te pompy mam wolne gniazdo w sterowniku "pompa mieszająca" . Próbowałem podpiąć te obie pompy pod to gniazdo z nadzieją ,że będzie działała pompa zasilająca wymiennik ciepła ale nie ruszyła . Jak ustawić w sterowniku funkcję pompy mieszającej aby pompa zasilająca wymiennik ciepła pracowała ?

Mam nadzieję że nie zamotałem zbytnio , z góry dziękuję za odpowiedź .

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krótko mówiąc masz 3pompy

1 pompa kocioł- wymiennik i tą podepnij sobie pod wyjście mieszająca, w sterowniku wybierz, aby to była pompa cyrkulacyjna i ustaw ją na pracę ciągłą

teraz pompy za wymiennikiem na dom

1 pompe dajesz pod wyjście C.O.

a pompę ładująca CWU tam, gdzie jest, czyli gniazdo CWU

• 2 weeks później...
Oj widzę że coś strasznie towarzystwo na forum ES za mordę wzięte zostało. Napisałem dziś posta na forum ES. Życzliwą poradę dla osób zmagających się z ideą własnego sterownika. I co widzę? Ano komunikat " Twój post został pzyjęty do moderacji. Będzie widoczny po dopuszczeniu przez Moderatora ". Coś w ten deseń - nie słowo w słowo. Super obyczaje, ostatnio cenzurowano mi listy jak za komuny w wojsku byłem. Gratuluję pomysłów szanownej Administracji Forum ES. Brawo - tak trzymać. PS. Teraz sprawdziłem - post się ukazał. No - chociaż tyle. Szanowna Administracja tamtego Forum widać uznała że nie jesteśmy ( ja i mój post ) dla niej niebezpieczni. Nie wiem teraz - śmieszno czy straszno? Edytowane przez kobra64

• 3 months później...

Karoka za ile można wyszarpać nowego bruliego poza znanymi serwisami aukcyjnymi ?

Teraz patrzyłem na Twoją stronkę, cena ta sama, więc pewnie nic z tego (a prowizja ? ).

Mam jeszcze pytanie, czy bruli oprócz tego wszystkiego co ma może pracować jak zwykły dwustanowy sterownik ?

Czy wszystkie potrzebne czujniki są już w tej cenie ?

Pozdrawiam

Kulin

Edytowane przez Kulin

Karoka za ile można wyszarpać nowego bruliego poza znanymi serwisami aukcyjnymi ?

Teraz patrzyłem na Twoją stronkę, cena ta sama, więc pewnie nic z tego (a prowizja ? ).

Mam jeszcze pytanie, czy bruli oprócz tego wszystkiego co ma może pracować jak zwykły dwustanowy sterownik ?

Czy wszystkie potrzebne czujniki są już w tej cenie ?

Pozdrawiam

Kulin

Wyposażenie jest takie samo jak starszej wersji sterownika. Rożnica jest tylko taka że niema kabla RS 232 ( zbędny ) jest za to dodatkowy czujnik który mierzy temperaturę za zaworem N-drożnym.

• 2 weeks później...

Cześć! Nie wiedziałem za bardzo gdzie zadać to pytanie by nie zakładać nowego tematu więc piszę tu.

Lada dzień hydraulik będzie składał mi kotłownię. Posiadam skama 12 i starą wersję sterownika bruli. Instalacja w układzie zamkniętym, rozdzielacz ze sprzęgłem, pompa na podłogówkę na piętro, pompa na parter, pompa na grzejniki 1 na cwu i 1 cyrkulacyjna.

Sterownik bruli nie obsługuje zaworu mieszającego a u mnie są 2 takie zawory. Pytanie brzmi w jaki sposób sterować tymi zaworami, czy dokupić jakieś 2 sterowniki, które będąś je obsługiwać i elektrycznie nimi sterować? I czy jest jakiś sterownik, który współpracował by z bruli?

Pytam ponieważ mój hydraulik mówi, że te sterowniki do zaworu 3d są niezbędne by płynnie sterować całą instalacją. Rozumiem, że ręczne sterowanie jest "niezdrowe" dla instalacji tak?

Proszę o pomoc

Cześć! Nie wiedziałem za bardzo gdzie zadać to pytanie by nie zakładać nowego tematu więc piszę tu.

Lada dzień hydraulik będzie składał mi kotłownię. Posiadam skama 12 i starą wersję sterownika bruli. Instalacja w układzie zamkniętym, rozdzielacz ze sprzęgłem, pompa na podłogówkę na piętro, pompa na parter, pompa na grzejniki 1 na cwu i 1 cyrkulacyjna.

Sterownik bruli nie obsługuje zaworu mieszającego a u mnie są 2 takie zawory. Pytanie brzmi w jaki sposób sterować tymi zaworami, czy dokupić jakieś 2 sterowniki, które będąś je obsługiwać i elektrycznie nimi sterować? I czy jest jakiś sterownik, który współpracował by z bruli?

Pytam ponieważ mój hydraulik mówi, że te sterowniki do zaworu 3d są niezbędne by płynnie sterować całą instalacją. Rozumiem, że ręczne sterowanie jest "niezdrowe" dla instalacji tak?

Proszę o pomoc

Nowy sterownik bruli kosztuje 1100zł i obsługuje 1 zawór .

Ręczne sterowanie zaworem 4-d "zdrowe" jest dla kotła.

Edytowane przez animuss

kupione u CIebie Karoka.

Dzięki.

Ja również dziękuję, wróciłem teraz z serwisów i widzę że ktoś z alledrogo kliknął i skojarzyłem że to chyba z forum, od dawna już pytałeś :)

Wysyłam w poniedziałek, teraz weekend to nic nie jeździ, na wtorek będzie u Ciebie.

Z tego co udało mi się dowiedzieć, po Wszystkich Świętych planowane jest wprowadzenie do sprzedaży modułów radiowych, czujników bezprzewodowych temperatury ( nie dopytałem czy też wilgotności ) a następnie głowic termostatycznych, wsio komunikacja radiowa.