MarcinA 03.06.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witam.Mam pytanie o ustawienie sterownika bruli , mam mały problem z przejściem na samo grzanie cwu . Moja instalacja wygląda tak , kocioł obieg otwarty , instalacja obieg zamknięty , wymiana ciepła poprzez wymiennik . Jedna pompa przed wymiennikiem na obiegu kotła , i dalej na obiegu co , jedna pompa do cwu i jedna pompa do co , pompy są na osobnych odnogach z możliwością odcięcia zaworem ręcznym . Problem polega na tym że ta pompa nazwę ją zasilająca wymiennik ciepła na obiegu z kotła i pompa co jest połączone jednym przewodem . W sterowniku podpięte są pod gniazdo co . I teraz jak chcę w sterowniku załączyć priorytet CWU to wyłącza mi pompę co jednak wyłącza również tą pompę zasilającą wymiennik ciepła bo jest na jednym przewodzie i podpięte pod gniazdo co . Szybko spada temperatura CWU dlatego że pompa na wymienniku nie pracuje . Chciałbym rozdzielić te pompy mam wolne gniazdo w sterowniku "pompa mieszająca" . Próbowałem podpiąć te obie pompy pod to gniazdo z nadzieją ,że będzie działała pompa zasilająca wymiennik ciepła ale nie ruszyła . Jak ustawić w sterowniku funkcję pompy mieszającej aby pompa zasilająca wymiennik ciepła pracowała ?Mam nadzieję że nie zamotałem zbytnio , z góry dziękuję za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.06.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Krótko mówiąc masz 3pompy1 pompa kocioł- wymiennik i tą podepnij sobie pod wyjście mieszająca, w sterowniku wybierz, aby to była pompa cyrkulacyjna i ustaw ją na pracę ciągłą teraz pompy za wymiennikiem na dom1 pompe dajesz pod wyjście C.O. a pompę ładująca CWU tam, gdzie jest, czyli gniazdo CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.06.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Oj widzę że coś strasznie towarzystwo na forum ES za mordę wzięte zostało. Napisałem dziś posta na forum ES. Życzliwą poradę dla osób zmagających się z ideą własnego sterownika. I co widzę? Ano komunikat " Twój post został pzyjęty do moderacji. Będzie widoczny po dopuszczeniu przez Moderatora ". Coś w ten deseń - nie słowo w słowo. Super obyczaje, ostatnio cenzurowano mi listy jak za komuny w wojsku byłem. Gratuluję pomysłów szanownej Administracji Forum ES. Brawo - tak trzymać. PS. Teraz sprawdziłem - post się ukazał. No - chociaż tyle. Szanowna Administracja tamtego Forum widać uznała że nie jesteśmy ( ja i mój post ) dla niej niebezpieczni. Nie wiem teraz - śmieszno czy straszno? Edytowane 13 Czerwca 2015 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.06.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) A ten ster Smart II to bardziej Bruli czy Ecoal ?http://i.imgur.com/os7UgEZ.pnghttps://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjABahUKEwjmsIa20I3GAhVqnXIKHXbEANQ&url=https%3A%2F%2Festerownik.pl%2F_files%2FInstrukcja-obs%25C5%2582ugi-SMART-II-1_1_0_5.pdf&ei=g6J8VabjGOq6ygP2iIOgDQ&usg=AFQjCNH8UllEB8ID4MsFqC-Q8dFeM8f0qg&sig2=Af8ohgSh8QS8qnL7Q8JgEwhttp://i.imgur.com/03q5boF.png Edytowane 13 Czerwca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 14.06.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Bruli, jest spalanie grupowe, brak spalania w automacie jak w eCoal`a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.06.2015 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Minął kolejny sezon i obiecanego nowego sterownika ES nie ma a szkoda. Jak padnie mi aktualny bruli trzeba będzie kupić coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.06.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Minął kolejny sezon i obiecanego nowego sterownika ES nie ma a szkoda. Jak padnie mi aktualny bruli trzeba będzie kupić coś innego Dlaczego kupić jak można go naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.06.2015 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Spoko -,jest mu dobrze i nic nie dolega - ha ha Myślałem, że napiszesz, że nowa wersja już jest do kupienia to już bym do Ciebie podjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.06.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jak będzie dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.06.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Na stronie Ogniwa w opisie tego nowego kotła podają, że eCoal zyskał nową funkcjonalność. Mianowicie obsługuje zawór 3 i 4 D. Ktoś wie czy Bruli też dostanie taką funkcjonalność w najbliższym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.06.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 I na razie będzie w eCoal.Możliwe,że i bruli do miesiąca dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 11.10.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Oczekiwanie na nowego Bruliego... patrzę na alledrogo a tam jakaś nowa wersja. Czy to już ten nowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.10.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Tak, są już chyba od lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 13.10.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Karoka za ile można wyszarpać nowego bruliego poza znanymi serwisami aukcyjnymi ? Teraz patrzyłem na Twoją stronkę, cena ta sama, więc pewnie nic z tego (a prowizja ? ). Mam jeszcze pytanie, czy bruli oprócz tego wszystkiego co ma może pracować jak zwykły dwustanowy sterownik ?Czy wszystkie potrzebne czujniki są już w tej cenie ? Pozdrawiam Kulin Edytowane 13 Października 2015 przez Kulin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 13.10.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 ... Mam jeszcze pytanie, czy bruli oprócz tego wszystkiego co ma może pracować jak zwykły dwustanowy sterownik ? Czy wszystkie potrzebne czujniki są już w tej cenie ? Pozdrawiam KulinMoże pracować, ustawiasz na "retortowy-ręczny i masz dwu stanowy a czujniki są w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.10.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Karoka za ile można wyszarpać nowego bruliego poza znanymi serwisami aukcyjnymi ? Teraz patrzyłem na Twoją stronkę, cena ta sama, więc pewnie nic z tego (a prowizja ? ). Mam jeszcze pytanie, czy bruli oprócz tego wszystkiego co ma może pracować jak zwykły dwustanowy sterownik ? Czy wszystkie potrzebne czujniki są już w tej cenie ? Pozdrawiam Kulin Wyposażenie jest takie samo jak starszej wersji sterownika. Rożnica jest tylko taka że niema kabla RS 232 ( zbędny ) jest za to dodatkowy czujnik który mierzy temperaturę za zaworem N-drożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 23.10.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 kupione u CIebie Karoka. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 23.10.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Cześć! Nie wiedziałem za bardzo gdzie zadać to pytanie by nie zakładać nowego tematu więc piszę tu. Lada dzień hydraulik będzie składał mi kotłownię. Posiadam skama 12 i starą wersję sterownika bruli. Instalacja w układzie zamkniętym, rozdzielacz ze sprzęgłem, pompa na podłogówkę na piętro, pompa na parter, pompa na grzejniki 1 na cwu i 1 cyrkulacyjna. Sterownik bruli nie obsługuje zaworu mieszającego a u mnie są 2 takie zawory. Pytanie brzmi w jaki sposób sterować tymi zaworami, czy dokupić jakieś 2 sterowniki, które będąś je obsługiwać i elektrycznie nimi sterować? I czy jest jakiś sterownik, który współpracował by z bruli? Pytam ponieważ mój hydraulik mówi, że te sterowniki do zaworu 3d są niezbędne by płynnie sterować całą instalacją. Rozumiem, że ręczne sterowanie jest "niezdrowe" dla instalacji tak? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Cześć! Nie wiedziałem za bardzo gdzie zadać to pytanie by nie zakładać nowego tematu więc piszę tu. Lada dzień hydraulik będzie składał mi kotłownię. Posiadam skama 12 i starą wersję sterownika bruli. Instalacja w układzie zamkniętym, rozdzielacz ze sprzęgłem, pompa na podłogówkę na piętro, pompa na parter, pompa na grzejniki 1 na cwu i 1 cyrkulacyjna. Sterownik bruli nie obsługuje zaworu mieszającego a u mnie są 2 takie zawory. Pytanie brzmi w jaki sposób sterować tymi zaworami, czy dokupić jakieś 2 sterowniki, które będąś je obsługiwać i elektrycznie nimi sterować? I czy jest jakiś sterownik, który współpracował by z bruli? Pytam ponieważ mój hydraulik mówi, że te sterowniki do zaworu 3d są niezbędne by płynnie sterować całą instalacją. Rozumiem, że ręczne sterowanie jest "niezdrowe" dla instalacji tak? Proszę o pomoc Nowy sterownik bruli kosztuje 1100zł i obsługuje 1 zawór . Ręczne sterowanie zaworem 4-d "zdrowe" jest dla kotła. Edytowane 23 Października 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.10.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 kupione u CIebie Karoka. Dzięki. Ja również dziękuję, wróciłem teraz z serwisów i widzę że ktoś z alledrogo kliknął i skojarzyłem że to chyba z forum, od dawna już pytałeś Wysyłam w poniedziałek, teraz weekend to nic nie jeździ, na wtorek będzie u Ciebie. Z tego co udało mi się dowiedzieć, po Wszystkich Świętych planowane jest wprowadzenie do sprzedaży modułów radiowych, czujników bezprzewodowych temperatury ( nie dopytałem czy też wilgotności ) a następnie głowic termostatycznych, wsio komunikacja radiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts