sruba014 24.10.2015 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Animus a czy w jakikolwiek sposób jest to problematyczne/skomplikowane? Jak często będę musiał zaglądać do kotłowni przy ręcznym sterowaniu zaworów? Rozmawiałem z użytkownikiem Kobra - bardzo dużo mi pomógł. Wspominał, że regulacja temperatury na poddaszu i na dole budynku będzie mogła się odbywać poprzez "kręcenie" rotametrami. Hydraulik odradza takie rozwiązanie, mówił, że ustawi je 1 raz i lepiej już ich nie ruszać i działać tylko na czujniku pokojowym, który jest na parterze. Cze zaworem 3d, który jest podpięty do obiegów na górę domku mogę regulować przepływ ciepłej wody a co za tym idąc temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Śruba z tymi rotametrami to nie do końca tak - pisaliśmy o różnicowaniu temperatur parter - piętro przy zastosowaniu jednej pompy i jednego mieszacza na obydwa obiegi podłogówki. Pisałeś że chcesz mieć niższą temperaturę na górze chyba. Więc wtedy pozostaje regulacja przepływem, można skręcić przepływ w pętlach na kondygnacji na której oczekujemy niższej temperatury. Jednak będziesz miał 2 pompy i 2 mieszacze, więc ustawisz sobie na tych mieszaczach temperatury zasilania podłogówki tak, żeby osiągnąć to czego oczekujesz. Na priv ci pisałem - montaż siłowników i sterowników to jest bułka z masłem. Jeżeli nie będziesz zadowolony ze sterowania temperaturą w pomieszczeniach z poziomu Bruliego, zawsze zdążysz wydać ten tysiąc czy półtora na te siłowniki i sterowniki pokojowe. Napiszę tak - szczerze wątpię żebyś to uznał za potrzebne. A hydraulik chce Ci to dołożyć - no bo marżę ma na hurtowni pewnie z 10 czy 15%, a i za montaż tych szpejów policzy też pewnie ze 2 stówki. A roboty jest godzinka. Wybierz sobie pomieszczenie wzorcowe. Niech Ci do niego pociągnie kabel do czujnika i założy czujnik temp. wewnętrznej który dostałeś z Brulim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.10.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Animus a czy w jakikolwiek sposób jest to problematyczne/skomplikowane? Jak często będę musiał zaglądać do kotłowni przy ręcznym sterowaniu zaworów? Rozmawiałem z użytkownikiem Kobra - bardzo dużo mi pomógł. Wspominał, że regulacja temperatury na poddaszu i na dole budynku będzie mogła się odbywać poprzez "kręcenie" rotametrami. Hydraulik odradza takie rozwiązanie, mówił, że ustawi je 1 raz i lepiej już ich nie ruszać i działać tylko na czujniku pokojowym, który jest na parterze. Cze zaworem 3d, który jest podpięty do obiegów na górę domku mogę regulować przepływ ciepłej wody a co za tym idąc temperaturę? Chodzi o zawór 4-drogowy ,który jest przy kotle i dzieli instalację na 2 części na obieg kotłowy i obieg instalacji . Tym zaworem nie zaleca się sterować automatycznie ,zaburza to proces spalania (sterownik wariuje) i może spowodować kondensację wymiennika kotła. Zawór 4 drogowy przy kotle przestawia się delikatnie max 2-3 razy w roku . Rotametrami też się nie kręci, są do regulacji przepływu po wyregulowaniu zostawia się je w spokoju. Druga belka bez rotametrów jest do ustawiania temperatury zakłada się tam głowice ,które współpracują z czujnikiem temperatury w pomieszczeniach ,one zamykają i otwierają obiegi . Zaworem 3-drogowym oraz pompą w tym obiegu może sterować nowy sterownik Bruli. Kup nowy ster Bruli stary sprzedaj ,podłącz pod niego zawór 3 drogowy . Zawór 4 drogowy przy kotle będzie sterowany ręcznie . Do końca roku mają wejść dodatki do nowego Bruliego wtedy rozbudujesz system co tam będziesz chciał głowice czujniki itd.. wszystkie dodatki sterowane bezprzewodowo . Edytowane 24 Października 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 25.10.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Karoka, dzięki. Jak podłączę będę się odzywał... Trochę to potrwa bo na razie czasu mało,a le jak będzie na mnie patrzył to na pewno to będzie szybciej... Te czujniki bezprzewodowe - no robi się ciekawie. Tylko to ma zawsze jedną wadę - trzeba baterie wymieniać co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Karoka, dzięki. Jak podłączę będę się odzywał... Trochę to potrwa bo na razie czasu mało,a le jak będzie na mnie patrzył to na pewno to będzie szybciej... Te czujniki bezprzewodowe - no robi się ciekawie. Tylko to ma zawsze jedną wadę - trzeba baterie wymieniać co jakiś czas. Kupisz akumulatorki i raz do roku naładujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturossxxx 25.10.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Witam. mam pytania ,chce kupic sterownik bruli,posiadam skama-p 25 z brucerem ze sterownikiem tytanic i panelem pokojowym pilot r,jak wygląda sprawa dostępu do stera po sieci komórkowej?-polsat lte.{wiadomo po blokowane porty,brak możliwości dostępu do lan od strony internetu} ,czy jest panel pokojowy w komplecie?albo jakis czujnik?czy moze sterowanie na tablecie z pokoju?bo tytanik +pilot do odsprzedania.jest do tego jakies vifi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturossxxx 28.10.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 co to wszystkich wywialo!!!??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.10.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam. mam pytania ,chce kupic sterownik bruli,posiadam skama-p 25 z brucerem ze sterownikiem tytanic i panelem pokojowym pilot r,jak wygląda sprawa dostępu do stera po sieci komórkowej?-polsat lte.{wiadomo po blokowane porty,brak możliwości dostępu do lan od strony internetu} ,czy jest panel pokojowy w komplecie?albo jakis czujnik?czy moze sterowanie na tablecie z pokoju?bo tytanik +pilot do odsprzedania.jest do tego jakies vifi? Nima czasu Nie wiem co blokuje Polszmat, ja korzystam z LTE Play i wsio śmiga. Niema jakiegoś panelu, w zestawie masz na razie ( przewodowe ) czujniki pokojowy i pogodowy. Możesz sobie zainstalować aplikację na tablecie ( Android ) i używać jako panela, pełny podgląd i dostęp z kompa przez eSterownik, aplikacja na fona jeszcze trochę kuleje ale chłopaki doszlifowują Nie łączy się po Wifi, kabelek. Po 1-szym zapowiadają jako opcję moduł radiowy, czujniki bezprzewodowe i głowice term., wszystko ma łączyć się po radiu. Samo radio nie będzie drogie, za to już czujniki i głowice raczej uderzą po kieszeni ale jeszcze cen nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuross 30.10.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 a jakim kabelkiem sie łączy czujnik wewnętrzny? starczy telefoniczny? bo na takim mam panel pokojowy.czy np. na tablecie jest podglad po sieci wew.czyli po lan,czy trzeba mieć połączenie z internetem?sa jakies inne (dobre) sterowniki przez neta?1100 troche drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 30.10.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 sa jakies inne (dobre) sterowniki przez neta?1100 troche drogo. SPP v1 + BET lub SPP v2. www.bolecki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.10.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 są jakieś inne (dobre) sterowniki przez neta? 1100 trochę drogo. Fakt trochę drogo, ale raczej warty jest tej ceny z panelem do sterowania przez neta ,w dodatku ma(mieć) duże możliwości rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuross 02.11.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 SPP v1 + BET lub SPP v2. http://www.bolecki.pl TAK,wiem ale narzazie nigdzie niemożna go kupic,czekam wlasmie na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.11.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Fakt trochę drogo, ale raczej warty jest tej ceny z panelem do sterowania przez neta ,w dodatku ma(mieć) duże możliwości rozbudowy. Patrząc na wyposażenie i uzyskanie podobnej funkcjonalności różnica w cenie robi się już chyba żadna porównując Bruli i nowy SPP. Tak możliwości rozbudowy są bardzo duże ale jak w jednym tak i w drugim przypadku też będą kosztować swoje niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuross 03.11.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Patrząc na wyposażenie i uzyskanie podobnej funkcjonalności różnica w cenie robi się już chyba żadna porównując Bruli i nowy SPP. Tak możliwości rozbudowy są bardzo duże ale jak w jednym tak i w drugim przypadku też będą kosztować swoje niestety. No tak,ale spp 800zl a bruli 1100 zl,to jednak jest pare zloty.polowa tony mialu he he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.11.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) .dostałem jeszcze jakieś propozycje na bruli ale jest trochę drożej ,opłaca się?To jest inna półka sterowników ,jeżeli kupujesz sterownik na dłużej to się opłaca. ELEKTRO-SYSTEM wyrąbał drogę obsługi kotłów na paliwa stałe przez internet ,na ich stronach e-sterownik wzorują się nadal inni producenci sterowników. No tak,ale spp 800zl a bruli 1100 zl,to jednak jest pare zloty.polowa tony mialu he he. Tak tego nie można rozpatrywać . Też mogę napisać że sterownik Multifun kosztuje 600 zl i znowu jest parę zloty w kieszeni a kręci aż dwoma zaworami mieszającymi ,steruje pięcioma pompami , i mnóstwem innego typu ustrojstwa tak i radiowo, nawet bez czujnika żaru to wysoka pólka sterowników itd.. . Edytowane 3 Listopada 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 08.11.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Kupiłem nowego Bruliego, jeszcze podłączenie czujników temperatury - 3 sztuki i odpalam na nim kociołek.Wczoraj go włączyłem do sieci, z parowałem ze stroną esterownik.Bardzo niemiło zaskoczył mnie fakt sterowania przez androida - brak sterowania, nawet mojego stera nie widać na liście sterów, a przez kompa widać że jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.11.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Kupiłem nowego Bruliego, jeszcze podłączenie czujników temperatury - 3 sztuki i odpalam na nim kociołek. Wczoraj go włączyłem do sieci, z parowałem ze stroną esterownik. Bardzo niemiło zaskoczył mnie fakt sterowania przez androida - brak sterowania, nawet mojego stera nie widać na liście sterów, a przez kompa widać że jest... przeczytaj to: https://esterownik.pl/forum/posty,2245/aplikacje-mobilne-dla-sterownikow-w-wersji-35,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 08.11.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 dzięki, wcześniej już czytałem i miałem zainstalowaną wersję esterownik mobile. Ta wersja z nowym bruli nie działa. Działa Bruli mobile - no nie wygląda tak pięknie jak esterownik mobile, ale pewnie z jakąś nowszą wersję będzie podobny wygląd. Dzięki.ps. jak wejść do menu zaawansowanego z poziomu panela operatorskiego ? Nie mogę tego w instrukcji znaleść, a funkcje zaawansowane są opisane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.11.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 dzięki, wcześniej już czytałem i miałem zainstalowaną wersję esterownik mobile. Ta wersja z nowym bruli nie działa. Działa Bruli mobile - no nie wygląda tak pięknie jak esterownik mobile, ale pewnie z jakąś nowszą wersję będzie podobny wygląd. Dzięki. ps. jak wejść do menu zaawansowanego z poziomu panela operatorskiego ? Nie mogę tego w instrukcji znaleść, a funkcje zaawansowane są opisane... Ja klikam w smartphonie na przycisk po lewej i i wyświetla się taki pasek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 11.11.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) W smartphonie OK, ale jak wejść w zaawansowane menu z poziomu panela ? Mam jeszcze jedno pytanie:Jak zrobić, aby po dodaniu adresu do ulubionych z moim kociołkiem logować się od razu jako admin. Obecnie loguje się jako user i dopiero jak zaloguję się na esterownik.pl na swoje konto, wtedy mam pełne uprawnienia. Nie wiem jak to zmienić. Dzięki za pomoc. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Kulin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts