Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

ps. jak wejść do menu zaawansowanego z poziomu panela operatorskiego ? Nie mogę tego w instrukcji znaleść, a funkcje zaawansowane są opisane...

Musisz na panelu przytrzymać na dłużej przycisk z zielonym "ptaszkiem", później przewijasz w w prawo czy w lewo aż pojawią się opcje zaawansowane, zatwierdzasz wejście "ptaszkiem"

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka - dzięki, wszystko się zgadza, zanim przeczytałem Twój post, jakoś sam doszedłem do tego, ale tak na marginesie, dlaczego nic nie pisze o tym w instrukcji ?

Jak jest z tym sterowaniem przez WWW - można od razu mieć panel admina ? czy najpierw trzeba się zalogować na stronie Esterownik ?

Jeszcze jeden krótki temat:

1. Podłączyłem temperaturę wewnętrzną, na bruli.mobile widać ją, na bruli www nie ma jej - ja to uczynić aby była widoczną na głównej stronie ?

Już jest, musi być regulator pokojowy włączony żeby temperatura była widoczna.

ps. czy jest możliwość zakupienia drugiego panelu aby go sobie w domu powiesić ? JAki jest koszt ?

Edytowane przez Kulin

Karoka - dzięki, wszystko się zgadza, zanim przeczytałem Twój post, jakoś sam doszedłem do tego, ale tak na marginesie, dlaczego nic nie pisze o tym w instrukcji ?

Jak jest z tym sterowaniem przez WWW - można od razu mieć panel admina ? czy najpierw trzeba się zalogować na stronie Esterownik ?

Jeszcze jeden krótki temat:

1. Podłączyłem temperaturę wewnętrzną, na bruli.mobile widać ją, na bruli www nie ma jej - ja to uczynić aby była widoczną na głównej stronie ?

A luknij na stronę 9-tą :)

Nie za bardzo kumam z tym adminem o co pytasz ?

Nie musisz się logować żeby popatrzyć na ster, wchodzisz na esterownik w przeglądarce wpisujesz nazwę stera i szukaj, tyle że wtedy nie możesz nic grzebać, tylko podejrzeć.

Masz podłaczony ster no neta ?

Aktywowałeś pokojówkę czy tylko podłączyłeś, znaczy korzystasz z czujnika fizycznie i steruje Ci pokojówka pracą pompy CO ?

W nowej wersji na schemacie pojawiają się te rzeczy z których korzystasz i są aktywne, w starszej było wszystko tyle że to co z czego nie korzystaliśmy było zaszarzone że tak tak napiszę ale było.

Mam w ulubionych www mój ster, ale myślałem że po wejściu będę mógł zmieniać sobie parametry.

Jednak żeby to zrobić muszę zalogować się na Esterownik i wtedy dopiero mogę zmieniać parametry. Wiem że podgląd to tylko podgląd, ale na tej stronie podglądu brakuje mi możliwości zalogowania się jako admin.

Temperatura wewnętrzna podłączona, pokojówka wyłączona, może dlatego nie widać temperatury (a szkoda).

Karoka dlaczego sterownik po osiągnięciu przez kociołek zadanej temperatury dalej grzeje ? Gdzie to można zmienić, bo potrafi nawet dojść do 60 stopni przy 52 ustawionych. Sorki za pytania, uczę się nowego stera.

Wcześniej był SPP...

Mam w ulubionych www mój ster, ale myślałem że po wejściu będę mógł zmieniać sobie parametry.

Jednak żeby to zrobić muszę zalogować się na Esterownik i wtedy dopiero mogę zmieniać parametry. Wiem że podgląd to tylko podgląd, ale na tej stronie podglądu brakuje mi możliwości zalogowania się jako admin.

Temperatura wewnętrzna podłączona, pokojówka wyłączona, może dlatego nie widać temperatury (a szkoda).

Karoka dlaczego sterownik po osiągnięciu przez kociołek zadanej temperatury dalej grzeje ? Gdzie to można zmienić, bo potrafi nawet dojść do 60 stopni przy 52 ustawionych. Sorki za pytania, uczę się nowego stera.

Wcześniej był SPP...

Kliknij USTAWIENIA a później masz kocioł/tryb pracy,obwody itd.

Edytowane przez minertu

Karoka, ok logowanie logowaniem, ale czy nie można by było takiej opcji zrobić na stronie stera.

Jak już jestem na stronie jako zwykły user i chcę coś jednak zmienić, to muszę otworzyć stronę esterownik, zalogować się i dopiero pogmyrać.

Czy nie mogłoby być opcji, zaloguj ? wpisujesz użytkownika i hasło i już masz pełny dostęp.

Według mnie byłoby to ułatwienie dla userów.

Pozdrawiam

Mój sterownik steruje 3 pompami:

1 pompa CO - obieg grzejników

2 pompa CWU - ogrzewanie bojlera

3 pompa ustawiona jako mieszająca pracuje ciagle - obieg podłogówki.

Pompa 1 i 3 pracują ciągle

Jak ustawić pompę 2 CWU aby pracowała ciągle i dogrzewała powrót do kotła.

Zmieniałem ustawienia zaawansowane (CWU+mieszająca) ale ona nie pracuje.

Można to jakoś ustawić.

Mój sterownik steruje 3 pompami:

1 pompa CO - obieg grzejników

2 pompa CWU - ogrzewanie bojlera

3 pompa ustawiona jako mieszająca pracuje ciagle - obieg podłogówki.

Pompa 1 i 3 pracują ciągle

Jak ustawić pompę 2 CWU aby pracowała ciągle i dogrzewała powrót do kotła.

Zmieniałem ustawienia zaawansowane (CWU+mieszająca) ale ona nie pracuje.

Można to jakoś ustawić.

Problem rozwiązany:

Ustawiłem: niezależna praca pompy mieszającej "Nie" i jest OK.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć!

Jutro hydraulik ma zamiar instalować sterownik do mojego kotła. Mam starą wersję bruli. W pudełku są 2 kable (https://esterownik.pl/gfx/upload/a21e3813.jpg jak te po lewej stronie na zdjęciu). Mam do podłączenia 3 pompy, rozumiem, że 1 taki kabel należy dokupić? (w jakimś elektrycznym/elektronicznym sklepie? czy gdzie to można dostać)... czy ewentualnie można rozebrać obudowę i podłączyć na sztywno?

Proszę o odpowiedź.

A to nie jest ten sam kabel, którego ja szukałem w innym wątku, czyli do sterownika wchodzą bolce, a do pompy albo kabel albo gniazdo (tak miałem przy pompie cyrkulacyjnej)?

Bo do zasilacza komputerowego idzie kabel wtyczka podwójna (męski) - gniazdo potrójne (żeński), z zasilacza wystają bolce, a ze sterownika nic nie wystaje ;)

Jeśli to jest taka sama sytuacja, a podejrzewam, że tak, to powinieneś się rozglądnąć z wtykiem IEC320 C14, do tego kabel i coś z drugiej strony - w zależności jak podłącza się pompę. Ja potrzebowałem z drugiej strony normalne gniazdko jak w ścianie, więc mi pasował kabel stosowany w UPS.

Też mam bruli, tylko inny panel niż ten na zdjęciu.

Zobacz tu i dalsze odpowiedzi:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=6960332&viewfull=1#post6960332

I tu podsumowanie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=7032622&viewfull=1#post7032622

• 8 months później...

Cześć!

Próbuję zaktualizować soft w sterowniku bruli jednak nie bardzo idzie z wzgędu na brak poprawnego sterownika do kabla usb-rs232. Mam windows 7 i instalowałem już kilkanaście sterowników do tego kabla (USB2.0-ser!) i żaden nie chce mi zadziałać Czy ktoś z was miał podobny problem i może mi podpowiedzieć skąd ściągnąć taki sterownik? Lub w jaki inny sposób temu zaradzić