Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Kurcze no nie wiem co jest. Jeszcze wczoraj wieczorem siedziałem i ściągałem różne stery do tego kabla i lipa. Na forum ES jeden z użytkowników ma mi podesłać swoje sterowniki - może zadziała.

Chciałem zapytać jeszcze o jedną kwestię tj ustawienie pracy pompy co. Mam na całym domu ogrzewanie podłogowe. Temp na wejściu to 30 stopni. A praca pompy CO ustawiona na cykliczną (5 min pracy i 10 postoju). Pytanie czy dobrze to ustawiłem pod moją instalację. Zależy mi na tym ażeby pomieszczenia się w miarę szybko podgrzały. Jak najlepiej ustawić pompy CO dla podłogówki? cykliczna praca, ciągła?? jak cykliczna to jakie czasy pracy postoju?...

Edytowane przez sruba014

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć!

Próbuję zaktualizować soft w sterowniku bruli jednak nie bardzo idzie z wzgędu na brak poprawnego sterownika do kabla usb-rs232. Mam windows 7 i instalowałem już kilkanaście sterowników do tego kabla (USB2.0-ser!) i żaden nie chce mi zadziałać Czy ktoś z was miał podobny problem i może mi podpowiedzieć skąd ściągnąć taki sterownik? Lub w jaki inny sposób temu zaradzić

Podejrzewam że problemem może być jakaś tania przejściówka, do serwisu używamy Digitusa, niema żadnych problemów z połączeniem.

Dziękuję Karoka. Spróbuję ustawić zatem pracę ciągłą. O 10 rano nastawiłem regulator pokojowy na 25stopnie, jest prawie 18godzina a kocioł/sterownik do tej pory osiągnął dopiero 23.7 stopni. Czy może być to przyczyna niewłaściwych ustawień sterownika? Mógłbyś Karoka rzucić okiem na mój sterownik i coś podpowiedzieć? Jestem świeżym userem kotła i sterownika stąd te zapytania. Tą samą prośbę mam do każdego usera z wolą pomocy potrzebującemu :)

Kabel rzeczywiście najtańszy - 8zł z allegro.

Edytowane przez sruba014

• 2 months później...

Cześć. Mam problem z programatorem pokojowym. Sterownik nie zmniejsza mi temperatury nocnej tzn w dzień nastawiłem na 24 a w nocy na 22 jednak od początku podłączenia sterownika w dzień i w nocy utrzymuje tą samą temp.

Aby zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę w pomieszczeniach muszę puścić lub zmniejszyć temp. na zaworach 3d.

Co może być przyczyną tego, że nie mogę regulować temp z kompa tylko muszę kręcić zaworem 3d?

Dzięki Karoa! Wszystko gra - po osiągnięciu zadanej temp. pompa CO się wyłącza a powtórnie się załącza gdy temp spadnie do ustawionej przeze mnie histerezy. Dzięki.

Niema za co, ja wiem jak to ma działać, tyle że to powinien powiedzieć Ci sprzedawca Twojego kotła czy instalator a nie że masz siedzieć trzy dni dni na forum i pytać.

• 4 weeks później...

Dalej używam na brulim małej dmuchawki :)

SUNON 12V - 10,6 W produkcji państwa środka.

Dzisiaj postanowiłem poprowadzić kocioł dalej na spalaniu grupowym ale w pracy ciągłej i stąd pytanie czy taka dmuchawka jak będzie ciągle pracować to wytrzyma dłuższy czas czy mi to zaraz padnie.

Ma ktoś jakieś większe doświadczenia z taką dmuchawką ???

Ja gdzieś wierny jestem WPA 07, koala czy bruli nie muszą mieć "zrywnego" poopska :) producent tych sterowników stawia na czyste spalanie a nie fukanie pyłem w atmosferę nie ubliżając oczywiście tym którzy postawili na spalanie przez fukanie choć czasem efekt wizualny może być i lepszy niż tego spokojniejszego spalania.

Jeden taki mądry gość kilka razy mi napisał dawno temu że oko ludzkie jest bardzo "zgubne" miałem okazję się o tym przekonać że to prawda niestety.

Boluś miałeś rację :) kotłownia i oko to jedno a ................. to drugie :)

Dalej używam na brulim małej dmuchawki :)

SUNON 12V - 10,6 W produkcji państwa środka.

Dzisiaj postanowiłem poprowadzić kocioł dalej na spalaniu grupowym ale w pracy ciągłej i stąd pytanie czy taka dmuchawka jak będzie ciągle pracować to wytrzyma dłuższy czas czy mi to zaraz padnie.

Ma ktoś jakieś większe doświadczenia z taką dmuchawką ???

U mnie wytrzymywała wiele dni w pracy ciągłej, nie oszczędzałem jej więc śmiało używaj.

Dzięki - no u mnie pracuje ponad rok ale cyklicznie.

Pomęczę ją jeszcze w pracy ciągłej ale to i tak nie za długo bo nie mam jeszcze termostatów na grzejnikach tak, że dopiero na następny rok nastawiam się na pracę ciągłą w pełnym zakresie - no wiadomo jak będzie powyżej zera to i tak nie da rady :)

• 2 months później...
Ja gdzieś wierny jestem WPA 07, koala czy bruli nie muszą mieć "zrywnego" poopska :) producent tych sterowników stawia na czyste spalanie a nie fukanie pyłem w atmosferę nie ubliżając oczywiście tym którzy postawili na spalanie przez fukanie choć czasem efekt wizualny może być i lepszy niż tego spokojniejszego spalania.

Jeden taki mądry gość kilka razy mi napisał dawno temu że oko ludzkie jest bardzo "zgubne" miałem okazję się o tym przekonać że to prawda niestety.

Boluś miałeś rację :) kotłownia i oko to jedno a ................. to drugie :)

Wiechu, kocham cię!. zatem smaruj ...