Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Witam.

Trochę mnie tu nie było.

Tak sie przypomnę - mam do sprzedania Boleckiego SPP z panelem pokojowym.

Minertu pytałeś dlaczego sprzedaję - bo mam Bruliego i ten leży i się kurzy, szkoda go.

Póki co Bruli działa OK - używam spalania tradycyjnego, nie grupowego, wydaje mi się że lepiej na tym chodzi piec.

Pozdrawiam wszystkich palaczy :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja sprzedałem już swojego bruliego (chociaż jakiś zapas jeszcze jest) a w tym roku przesiadłem

się na verbomata czyli sterownik ie-42 .

Sterownik pracuje w automacie w pracy ciągłej pompka CO (już tylko jedna) też w pracy ciągłej

a na grzejnikach termostaty gazowe i jest płynnie i ok :)

Witam.

Trochę mnie tu nie było.

Tak sie przypomnę - mam do sprzedania Boleckiego SPP z panelem pokojowym.

Minertu pytałeś dlaczego sprzedaję - bo mam Bruliego i ten leży i się kurzy, szkoda go.

Póki co Bruli działa OK - używam spalania tradycyjnego, nie grupowego, wydaje mi się że lepiej na tym chodzi piec.

Pozdrawiam wszystkich palaczy :)

Ok

• 2 weeks później...

Witam

Palę obecnie retopalem z PGG i mam problemy ze spiekami żużlowymi.

Na palniku robi się taki krzaczek.

Moje ustawienia to:

sterownik bruli

dmuchawa WPA 07

palnik ekoenergia mała

czas podawania 5 s

przerwa 95 s

dmuchawa 42%

Próbowałem z dmuchawą już na 40 % i na 44% i nie widzę różnicy.

Muszę co jakiś czas zrzucać te spieki z palnika, spieki te nie są twarde.

Spróbuj grupowego jak czp. radzi albo zjedź jeszcze z wiatrem, 5/95 to bardzo chudziutko, szukałbym wiatru w okolicy 35 przy takim stosunku paliwa do przerwy.

Dzięki za pomoc.

Spróbuję ustawić grupowe 8kW tylko jak ostatnio tak paliłem to mi dużo przeciąga ponad zadaną, dlatego od 3 sezonów palę na dwustanie.

Już teraz widać przeciągnięcie temperatury o 2,5 stopnia a na dwustanie tylko 0,5 stopnia.

KaliMi Ty masz jakiegoś grzmota od Witkowskiego?

W podpisie masz kocioł 19kW co do reszty tegoż podpisu też jest dużą przesadą, znaczy ta moc.

W takim kotle powinien być palnik mała Ekoenergia 15/25 ale nie wiem co Ci tam wsadzili bo już różne rzeczy widziałem.

Do tego palnika powinien być w parze wentyl o wydajności około 160m3/h przykładowo dmuchawa WPA07, jeśli zaaplikowali do tego palnika coś ponad 300m3 przykładowo WPA06 wiatru musisz szukać poniżej 30-tu, 26,27, jeśli ta mniejsza dmuchawa to w grupowym jak teraz przy 3 podaniach dla 8kW to 36 do 38 myślę.

KaliMi Ty masz jakiegoś grzmota od Witkowskiego?

W podpisie masz kocioł 19kW co do reszty tegoż podpisu też jest dużą przesadą, znaczy ta moc.

W takim kotle powinien być palnik mała Ekoenergia 15/25 ale nie wiem co Ci tam wsadzili bo już różne rzeczy widziałem.

Do tego palnika powinien być w parze wentyl o wydajności około 160m3/h przykładowo dmuchawa WPA07, jeśli zaaplikowali do tego palnika coś ponad 300m3 przykładowo WPA06 wiatru musisz szukać poniżej 30-tu, 26,27, jeśli ta mniejsza dmuchawa to w grupowym jak teraz przy 3 podaniach dla 8kW to 36 do 38 myślę.

Kocioł wtedy był najmniejszy (2011 data zakupu)chociaż Witkowski wtedy twierdził że będzie za mały i proponował 25 kW, palnik to ekoenergia ta mała, zaś dmuchawę wymieniłem z chyba WBL6Al która miał 300 m3 na WPA 07 która ma chyba 170 m3. teraz obniżyłem jeszcze nadmuch na 41 %..

Potem zobaczę co będzie na palniku.