Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie z uwagi na niestabilny „skaczący” pomiar czujnika temperatury wewnętrznej i błąd w granicach 0,3 st. C używanie funkcjonalności regulatora wewnętrznego w funkcji regulatora „pokojowego” staje się co najmniej problematyczne. Do tej funkcji pomiar temperatury ma być stabilny i trwały a nie „skaczący” i nie przewidywalny w zakresie tego błędu. Akurat ten czujnik porównuje do czujnika Auratona 2005 w którym nie ma tego typu problemów.

Mam nadzieje, że w nowym sofcie, który ma się ukazać niebawem do bruliego tego błędu już nie będzie, zwłaszcza, że ma być ponadto możliwość ustawienia histerezy na tym czujniku do funkcji „reg. pokojowego” ( najmniejszej chyba 0,1 st C) no to wtedy będzie można poprawnie to ustawić.

Puki co zostanę przy sterowaniu kotłem przy użyciu regulatora pokojowego w/w czyli Auratona 2005 – bo niestety na razie w brulim nie da się tego doprecyzować.

Witam.

Mam mały problem z połączeniem regulatora pokojowego z brulim. Nie działa mi bruli w funkcji termostatu w tym zestawieniu z Auratonem 2005 i już chciałem zwalić oczywiście winę na bruliego - ale po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że jeden z przewodów biegnących przez strop od Auratona do sterownika kotła ma gdzieś przerwę i klapa.

Nie mam jak pociągnąć drugiego przewodu ale wymyśliłem tak: Jeszcze 2 przewody idą do czujnika wewnętrznego, który akurat jest obok Auratona i pomyślałem, że jeden z tych przewodów oprócz jego funkcji wykorzystam jako brakujący jeden przewód do regulatora pokojowego ( podłączę do niego dodatkowy przewód) i w ten sposób na 3 przewodach będę miał pracujący Auraton i czujnik wewnętrzny.

Stąd proste pytanie czy takie połączenie nie będzie zakłócać pracy czujnika wewnętrznego. :)

Witam - no po wczorajszym tankowaniu i czyszczeniu mojego kotła - (dzięki wykresom bruliego) potwierdziła się jedna zależność - a mianowicie, że przy większym zabrudzeniu kotła temperatura spalin jest większa a przy wyczyszczony jest mniejsza a więc teoretycznie sprawność powinna być większa.

Dzień dzisiejszy i wczorajszy w godz od 0,00 do np. 10,00 - zapotrzebowanie na ciepło było takie same a przed czyszczeniem w dniu 29.10.11 r. kocioł osiągnął maksymalną temperaturę spalin 144,8 st C o godz. 8,00 i dobijał średnio do 138 st C. - a w dniu dzisiejszym po czyszczeniu kocioł osiągnął największą temperaturę spalin 126,2 st C a średnio dobijał do 119 st C.

Różnica jest spora bo koło 20 st C. Tak więc kotły należy czyścić zwłaszcza taki jak mój z żeberkowatym wymiennikiem.

Zobaczymy jak w przyszłym tygodniu wrzucę na pokład kotła wynalazek zawijana_2, dzięki któremu między innymi przyspieszy się prędkość spalin co wtedy stanie się z temperaturą spalin.

:)

czp te 20 stopni to pikuś. Ja nadal palę teraz czechem i jak pisałem powstaje przy spalaniu tego paliwa masa sadzy. Zobacz jak u mnie jest różnica to się za głowę złapiesz.

Po wyczyszczeniu tego miodu temp. spalin spada o 60 a nawet 70 stopni.

Zobacz na wykresy wczoraj i dzisiaj.

https://esterownik.pl/remote/447

Co prawda wczoraj się dość mocno ociepliło i czujnik zewnętrzny wyłączył pomkę CO i na razie podgrzewa się tylko CWU.

Podczas wizyty w Zabrzu zawijan_2 doradził mi żeby zastosować większy deflektor i powinno być lepiej z dopalaniem sadzy. Minertu podsunął mi pomysł żeby na obecny założyć grubą tarczę hamulcową co zwiększy powierzchnię deflektora ale sadzy dalej cała masa, nawet nie wiem czy nie więcej.

Wczoraj wyciągnąłem tą tarczę i zobaczę jak będzie teraz wyglądać kocioł wewnątrz po spaleniu zasobnika.

Faktycznie masz najwyższą różnicę 190 do 110 toż to 80 st C. Dopóki nie mierzyłem temperatury spalin to nawet nie miałem pojęcia, że zabrudzenie wymiennika tak wpływa drastycznie na temperaturę spali a co za tym idzie na sprawność.

W moim przypadku wynikowa temperatura spalin, które trafiają do komina jest jeszcze sporo niższa bo w tym moim drugim wymienniku "ogniwie grzewczym" spaliny też muszą stracić sporo na temperaturze, ale to dopiero zmierzę jak teraz na jesieni w brulim będzie poprawka z softem umożliwiającym na wolnym wyjściu sterownika mierzenie dodatkowej temperatury - to ja tam zamontuje czujnik od tego drugiego czopucha i będę miał porównanie w czasie rzeczywistym i na bieżąco.

Przejrzyście i jasno wyrażona zależność. :)

Przez bruliego kocioł udomowił mi się całkowicie - nie dość, że ciągle przez sieć mam go pod ręką - to na dokładkę ostatnio w nocy ok. 3,00 kocioł przez bruliego przysłał mi sms-ka, że mu się paliwo kończy ---- no to pobiegłem go ratować , ale okazało się, że się trochę pomylił o kilkanaście godzin ha ha :)

No ja też mam z mocą przeholowane ponad 10 kw i jeszcze "ogniwo grzewcze" czyli drugi wymiennik - ale staram się ustawić spalanie tak aby jeszcze na wymienniku był ze spalania pył a nie pojawiała się czarna sadza. Niczego nie mierzę ale ustawiam to na wyczucie regulując ilość dostarczanego do palnika powietrza.

Z mocą to przeholowałem sporo bo kupiłem 35 kw - teraz w kotle mam palnik 25 kw a na moje 240 m2 po podłogach powierzchni ogrzewanej ocieplonego z umiarem domu - dochodzę do wniosku, że starczyłoby w zupełności 20 kw.

Zganiony z lekka przez Jarecki79 za wysłaną wiadomość na ranking kotłów

pozwalam sobie wiec zapytać raz jeszcze

Jestem od paru dni "szczęśliwym "posiadaczem ster Bruli

Odczytuąc zasadę jego działnia uważam że dmuchawę należy ustawić na takie obroty

aby sterownik przy osiągnięciu ustawionej maksymalnej tem spalin miał możliwość zdejmować obroty dmuchawy

I tu mój problem moja dmuchawa WPA 120 np przy ustawieniu mocy 45% to chce eko do komina wcisnąc

A ustawienie na 25% i przesłona na 90% przysłonieta to chyba nie tędy droga

Więc moje pytanie jakiej mocy macie dmuchawy ?

moja to WPA120 80W

Janusz

Zdecydowana większość dmuchaw na rynku ma silniki 75-80W

Jak dobrze pamiętam, to w bruli ustawiałem 35%nadmuchu i przysłaniałem wylot z boku dmuchawy.

Myślę, że Karoka oraz Czp01 a także Suspenser powiedzą jakie mają wentyle oraz podzielą się z Tobą swoimi nastawami.

Mój "badziewiaczek" ma zamontowaną WPA06a z przesłoną, 70W.

Na tych dmuchawach to ja za bardzo się nie znam ale wydaje mi się że akurat nie ma co patrzyć na moc silnika lecz na wydajność dmuchawy.

Moja daje chyba 255m3/h i to jest za dużo do tego palnika.

WPa07 coś około 160

Przy pracy na Bruli mam ustawione 30% i przesłono zamknięta gdzieś na 95%, lekka szczelinka zostawiona.

Jak kolega chce coś jeszcze wiedzieć to niech pyta, w miarę wiedzy dopowiemy.

Na t

I tu mój problem moja dmuchawa WPA 120 np przy ustawieniu mocy 45% to chce eko do komina wcisnąc

A ustawienie na 25% i przesłona na 90% przysłonieta to chyba nie tędy droga

Więc moje pytanie jakiej mocy macie dmuchawy ?

moja to WPA120 80W

Tu jest pewien kompromis, dmuchawa jest tak duża żeby podołała PEŁNEJ mocy palnika a jak sterownik ustawisz na bardzo małe moce np 6Kw to i trzeba sztucznie zasłonić wlot powietrza zeby ograniczyć jego ilość...

Edytowane przez Piotrek42