Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

B_J - może na początek podejdź do tego inaczej.

- zostaw ograniczenie temperatury spalin bruliego w spokoju,

- ustaw najpierw optymalnie proces spalania do Twojego zapotrzebowania na ciepło,

- zadaj np. 5s podawania, 35 s przerwy i właściwy nadmuch np. na początek 35 %

- 5 s podawania zostaw sobie jako stały punkt odniesienia, a przerwę dopasuj tak aby kopczyk sie nie zapadał i aby nie przesypywał paliwa,

- gdy powyższe ustawienia już uregulujesz to nadmuch ustaw w ten sposób aby nie był za duży a płomień nie za jasny i nie za czerwony,

- jak płomień jest za jasny to np. zdejmuj po 2 % wydajności dmuchawy i obserwuj co się dzieje ( sprawdź np. za 20 minut) - gdy przy obniżaniu wydajności dmuchawy dojdziesz do momentu, że zaczynają się pojawiać czarne sadze na wymienniku to świadczy, że jest za mało powietrza to wtedy zwiększysz nadmuch o ok 3 % i to powinno być to dobre ustawienie.

- oczywiście ekogroszek przy tym ustawieniu musi się dobrze wypalać.

Ok dzięki

chyba zastosuję WPa07 lub WPA117 34 W

nie mają przesłony ale się dorobi jak będzie taka potrzeba

to ta sama firma co stara dmuchawa wiec wymiary przyłączenia napewno takie same

wiec nie będzie problemu z mocowaniem

https://esterownik.pl/remote/886

WPa117 jest do luftu, chyba zła geometria łopatek, wywala powietrze bokiem, zamiast tłoczyć. Nieźle się na nią naciąłem.... nie polecam zdecydowanie

WPa07 występuje natomiast w opcji z przysłoną i naprawdę jest dobra do palników.

Przy pracy na Bruli mam ustawione 30% i przesłono zamknięta gdzieś na 95%, lekka szczelinka zostawiona.

Jak kolega chce coś jeszcze wiedzieć to niech pyta, w miarę wiedzy dopowiemy.

Na t

W tym właśnie moj problem przy takich ustawieniach sterownik nie ma z czego zdejmować

Wydaje mi się że dmuchawa powinna pracować dla maksymalnej mocy kotła gdzieś na 80%

to jak nie bedzie potrzeby ma z czego swobodnie zdjąć

a jak pracuje na 30% to ile może zdjąć

niby piszą ze zmniejszono moc dmuchawy do 25%

ale na stronie WWW widać tylko ze zdejmuje do 30%

i takie tez jest moje odczucie jak testowałem na trybie recznym ze miedzy 30 a 25 zmiany nie widziałem

WPa117 jest do luftu, chyba zła geometria łopatek, wywala powietrze bokiem, zamiast tłoczyć. Nieźle się na nią naciąłem.... nie polecam zdecydowanie

WPa07 występuje natomiast w opcji z przysłoną i naprawdę jest dobra do palników.

I to jest konkretna porada wiadomo czego nie kupować dzięki Jarecki

czp01 - może na początek podejdź do tego inaczej.

- zostaw ograniczenie temperatury spalin bruliego w spokoju,

- ustaw najpierw optymalnie proces spalania do Twojego zapotrzebowania na ciepło,

- zadaj np. 5s podawania, 35 s przerwy i właściwy nadmuch np. na początek 35 %

- 5 s podawania zostaw sobie jako stały punkt odniesienia, a przerwę dopasuj tak aby kopczyk sie nie zapadał i aby nie przesypywał paliwa,

Powiem tak wyjadaczem to może nie jestem ale poprzedni sezon w połowie w kotłowni

przesiedziałem testując wszelakie ustawienia na starym sterowniku

myślę że palić w retorcie to już potrafię nie mam problemu ani z kopczykiem

spiekami itd

czp01 Tu możesz sobie odczytać moje aktualne ustawienia http://bruli.czp.pl/

Dzieki już tam byłem przejżałem chyba wszystkich z Bruli i ecola też podglądałem

Twoje wykresy są ciekawe tyko że ty jedziesz na termostacie a ja przetestowałem

już ustawienia z reg CO teraz testuje pogodowy i pokojowy skrzetnie wszystko notuję

Moje dażęnie to 3 X naj

najmniej sadzy

najniższa temp spalin

najmniej opału

https://esterownik.pl/remote/887

i to by było na tyle

I tu mój problem moja dmuchawa WPA 120 np przy ustawieniu mocy 45% to chce eko do komina wcisnąc

A ustawienie na 25% i przesłona na 90% przysłonieta to chyba nie tędy droga

Więc moje pytanie jakiej mocy macie dmuchawy ?

moja to WPA120 80W

Janusz

Ja mam ustawiony minimalny nadmuch tj 30%, przesłona na 2 cm uchylona, dmuchawa to WBS-6a.

Lepszy efekt docieplenia czopucha będzie taki , jeśli obłożyć płytami podwójnie lub potrójnie. Im więcej warstw folii tym lepsze odbicie promieniowania cieplnego.

/Kombinezony astronautów są wykonane z kilku warstw folii alu / :)

No dzisiaj miałem chwilkę i dociepliłem czopuch na razie pojedyncza płytą wełny mineralnej z folią aluminiową . Ale jeszcze takie docieplenie trochę ciepła przepuszcza - to po niedzieli machnę to jeszcze raz ( oczywiście aluminiową folią do czopucha). Docieplam nie dlatego aby wychłodzić kotłownię ale tak jak wcześniej pisałem dlatego aby wyższa temperatura spalin trafiała do mojego drugiego wymiennika czyli "ogniwa grzewczego" - to wtedy więcej ciepła tam odzyskam. Zysk pewnie tu będzie nie zauważalny ale zobaczymy co z tego wyniknie. :)

Tryb CWU: Lato w brulim. http://bruli.czp.pl/

Po włączeniu tego trybu rozumiem, że funkcje kotła jak "Regulator kotła:" oraz "Regulator wewnętrzny:" stają się po prostu bez przedmiotowe i że sterownik grzeje jedynie CWU do zadanej wartości i że nawet pompa CO cyklicznie się nie załączy. To pozostaje mi jeszcze jedna niewiadoma a mianowicie praca pompy CWU w tym trybie jest cykliczna - czy pompa CWU z założenia jest tu pracą cykliczną, czy można ją przełączyć na pracę ciągłą, czy może zależy to od ustawienia pracy pompy CO na cykliczną - hmm tak mnie jakoś naszło na tyle wątpliwości w jednym wpisie :)

Witam.

Mam mały problem z połączeniem regulatora pokojowego z brulim. Nie działa mi bruli w funkcji termostatu w tym zestawieniu z Auratonem 2005 i już chciałem zwalić oczywiście winę na bruliego - ale po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że jeden z przewodów biegnących przez strop od Auratona do sterownika kotła ma gdzieś przerwę i klapa.

Nie mam jak pociągnąć drugiego przewodu ale wymyśliłem tak: Jeszcze 2 przewody idą do czujnika wewnętrznego, który akurat jest obok Auratona i pomyślałem, że jeden z tych przewodów oprócz jego funkcji wykorzystam jako brakujący jeden przewód do regulatora pokojowego ( podłączę do niego dodatkowy przewód) i w ten sposób na 3 przewodach będę miał pracujący Auraton i czujnik wewnętrzny.

Stąd proste pytanie czy takie połączenie nie będzie zakłócać pracy czujnika wewnętrznego. :)

No niestety przećwiczyłem takie połączenie dzisiaj i nie może tak być bo sterownik wywala alarm jako błąd czujnika temperatury wewnętrznej - no szkoda i problem nie rozwiązany :(

Nie wiem czy Wam się to zdarza ale mój bruli wczoraj wieczorem się zawiesił ale tylko w części co do trybu pokojowego i nie chciał włączyć grzania nawet jak różnica w temperaturach zadanej i faktycznej była ponad 1,4 st C.

Pomógł dopiero reset sterownika na twardo no tzn zgasiłem sterownik fizycznie odczekałem chwilę po czym włączyłem i sterownik wrócił na swoje tory.

Mam nadzieję, że to się nie będzie często wieszać :)

No niestety przećwiczyłem takie połączenie dzisiaj i nie może tak być bo sterownik wywala alarm jako błąd czujnika temperatury wewnętrznej - no szkoda i problem nie rozwiązany :(

Heh nie wiem dlaczego ale wtedy przeczytałem że są trzy przewody do czujnika temperatury wewnętrznej i ten jeden wolny chcesz wykorzystać do termostatu - sorry mój błąd ... W takiej sytuacji przydał by się schemat obwodów wejściowych w brulim bo jest szansa, że w czujnikach jeden styk jest wspólny dla wszystkich (masa) i wtedy dało by się to załatwić za pomocą trzech przewodów.

Edytowane przez SebiCo