B_J 03.11.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Ok dziękichyba zastosuję WPa07 lub WPA117 34 Wnie mają przesłony ale się dorobi jak będzie taka potrzeba to ta sama firma co stara dmuchawa wiec wymiary przyłączenia napewno takie samewiec nie będzie problemu z mocowaniem https://esterownik.pl/remote/886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.11.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 B_J - może na początek podejdź do tego inaczej. - zostaw ograniczenie temperatury spalin bruliego w spokoju,- ustaw najpierw optymalnie proces spalania do Twojego zapotrzebowania na ciepło,- zadaj np. 5s podawania, 35 s przerwy i właściwy nadmuch np. na początek 35 %- 5 s podawania zostaw sobie jako stały punkt odniesienia, a przerwę dopasuj tak aby kopczyk sie nie zapadał i aby nie przesypywał paliwa,- gdy powyższe ustawienia już uregulujesz to nadmuch ustaw w ten sposób aby nie był za duży a płomień nie za jasny i nie za czerwony,- jak płomień jest za jasny to np. zdejmuj po 2 % wydajności dmuchawy i obserwuj co się dzieje ( sprawdź np. za 20 minut) - gdy przy obniżaniu wydajności dmuchawy dojdziesz do momentu, że zaczynają się pojawiać czarne sadze na wymienniku to świadczy, że jest za mało powietrza to wtedy zwiększysz nadmuch o ok 3 % i to powinno być to dobre ustawienie. - oczywiście ekogroszek przy tym ustawieniu musi się dobrze wypalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.11.2011 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tu możesz sobie odczytać moje aktualne ustawienia http://bruli.czp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.11.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Ok dzięki chyba zastosuję WPa07 lub WPA117 34 W nie mają przesłony ale się dorobi jak będzie taka potrzeba to ta sama firma co stara dmuchawa wiec wymiary przyłączenia napewno takie same wiec nie będzie problemu z mocowaniem https://esterownik.pl/remote/886 WPa117 jest do luftu, chyba zła geometria łopatek, wywala powietrze bokiem, zamiast tłoczyć. Nieźle się na nią naciąłem.... nie polecam zdecydowanie WPa07 występuje natomiast w opcji z przysłoną i naprawdę jest dobra do palników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.11.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Masz sterownik dwustanowy więc Ty mozesz zdecydować jak palić, albo grzejesz szybko i ostro do temp zadanej i kocioł dajesz w podtrzymanie, lub ograniczasz moc kotła własnie przez przysłonięcie dmuchawy i zmianę parametrów podawania (ale za to kocioł pracuje równo z małą mocą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_J 03.11.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Przy pracy na Bruli mam ustawione 30% i przesłono zamknięta gdzieś na 95%, lekka szczelinka zostawiona. Jak kolega chce coś jeszcze wiedzieć to niech pyta, w miarę wiedzy dopowiemy. Na t W tym właśnie moj problem przy takich ustawieniach sterownik nie ma z czego zdejmować Wydaje mi się że dmuchawa powinna pracować dla maksymalnej mocy kotła gdzieś na 80% to jak nie bedzie potrzeby ma z czego swobodnie zdjąć a jak pracuje na 30% to ile może zdjąć niby piszą ze zmniejszono moc dmuchawy do 25% ale na stronie WWW widać tylko ze zdejmuje do 30% i takie tez jest moje odczucie jak testowałem na trybie recznym ze miedzy 30 a 25 zmiany nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.11.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mam podobny problem, nie ma z czego zjechać bo jest na minimum.Nie ma za bardzo kiedy ale może kiedyś spróbuję przerzucić na WPa07 i zobaczę jaka jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.11.2011 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 w wersji 0.1.17.2 bruliego jest do 25 % - jedynie na stronie www tego wizualnie nie widać tak tłumaczyli na forum firmowym, że nie zdążyli tego jeszcze zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_J 04.11.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 WPa117 jest do luftu, chyba zła geometria łopatek, wywala powietrze bokiem, zamiast tłoczyć. Nieźle się na nią naciąłem.... nie polecam zdecydowanie WPa07 występuje natomiast w opcji z przysłoną i naprawdę jest dobra do palników. I to jest konkretna porada wiadomo czego nie kupować dzięki Jarecki czp01 - może na początek podejdź do tego inaczej. - zostaw ograniczenie temperatury spalin bruliego w spokoju, - ustaw najpierw optymalnie proces spalania do Twojego zapotrzebowania na ciepło, - zadaj np. 5s podawania, 35 s przerwy i właściwy nadmuch np. na początek 35 % - 5 s podawania zostaw sobie jako stały punkt odniesienia, a przerwę dopasuj tak aby kopczyk sie nie zapadał i aby nie przesypywał paliwa, Powiem tak wyjadaczem to może nie jestem ale poprzedni sezon w połowie w kotłowni przesiedziałem testując wszelakie ustawienia na starym sterowniku myślę że palić w retorcie to już potrafię nie mam problemu ani z kopczykiem spiekami itd czp01 Tu możesz sobie odczytać moje aktualne ustawienia http://bruli.czp.pl/ Dzieki już tam byłem przejżałem chyba wszystkich z Bruli i ecola też podglądałem Twoje wykresy są ciekawe tyko że ty jedziesz na termostacie a ja przetestowałem już ustawienia z reg CO teraz testuje pogodowy i pokojowy skrzetnie wszystko notuję Moje dażęnie to 3 X naj najmniej sadzy najniższa temp spalin najmniej opału https://esterownik.pl/remote/887 i to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.11.2011 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 B_J no tam ja z tych 3 x S zostawiam sobie tylko na ten sezon mniej opału o 9% w stosunku do poprzedniego sezonu i zobaczymy co z tego wyniknie. Szanse są spore ale to wszystko i tak zależy od matki natury - bo jak zima przyciśnie to ....... wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.11.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 I tu mój problem moja dmuchawa WPA 120 np przy ustawieniu mocy 45% to chce eko do komina wcisnąc A ustawienie na 25% i przesłona na 90% przysłonieta to chyba nie tędy droga Więc moje pytanie jakiej mocy macie dmuchawy ? moja to WPA120 80W Janusz Ja mam ustawiony minimalny nadmuch tj 30%, przesłona na 2 cm uchylona, dmuchawa to WBS-6a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 05.11.2011 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Lepszy efekt docieplenia czopucha będzie taki , jeśli obłożyć płytami podwójnie lub potrójnie. Im więcej warstw folii tym lepsze odbicie promieniowania cieplnego. /Kombinezony astronautów są wykonane z kilku warstw folii alu / No dzisiaj miałem chwilkę i dociepliłem czopuch na razie pojedyncza płytą wełny mineralnej z folią aluminiową . Ale jeszcze takie docieplenie trochę ciepła przepuszcza - to po niedzieli machnę to jeszcze raz ( oczywiście aluminiową folią do czopucha). Docieplam nie dlatego aby wychłodzić kotłownię ale tak jak wcześniej pisałem dlatego aby wyższa temperatura spalin trafiała do mojego drugiego wymiennika czyli "ogniwa grzewczego" - to wtedy więcej ciepła tam odzyskam. Zysk pewnie tu będzie nie zauważalny ale zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.11.2011 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Tryb CWU: Lato w brulim. http://bruli.czp.pl/ Po włączeniu tego trybu rozumiem, że funkcje kotła jak "Regulator kotła:" oraz "Regulator wewnętrzny:" stają się po prostu bez przedmiotowe i że sterownik grzeje jedynie CWU do zadanej wartości i że nawet pompa CO cyklicznie się nie załączy. To pozostaje mi jeszcze jedna niewiadoma a mianowicie praca pompy CWU w tym trybie jest cykliczna - czy pompa CWU z założenia jest tu pracą cykliczną, czy można ją przełączyć na pracę ciągłą, czy może zależy to od ustawienia pracy pompy CO na cykliczną - hmm tak mnie jakoś naszło na tyle wątpliwości w jednym wpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.11.2011 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam. Mam mały problem z połączeniem regulatora pokojowego z brulim. Nie działa mi bruli w funkcji termostatu w tym zestawieniu z Auratonem 2005 i już chciałem zwalić oczywiście winę na bruliego - ale po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że jeden z przewodów biegnących przez strop od Auratona do sterownika kotła ma gdzieś przerwę i klapa. Nie mam jak pociągnąć drugiego przewodu ale wymyśliłem tak: Jeszcze 2 przewody idą do czujnika wewnętrznego, który akurat jest obok Auratona i pomyślałem, że jeden z tych przewodów oprócz jego funkcji wykorzystam jako brakujący jeden przewód do regulatora pokojowego ( podłączę do niego dodatkowy przewód) i w ten sposób na 3 przewodach będę miał pracujący Auraton i czujnik wewnętrzny. Stąd proste pytanie czy takie połączenie nie będzie zakłócać pracy czujnika wewnętrznego. No niestety przećwiczyłem takie połączenie dzisiaj i nie może tak być bo sterownik wywala alarm jako błąd czujnika temperatury wewnętrznej - no szkoda i problem nie rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.11.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Poprzez powyższy mały eksperymencik i alarm sterownika czujnik temperatury wewnętrznej o godz. 13,00 pokazał mi na wykresie minus 275 st C temperatury wewnątrz pomieszczeń http://bruli.czp.pl/ - dobrze, że moja żonka o tym nie wiedziała bo by jej było zimno brrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.11.2011 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Nie wiem czy Wam się to zdarza ale mój bruli wczoraj wieczorem się zawiesił ale tylko w części co do trybu pokojowego i nie chciał włączyć grzania nawet jak różnica w temperaturach zadanej i faktycznej była ponad 1,4 st C. Pomógł dopiero reset sterownika na twardo no tzn zgasiłem sterownik fizycznie odczekałem chwilę po czym włączyłem i sterownik wrócił na swoje tory. Mam nadzieję, że to się nie będzie często wieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebiCo 14.11.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) No niestety przećwiczyłem takie połączenie dzisiaj i nie może tak być bo sterownik wywala alarm jako błąd czujnika temperatury wewnętrznej - no szkoda i problem nie rozwiązany Heh nie wiem dlaczego ale wtedy przeczytałem że są trzy przewody do czujnika temperatury wewnętrznej i ten jeden wolny chcesz wykorzystać do termostatu - sorry mój błąd ... W takiej sytuacji przydał by się schemat obwodów wejściowych w brulim bo jest szansa, że w czujnikach jeden styk jest wspólny dla wszystkich (masa) i wtedy dało by się to załatwić za pomocą trzech przewodów. Edytowane 14 Listopada 2011 przez SebiCo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.11.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 No jeszcze nad tym pomyślę a póki co ćwiczę jak widać regulator pokojowy bruliego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.11.2011 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 No - jakoś obrobiły mi się już 3( trzy) śruby mocujące pokrywę sterownika bruliego ( te plastikowe). Czy oprócz firmy ES idzie gdzieś takie oryginalne dokupić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.11.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 No - jakoś obrobiły mi się już 3( trzy) śruby mocujące pokrywę sterownika bruliego ( te plastikowe). Czy oprócz firmy ES idzie gdzieś takie oryginalne dokupić ??? a wez sobie ponacinaj brzeszczotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts