Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myslałem że może dane z karty odczytujesz i wyciągasz karte

Raz też odczytałem dane z karty i nic z tego nie wynika

Te dane są zapisane w plikach .dat

można je odczytać mając nieco wiedzy informatycznej lecz nic z tego nie wynika

jak nie znamy specyfikacji to nic nam te dane nie dają

a szkoda bo ja osobiście chciałbym mieć taką możliwość

Mógłbym przeprowadzić na tej podstawie jakieś wsteczne analizy

i wyciągnąć odpowiednie wnioski np co do ustawień

bo one tak naprawdę w dużej mierze decydują o spalaniu

https://esterownik.pl/remote/921

Janusz

Tu masz rację, że taka analiza by się przydała. Pliki z rozszerzeniem .dat to zapewne pliki w których przechowywane są jakieś dane - moze to byc więc plik systemowy a plik bazy danych.

Noo tam nie jestem informatykiem ale poproszę takiego fachowca bo go mam w pobliżu aby spróbował mi jakoś odcyfrować te dane albo skojarzyć z jakimś programem. Chyba w ten sposób nie wykradniemy żadnej tajemnicy -- tak myślę ? :)

Ja tam mam niewielką wiedzę informatyczną i pokusiłem sie o odczytanie tych danych

sterownik zapisuje dane z częstotliwoscia 1 min

napisałem małą procedure i odczytuje binarnie ten plik

dane wyglądaja tak ( fragment zapisu)

godz zapisu ;znak odczytany; nr znaku Chr

2011-11 0:0; ˆ; 136

2011-11 0:0; Ç; 0

2011-11 0:0; ţ; 255

2011-11 0:0; í; 1

2011-11 0:0; ő; 1

2011-11 0:0; ; 1

2011-11 0:0; ; 2

2011-11 0:0; ; 4

2011-11 0:0; ; 2

2011-11 0:0; ô; 1

2011-11 0:1; ˆ; 136

2011-11 0:1; Ç; 0

2011-11 0:1; ţ; 255

2011-11 0:1; đ; 1

2011-11 0:1; ő; 1

2011-11 0:1; ; 1

2011-11 0:1; ; 2

2011-11 0:1; o; 4

2011-11 0:1; ; 2

2011-11 0:1; ô; 1

2011-11 0:2; ˆ; 136

i tu powiem tak

Jak znasz język chinski to odczytasz ich "krzaczory"

jak znasz angielski to odczytasz tekst angielski

jak bedziemy znali specyfikacje tego pliku to bez problemów da sie

go sprowadzic do formy czytelnej dla nas

Janusz

Pracuję nad tym ale sa małe szanse abym doszedł do jakiegoś logicznego

wniosku co do specyfikacji tego zapisu

Edytowane przez B_J

Co jak co ale chiński to mi nie przejdzie - zobaczymy do jakich wniosków dojdzie mój domorosły informatyk. Przy następnym tankowaniu wyciągnę pamięć - skopiuję i się zabawimy :)

Co do dziedziny informatyki to ja tam jedynie w życiu popełniłem parę baz na silniku bazodanowym MySQL plus fronteg OpenOffice i tyle hi :)

Nie ma potrzeby wyciągać karty

Zaciągnij program z eCola "Program komunikacyjny dla PC"

W zakładce Konfiguracja wybierz "Ethernet"

wstaw swój adres IP Login i hasło zapisz

i do dzieła

W zakładce Archiwum

wybierasz Kopiuj okres danych z karty pamięci

Wybierz okres podaj gdzie ma zapisać dane na kompie

i po problemie

zaciągnie wszystko na komputer

Wszystko co dotyczy wykresów dziala poprawnie

Opcje odczytu i zapisu nie rabotają

Regulowanie zaworem 4d zależy w sumie od konstrukcji instalacji i efektów jakie chcemy uzyskać. Ja mam tylko zwykły zawór 3D i nie reguluje go przez cały rok ( trzymam go przykręconego tak tylko na około 10 % ). No ale jak będziesz chciał np. na kotle trzymać 60 st C a na instalację puścić 40 st to musisz go bardziej skręcić aż do uzyskania pożądanego efektu. :)

Dzięki bedę musiał to przetestować.Wielka szkoda ,że nie pomyslano o tym sterowani zaworu w bruli, jak jest z temperatura kotla w tym sterowniku, jest czujnik ktory podaje temp." CO" tylko którą ta za zaworem czy defakto jest to temperatura kotła.

Spoko-spoko, oni tam w E-S ciagle myślą... co trochę coś dodają,zmieniają, reorganizują, generalnie nie stoja w miejscu tylko idą to przodu ! pewnie sterowanie zaworem to kwestia czasu i tyle...

jak jest z temperatura kotla w tym sterowniku, jest czujnik ktory podaje temp." CO" tylko którą ta za zaworem czy defakto jest to temperatura kotła.

Podaje temp. kotła. Możesz za zaworem 4D założyć sobie termometr żeby widzieć orientacyjnie ile idzie na CO.

Sterowanie za pomocą elektroniki jest na pewno wygodniejsze ale trochę więcej kosztuje, sama głowica z siłownikiem na zawór to już około 400pln.

Sam mam 4D sterowany ręcznie i idzie wytrzymać, nie kręcisz tym codziennie.

Dzięki bedę musiał to przetestować.Wielka szkoda ,że nie pomyslano o tym sterowani zaworu w bruli, jak jest z temperatura kotla w tym sterowniku, jest czujnik ktory podaje temp." CO" tylko którą ta za zaworem czy defakto jest to temperatura kotła.

Czujnik temp kotła poda temperaturę tego do czego będzie "przyczepiony", czyli gdy go zamontujesz w "studzience" kotła poda temp. kotła, ale jeśli zamontujesz go nieprawidłowo np. na rurze za zaworem 4D będzie Ci podawał temp. za tym zaworem [przez co sterownik będzie musiał źle sterować kotłem b będzie miał przekłamane dane].

mariusz4567 w brulim możesz stosować termostat czyli programator pokojowy a na nim ustawiasz sobie strefy czasowe, w których chcesz mieć temperaturę komfortową a w których nocną. Możesz ustawić strefy czasowe np. na programatorze CO i tu wskazać strefy podwyższonej i obniżonej temperatury kotła. Można użyć regulatora pogodowego kotła - tak więc możliwości dostosowania temperatury kotła i CO do swoich potrzeb jest wiele. No można jeszcze podłączyć całkiem zewnętrzny regulator pokojowy :) no i ten zawór 4 lub 3 D :)