Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ma ktoś może jakieś konkretne przecieki z firmy ES kiedy w końcu pokaże się nowy soft do sterownika bruli - obiecywali, że na jesieni a tu mamy już zimę.

No na forum firmowym piszą, że niedługo - ale to w sumie nic nie znaczy - jak informacja jest tajna to proszę pisać na priv ha ha :)

Jakieś dwa tygodnie chyba nawet niecałe temu rozmawiałem z p. Edwardem i mówił że niebawem będzie nowy sofcik do eCoala umożliwiający zmianę mocy dmuchawy no i jest, wspominał także że w fazie testów jest nowy soft do Bruli także chyba niedługo się pojawi.

Myślę że firma już na tyle jest znana na rynku i na forum że chyba wiemy czego się po nich spodziewać.

Spodziewać możemy się że to co wrzucimy do swoich sterów będzie po prostu działać.

zaczynam trybić...

Enia?

Link do sterownika dodaj sobie w stopce :)

Jak juz wiesz o co chodzi, to możesz to sobie dobrze ustawić.

Do bruli dla 35kW pasowało mi na cieplejszą pogodę:

5sek podawania / 40-50sek pauzy

30%max. siła nadmuchu

dmuchawa ze szczeliną na przysłonie na ok. 1,5cm

Jestem ciekaw do jakich nastaw u siebie dojdziesz...

Dodam sobie Twojego linka do obserwowanych :)

Edytowane przez Jarecki79

Moim zdaniem, jeżeli chodzi o t.wody to wszystko wygląda dobrze. Schodzi Ci o 2st.C w dół od zadanej i masz bardzo małe przekroczenie zadanej.

Pociachane sa spaliny, ale nie masz ich na jakimś extremalnie wysokim poziomie (masz przecież dobry kocioł :) )

Musiałbym jeszcze luknąć jak ustawiałem podtrzymanie, pamiętam,że było to 80minut i ilość powtórzeń2, to było chyba 10sekund pracy, ale nie pamiętam nastawionej przerwy. Jak temp. nie rośnie, to bruli i tak powtórzenia dodaje, aby t.spalin wzrosła o 15st.C od aktualnej wartości. To jest jednak istotne jak sterownik długo stoi na podtrzymaniu a u Ciebie chyba takiej sytuacji nie ma.

ps. czp01 nie ma pompy mieszającej oraz korzysta ze stref czasowych, na Twoim wykresie nie widzę, abyś korzystał ze stref, linia nastawy temp. jest ciągła, stąd też jednostajna fala temperatury na kotle.

Edytowane przez Jarecki79

hmmm kol czp01 ma tochę niestandardowy kociołek, sprzedawca ''siołom'' persfazji powiedził mu przy sprzedaży kotła że jak już kol czp01 zamknie oczka i położy sie do matki ziemii to kociołek bedzie jeszcze słóżył ze 3 pokoleniom ;) no i się skusił.... i teraz trochę w nim grzebie... a to palnik wymieni,a to sterownik zmieni, aż strach pomyśleć co jeszcze wymyśli :wave:

Piotrek42 ha ha dobre dobre - no aktualnie obniżyłem temperaturę spalin wynalazkiem zawijana_2 ( praktycznie nie przekracza mi 130 st C przed kolejnym czyszczeniem) no i bruli i w tym sezonie jestem z kotła mojego żeliwnego monstrum bardzo zadowolony od strony użytkowania i spalania. No ale zostałem rozszyfrowany bo faktycznie mam jeszcze ze dwa zasadnicze pomysły na usprawnienie kotła. Myślę że jak mu minie ta 10 letnia gwarancja ( czyli jeszcze 7 lat) to w tym momencie kocioł będzie taki jaki od nowości powinien sprzedawać producent ha :)

• 2 weeks później...