Gość 15.03.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 za tydzien bede robil tynki i w zwiazku z tym mam pytanie czy przed tynkami wstawic okna czy nie.Spotkalem sie z roznymi opiniami i sam juz nie wiem co robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 15.03.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 no jak ekipa się nie chce narobić obrabiać szpalety to napewno poradzi Ci wstawianie po otynkowaniu , a potem dasz jeszcze raz zarobić murarzowi ,żeby ci ewentualnie podmurował pod parapety potem zapłacisz za obrobkę glifów wokół okna i parapetów pomyśł co bardziej sie tobie kalkulujeNapewno bedziesz musiał dobrze wietrzyć jak masz okna drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 15.03.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Najpierw okna potem parapety, nastepnie tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Jak zwykle, są co najmniej dwie szkoły - "przed" i "po". Dla okien, zwłaszcza drewnianych, jest bezpieczniej po, dla kieszeni przed. Ja wstawię po otynkowaniu (wewnątrz i z zewnątrz), a na końcu obrobię glify. Ale jeśli miałbyś dawać okna po tynkach, to weź też pod uwagę, czy w międzyczasie nie zniknie Ci coś z niezabezpieczonego wnętrza (instalacje!) - pomyśl jak będziesz tego pilnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 16.03.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Uuuups! Zapomniałem się zalogować To wyżej to byłem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 16.03.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Mam podobny dylemat z tym, że chciałbym zrobić tynki w tym roku a okna wstawić w przszłym. Otwory okienne solidnie zabezbieczone deskami. Ale mam wątpliwości czy przy tynkowaniu wstawić już narozniki w oknach i wytnkować "wnęki" okienne nie wiem jak to fachowo sie nazywa... czy też całą "obróbkę okna zostawić na później. A może wogóle nie tynkować i zrobić to dopiero w przyszłym roku po wstawieniu okien (tynkami chciałem przykryć i zabezpieczyć tym samym inst. ele, przed "wyjściem" z domu....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 16.03.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 jeżeli masz okna drewniane to zdecydowanie po tynkach.U mnie robiono tynki na jesieni, otwory okienne byly zalozone folią i po tej folii plynela woda. Wobrazam sobie jak by wygladaly moje drewniane okna Po drugie, jednym z punktow gwarancji na okna, jest koniecznosc zachowania okreslonej wilgotnosciw pomieszczeniu w ktorym sa wstawione okna, a przy tynkowaniu ta graniczna wilgotnosc jest przekroczona pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 16.03.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Pamietaj o jednym, że tynki muszą dobrze odparować, a jeśli nie bedziesz miał okien to z zewnatrz bedzie Ci wchodziła wilgoć. Jak będą okna zrobisz mikrouchyły, i bedzie się wietrzyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts