Bogus75 17.10.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Mam pytanie dotyczące farby lateksowej. Czyta sie, że jest ona dobra do pomieszczeń wilgotnych ponieważ nie przepuszcza grzyba. Czy w związku z tym, nie jest tak, że ten grzyb atakuje mury i ściany pomieszczenia, ale pod farbą?grzyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 20.10.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 farba lateksowa jest do pomieszczeń wilgotnych ponieważ tak jak kiedyś tak zwana "olejna" w mniejszym stopniu przepuszcza wodę przez co ogranicza wchlanianie wilgoci w ściany przez co łatwiej odparowuje. A jeżeli będziesz mieć dużą wilgotność i brak wentylacji to grzyb powstanie na farbie. Tam samo jak powstaje na uszczelniaczach i innych środkach gumopodobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 20.10.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 W starym domu mam wilgoć w pokoju (brak wentylacji). Ściany pomalowane są farbą lateksową a sufit zwykłą. Po roku czasu od pomalowania na suficie ciągle pojawia się grzyb (wycieram nalot, a po tygodniu zaczyna się od nowa), natomiast na ścianach nie ma w ogóle śladu, nic się nie pojawiło. Nie wiem, czy coś dzieje się ze ścianami pod farbą, ale wyglądają OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogus75 21.10.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Też mam pomalowany pokój farbą lateksową w domu gdzie nie ma wentylacji. Przed pomalowaniem pokoju pojawiał się grzyb, a teraz nie ... Niepokoi mnie to trochę, bo boje się, że on jest, ale pod farbą. Farba nie przepuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 21.10.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 farba lateksowa ma za zadanie być łatwo zmywalna i nie doprowadzać do zawilgocenia ścian i sufitów- nie zwalnia to jednak z obowiązku zastosowania wentylacji- bo o ile grzyb nie będzie miał odpowiedniego podłoża do rozwoju na ścianach i suficie (choć wcześniej czy później i tak zdobędzie ten teren) to będzie się rozwijał w coraz wilgotniejszym powietrzu, na ubraniach , meblach w końcu na naszej skórze i w płucach ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 22.10.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Wiem, że nic nie zwalnia ze stosowania wentylacji, ale co zrobić, jeśli dom został rozbudowany ponad 20 lat temu i w dobudowanych pokojach tej wentylacji nie zastosowano? Jak teraz mogę się pozbyć wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 22.10.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 proponuję zainstalować nawiewniki wentylacyjne w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.10.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 a co to znacze że nie zainstalowano? że nie ma kratki w pokoju to myślisz że nia ma wentylacji? Mylisz się. Jeśli masz kratki w łazienkach i kuchniach to masz już pół systemu wentylacyjnego. Drugie pół stanowią nieszczelne okna. Niech zgadne - okna wymienione na PVC i od tamtej pory grzyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 23.10.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mylisz się zupełnie (niestety). Dom ma 50 lat. Kratek wentylacyjnych nie ma nigdzie (ani w łazience, ani w kuchni), w kuchni tylko okap podłączony do komina od dawnej kuchni węglowej. Okna szczelne ale drewniane (wymienione kilka lat temu). Grzyb właściwie tylko w jednym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 26.10.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 no to trzeba zrobić wentylację. bez tego nic nie zrobisz, a nawet jak cokolwiek zrobisz to i tak później wyjdzie grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts