jas0 17.10.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Mam do wyboru dwie pompy głębinowe tego samego producenta, o takich samych parametrach, podobnych cenach, różniących się tylko rodzajem silnika.Którą wybrać?Za trójfazową przemawia mniejszy prąd płynący w uzwojeniu, co powinno przełożyć się na większą trwałość silnika.Jednofazowa będzie pracowała przy zaniku jednej fazy, poza tym koszt zabezpieczeń jest niższy.Czy są jeszcze jakieś inne argumenty przemawiające za wyborem jednego z tych rodzajów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jas0 18.10.2011 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Nie dostałem odpowiedzi, zapytam więc inaczej:Jakie pompy macie zainstalowane u siebie - z jakimi silnikami: jedno- czy trójfazowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 18.10.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Nie dostałem odpowiedzi, zapytam więc inaczej: Jakie pompy macie zainstalowane u siebie - z jakimi silnikami: jedno- czy trójfazowymi? W jednofazowych jest kondensator. Czasem nawala. W trójfazowej sam sobie odpowiedziałeś na wady: potrzebne 3 fazy (trzeba się zabezpieczyć przed zanikiem), jakbyś chciał zasilić ją awaryjnie z agregatu to musi być 3-fazowy. Z moich doświadczeń wynika że generalnie sprzęt z 3f silnikami jest bardziej niezawodny (pod warunkiem zabezpieczenia przed zanikiem fazy bądź dobrze dobranego termika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Mamy grundfosa 1-f, działa bez zarzutu. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 18.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Osobiście wybrałbym 3fazową. Silniki są zdecydowanie trwalsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts