Polina 17.10.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Po namowie wielu forumowiczów oraz z racji przymusowego siedzenia w domu (więc będę miała więcej czasu...) zakładam dziennik budowy. Zapraszam Edytowane 17 Października 2011 przez Polina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 17.10.2011 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Tak wyglądała dzialka przed budową czyli jeszcze w czerwcu 2011 : A następnie tak: Edytowane 21 Października 2011 przez Polina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 17.10.2011 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Nie będę zanudzać Was informacjami i zdjęciami z etapu fundamentów i etapu budowy scian... Pokażę jak wygląda obecny stan budowy (wylany strop): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 17.10.2011 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Nasz wymarzony domek zaczęliśmy budować w czerwcu. Długo trwały przygotowania do budowy (chyba z rok), bo szukaliśmy gotowego projektu domu, ale nic nam się nie podobało. Zapadła decyzja o "zatrudnieniu" architekta, który stworzy NASZ indywidualny projekt. Dom musiał być parterowy, o max powierzchni 200 m2, o prostej bryle i ogromnych oknach. I nasz domek na wizualizacji wygląda tak: Edytowane 17 Października 2011 przez Polina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 18.10.2011 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) Dziękuję wszystkim za odwiedziny, kibicowanie i miłe słowa. Na prawdę jest mi to potrzebne... Z naszego albo z ekipy błędu strop został wylny bez przepustów do wentylacji! Teraz czekamy na wywiercenie 12 dziur w stropie - uwierzcie to nie będzie łatwe. Ehhh..... Zrobi to ekipa od wentylacji/rekuperacji - wchodzą w środę lub w czwartek. Z bieżących spraw: Dzisiaj jedzemy na budowę bo mamy spotkanie z naszym wykonawcą SSO. Ekipa ta robi nam dodatkowo ogrodzenie frontowe (dzisiaj zrobię zdjęcia), dach (tylko przykryty papą) oraz elektrykę (projekt prawie ukończony). Dzisiaj mamy też spotkanie z ewentualnym wykonawcą dachu tytanowo-cynkowego. W tym roku niestety nie udało na się położyć blachy Musimy też spotkać się z elektykiem - obecnie budujemy na prądzie sąsiada... za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni Jak widzicie umawiamy spotkania "hurtowo" bo na budowę mamy obecnie około 50 km. Działka została ogrodzona ku niezadowoleniu "grzybiarzy" Mamy odwierty pod pompę ciepła (180m): Mamy już wodę: cdn... Edytowane 18 Października 2011 przez Polina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 18.10.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Dziękuję za odwiedziny Dziennika (i komentarzy ) oraz maile Mam nadzieję, że na wszystkie odpowiedziałam... Wybaczcie, ale z oczywistych względów, nie zamieszczę rzutów domu. Podzielę się z Wami natomiast informacją nt powierzchni domu: łącznie 185m2 z czego 140m2 to powierzchnia użytkowa. Dla udowodnienia że nasz domek nie ma płaskiego dachu zamieszczam zdjęcia dachu z dzisiaj Efekt dzisiejszej wizyty na budowie: 1. wizyta Anuli 2. rozmowa z wykonawcą SSO - w sumie nic nowego nie ustaliliśmy 3. elektryk nie dotarł - spotkanie przełożone na jutro 4. pan od dachu zadzwonił że się spóźni, ale skoro i tak jutro czeka nas wycieczka na budowę, to spotkanie z nim przełożyliśmy na jutro ... a tak zaoszczędzony czas spędziłam na manicure - polecam niebieski lakier Kilka aktualnych fotek z dzisiaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 18.10.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Czas kiedy siedzę "bezczynnie" w domu (przymusowo) chciałabym maksymalnie wykorzystać planując kolejne prace (ostatnie w tym roku) czyli : - wiercenie przepustów pod wentylację, - rozkładanie rur do wentylacji, - instalacja wodno-kanalizacyjna (o ile pogoda i czas pozwolą), - zamknięcie domu dachem (w tym roku tylko papą), - montaż okien i drzwi wejściowych (a to już w przyszłym tygodniu ). Firma polecona przez Anulę - WIELKIE DZIĘKI... - domknięcie projektu wnętrz I właśnie teraz chciałabym Was prosić o radę w sprawie kuchni. Wszystkie inne pomieszczenia mam w głowie, wiem jak chcę żeby wyglądały poza kuchnią.... Kuchnia ma 16 m2 + 2,5 m2 spiżarni. Na razie nie zrobiłam ściany do spiżarni bo cały czas biję się z myślami czy lepiej zrobić szafki czy osobno spiżarnię. A Wy co myślicie? Tutaj jest wizualizacja kuchni z wydzieloną spiżarnią (czerwona strzałka wskazuje na drzwi do niej) - nie zwracajcie uwagi na kolory bo to nie jest finalna wersja A tak wygląda kuchnia na obecną chwilę (bez wydzielenia spiżarni): Lepiej mieć oddzielną spiżarnię? Czy lepiej mieć więcej szafek w kuchni w tym np zabudowaną mikrofalówkę w słupku itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 20.10.2011 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Temat aranżacji kuchni odłożony w czasie do spotkania z architektem (w przyszłym tygodniu). Po rozmowie telefonicznej, Pani Architekt upiera się żeby zostawić kuchnię tak jak jest i maksymalnie wykorzystać spiżarnię. Przemyślimy Wczoraj mieliśmy spotkanie z elektrykiem, który ma doprowadzić prąd do naszej działki (całe 20 metrów!) i założyć licznik Tak jak już pisałam, teraz korzystamy z prądu sąsiada. Ma nas podliczyć niedługo i już się boimy Dlatego teraz robimy "prowizorkę". Podobno ma to potrwać 2 tygodnie bo trzeba czekać na odbiór licznika przez elektrownię. Wczoraj zaczęła pracę ekipa od rekuperacji (miała być dzisiaj dopiero a już wczoraj zaczęli hihihi). Wywiercili 4 dziury - przepusty. Jeszcze zostało 8. Przebić się przez taką wrstwę betonu i zbrojenia to niezły wyczyn. Wczoraj też mieliśmy spotkanie z wykonawcą dachu. Pan Staszek polecony przez Anulę od razu przypadł nam do gustu (DZIĘKI!!! co my byśmy bez Ciebie zrobili, Aniu???!!!). Dzisiaj mamy spotkać się i odebrać wycenę. Pan Staszek obrócz położenia dachu ma zrobić rynny (nie będziemy ich ukrywać w elewacji) oraz częściowo elewację. O tym Wam jeszcze nie pisałam. Choć, jeżeli ktoś by się dokładnie przyjrzał wizualizacji domu, zauważyłby że garaż jest szary.... (po lewej stronie wizualizacji). Bo właśnie garaż i część wejściowa do domu będzie obłożona blachą tytan-cynk: Brama garażowa też ma być obłożona tą blachą, ale tutaj Pan Staszek jest sceptyczny do tego. Ma przemyśleć temat. Wczoraj dzwonił Pan Paweł od okien - montaż okien we wtorek! W środę mają skończyć. Zdjęć z wczoraj brak, bo już ciemno było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 20.10.2011 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Siedzenie prawie bezczynnie w domu ma skutki uboczne polegające na zbyt dużym analizowaniu i myśleniu.... Już otrzymuje nieliczne maile i telefony służowe.... Zatem do listy spraw na ten rok dołączył jeszcze jeden punkt czyli projekt ogrodu Pełna lista spraw na 2011: 1. wiercenie przepustów pod wentylację - robi się 2. rozkładanie rur do wentylacji, 3. instalacja wodno-kanalizacyjna (o ile pogoda i czas pozwolą), 4. zamknięcie domu dachem (w tym roku tylko papą), 5. montaż okien i drzwi wejściowych - w przyszłym tygodniu 6. domknięcie projektu wnętrz 7. projekt ogrogu A tu kilka inspiracji - w tym 1 ukradziona od marek1910 - wybacz ale nie mogłam się powstrzymać i mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko I może huśtawka na tarasie? Rośliny: Krwawnik Dziewanna Smagliczka Rogownica Ubiorek Rudbekie Przywrotniki Rozchodniki Trawy ozdobne – wysokie i niskie gatunki Pięciornik Szczodrzeniec Powojniki botaniczne Jałowce (w tym odmiany o niskim, płożącym wzroście) Cyprysiki, świerki – odmiany o nietypowym pokroju, np. płaczące Magnolia Katalpa Bambusy Gunnera Irgi (zwłaszcza zimozielone) Szczepione krzewy i małe drzewa, np. wierzby Aktinidia ostrolistna Kosaćce bródkowe Szachownice Wrzosy Wrzośce Różaneczniki Azalie Pierisy Leszczynowiec Edytowane 21 Października 2011 przez Polina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 23.10.2011 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Muimy przyspieszyć z pracami, jeżeli mamy zamknąć dom przed zimą Przyłącze prądowe dogadane z elektrykiem. Czekamy na rozpoczęcie prac, a potem na odbiór licznika przez elektrownię (podobno wszystko ma potrwać 2 tygodnie). Mamy wywiercone przepusty do rur wentylacyjnych (i rekuperacji): Dach się robi (baaardzo wolno): Widok na domek od frontu (garażu): i od ogrodu: działka - jesiennie: i grzybki znalezione na działce: Od poniedziałku ma rozpocząć się rozkładanie rur na stropie. Od wtorku zaczyna się montaż okien i drzwi wejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 25.10.2011 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Okna się montują - dzisiaj same konstrukcje/ramy a jutro będzie montaż szyb. Rury do wentylacji położone. Zdjęć brak bo nie dotarliśmy na budowę Jutro będziemy ale około 18 więc już ciemno będzie.... Za to wklejam fajne inspiracje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 26.10.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Wróciliśmy z budowy... Okna ładnie wyglądają o ile mogliśmy to ocenić po ciemku... Niestety w domu nie mamy jeszcze światła. Okna zamonowane są częściowo tzn. we wszystkich pomieszczeniach poza łazienkami są zamontowane ramy okien (profile) i w niektórych oknach są szyby. Zdjęcia praktycznie nie nadają się do pokazania.... ale co tam! Wybaczcie mi ich jakość! Salon: Sypialnia: Kolor profili: Ładniejsze zdjęcia okien w sobotę... albo Anula się zlituje i cyknie fotkę w ciągu dnia Z pozostałych rzeczy - rury do wentylacji położone. - czas żeby ekipa od dachu przyspieszyła (brak mi słów do nich więc nie będę się nad tym rozwodzić). - spotkanie z p. Staszkiem od tytan-cynku przełożone na sobotę. A teraz mam pytanie... Ciekawa jestem jakie macie pomysły na "wypełnienie" drzwi wejściowych? Obecnie wyglądają tak, tzn są puste (przepraszam jeszcze raz za jakość zdjęć!!!): Co myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 27.10.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Tadaaaam: Jakbym widziała swój dom sprzed roku:) Jest i będzie cuuuuuuuuuuuudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 02.11.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Cześć wszystkim odwiedzającym mój Dziennik Na budowie niewiele się dzieje... Ekipa od dachu działa jak muchy w smole. Cały czas boję się że nie zdążą ocieplić dachu i przykryć go papą. Masakra. Tak wygląda nasz domek z ulicy: Z zaplanowanych prac do zrobienia do końca roku jest: elektryka, montaż bramy garażowej i dokończenie ogrodzenia. Nie wiem czy cokolwiek z tego uda nam się zrobić, ale na razie staram się zachować zimną krew Inspiracje ogrodzeniowe: Na szczęście mamy dobrą firmę od wentylacji i od okien. Obie mogę polecić z czystym sumieniem. Mimo, że mamy 1 okno do wymiany. Dlaczego? Otóż jest za duże! Ekipa montująca okna skuła około 10 cm ściany, na której jest zaplanowana zabudowa i blat kuchenny. Ale okno zostanie wymienione na mniejsze. Uffff Tak to wygląda: Jak już pisałam w komentarzach, dostaliśmy wycenę dachu i elewacji w tytan-cynku. Oczywiście zakładaliśmy że kwota będzie potężna.... Jednak nie sądziliśmy że aż tak Dachu mamy 260m2 a elewacji prawie 100m2. Musimy przełknąć ten koszt! Pan Staszek nadal myśli jak obłożyć blachą tytan-cynk bramę garażową i powiedział, że postara się coś wymyślić. Bardzo podobało mi się jego podejście, bo powiedział, że potraktuje to jako wyzwanie! To na prawdę rzadkość słyszeć coś takiego od fachowca. Nieprawdaż A taki widok będziemy mieć z sypialni w pochmurny jesienny dzień: I sypialnia z drugiej strony (tył domu): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 05.11.2011 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Ufffff udało się przykryć dach papą Zostało tylko kilka małych poprawek do zrobienia.... A oto dowód: :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 20.11.2011 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Hi! Domek na zimę zamknięty. Została założona "tymczasowa" brama garażowa. Widać ją z początku drogi hehehehehe Ale oczywiście po zimie ma zostać obłożona blachą Do końca roku mamy zrobić 1. elektrykę (zarówno przyłącze jak i instalację - projekt elektryki został przekazany wykonawcy) 2. dokończyć ogrodzenie Niby niewiele, ale już końcówka listopada...... Zobaczymy. No i pracujemy nad wnętrzami. Ciężkie i ważne decyzje do podjęcia... Najgorsze to chyba armatura do łazienek... Wstępne typy: Mała łazienka "małżeńska": A tu wstępny projekt małej łazienki: Co myślicie? Edytowane 20 Listopada 2011 przez Polina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 27.11.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Na budowie nie dzieje się nic. Na zimę domek został zamknięty. Drzwi wejściowe otrzymały panel tymczasowy: A my pracujemy nad wnętrzami... Kuchnia Co myślicie? Nie mamy pomysłu na oświetlenie nad blatem. Macie jakieś sugestie? Myślimy o takiej podłodze w salonie: Czekam na Wasze uwagi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 09.12.2011 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Lista spraw do zrobienia w tym roku nie została zamknięta bo nie wszystkie elementy zostały ukończona a nawet zaczęte: 1. Zakończenie projektu wnętrz - w trakcie 2. projekt ogrogu - temat nie tknięty 3. instalacja wodno-kanalizacyjna - przełożone na przyszły rok 4. dach i elewacja w tytan-cynk - wiosna 2012 5. ogrodzenie działki i śmietnik - w trakcie 6. elektryka - w trakcie Voila: elektryka ogrodzenie (brama i śmietnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 19.12.2011 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 W tym roku pogoda rozpieszczała "budowlaków" - myślę że mieliśmy dużo szczęścia z tą pogodą W sobotę oficjalnie zamknęliśmy prace na ten rok. Na wiosnę ruszamy z dalszymi pracami a do tego czasu pracujemy nad wnętrzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 22.12.2011 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wszystkim odwiedzającym mój Dziennik życzę spokojnych i zdrowych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts