Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Poliny

Polina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz wymarzony domek zaczęliśmy budować w czerwcu. Długo trwały przygotowania do budowy (chyba z rok), bo szukaliśmy gotowego projektu domu, ale nic nam się nie podobało. Zapadła decyzja o "zatrudnieniu" architekta, który stworzy NASZ indywidualny projekt. Dom musiał być parterowy, o max powierzchni 200 m2, o prostej bryle i ogromnych oknach.

I nasz domek na wizualizacji wygląda tak:

stefanowo.jpg

Edytowane przez Polina

Dziękuję wszystkim za odwiedziny, kibicowanie i miłe słowa. Na prawdę jest mi to potrzebne... Z naszego albo z ekipy błędu strop został wylny bez przepustów do wentylacji! Teraz czekamy na wywiercenie 12 dziur w stropie - uwierzcie to nie będzie łatwe. Ehhh..... Zrobi to ekipa od wentylacji/rekuperacji - wchodzą w środę lub w czwartek.

Z bieżących spraw:

Dzisiaj jedzemy na budowę bo mamy spotkanie z naszym wykonawcą SSO. Ekipa ta robi nam dodatkowo ogrodzenie frontowe (dzisiaj zrobię zdjęcia), dach (tylko przykryty papą) oraz elektrykę (projekt prawie ukończony).

Dzisiaj mamy też spotkanie z ewentualnym wykonawcą dachu tytanowo-cynkowego. W tym roku niestety nie udało na się położyć blachy :(

Musimy też spotkać się z elektykiem - obecnie budujemy na prądzie sąsiada... za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni ;)

Jak widzicie umawiamy spotkania "hurtowo" bo na budowę mamy obecnie około 50 km.

Działka została ogrodzona ku niezadowoleniu "grzybiarzy" ;)

IMG_0286.JPG

Mamy odwierty pod pompę ciepła (180m):

DSC00027.JPG

Mamy już wodę:

DSC00036.JPG

cdn...

Edytowane przez Polina

Dziękuję za odwiedziny Dziennika (i komentarzy ;) ) oraz maile :) Mam nadzieję, że na wszystkie odpowiedziałam...

Wybaczcie, ale z oczywistych względów, nie zamieszczę rzutów domu. Podzielę się z Wami natomiast informacją nt powierzchni domu: łącznie 185m2 z czego 140m2 to powierzchnia użytkowa.

Dla udowodnienia że nasz domek nie ma płaskiego dachu zamieszczam zdjęcia dachu z dzisiaj :)

IMG_0370.JPG

Efekt dzisiejszej wizyty na budowie:

1. wizyta Anuli :wave:

2. rozmowa z wykonawcą SSO - w sumie nic nowego nie ustaliliśmy

3. elektryk nie dotarł - spotkanie przełożone na jutro

4. pan od dachu zadzwonił że się spóźni, ale skoro i tak jutro czeka nas wycieczka na budowę, to spotkanie z nim przełożyliśmy na jutro ... a tak zaoszczędzony czas spędziłam na manicure - polecam niebieski lakier ;)

Kilka aktualnych fotek z dzisiaj:

IMG_0378.JPG

IMG_0380.JPG

IMG_0385.JPG

Czas kiedy siedzę "bezczynnie" w domu (przymusowo) chciałabym maksymalnie wykorzystać planując kolejne prace (ostatnie w tym roku) czyli :

- wiercenie przepustów pod wentylację,

- rozkładanie rur do wentylacji,

- instalacja wodno-kanalizacyjna (o ile pogoda i czas pozwolą),

- zamknięcie domu dachem (w tym roku tylko papą),

- montaż okien i drzwi wejściowych (a to już w przyszłym tygodniu :cool: ). Firma polecona przez Anulę - WIELKIE DZIĘKI... :-)

- domknięcie projektu wnętrz

I właśnie teraz chciałabym Was prosić o radę w sprawie kuchni. Wszystkie inne pomieszczenia mam w głowie, wiem jak chcę żeby wyglądały poza kuchnią....

Kuchnia ma 16 m2 + 2,5 m2 spiżarni. Na razie nie zrobiłam ściany do spiżarni bo cały czas biję się z myślami czy lepiej zrobić szafki czy osobno spiżarnię. A Wy co myślicie?

Tutaj jest wizualizacja kuchni z wydzieloną spiżarnią (czerwona strzałka wskazuje na drzwi do niej) - nie zwracajcie uwagi na kolory bo to nie jest finalna wersja :)

kuchnia.jpg

A tak wygląda kuchnia na obecną chwilę (bez wydzielenia spiżarni):

IMG_0358.JPG

Lepiej mieć oddzielną spiżarnię? Czy lepiej mieć więcej szafek w kuchni w tym np zabudowaną mikrofalówkę w słupku itd?

Temat aranżacji kuchni odłożony w czasie do spotkania z architektem (w przyszłym tygodniu). Po rozmowie telefonicznej, Pani Architekt upiera się żeby zostawić kuchnię tak jak jest i maksymalnie wykorzystać spiżarnię. Przemyślimy ;)

Wczoraj mieliśmy spotkanie z elektrykiem, który ma doprowadzić prąd do naszej działki (całe 20 metrów!) i założyć licznik Tak jak już pisałam, teraz korzystamy z prądu sąsiada. Ma nas podliczyć niedługo i już się boimy ;) Dlatego teraz robimy "prowizorkę". Podobno ma to potrwać 2 tygodnie bo trzeba czekać na odbiór licznika przez elektrownię.

Wczoraj zaczęła pracę ekipa od rekuperacji (miała być dzisiaj dopiero a już wczoraj zaczęli hihihi). Wywiercili 4 dziury - przepusty. Jeszcze zostało 8. Przebić się przez taką wrstwę betonu i zbrojenia to niezły wyczyn.

Wczoraj też mieliśmy spotkanie z wykonawcą dachu. Pan Staszek polecony przez Anulę od razu przypadł nam do gustu (DZIĘKI!!! co my byśmy bez Ciebie zrobili, Aniu???!!!). Dzisiaj mamy spotkać się i odebrać wycenę. Pan Staszek obrócz położenia dachu ma zrobić rynny (nie będziemy ich ukrywać w elewacji) oraz częściowo elewację. O tym Wam jeszcze nie pisałam. Choć, jeżeli ktoś by się dokładnie przyjrzał wizualizacji domu, zauważyłby że garaż jest szary.... (po lewej stronie wizualizacji). Bo właśnie garaż i część wejściowa do domu będzie obłożona blachą tytan-cynk:

stefanowo%252520p%2525C3%2525B3%2525C5%252582noc.jpg

Brama garażowa też ma być obłożona tą blachą, ale tutaj Pan Staszek jest sceptyczny do tego. Ma przemyśleć temat.

Wczoraj dzwonił Pan Paweł od okien - montaż okien we wtorek! :wave: W środę mają skończyć.

Zdjęć z wczoraj brak, bo już ciemno było.

Siedzenie prawie bezczynnie w domu ma skutki uboczne polegające na zbyt dużym analizowaniu i myśleniu.... Już otrzymuje nieliczne maile i telefony służowe....

Zatem do listy spraw na ten rok dołączył jeszcze jeden punkt czyli projekt ogrodu :)

Pełna lista spraw na 2011:

1. wiercenie przepustów pod wentylację - robi się

2. rozkładanie rur do wentylacji,

3. instalacja wodno-kanalizacyjna (o ile pogoda i czas pozwolą),

4. zamknięcie domu dachem (w tym roku tylko papą),

5. montaż okien i drzwi wejściowych - w przyszłym tygodniu :)

6. domknięcie projektu wnętrz

7. projekt ogrogu

A tu kilka inspiracji - w tym 1 ukradziona od marek1910 - wybacz ale nie mogłam się powstrzymać i mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko

ogr%2525C3%2525B3d%2525201.jpg

ogr%2525C3%2525B3d2.jpg

ogr%2525C3%2525B3d3.jpg

ogr%2525C3%2525B3d4.jpg

ogr%2525C3%2525B3d6.jpg

ogr%2525C3%2525B3d5.jpg

I może huśtawka na tarasie?

taras.jpg

Rośliny:

Krwawnik

Dziewanna

Smagliczka

Rogownica

Ubiorek

Rudbekie

Przywrotniki

Rozchodniki

Trawy ozdobne – wysokie i niskie gatunki

Pięciornik

Szczodrzeniec

Powojniki botaniczne

Jałowce (w tym odmiany o niskim, płożącym wzroście)

Cyprysiki, świerki – odmiany o nietypowym pokroju, np. płaczące

Magnolia

Katalpa

Bambusy

Gunnera

Irgi (zwłaszcza zimozielone)

Szczepione krzewy i małe drzewa, np. wierzby

Aktinidia ostrolistna

Kosaćce bródkowe

Szachownice

Wrzosy

Wrzośce

Różaneczniki

Azalie

Pierisy

Leszczynowiec

Edytowane przez Polina

Muimy przyspieszyć z pracami, jeżeli mamy zamknąć dom przed zimą :yes:

Przyłącze prądowe dogadane z elektrykiem. Czekamy na rozpoczęcie prac, a potem na odbiór licznika przez elektrownię (podobno wszystko ma potrwać 2 tygodnie).

Mamy wywiercone przepusty do rur wentylacyjnych (i rekuperacji):

IMG_0389.JPG

Dach się robi (baaardzo wolno):

IMG_0393.JPG

Widok na domek od frontu (garażu):

IMG_0412.JPG

i od ogrodu:

IMG_0407.JPG

działka - jesiennie:

IMG_0405.JPG

IMG_0406.JPG

i grzybki znalezione na działce:

IMG_0402.JPG

Od poniedziałku ma rozpocząć się rozkładanie rur na stropie.

Od wtorku zaczyna się montaż okien i drzwi wejściowych :cool:

Wróciliśmy z budowy... Okna ładnie wyglądają :wiggle: o ile mogliśmy to ocenić po ciemku... Niestety w domu nie mamy jeszcze światła. Okna zamonowane są częściowo tzn. we wszystkich pomieszczeniach poza łazienkami są zamontowane ramy okien (profile) i w niektórych oknach są szyby.

Zdjęcia praktycznie nie nadają się do pokazania.... ale co tam! Wybaczcie mi ich jakość!

Salon:

DSC02350.JPG

Sypialnia:

DSC02356.JPG

Kolor profili:

DSC02359.JPG

Ładniejsze zdjęcia okien w sobotę... albo Anula się zlituje i cyknie fotkę w ciągu dnia ;)

Z pozostałych rzeczy

- rury do wentylacji położone.

- czas żeby ekipa od dachu przyspieszyła (brak mi słów do nich więc nie będę się nad tym rozwodzić).

- spotkanie z p. Staszkiem od tytan-cynku przełożone na sobotę.

A teraz mam pytanie... Ciekawa jestem jakie macie pomysły na "wypełnienie" drzwi wejściowych? Obecnie wyglądają tak, tzn są puste (przepraszam jeszcze raz za jakość zdjęć!!!):

DSC02345.JPG

Co myślicie??

:bye:

Cześć wszystkim odwiedzającym mój Dziennik :)

Na budowie niewiele się dzieje... Ekipa od dachu działa jak muchy w smole. Cały czas boję się że nie zdążą ocieplić dachu i przykryć go papą. Masakra. Tak wygląda nasz domek z ulicy:

DSC02369.JPG

Z zaplanowanych prac do zrobienia do końca roku jest: elektryka, montaż bramy garażowej i dokończenie ogrodzenia. Nie wiem czy cokolwiek z tego uda nam się zrobić, ale na razie staram się zachować zimną krew ;) Inspiracje ogrodzeniowe:

DSC02365.JPG

DSC02368.JPG

Na szczęście mamy dobrą firmę od wentylacji i od okien. Obie mogę polecić z czystym sumieniem.

Mimo, że mamy 1 okno do wymiany. Dlaczego? Otóż jest za duże! Ekipa montująca okna skuła około 10 cm ściany, na której jest zaplanowana zabudowa i blat kuchenny. Ale okno zostanie wymienione na mniejsze. Uffff Tak to wygląda:

DSC02399.JPG

DSC02397.JPG

Jak już pisałam w komentarzach, dostaliśmy wycenę dachu i elewacji w tytan-cynku. Oczywiście zakładaliśmy że kwota będzie potężna.... Jednak nie sądziliśmy że aż tak ;) Dachu mamy 260m2 a elewacji prawie 100m2. Musimy przełknąć ten koszt! Pan Staszek nadal myśli jak obłożyć blachą tytan-cynk bramę garażową i powiedział, że postara się coś wymyślić. Bardzo podobało mi się jego podejście, bo powiedział, że potraktuje to jako wyzwanie! To na prawdę rzadkość słyszeć coś takiego od fachowca. Nieprawdaż ;)

A taki widok będziemy mieć z sypialni w pochmurny jesienny dzień:

DSC02388.JPG

I sypialnia z drugiej strony (tył domu):

DSC02409.JPG

• 3 weeks później...

Hi!

Domek na zimę zamknięty. Została założona "tymczasowa" brama garażowa. Widać ją z początku drogi hehehehehe Ale oczywiście po zimie ma zostać obłożona blachą ;)

DSC02551.JPG

Do końca roku mamy zrobić 1. elektrykę (zarówno przyłącze jak i instalację - projekt elektryki został przekazany wykonawcy) 2. dokończyć ogrodzenie

Niby niewiele, ale już końcówka listopada...... Zobaczymy.

No i pracujemy nad wnętrzami. Ciężkie i ważne decyzje do podjęcia... Najgorsze to chyba armatura do łazienek... Wstępne typy:

Mała łazienka "małżeńska":

duravit%252520vero%252520umywalka.jpg

duravit%252520vero.jpg

Z003202%252520bossini%252520faucets.jpg

dornbracht%252520symetric.jpg

A tu wstępny projekt małej łazienki:

M%25252B%2525C3%2525BC3.jpg

M%25252B%2525C3%2525BC2.jpg

Co myślicie?

:bye:

Edytowane przez Polina

Na budowie nie dzieje się nic. Na zimę domek został zamknięty. Drzwi wejściowe otrzymały panel tymczasowy:

DSC02561.JPG

A my pracujemy nad wnętrzami...

Kuchnia

kuchnia%252520A.jpg

kuchnia%252520obr%2525C3%2525B3cona.jpg

Co myślicie? Nie mamy pomysłu na oświetlenie nad blatem. Macie jakieś sugestie?

Myślimy o takiej podłodze w salonie:

PROPOZYCJA%252520II%252520Oak%252520kaschmire%252520.jpg

Czekam na Wasze uwagi i sugestie :)

• 2 weeks później...

Lista spraw do zrobienia w tym roku nie została zamknięta bo nie wszystkie elementy zostały ukończona a nawet zaczęte:

1. Zakończenie projektu wnętrz - w trakcie

2. projekt ogrogu - temat nie tknięty

3. instalacja wodno-kanalizacyjna - przełożone na przyszły rok

4. dach i elewacja w tytan-cynk - wiosna 2012

5. ogrodzenie działki i śmietnik - w trakcie

6. elektryka - w trakcie

Voila:

elektryka

DSC02563.JPG

DSC02570.JPG

DSC02577.JPG

ogrodzenie (brama i śmietnik)