Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Poliny


Polina

Recommended Posts

Zapędziłam się i napisałam w dzienniku

Już*naprawiłam :yes:

 

16m2 to wystarczająco duża kuchnia by mieć w niej duuużo szafek

Moja ma trochę*ponad, zabudowana jest z na jednej ścianie, ścianie z oknem pod zewem i na kawałeczku drugiej i szafek jest duuuużo

Ja by robiła taką*spiżarkę extra, z samymi półeczkami, do której wchodzisz i bierzesz słoiczki, pudełeczka i woreczki. Szafki kuchenne to co innego. Spiżarnia jest super :yes:

 

Coś u Ciebie na wizualce mało zabudowy jak na taką kuchnię. W zasadzie jedna ściana (chyba że ona ma 8 metrów i tak tylko na wizualce wygląda)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy jak korzystasz z kuchni, jak często gotujesz, jak często robisz zakupy i ile żywności przechowujesz. Jeżeli robisz raz na jakiś czas duże zakupy, sporo gotujesz itp. spiżarnia się przydaje. Jeżeli mniej aktywnie korzystasz z kuchni, chyba bardziej przyda się zabudowa. Kuchnia z wyspą potrzebuje naprawdę sporo przestrzeni i te 16 m2 jest na styk. Alternatywą jest nieco inny układ kuchni i zrobienie np. półwyspu. Tyle że to mniej fajne niż wyspa.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie też mi się wydaje że na tej wizualizacji jest mało szafek. Ale architektka strasznie mnie namawia żeby zrobić tylko niską zabudowę i że resztę rzeczy pochowam w spiżarni.

 

dr_au, hmmmm.... Mieszkając w mieście mam inne przyzwyczajenia "zakupowe" niż te które będę miala wyprowadzając się na wieś. Chyba. Pewnie wówczas będę robiła większe zakupy raz na jakiś czas. Chyba. Gotujemy sporo, ale bez przesady.

 

W każdym raze coś jest nie tak z tą kuchnią - prawda? Wszystkie uwagi będą mile widzane ;)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W każdym raze coś jest nie tak z tą kuchnią - prawda?

 

Właśnie tak mi się wydaje. Na wizualce wygląda na ściśniętą, ciasnawą. Nie wiem, może to wina jakiegoś*dziwnego odniesienia. Ten sbs jakiś mały przy wyspie wygląda. Może to takie wrażenie

Ona w tym kwadracie ma mniej więcej 4x4, czy jest jeszcze jej druga część w tym miejscu skąd jest widok na wyspę i jest w kształcie prostokąta?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polina ale ja nie widzę piekarnika, kawiarki. Spiżarnia jest bardzo przydatna , ale nie wiem jak u ciebie wyjdzie . pokaże ci moją kuchnię . ja mam podobny układ . 3m szafek w ciągu niska zabudowa. i spizarnia z wbudowanymi urzadzeniami. szerokość spiżarni 1,20. wejdz na moj wątek z komentarzami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polina - pokaż rysunek kuchni. Będzie łatwiej coś powiedzieć. Jestem właśnie na etapie projektowania sobie kuchni (lubię gotować i dosyć często to robię, stąd do urządzenia kuchni przykładam dużą wagę) i trochę wniosków mam. Spróbuj sobie znaleźć miejsce dla sprzętu:

 

- lodówka (u Ciebie widzę side-by-side, wiesz że są też w "europejskim" rozmiarze 90x60 łatwym do wpasowania w zabudowę?)

- piekarnik (ewentualnie z dodatkowym mniejszym piecykiem - wtedy musi być w słupku)

- mikrofala

- płyta (standardowa lub poszerzona)

- zlew

- zmywarka

- co tam jeszcze chcesz (np. piekarnik parowy czy ekspres do zabudowy)

 

No i miejsce do przechowywania typowego zestawu kuchennego:

 

- talerze, kieliszki, szklanki itp.

- rzadziej używana zastawa (jeżeli jest)

- gary, patelnie, brytfanny itp.

- sztućce

- drobne AGD do schowania (miksery itp)

- drobne AGD na blat (czajnik, ekspres do kawy - jeżeli nie w zabudowie)

- przyprawy

- olej, oliwa, ocet, różne sosy, alkohol do podlewania potraw i inne rzeczy, które powinny być w pobliżu płyty

- żywność przechowywana w kuchni, ale nie w lodówce (mąka, cukier, kasze).

 

Dobrym pomysłem jest przyglądnięcie się temu, co obecnie przechowujesz w kuchni. Następnie sprawdzenie, czy z czymś się mieścisz, czy nie i ile na to potrzebujesz miejsca. Potrzebujesz blatów roboczych i miejsca do odstawienia gorących garów po obu stronach płyty. No i potrzebujesz jakoś sensownie zaprojektować trójkąt roboczy (lodówka, zlew, płyta) z blatami roboczymi pomiędzy.

 

W poprzednim mieszkaniu miałem kuchnię mikroskopijną (litera L 240x190 cm licząc od ściany), ale dobrze zaprojektowaną funkcjonalnie. Teraz mam kuchnię "projektowaną przez architekta", znacznie większą, ale z błędami pod względem funkcjonalności. I klnę na czym świat stoi. Różnica w komforcie gotowania jest kolosalna, nie mówiąc już o tym, że w gorzej urządzonej kuchni więcej się bałagani. Więc pomęczyć się z tym warto.

 

Architekci lubią kuchnie przestrzennie ładne, ale niekoniecznie funkcjonalne ;). U Ciebie wygląda to ślicznie, ale są co najmniej dwa problemy: musisz okrążyć róg stołu, żeby przejść pomiędzy płytą a zlewem. Będziesz się obijać o kant wyspy. Drugi problem to brak miejsca po prawej stronie płyty na odstawienie garów. Nawet jak się jest wyłcznie leworęcznym, dobrze jest mieć miejsce z obu stron.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polina ale ja nie widzę piekarnika, kawiarki. Spiżarnia jest bardzo przydatna , ale nie wiem jak u ciebie wyjdzie . pokaże ci moją kuchnię . ja mam podobny układ . 3m szafek w ciągu niska zabudowa. i spizarnia z wbudowanymi urzadzeniami. szerokość spiżarni 1,20. wejdz na moj wątek z komentarzami

 

Zajrzałam ale spiżarni nie widzę? Gdzie ona?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia wiem. ale znów murator pokasował mi wątki , które obserwuję i myślałam ,że mnie nie znajdziecie.

Polinaja mam spizarnie tak jakby za lodówką i urządzeniami. wchodzi się z boku , tak jakby u ciebie przy drzwiach z holu.

pokaże ci zdjęcia , bo nie chce mi się szukać w moim wątku. pokasowali mi zdjęcia w moich załącznikach . musze poszukać .:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia wiem, ale chciałam, zeby Polina w ogóle mnie znalazła, bo znow coś mi pokasowali tzn wszystkie wątki , które obserwuję:eek:

 

A, no to jak wiesz, to ok. Myślałam, że podpowiem, żeby Polina nie musiała tej kuchni Twojej szukać (wiesz jak to jest, nie zawsze się*chce w obcym wątku grzebać ;))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia wiem. ale znów murator pokasował mi wątki , które obserwuję i myślałam ,że mnie nie znajdziecie.

Polinaja mam spizarnie tak jakby za lodówką i urządzeniami. wchodzi się z boku , tak jakby u ciebie przy drzwiach z holu.

pokaże ci zdjęcia , bo nie chce mi się szukać w moim wątku. pokasowali mi zdjęcia w moich załącznikach . musze poszukać .:(http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172663-dom-moniki/page14 post271

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polina, masz bardzo podobny układ do mojego miejsca na kuchnię. Moja jest węższa (3,4m), więc w trakcie projektowania wnętrz musiałam pożegnać się wyspą. Co do położenia wyspy, to sugeruję jak ktoś napisał wyżej jej obrót o 90 stopni. Będzie wygodniej w korzystaniu. Co do spiżarni - jestem jak najbardziej jej zwolennikiem. U nas jest spiżarnia o podobnym metrażu jak Twój. Zależało mi na niej, bo nie chciałam mieć górnych szafek. Będzie więc tylko niska zabudowa + zabudowa wnęki z lodówką i piekarnikiem w słupku. Do spiżarni wrzucę wszystko, czego nie używa się codziennie. Przy projektowaniu zrobiłam podobnie jak dr_au. W tabelce spisałam rzeczy, które obecnie mieszczą się w kuchni i dopisywałam, gdzie mają się mieścić w domu - spiżarnia czy kuchnia (wtedy w którym miejscu).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...