amciek80 17.10.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam, O montażu G-K bylo juz nie raz na forum ale nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie.Planujemy wymienic sufit w poniemieckim domu. Obecnie sufit to deski z trzcina zarzucone tynkiem. Deski przybite sa do belek stropowych. Plan zaklada wywalenie wszystkiego, oczyszczenie belek, konserwacje i wstawienie G-K jako sufit w pomieszczeniach nizej oraz osb jako podloga w pomieszczeniach powyzej. Miedzy belki pojdzie welna. Wszystkie instrukcje mowia, ze g-k nalezy robic na profilach alu. Czy mozna bezposrednio do belek przykrecic cienkie osb lub sklejke (jako podpora dla welny) i dopiero na to krecic g-k? Czy konieczne jest stosowanie profili alu zeby podwiesic ten sufit?Co o tym sadzicie?Dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Flash a gdzie on miałby niby kupić te KP? I jak sensownie spoziomować? Na klinach? Bo jakoś nie wierzę że belki będą na tyle równo że obedzie się bez korygowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 18.10.2011 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam, Dziekuje panowie za rady ale to, ze montuje sie na profilach to wiem. Moje pytanie brzmi czy mozna przykrecic bezposrednio do belek plyte osb i na to g-k? Czy tak sie nie powinno robic poniewaz...Z tego co rozumiem profile maja za zadanie ulatwic poziomowanie w przypadku nierownych belek/podloza. Ale czy g-k z definicji musi byc jakos wentylowany - ta przestrzen, ktora powstaje nad g-k jest konieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 A po co chcesz dać tą płytę OSB? Czemu ona ma służyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 18.10.2011 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 osb ma sluzyc jako podparcie dla welny, ktora chce dac miedzy sufitem, a podloga pomieszczenia wyzej. normalnie welna wspiera sie na profilach alu do ktorych przykreca sie g-k lub listwach drewnianych. ja chce to pominac i dac tylko cienkie osb/sklejke i do tego g-k? wypoziomowac mozna klinikiem i imo bedzie latwiej, szybciej i taniej niz na profilach. ale czy dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Dla mnie bezsensowne wydawanie pieniedzy na płytę. Normalnie nabija się papiaki i "plącze" się sznurek PP (TEX 100 lub 2000 od snopowiazałki) i to wystarcza a przy płycie OSB bedziesz musiał zastosować wieszaki ES a znacznie lepiej sufit wiesza się na wieszakach kotwowych (do poddaszy). zapraszam do przejrzenia tego tematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...&p=4953880#post4953880 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 18.10.2011 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Rom-Kon - ale ja chce wlasnie uniknac wieszakow. chce ta osb przykrecic wkretem/gwozdziem bezposrednio do belek (wypoziomowac podkladajac klina). i na taki "drewniany" sufit krecic g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 eeee... kombinujesz jak koń pod górkę Pamietaj że płyta OSB to też drewno a drewno zmienia wymiary pod wpływem wilgoci... na płycie G-K mogą pojawić się pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 18.10.2011 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 kombinuje bo nigdy nie wieszalem sufitu na profilach alu i mam obawy. masz racje, ze osb tez pracuje i obawiam sie wlasnie tych pekniec. ale z drugiej strony belki stropowe pomimo, ze sa grubasne tez sie uginaja i pracuja. wiec nawet jak podwiesze g-k na wieszakach i profilach alu to tez caly ustroj z g-k tez bedzie sie ruszac jak ktos skoczy na pietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ...profile nie są alu tylko zwykła ocynkowana stal... A stelaż robi się tak, by właśnie te ruchy były kompensowane! i właśnie taki sufit wytrzyma więcej niż na płycie OSB. poczytaj w "krótkich pytaniach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts