Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz G-K ponownie

amciek80

Recommended Posts

Witam,

O montażu G-K bylo juz nie raz na forum ale nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie.

Planujemy wymienic sufit w poniemieckim domu. Obecnie sufit to deski z trzcina zarzucone tynkiem. Deski przybite sa do belek stropowych. Plan zaklada wywalenie wszystkiego, oczyszczenie belek, konserwacje i wstawienie G-K jako sufit w pomieszczeniach nizej oraz osb jako podloga w pomieszczeniach powyzej. Miedzy belki pojdzie welna. Wszystkie instrukcje mowia, ze g-k nalezy robic na profilach alu. Czy mozna bezposrednio do belek przykrecic cienkie osb lub sklejke (jako podpora dla welny) i dopiero na to krecic g-k? Czy konieczne jest stosowanie profili alu zeby podwiesic ten sufit?

Co o tym sadzicie?

Dzieki za porady.

Witam,

Dziekuje panowie za rady ale to, ze montuje sie na profilach to wiem. Moje pytanie brzmi czy mozna przykrecic bezposrednio do belek plyte osb i na to g-k? Czy tak sie nie powinno robic poniewaz...

Z tego co rozumiem profile maja za zadanie ulatwic poziomowanie w przypadku nierownych belek/podloza. Ale czy g-k z definicji musi byc jakos wentylowany - ta przestrzen, ktora powstaje nad g-k jest konieczna?

osb ma sluzyc jako podparcie dla welny, ktora chce dac miedzy sufitem, a podloga pomieszczenia wyzej. normalnie welna wspiera sie na profilach alu do ktorych przykreca sie g-k lub listwach drewnianych. ja chce to pominac i dac tylko cienkie osb/sklejke i do tego g-k? wypoziomowac mozna klinikiem i imo bedzie latwiej, szybciej i taniej niz na profilach. ale czy dobrze?

Dla mnie bezsensowne wydawanie pieniedzy na płytę. Normalnie nabija się papiaki i "plącze" się sznurek PP (TEX 100 lub 2000 od snopowiazałki) i to wystarcza a przy płycie OSB bedziesz musiał zastosować wieszaki ES a znacznie lepiej sufit wiesza się na wieszakach kotwowych (do poddaszy).

zapraszam do przejrzenia tego tematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...&p=4953880#post4953880

kombinuje bo nigdy nie wieszalem sufitu na profilach alu i mam obawy. masz racje, ze osb tez pracuje i obawiam sie wlasnie tych pekniec. ale z drugiej strony belki stropowe pomimo, ze sa grubasne tez sie uginaja i pracuja. wiec nawet jak podwiesze g-k na wieszakach i profilach alu to tez caly ustroj z g-k tez bedzie sie ruszac jak ktos skoczy na pietrze.