Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja tempertury zasilania podłgówki

Sewo79

Recommended Posts

Witam

Jestem tu kompletnie nowy i ze względu na brak możliwości uzyskania właściwej porady bardzo proszę Was o pomoc.

Mam ogrzewanie podłogowe na w całym budynku (100m2). Na wstępie dodam, że ogrzewanie było wykonywane przez skrajnie nieodpowiedzialną i partacką ekipę. Nie chcę się rozpisywać na ten temat, ale dość powiedzieć , że kocioł kondensacyjny podłączyli z instalacją za pomocą przewodów elastycznych (plecionka) 1/2 cala, takich l'la dolnopłuk,; wykonując komin (przebicie przez ścianę) rozminęli się, tj dziura z wewnątrz mijała o jakieś 15 cm tę na zewnątrz itd itp. Dramat i dwa miesiące mega doła. Najlepsze to, że rozkładnie styropianu, folii i rurek szło im jak szwajcarskim zegarmistrzom. Tym mnie zmylili ;-) Widać układali chyba u starszego kolegi tylko rurki bo na wyższym levelu polegli. W związku z w/w naturalne jest , że czegoś takiego jak projekt podłogówki na oczy nie widziałem Podłączenie automatyki instalacji kończyłem sam.

Wygląd to tak: Kocioł Vissman 222w, dwa rozdzielacze z podmieszaniem kan 77a, listwa sterująca kan, w pokojach termostaty naścienne.

Do rzeczy

Jak rozumieć temperaturę zasilnia instalacji?

- Czy to temperatura jaką ustawiam na kotle, czy temperatura jaką sczytuje z termometru na rozdzielaczu (na zasilaniu) ???

- Na kotle mam ustawione 38st, widzę jednak, że kocił sam w pewnych momentach podbija temperaturę nawet na 50st. Robi sobie jakiś bufor ?? Miesza się z wodą powrotu i w ten sposób wyrównuje temperaturę? W momentach takiego podbicia woda na rozdzielaczu ma prawie 35-38 st, na powrocie 2-3 st niższa?? Czy to normalne ?

- Jaka jest właściwa/optymalna/ bezpieczna temperatura zasilania ?

- Czu istnieje jakaś prosta zależność pomiędzy temperaturą wody, a ekonomią ogrzewania podłogowego ? Tzn czy np lepiej woda cieplejsza i krótszy czas grzania czy odwrotnie ? Głupie pytanie bo to pewnie nie takie proste, ale może czegoś nie wiem ;)

Pierwszy rozpal poszedł moim zdaniem nieźle (wcześnie odpalałem latem wygrzewając jastrych, teraz już przy zimnych nocach warunki bojowe ;-) )

. Rozgrzanie z 14 do 19 st trwało ok 10 godz. Temperatura zasilania na kotle 34 st, zużycie gazu 12 m3. Ostatnie trzy doby, w domu 19st, zużcie po 5m3.

Niby wszystko ok, ale kwestie temperatur są dla mnie mało powiedzieć, niejasne ;)