greyhawk 17.10.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Co ma być podłogówką. Teraz czeka mnie wybór-rury z wodą czy kable. za kablami przemawia cena, choć część z Was piszę, że niekoniecznie i koszty w porównania do rur mogą być podobne. Jak to w końcu jest? Za wodnym przemawia uniwersalność, mogę do tego podłączyć co chcę. Dom będzie dobrze ocieplony. płyta fundamentowa, ciepła, izolowana też od dołu, ogrzewanie w płycie akumulacyjnej itd. beton komórkowy 24cm plus min.20cm styro, okna 3szybowe, z 40cm wełny pod dachem, domek ok120m parter+poddasze, zwarta bryła. duże oszklenia od południa. Rozumiem, że ciepły dom(może wyjdzie nawet 5 litrowy?) lepiej akumuluje ciepło. Grzejemy w tańszej taryfie i z bańki. w związku z czym kable są nęcące, nawet wyższe rachunki są do przełknięcia, skoro np. pompa ciepła będzie się zwracać ze 20 lat. na forum jest mega rozstrzał eksploatacyjny, właściciele pomp piszą o kosztach ok 2tys/rok na cwu+co, a są ludzie, którzy pisza, że kable+cwu wychodzą im nawet mniej. jakie są realne koszty eksploatacji cwu i co z kabla? pomyślałem, że podłogówka wodna jest bardziej uniwersalna, jak ceny pomp spadną, doprowadzą gaz, zawsze mogę to podłączyć. nawet węgiel czy stary kapeć wchodzi w grę na razie grzałbym wodę elektrycznie o ile to opłacalne. potrzeba mi do tego pewnie jakiegoś pieca, zasobnik wody do centralnego z grzałką? kolejna rzecz to kominek. w domu będzie rekuperator z GWC, więc zrezygnuje z normalnej wentylacji. będzie jeden komin do kominka.Jak to działa, w kominie są 2 rury, jedna doprowadza powietrze druga usuwa spaliny? w wypadku wodnej podłogówki jak rozprowadzić ciepło z kominka? płaszcz wodny to spora inwestycja chyba, jak mam wydać kilkanaście tysi to wolę PC. rozprowadzenie powietrza? sufit będzie podwieszany pod rury z wentylacją więc obok dać z pow. z kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 17.10.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Miałem ten sam dylemat i wybrałem podłogówkę wodną ze względu na jej uniwersalność i możliwość wykorzystania wielu źródeł ciepła w okresie eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 18.10.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 mieszkasz już? co podłączyłeś? jak koszta i eksploatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.10.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Jestem na etapie ocieplenia podłogi i właśnie wykonania wodnej płyty grzejnej. Podlączę to co napisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 18.10.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Podlączę to co napisałem wyżej. napisaleś: "wiele źródeł ciepła" , to mało konkretnie? jaki fundament i jego ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.10.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 napisaleś: "wiele źródeł ciepła" , to mało konkretnie? jaki fundament i jego ocieplenie? Zbiornik kombinowany 400l, kolektory słoneczne, energia elektryczna, piec kominkowy z płaszczem wodnym. Fundament ma szerokość 50cm, ponieważ mam ścianę trójwarstwową, więc ocieplenie będzie tylko od wewnątrz. Podłoga 30cm perlitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts