Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego przy 24C jest zimno

Gość

Recommended Posts

Liczę na pomoc.

PROBLEM:

W pokoju mam 22-24C przy tej temperaturze nawet czasami się pocimy ale czuje się w powietrzu chłód. Co to jest? Skąd to?

Myslałem, że to kwestia wilgotności, więc zawiesiłem na kaloryferze pojemniki z wodą - nic to nie pomogło.

Liczę na pomoc.

Bartek

Liczę na pomoc.

PROBLEM:

W pokoju mam 22-24C przy tej temperaturze nawet czasami się pocimy ale czuje się w powietrzu chłód. Co to jest? Skąd to?

Myslałem, że to kwestia wilgotności, więc zawiesiłem na kaloryferze pojemniki z wodą - nic to nie pomogło.

Liczę na pomoc.

Bartek

Sądzę,że może to byc zjawisko zimnych stóp

Liczę na pomoc.

PROBLEM:

Liczę na pomoc.

Bartek

a jakiego typu macie ogrzewanie (grzejniki)?

Gość BKD

Budynek jest postawiony z silki + 15 cm styropianu. Problemem jest to, że silka jest na 1 piętrze a dolny jest zbudowany z 0,5 m granitu (remont adaptacyjny ze 100letniego budynku gospodarczego).

Opalany piecem ATMOS - grzejniki Purmo.

Termometry są sprawdzone i działają.

Jak to jest z tą wilgotnością im wyższa tym zimniej?

Bartosz

Gość BKD

Co do zimnych stóp - zrobie pomiary.

W moim domu mieszkamy na razie na 1 piętrze. Podłoga to deska na stropie drewnianym i 8 cm wełny, a od spodu r-gips.

Może to trochę mało.

Budynek nie jest jeszcze dokończony i są jeszcze dziury, ale nie czuje się przeciągu.

Budynek jest postawiony z silki + 15 cm styropianu. Problemem jest to, że silka jest na 1 piętrze a dolny jest zbudowany z 0,5 m granitu (remont adaptacyjny ze 100letniego budynku gospodarczego).

Opalany piecem ATMOS - grzejniki Purmo.

Termometry są sprawdzone i działają.

Jak to jest z tą wilgotnością im wyższa tym zimniej?

Bartosz

Ja stawiałbym na zbyt dużą wilgotność powietrza.

Czy szyby się przypadkiem nie roszą ? To zazwyczaj pierwszy sygnał zbyt dużej wilgotności.

Jeszcze jedno pytanie : Czy utrzymujesz stałą temperaturę przez całą dobę, czy okresowo ją obniżasz ? To też może być przyczyną - ściana z SILKI ma dużą akumulacyjność zanim się w pełni nagrzeje może dawać odczucie chłodu.

Ta ksywa przy loginie to z innego linku.

Po prostu. jak jest wilgotne powietrze to jest odczucie zimna. Mocno wilgotne powietrze ma więcej wody niż suche. Woda ma większą pojemność cieplną niż powietrze i pochłania więcej ciepła z otoczenia - z naszego ciała [cieplejszego od powietrza]. Sprawdź wilgotność, jak będzie wysoka to musisz wietrzyć pomieszczenia - inaczej będzie coraz gorzej.

Ta ksywa przy loginie to z innego linku.

Po prostu. jak jest wilgotne powietrze to jest odczucie zimna. Mocno wilgotne powietrze ma więcej wody niż suche. Woda ma większą pojemność cieplną niż powietrze i pochłania więcej ciepła z otoczenia - z naszego ciała [cieplejszego od powietrza]. Sprawdź wilgotność, jak będzie wysoka to musisz wietrzyć pomieszczenia - inaczej będzie coraz gorzej.

wilgotnosc ma wplyw na dzialanie ogrzewania ale to ze powietrze jest wilgotne czy nie nie ma duzego wplywu na odczuwanie temperatury (b. duza wilgotnosc powietrza powoduje skraplanie sie wody na skorze i dzieki temu uc´zucie chlodu ale wtedy w pokojach musialoby byc jak w dzungli). nic z tego ze wilgotne powietrze ma wieksza pojemnosc cieplna jesli termometr pokazuje ze to powietrze ma 22°C. Mozna czuc jedynie dyskomfort przy oddychaniu lub na skorze jesli powietrze jest zbyt suche lub zbyt wilgotne.

Problemem moze byc to co zauwazyl Bio czyli niekorzystny rozklad temperatur w pomieszczeniu. Spowodowany moze byc niewlasciwym dzialaniem ogrzewania (grzejniki sa zabudowane?), zlym ociepleniem posadzki, duza wysokoscia pomieszczen ... itd

takie logiczne wytlumaczenie nasuwa mi sie w tej chwili ...

Gość BKD

Efekt Pomiarów:

wilgotność o godzinie 18.00 (w dzień 3 godziny wietrzenia) 70% przy temp. 24C

Różnica temperatur między podłogą a 1,5 metra: 2 C.

W domu mieszkamy od 4 miesięcy, ale czegoś takiego raczej się nie przyzwyczaimy.

Co można zrobić? Najlepiej bez zrywania podłogi.

A, jeszcze jedno: wydaje mi się, że sciana przy podłodze jest zimniejsza niż wyżej (co jest logiczne biorąc pod uwagę pomiary).

Kaloryfer jest pod oknem (jednym) i nie jest zabudowany.

Bartosz

Efekt Pomiarów:

wilgotność o godzinie 18.00 (w dzień 3 godziny wietrzenia) 70% przy temp. 24C

Różnica temperatur między podłogą a 1,5 metra: 2 C.

W domu mieszkamy od 4 miesięcy, ale czegoś takiego raczej się nie przyzwyczaimy.

Co można zrobić? Najlepiej bez zrywania podłogi.

A, jeszcze jedno: wydaje mi się, że sciana przy podłodze jest zimniejsza niż wyżej (co jest logiczne biorąc pod uwagę pomiary).

Kaloryfer jest pod oknem (jednym) i nie jest zabudowany.

Bartosz

czy w pomieszczeniu w ktorym dokonywales pomiarow jest kominek? jaka jest wysokosc tego pomieszczenia? czy efekt chlodu jest odczuwalny w calym pomieszczeniu czy tylko blisko komunikacji? czy tylko w tym pomieszczeniu jest "zle" czy w calym budynku?

Gość zosiek

A czy ogrzewasz parter - piszesz, że nie korzystasz z parteru. Może ten stary budynek jest postawiony z granitu (chociaż nie znam właściwości granitu) po to żeby było w nim chłodno. Może zimno ciągnie od parteru?

Jeśli mieszkałbyś w nowym domu na parterze i nie ocieplił podłogi na gruncie, to czy byłoby Ci ciepło? :roll:

Gość BKD

W pomieszczeniu nie ma kominka.

Wysokość pomieszczenia 2.5 m.

Efekt chłodu największy jest właśnie w sypialni.

Parter, który jest z granitu, jest także ogrzewany i ma ocieploną podłogę.

Obawiam się, że problem może być na styku granit/silka. Granit się nie ogrzewa i jest chłodny.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to zlikwidować.