Gość 15.03.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Liczę na pomoc. PROBLEM: W pokoju mam 22-24C przy tej temperaturze nawet czasami się pocimy ale czuje się w powietrzu chłód. Co to jest? Skąd to? Myslałem, że to kwestia wilgotności, więc zawiesiłem na kaloryferze pojemniki z wodą - nic to nie pomogło. Liczę na pomoc. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 15.03.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Liczę na pomoc. PROBLEM: W pokoju mam 22-24C przy tej temperaturze nawet czasami się pocimy ale czuje się w powietrzu chłód. Co to jest? Skąd to? Myslałem, że to kwestia wilgotności, więc zawiesiłem na kaloryferze pojemniki z wodą - nic to nie pomogło. Liczę na pomoc. Bartek Sądzę,że może to byc zjawisko zimnych stóp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.03.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Może warto sprawdzić najpierw termometr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 15.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Sorki miałem telefon.Zjawisko zimnych stóp polega na uczuciu zimna szcególnie w stopy,gdy róznica temperatury miedzy głową a stopami jest 4 i wiecej stopni Celsjusza.Moze masz nieocieplona podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 16.03.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 A ja z innej strony! Może wentylacja źle działa?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 16.03.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Bardzo dziwne. Ja jak mam 21C to jest goraco ze chce sie chodzic prawie nago Propozycje przyczyn: 1. Sprawdzic termometr. 2. Nieszczelnosci (okna, drzwi etc) i stad zimny przeciag. 3. Wilgoc w budynku (nowy, nie wysuszony dom) za duza wilgoc daje efekt zimna. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aliali 16.03.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Stawiałbym raczej na wilgoć. Wysoka wilgotność powietrza powoduje uczucie chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.03.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Liczę na pomoc. PROBLEM: W pokoju mam 22-24C przy tej temperaturze nawet czasami się pocimy ale czuje się w powietrzu chłód. Co to jest? Skąd to? Myslałem, że to kwestia wilgotności, więc zawiesiłem na kaloryferze pojemniki z wodą - nic to nie pomogło. Liczę na pomoc. Bartek a jakiego typu macie ogrzewanie (grzejniki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BKD 16.03.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Budynek jest postawiony z silki + 15 cm styropianu. Problemem jest to, że silka jest na 1 piętrze a dolny jest zbudowany z 0,5 m granitu (remont adaptacyjny ze 100letniego budynku gospodarczego).Opalany piecem ATMOS - grzejniki Purmo. Termometry są sprawdzone i działają. Jak to jest z tą wilgotnością im wyższa tym zimniej? Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BKD 16.03.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Co do zimnych stóp - zrobie pomiary. W moim domu mieszkamy na razie na 1 piętrze. Podłoga to deska na stropie drewnianym i 8 cm wełny, a od spodu r-gips. Może to trochę mało. Budynek nie jest jeszcze dokończony i są jeszcze dziury, ale nie czuje się przeciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.03.2004 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Budynek jest postawiony z silki + 15 cm styropianu. Problemem jest to, że silka jest na 1 piętrze a dolny jest zbudowany z 0,5 m granitu (remont adaptacyjny ze 100letniego budynku gospodarczego). Opalany piecem ATMOS - grzejniki Purmo. Termometry są sprawdzone i działają. Jak to jest z tą wilgotnością im wyższa tym zimniej? Bartosz Ja stawiałbym na zbyt dużą wilgotność powietrza. Czy szyby się przypadkiem nie roszą ? To zazwyczaj pierwszy sygnał zbyt dużej wilgotności. Jeszcze jedno pytanie : Czy utrzymujesz stałą temperaturę przez całą dobę, czy okresowo ją obniżasz ? To też może być przyczyną - ściana z SILKI ma dużą akumulacyjność zanim się w pełni nagrzeje może dawać odczucie chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.03.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 ... Termometry są sprawdzone i działają. ... zmierz temperature na roznych wysokosciach, szczegolnie wtedy kiedy odczuwasz to zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 17.03.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Ta ksywa przy loginie to z innego linku.Po prostu. jak jest wilgotne powietrze to jest odczucie zimna. Mocno wilgotne powietrze ma więcej wody niż suche. Woda ma większą pojemność cieplną niż powietrze i pochłania więcej ciepła z otoczenia - z naszego ciała [cieplejszego od powietrza]. Sprawdź wilgotność, jak będzie wysoka to musisz wietrzyć pomieszczenia - inaczej będzie coraz gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.03.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Ta ksywa przy loginie to z innego linku. Po prostu. jak jest wilgotne powietrze to jest odczucie zimna. Mocno wilgotne powietrze ma więcej wody niż suche. Woda ma większą pojemność cieplną niż powietrze i pochłania więcej ciepła z otoczenia - z naszego ciała [cieplejszego od powietrza]. Sprawdź wilgotność, jak będzie wysoka to musisz wietrzyć pomieszczenia - inaczej będzie coraz gorzej. wilgotnosc ma wplyw na dzialanie ogrzewania ale to ze powietrze jest wilgotne czy nie nie ma duzego wplywu na odczuwanie temperatury (b. duza wilgotnosc powietrza powoduje skraplanie sie wody na skorze i dzieki temu uc´zucie chlodu ale wtedy w pokojach musialoby byc jak w dzungli). nic z tego ze wilgotne powietrze ma wieksza pojemnosc cieplna jesli termometr pokazuje ze to powietrze ma 22°C. Mozna czuc jedynie dyskomfort przy oddychaniu lub na skorze jesli powietrze jest zbyt suche lub zbyt wilgotne. Problemem moze byc to co zauwazyl Bio czyli niekorzystny rozklad temperatur w pomieszczeniu. Spowodowany moze byc niewlasciwym dzialaniem ogrzewania (grzejniki sa zabudowane?), zlym ociepleniem posadzki, duza wysokoscia pomieszczen ... itd takie logiczne wytlumaczenie nasuwa mi sie w tej chwili ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 17.03.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Jeszcze jedno pytanie. Od jak dawna tam mieszkasz i gdzie mieszkałeś wczesniej? Jeśli w bloku to jest to typowy objaw. Znajomi pół roku przestawiali się na inny rozkład temperatur. A teraz jak idą do "blokowców" to najpierw się rozbierają 9w granicach przyzwoitości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BKD 17.03.2004 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Efekt Pomiarów: wilgotność o godzinie 18.00 (w dzień 3 godziny wietrzenia) 70% przy temp. 24C Różnica temperatur między podłogą a 1,5 metra: 2 C. W domu mieszkamy od 4 miesięcy, ale czegoś takiego raczej się nie przyzwyczaimy. Co można zrobić? Najlepiej bez zrywania podłogi. A, jeszcze jedno: wydaje mi się, że sciana przy podłodze jest zimniejsza niż wyżej (co jest logiczne biorąc pod uwagę pomiary). Kaloryfer jest pod oknem (jednym) i nie jest zabudowany. Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.03.2004 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Efekt Pomiarów: wilgotność o godzinie 18.00 (w dzień 3 godziny wietrzenia) 70% przy temp. 24C Różnica temperatur między podłogą a 1,5 metra: 2 C. W domu mieszkamy od 4 miesięcy, ale czegoś takiego raczej się nie przyzwyczaimy. Co można zrobić? Najlepiej bez zrywania podłogi. A, jeszcze jedno: wydaje mi się, że sciana przy podłodze jest zimniejsza niż wyżej (co jest logiczne biorąc pod uwagę pomiary). Kaloryfer jest pod oknem (jednym) i nie jest zabudowany. Bartosz czy w pomieszczeniu w ktorym dokonywales pomiarow jest kominek? jaka jest wysokosc tego pomieszczenia? czy efekt chlodu jest odczuwalny w calym pomieszczeniu czy tylko blisko komunikacji? czy tylko w tym pomieszczeniu jest "zle" czy w calym budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 17.03.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Liczę na pomoc. PROBLEM: W pokoju mam 22-24C przy tej temperaturze nawet czasami się pocimy ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zosiek 17.03.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A czy ogrzewasz parter - piszesz, że nie korzystasz z parteru. Może ten stary budynek jest postawiony z granitu (chociaż nie znam właściwości granitu) po to żeby było w nim chłodno. Może zimno ciągnie od parteru? Jeśli mieszkałbyś w nowym domu na parterze i nie ocieplił podłogi na gruncie, to czy byłoby Ci ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BKD 17.03.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 W pomieszczeniu nie ma kominka. Wysokość pomieszczenia 2.5 m.Efekt chłodu największy jest właśnie w sypialni. Parter, który jest z granitu, jest także ogrzewany i ma ocieploną podłogę. Obawiam się, że problem może być na styku granit/silka. Granit się nie ogrzewa i jest chłodny. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts