Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego przy 24C jest zimno

Gość

Recommended Posts

Gość zosiek
Może ocieplenie sufitu na parterze coś da? Nie jestem pewna. My mamy garaż dostawiony do domu i jak na razie nie będzie ogrzewany. Pokoje nad garażem ocieplimy właśnie w taki sposób - damy styropian 10 na sufit garażu. Co do styku granitu z silką, to należało to odizolować tak jak izoluje się ściany od fundamentu.

Ocieplenie sufitu od spodu to jeden z pomysłów jak sobie z tym poradzić. Jednak ciągle się obawiam, że to kwestia mostka na styku granit/silka.

Aby nie zasłaniać granitu (jest piękny!) dół jest ocieplony od środka a góra prawidłowo od zewnątrz.

Może połączyć ocieplenie dołu i góry poprzez przyklejenie wełny do ściany (silka) od wewnątrz - powstanie wtedy ciągłość ocieplenia.

Zabierze to trochę miejsca ale może pomoże - tylko co z wilgocią na styku wełny i silki?

No to jak masz 70% wilgotności to jest to to. Wejdź do klimatyzowanego pomieszczenia gdzie z uwagi na jakieś wymagania utrzymywana jest wysoka wilgotność, przy normalnej temperaturze. Odczujesz to samo. Wilgoć o temperaturze pokojowej ok. 20 stopni odbiera ciepło z Twojego ciała ok. 37 stopni. Dlatego Ci zimno. Wejdź do wanny z wodą 20 stopni - będzie to samo. Z dżunglą nie ma to nic wspólnego bo tam jest i wysoka wilgotność i wysoka temperatura i wtedy się pocimy by ochłodzić skórę. 70% wilgotności - to faktycznie kostucha puka do bram. Reumatyzm w kościach, wilgoć i pleśnie na ścianach. Skąd taka wilgotność - czyżbyś miał nowe szczelne okna, bez nawiewników

Fakt mam nowe szczelne okna. Nie można było dać mikrouchyłu bo okna są antywłamaniowe (szyby P4 i inne okucia).

A co do nawiewników - to myślę, żeby sobie coś takiego zamontowac, ale...

Samo nawiewanie to jedno ale boję się czy wywiewanie jest dostateczne pownieważ przy uchylonym oknie wilgotność nie spada więcej niż 5-10%.

Jak poprawić wentylację jeżeli mam jeden kanał wentylacyjny (w łazience) a nie ma mowy o szybkim remoncie (3 tygodniowe dziecko w domu)?

jedno jest pewne postaraj się zmniejszyć tę wilgotność do ok. 40-45% mając 3-tygodniowego noworodka, na pewno "przewietrzonemu" noworodkowi nic sie nie stanie, ale jak teraz zachoruje, to będzie miał przerąbane na całe życie, przy dużej wilgotności powietrza moga się pojawić zwłaszcza u takiego malucha"

-choroby kości, stawów

-bakteryjne i grzybicze infekcje górnych dróg oddechowych

-ciągłe uczucie seeności i zmęczenia

-wogóle choroby w róznych miejscach organizmu na tle mykologicznym, z czym, uwierz mi bardzo, bardzo ciezko sie walczy

dlatego nie bron sie przezd tymi nawiewnikami i wentylatorem bo to koniecznosc!

Pozdrawiam :lol:

• 3 years później...