krysia.rybicka 18.10.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Wynajmuję mieszkanie na osiedlu strzeżonym na Ochocie. W związku z czerwcową podwyżką cen wody w Warszawie, moje rachunki za wodę wzrosły, niestety…. Macie jakieś dobre, sprawdzone sposoby na oszczędzanie wody? Krótko i treściwie. Chodzi mi o rozwiązania w zakresie armatury łazienkowej, przykładowo baterie jednouchwytowe, czy bezdotykowe, może uda mi się namówić właściciela :)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysBolik1 18.10.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 http://www.wodociagi.ustka.pl/Woda_w_Twoim_Domu/Jak_oszczedzac_wode.htm zawsze aktualne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.10.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Macie jakieś dobre, sprawdzone sposoby na oszczędzanie wody? Najlepiej tak jak nasi dziadowie, raz w miesiącu i od święta, w jednej wodzie, w kolejności od najmłodszych do najstarszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia5 24.10.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Najlepiej tak jak nasi dziadowie, raz w miesiącu i od święta, w jednej wodzie, w kolejności od najmłodszych do najstarszych. Che, che:) Bez przesady. Ale uważam, że najlepsze, sprawdzone sposoby oszczędzania wody to te najprostsze. Czyli np. branie prysznica zamiast kąpieli, pranie przy pełnym wsadzie i włączanie programu oszczędzającego wodę, zakręcanie wody przy myciu zębów lub korzystanie z kubeczka, regularne sprawdzanie, czy kran nie przecieka i gotowanie w garnkach o dopasowanych rozmiarach, nie za dużych. Myślę, że warto wprowadzić te rozwiązania w życie, nie tylko ze względu na obniżenie rachunków za wodę, ale i na ekologię - w wielu polskich miastach pojawia się problem deficytów wody zdatnej do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GustlikTT 25.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Może powinieneś zacząc wyrabiać w sobie dobre nawyki oszczędzania wody: prać z pełnym zbiornikiem, przerzucić się na zmywarkę albo zmywać naczynia jak nazbiera się kupka naczyń, brać prysznic zamiast kąpieli i tak dalej. Jest teraz bardzo fajna akcja poświęcona temu tematowi w internecie i nie tylko o nazwie „zakręć kran” . Warto się przyłączyć, bo to szczytny cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laputa 26.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 GustlikTT: dzięki za linka, naprawdę fajna akcja i warta świeczki. Mam nadzieję, że przyniesie faktyczny wzrost świadomości ludzi, bo z tym jak na razie cienko. Jak ktoś jest zainteresowany, to niech wejdzie na stronę http://www.zakreckran.pl i się przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GustlikTT 27.10.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Ciekawe do którego miasta przyjedzie zacna drużyna eko-superbohaterów. Fajnie jakby przyjechali do Krakowa, bo mojemu dziecku przyda się dodatkowa dawka świadomości ekologicznej. Nam wszystkim przyda się w sumie niezła jej dawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GustlikTT 27.10.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Ciekawe do którego miasta przyjedzie zacna drużyna eko-superbohaterów. Fajnie jakby przyjechali do Krakowa, bo mojemu dziecku przyda się dodatkowa dawka świadomości ekologicznej. Nam wszystkim przyda się w sumie niezła jej dawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia5 28.10.2011 03:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Weszłam na tę stronkę i rzeczywiście jest fajna. Myślę, że nam wszystkim przyda się zmiana nawyków związanych z zużyciem wody i energii - na lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laputa 28.10.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Ja się przyłączam. Tego typu akcji jest jednak ciągle jest w Polsce za mało. Potrzebujemy większej motywacji dla ludzi, którzy nie widzą (pomimo wielu dowodów), że zachowanie proekologiczne ma sens. Myślę, że z czasem, powoli, ludzie zaczynają się budzić. Niestety czasu na to mamy mniej niż mogłoby się wydawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.10.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Jeśli chodzi o koszty to sprawa ok jesli o pseudoekologię to niema to sensu. Przejmujemy się , że na prąd ekologicznie a prąd w całej polsce z węgla robimy i straszn mi ekologia. Europa strasznie ogranicza CO2 a USA leją na to ciepłym moczem. Jeszcze za wcześnie na ekologię. Musimy trochę technologię rozwinąć nim to nastąpi. To tak jak zakup toyoty prius która pali więcej od diesla i jeszcze ma w sobie tyle akumulatorów , które trzeba utylizować bo są szkodliwe Ale chyba to nie na temat pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia5 29.10.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Jeśli chodzi o oszczędzanie energii - to myślę, że każdy powód jest dobry, jeśli nie ekologiczny, to ekonomiczny. Jeśli chodzi natomiast o oszczędzanie wody, to fakt - szykują nam się duże podwyżki. O ile się nie mylę, jest to związane z modernizacją ścieków - musimy spełnić standardy Unii Europejskiej, bo jak nie, to Polska może zapłacić dużą karę. Warto więc oszczędzać też i wodę - jeśli nie z pobudek ekologicznych, to choćby po to, by podreperować domowy budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 29.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 krysia.rybicka: A może by tak kąpać się u kochanka? On płaci, a do domu już z umytymi włosami:) No i napić się na zapas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.01.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dziękujemy, że zapisałaś się tu na forum specjalnie tylko po to, by nam podesłać tę reklamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska_dr12 03.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Firma o której słyszałam, że propaguje ekologiczne rozwiązania nazywa się Oras. W końcu jest to firma skandynawska (z Filandii) a w tych krajach ekologia od lat jest na porządku dziennym. Powinno się o tym jak najwiecej mówić nie tyle reklamując baterie ale i propagować zachowania ekologiczne, bo jesteśmy w tej kwestii daleko za murzynami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Moja koleżanka w ramach oszczędności zakupiła zmywarkę. Rachunki zdecydowanie ją ostatnio przybiły.Dużo się o tym mówi, że zmywarka jest oszczędniejsza, ale kto tam wierzy reklamom....U niej jest dwójka małych dzieci + dwójka dorosłych, więc jest co myć. Okazało się, że w kuchni wykorzystuje mniej niż 1m3 miesięcznie. Jest bidulka w szoku, bo mi nie wierzyła, że zmywarka mniej pobiera niż mycie ręczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 03.02.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Na pewno inwestycja w PERLATOR szybko się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mieczysław71 01.07.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Warto zainteresować się perlatorami i dokupić do tego jakąś naprawdę oszczędna słuchawkę prysznicową. Koszty zakupu perlatora jest niewielki,a z doświadczenia wiem, że szybko się zwraca (zwłaszcza przy obecnych cenach i zapowiedziach dalszych podwyżek). Dodatkowo wydasz mnie na gaz/prąd, którym podgrzewasz wodę - mniej zużytej wody = mniej energii do jej podgrzania. Jeśli chodzi o perlatory podstawowe informacje znajdziesz na:- perlatory - teoria- perlatory - teoria + ceny i zdjęcia Pozdrawiam,Mieczysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.07.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ja się przyłączam. Tego typu akcji jest jednak ciągle jest w Polsce za mało. Potrzebujemy większej motywacji dla ludzi, którzy nie widzą (pomimo wielu dowodów), że zachowanie proekologiczne ma sens. Myślę, że z czasem, powoli, ludzie zaczynają się budzić. Niestety czasu na to mamy mniej niż mogłoby się wydawać Na czym polega działanie proekologiczne w przypadku zmniejszania przez nas zużycia wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.07.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Choćby na tym, że wydobycie, uzdatnienie i przetransportowanie wody do Ciebie wymaga zużycia energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts