dusiaka 07.03.2012 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 No i wtorek minął, a decyzji jak nie było, tak nie ma i w najbliższym czasie nie będzie Architekt odebrał wprawdzie papierek, na który tyle czasu czekałam, ale okazuje się, że ów papierek to "decyzja", która musi się uprawomocnić... Podpytałam w gminie, czy to konieczne, kto mógłby się ewentualnie odwołać od tej decyzji - okazało się, że tylko ja. więc zaproponowałam, że własną krwią im podpiszę, że nie zamierzam się od niczego odwoływać, byleby postawiono na tym świstku pieczątkę, że jest prawomocny - niestety urzędnik "starej daty" był nie wzruszony -muszę czekać 14 dni!!! W starostwie nie mogą podjąć decyzji bo jeden z wymaganych dokumentów nie jest prawomocny. Podsumowując papier uprawomocni się 20 marca, daj Boże PnB wydadzą 21 marca- dodaję dwa tygodnie na uprawomocnienie, tj. 4 kwietnia plus 7 dni na zgłoszenie robót = 11 kwietnia, po Świętach. Szkoda- bo od kwietnia rosną ceny w składach budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toek_1410 10.03.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 No i wtorek minął, a decyzji jak nie było, tak nie ma i w najbliższym czasie nie będzie Architekt odebrał wprawdzie papierek, na który tyle czasu czekałam, ale okazuje się, że ów papierek to "decyzja", która musi się uprawomocnić... Podpytałam w gminie, czy to konieczne, kto mógłby się ewentualnie odwołać od tej decyzji - okazało się, że tylko ja. więc zaproponowałam, że własną krwią im podpiszę, że nie zamierzam się od niczego odwoływać, byleby postawiono na tym świstku pieczątkę, że jest prawomocny - niestety urzędnik "starej daty" był nie wzruszony -muszę czekać 14 dni!!! W starostwie nie mogą podjąć decyzji bo jeden z wymaganych dokumentów nie jest prawomocny. Podsumowując papier uprawomocni się 20 marca, daj Boże PnB wydadzą 21 marca- dodaję dwa tygodnie na uprawomocnienie, tj. 4 kwietnia plus 7 dni na zgłoszenie robót = 11 kwietnia, po Świętach. Szkoda- bo od kwietnia rosną ceny w składach budowlanych skąd takie wiadomości o podwyżkach w składach,chyba jestem w plecy......? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 11.03.2012 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Od wykonawcy, który twierdzi, że od kwietnia wzrośnie cena stali i betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 19.03.2012 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) TA-DAM: Z datą dzisiejszą, tj. 19 marca 2012r, wydane zostało Pozwolenie na Budowę naszego małego Anatola Teraz odliczanie- 14 dni na uprawomocnienie, tj. 2 kwietnia. 7 dni zgłoszenie robót, tj. 9 kwietnia. Zatem od 10 kwietnia mozna zaczynać. YUPI I wszystkie te daty są dla mnie bardzo znaczące: dziś, 19 marca wydana decyzja - dziś są imienimy mojego Ś.P. taty i Ś.P. teścia, 2 kwietnia- będziemy świętować drugie urodziny córeczki, 9 kwietnia- lany poniedziałek- tu jest chyba jakaś symbolika- może chodzi o wylanie kubła zimnej wody na głowę Teraz dopiero się zacznie: zaciskanie pasa na czym się da, żeby tylko udało się zmieścić w kosztach. No i zbliża się czas starania o kredyt. Edytowane 19 Marca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.03.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) dusiaka, gratulacje!my tez zaczynamy 10 kwietnia ( w 2 urodziny naszej córci) Edytowane 19 Marca 2012 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 19.03.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 dusiaka, gratulacje! my tez zaczynamy 10 kwietnia ( w 2 urodziny naszej córci) Aksamitko - Dziekuję Trzymam kciuki za dobrą pogodę Pamiętaj o podkowie (ja mam jedną taka starusią od mojej babci) i o drobnych pieniążkach w rogach domu, w fundamencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mai 20.03.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Gratuluje!!! "symboliczne" daty łatwiej zapamiętać po latach będzie co wspominać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 27.03.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Po wielotygodniowych rozmowach z różnymi wykonawcami, w końcu: podpisaliśmy umowę W przyszły poniedziałek Pozwolenie stanie się prawomocne. Wtedy zgłoszę zamiar robót i teoretycznie od 9 kwietnia (Lany Paniedziałek) można będzie zaczynać. Wykonawca zrobi cały SSO: zdjęcie humusu, fundamenty, ściany, strop, więźbę na dach. Do tego po jego stronie jest geodezyjne tyczenie domu i budowa wc. W umowie start zaplanowany jest na 10 kwietnia, zakończenie prac do 15 lipca. Ekipę na dach mogę wpuszczać w połowie lipca. Niestety prąd będzie doprowadzony w najbliższą sobotę, ale korzystać z jego dobrodziejstwa będzie można za kilka tygodni. Ponoć tyle czasu czeka się na załatwienie formalności przez zakład energetyczny Wodę też zrobią nam najwcześniej po Świętach (studzienka, która po budowie można bedzie zasypać). Jeśli więc nie będzie innego wyjścia będzie się trzeba szeroko do sąsiadów uśmiechnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toek_1410 27.03.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Po wielotygodniowych rozmowach z różnymi wykonawcami, w końcu: podpisaliśmy umowę W przyszły poniedziałek Pozwolenie stanie się prawomocne. Wtedy zgłoszę zamiar robót i teoretycznie od 9 kwietnia (Lany Paniedziałek) można będzie zaczynać. Wykonawca zrobi cały SSO: zdjęcie humusu, fundamenty, ściany, strop, więźbę na dach. Do tego po jego stronie jest geodezyjne tyczenie domu i budowa wc. W umowie start zaplanowany jest na 10 kwietnia, zakończenie prac do 15 lipca. Ekipę na dach mogę wpuszczać w połowie lipca. Niestety prąd będzie doprowadzony w najbliższą sobotę, ale korzystać z jego dobrodziejstwa będzie można za kilka tygodni. Ponoć tyle czasu czeka się na załatwienie formalności przez zakład energetyczny Wodę też zrobią nam najwcześniej po Świętach (studzienka, która po budowie można bedzie zasypać). Jeśli więc nie będzie innego wyjścia będzie się trzeba szeroko do sąsiadów uśmiechnąć jeżeli można jaką kwote za SSO żeście ustalili z wykonawcą za wykonanie dobrej roboty???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 27.03.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) Oczywiście, że można. Przecież to jest dziennik budowy, więc to najwłaściwsze miejsce do robienia takich zapisków Umowa na SSO jest na kwotę 124 tys pln. Zawiera kompleksowo - materiały i wykonawstwo plus geodeta do tyczenia budynku i wc (parę groszy, ale zawsze ). Domek ma sporą powierzchnię zabudowy -fundament więc wyszedł drogo. Więźby też będzie dużo bo dach ma 250 m. Do stanu surowego otwartego z dachem pozostaje kupno dachówki i jej położenie. Mam kilka wycen, najkorzystniejsza cenowo jest dachówka Roben Piemont angobowana antracyt. Razem z położeniem wyjdzie ok. 28-29 tys. pln. SSO z dachem powinien się zamknąć w kwocie do 153 tys.pln. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 27.03.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Robocizna wyszła 44 tys z położeniem więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 27.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 witam sąsiadkę!!!!! Widzę, że już niedługo zaczynacie....super! Trzymam kciuki za szybkie budowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 28.03.2012 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 meg- i ja witam A ja widzę, że u Ciebie niedługo przeprowadzka - piękny domek macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 02.04.2012 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Dziś pamiętny dzień 1. Córcia kończy dwa latka:wiggle: 2. Pozwolenie na budowę stało się prawomocne 3. Zgłosiłam zamiar budowy 4. Załatwiłam sprawę przyłącza wody - w tym tygodniu będzie zrobiona na działce studzienka, czyli po Świętach, 10 kwietnia, jeśli pogoda dopisze (oby) będzie można zaczynać Żeby nie było aż tak kolorowo- zdecydowałam się na studzienkę, nie na budowę przyłącza bezpośrednio do domu ( do czasu postawienia kilku rzędów pustaków wodę musiałabym zapewnić np. w baniakach) - a to kosztuje, wcale nie mało: mam się spodziewac faktury z kwotą do zapłaty ok. 3,8 tys.pln Ojojoj, się zaczęło wydawanie Skrzynki prądowe na działeczce są, od soboty. Tylko prądu w nich jeszcze niet... trzeba zaczekać, możliwe, że do końca miesiąca -takie procedury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 02.04.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Super!!! Zaczynamy w tym samym czasie! Trzymam kciuki! Aaaaaaa, dziękuję za miłe słowa na temat naszego domku. Wasz też zapowiada się fajnie. Zobaczysz, jak to fajnie jak mury będą piąć się do góry..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 06.04.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Wesołych Świąt! http://blogiceo.nq.pl/olusia1020/files/2012/01/jako-wielkanocne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 06.04.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Czytającym i zaglądającym do dziennika Anatola życzę Zdrowych, Pogodnych Świąt. Niech to będzie czas radosny, spędzony w gronie przyjaciół i najbliższych http://puzzle-dzieci.pl/upload/img/kurczaczek-wielkanocny.big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WoMo 06.04.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Zdrowych oraz pogodnych Świąt Wielkanocnych życzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 06.04.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 wesołych świąt !!!! http://domki-bieszczady.pl/images/wielkanoc08.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 11.04.2012 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dziękuję wszystkim za świąteczne życzenia:hug: Zgodnie z planem wczoraj ruszyliśmy Zebrany humus wylądował na pięknej górce "za domem" Dziś kopanie i tyczenie domu. Może zaczną już ciąć stal na zbrojenia. Prąd mamy tymczasowo pożyczony od sąsiada, wodę mamy swoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts