Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

No i wtorek minął, a decyzji jak nie było, tak nie ma i w najbliższym czasie nie będzie :mad:

Architekt odebrał wprawdzie papierek, na który tyle czasu czekałam, ale okazuje się, że ów papierek to "decyzja", która musi się uprawomocnić...

Podpytałam w gminie, czy to konieczne, kto mógłby się ewentualnie odwołać od tej decyzji - okazało się, że tylko ja. więc zaproponowałam, że własną krwią im podpiszę, że nie zamierzam się od niczego odwoływać, byleby postawiono na tym świstku pieczątkę, że jest prawomocny - niestety urzędnik "starej daty" był nie wzruszony -muszę czekać 14 dni!!! W starostwie nie mogą podjąć decyzji bo jeden z wymaganych dokumentów nie jest prawomocny.

Podsumowując papier uprawomocni się 20 marca, daj Boże PnB wydadzą 21 marca- dodaję dwa tygodnie na uprawomocnienie, tj. 4 kwietnia plus 7 dni na zgłoszenie robót = 11 kwietnia, po Świętach.

Szkoda- bo od kwietnia rosną ceny w składach budowlanych :-(

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i wtorek minął, a decyzji jak nie było, tak nie ma i w najbliższym czasie nie będzie :mad:

Architekt odebrał wprawdzie papierek, na który tyle czasu czekałam, ale okazuje się, że ów papierek to "decyzja", która musi się uprawomocnić...

Podpytałam w gminie, czy to konieczne, kto mógłby się ewentualnie odwołać od tej decyzji - okazało się, że tylko ja. więc zaproponowałam, że własną krwią im podpiszę, że nie zamierzam się od niczego odwoływać, byleby postawiono na tym świstku pieczątkę, że jest prawomocny - niestety urzędnik "starej daty" był nie wzruszony -muszę czekać 14 dni!!! W starostwie nie mogą podjąć decyzji bo jeden z wymaganych dokumentów nie jest prawomocny.

Podsumowując papier uprawomocni się 20 marca, daj Boże PnB wydadzą 21 marca- dodaję dwa tygodnie na uprawomocnienie, tj. 4 kwietnia plus 7 dni na zgłoszenie robót = 11 kwietnia, po Świętach.

Szkoda- bo od kwietnia rosną ceny w składach budowlanych :-(

skąd takie wiadomości o podwyżkach w składach,chyba jestem w plecy......?

• 2 weeks później...

TA-DAM:

:wiggle:

Z datą dzisiejszą, tj. 19 marca 2012r, wydane zostało Pozwolenie na Budowę naszego małego Anatola

:wave:

Teraz odliczanie- 14 dni na uprawomocnienie, tj. 2 kwietnia. 7 dni zgłoszenie robót, tj. 9 kwietnia. Zatem od 10 kwietnia mozna zaczynać. YUPI :rotfl:

I wszystkie te daty są dla mnie bardzo znaczące: dziś, 19 marca wydana decyzja - dziś są imienimy mojego Ś.P. taty i Ś.P. teścia, 2 kwietnia- będziemy świętować drugie urodziny córeczki, 9 kwietnia- lany poniedziałek- tu jest chyba jakaś symbolika- może chodzi o wylanie kubła zimnej wody na głowę :p

Teraz dopiero się zacznie: zaciskanie pasa na czym się da, żeby tylko udało się zmieścić w kosztach.

No i zbliża się czas starania o kredyt.

Edytowane przez dusiaka

Po wielotygodniowych rozmowach z różnymi wykonawcami, w końcu:

podpisaliśmy umowę :wiggle:

W przyszły poniedziałek Pozwolenie stanie się prawomocne. Wtedy zgłoszę zamiar robót i teoretycznie od 9 kwietnia (Lany Paniedziałek) można będzie zaczynać.

Wykonawca zrobi cały SSO: zdjęcie humusu, fundamenty, ściany, strop, więźbę na dach. Do tego po jego stronie jest geodezyjne tyczenie domu i budowa wc.

W umowie start zaplanowany jest na 10 kwietnia, zakończenie prac do 15 lipca. Ekipę na dach mogę wpuszczać w połowie lipca.

Niestety prąd będzie doprowadzony w najbliższą sobotę, ale korzystać z jego dobrodziejstwa będzie można za kilka tygodni. Ponoć tyle czasu czeka się na załatwienie formalności przez zakład energetyczny :(

Wodę też zrobią nam najwcześniej po Świętach (studzienka, która po budowie można bedzie zasypać).

Jeśli więc nie będzie innego wyjścia będzie się trzeba szeroko do sąsiadów uśmiechnąć :D

Po wielotygodniowych rozmowach z różnymi wykonawcami, w końcu:

podpisaliśmy umowę :wiggle:

W przyszły poniedziałek Pozwolenie stanie się prawomocne. Wtedy zgłoszę zamiar robót i teoretycznie od 9 kwietnia (Lany Paniedziałek) można będzie zaczynać.

Wykonawca zrobi cały SSO: zdjęcie humusu, fundamenty, ściany, strop, więźbę na dach. Do tego po jego stronie jest geodezyjne tyczenie domu i budowa wc.

W umowie start zaplanowany jest na 10 kwietnia, zakończenie prac do 15 lipca. Ekipę na dach mogę wpuszczać w połowie lipca.

Niestety prąd będzie doprowadzony w najbliższą sobotę, ale korzystać z jego dobrodziejstwa będzie można za kilka tygodni. Ponoć tyle czasu czeka się na załatwienie formalności przez zakład energetyczny :(

Wodę też zrobią nam najwcześniej po Świętach (studzienka, która po budowie można bedzie zasypać).

Jeśli więc nie będzie innego wyjścia będzie się trzeba szeroko do sąsiadów uśmiechnąć :D

jeżeli można jaką kwote za SSO żeście ustalili z wykonawcą za wykonanie dobrej roboty????

Oczywiście, że można. Przecież to jest dziennik budowy, więc to najwłaściwsze miejsce do robienia takich zapisków :yes:

Umowa na SSO jest na kwotę 124 tys pln.

Zawiera kompleksowo - materiały i wykonawstwo plus geodeta do tyczenia budynku i wc (parę groszy, ale zawsze ).

Domek ma sporą powierzchnię zabudowy -fundament więc wyszedł drogo. Więźby też będzie dużo bo dach ma 250 m.

Do stanu surowego otwartego z dachem pozostaje kupno dachówki i jej położenie. Mam kilka wycen, najkorzystniejsza cenowo jest dachówka Roben Piemont angobowana antracyt. Razem z położeniem wyjdzie ok. 28-29 tys. pln.

SSO z dachem powinien się zamknąć w kwocie do 153 tys.pln.

Edytowane przez dusiaka

Dziś pamiętny dzień :yes:

1. Córcia kończy dwa latka:wiggle:

2. Pozwolenie na budowę stało się prawomocne

3. Zgłosiłam zamiar budowy

4. Załatwiłam sprawę przyłącza wody - w tym tygodniu będzie zrobiona na działce studzienka, czyli po Świętach, 10 kwietnia, jeśli pogoda dopisze (oby) będzie można zaczynać :wave:

Żeby nie było aż tak kolorowo- zdecydowałam się na studzienkę, nie na budowę przyłącza bezpośrednio do domu ( do czasu postawienia kilku rzędów pustaków wodę musiałabym zapewnić np. w baniakach) - a to kosztuje, wcale nie mało: mam się spodziewac faktury z kwotą do zapłaty ok. 3,8 tys.pln

Ojojoj, się zaczęło wydawanie :jawdrop:

Skrzynki prądowe na działeczce są, od soboty. Tylko prądu w nich jeszcze niet... trzeba zaczekać, możliwe, że do końca miesiąca -takie procedury :(