aksamitka 12.05.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 W kwestii drzwi wejściowych CALa, powiedział, że wybrane modele trafiają do sprzedaży sieciowych marketów budowlanych i jakość tych wybranych modeli jest gorsza. Muszę sprawdzić, czy moje upatrzone drzwi są na tej liście -oby nie. napisz które modele, bo ja tez chce CALa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 15.05.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 nita - w takim razie gdzie jest dziennik, się grzecznie pytam? Za chwilę ruszacie, możnaby zacząć od opisania działeczki, projektu domu - jak powstawał (indywidualny, prawda?), ile trwała papierologia, szukanie ekipy - proszę, proszę Będę kibicowała, trzymała kciuki za pogodę i szybkie postepy na budowie. ha dziennik! może i będzie, na razie jako początkująca forumowiczka, rozglądam się i uczę Za to zauważyłam, że Anie budują Anatola ( ja również jestem Ania) to dobry znak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 16.05.2012 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 napisz które modele, bo ja tez chce CALa aksamitka - Na pewno model "klepsydra" jest "marketowy", innych z nazwy nie znam. Zdecydowanie polecane są modele, które w nazwie mają cyfry. Ponoć chodzi o jakość i technologię wykonania. ha dziennik! może i będzie, na razie jako początkująca forumowiczka, rozglądam się i uczę Za to zauważyłam, że Anie budują Anatola ( ja również jestem Ania) to dobry znak nita83 - a ja nalegam na założenie dziennika U nas na budowie chwila przerwy - ściany szczytowe wybudowane, kominy są, wczoraj zbudowali schody - jakie duże Nie spodziewałam się. Nie wiem dlaczego, ale nie zwracałam wcześniej na nie uwagi. W sprawie okien mały krok do przodu - wybrany profil Veka Alphaline, 3 szybowe, 6- komorowe, w kolorze winchester. Do ustalenia zostaje wielkość zaliczki. Wykonawca chciałby i 100% Niby ze zwgl. na wzrost cen... aha, akurat. Jeszcze na głowę nie upadałam, żeby na 2 miesiące przed montażem wykładać tyle kasy... No i umówiliśmy się, że zaliczka -ok, ale jej wielkość do ustalenia. Czekam zatem na rozsądną propozycję. Z dachem - też powolutku do przodu. Dekarz umówiony na 15-20 czerwca. Tylko dachówki nadal brak Dostałam wiele wycen, ceramicznej i cementowej. Cementowa oczywiście tańsza, ale jej powierzchnia jest chropowata, przez co trudniej z niej spadaja igły, liście, itp. Ceramiczna spisywalaby się w naszym przypadku lepiej - mamy przecież lasek za miedzą I stoimy w miejscu - bo MUSIMY się trzymać budżetu i nijak to obecnie nie wychodzi. każdy wariant mniej lub bardziej przekracza nasz (kredytowy) budżet. Muszę zacząć negocjować, co mi szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 17.05.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 I stoimy w miejscu - bo MUSIMY się trzymać budżetu i nijak to obecnie nie wychodzi. każdy wariant mniej lub bardziej przekracza nasz (kredytowy) budżet. Muszę zacząć negocjować, co mi szkodzi powodzenia w negocjacjach! zawsze warto próbować. Powiedz proszę jak wrażenia przestrzenne w środku domu? Ja przede wszystkim obawia się, że kuchnia będzie za mała, ale to chyba tylko takie moje urojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.05.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 (edytowane) Dusiaka a zobacz sobie sobie moją dachówkę w dzienniku. Po zebraniu wszystkich ofert (chyba z dwadzieścia ich było) też nas dopadło załamanie, że nie wydolimy z budżetem. W końcy trafiłam na dwie fajne firmy plus Dachy z Łodzi i Top Dach System. W Plus dach w bardzo dobrych cenach były dachówki Creaton Balance i Creaton Harmonie - obie w czarnej glazurze. Niestety z Vatem 23 % i niestety z coraz częściej pojawiającymi się i na FM i w sieci bardzo negatywnymi opiniami na temat jakości tych dwóch dachówek i Creatona w ogóle. Panowie w Plus Dachach nie chcieli nam zejść z Vatu i z ceny akcesoriów. Natomiast Top Dachy zaproponowały nam w końcu dachówkę mało znanej i popularnej w Polsce firmy Nelskamp Nibra F7. Miałam wielkie obawy co do tej firmy bo znani są raczej z cementowych dachówek i do tego ten wielki rozmiar ;/ Jednak oferta była w takiej cenie, że chyba blacha by nawet wyszła drożej, a jak wiadomo cena czyni cuda Mamy ogromny, połamany dach - prawie 400mkw stąd wzięliśmy w końcu wielkoformatowe dachówki i teraz nie żałujemy. Całość dachówek: z cegłą klinkierową (4palety) + antracytowa zaprawa, wyłazem dachowym kompletnym orynnowaniem stalowym Galeco papą Bauder TS40 (500 mkw), blachą na obróbki i wszelkimi innymi duperelami potrzebnymi do położenia dachówek wyniosła nas 36 tyś. Jest jeszcze jedna ważna rzecz zobacz jaki masz Vat w wycenach 23% czy 8%? Jakość dachówek też nas powaliła. Profesjonalnie zapakowane przez Niemców, jak do tej pory tylko jeden gąsior był pęknięty - najprawdopodobniej podczas transportu a tak wszystko równiuteńkie, bez jakichkolwiek odprysków czy przebarwień, do tego takie twarde, że małżonek sobie poskakał po jednej i nawet ryski nie zostało Edytowane 17 Maja 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 17.05.2012 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 nita- wbrew pozorom kuchnia nie jest mała. Tak, jak pisałam wcześniej, dzięki wykorzystaniu wnęki (spiżarka) na wysoką zabudowę, poszerzyła mi się kuchnia (mam większą przestrzeń niezabudowaną szafkami) Obecnie mam kuchnię 9 metrową, czyli jest zbliżona wielkością do nowej. Spokojnie się w niej mieszczę. Mam nawet miejsce na stół, ale jako zwolenniczka upraszczania i szukaczka przestrzeni zwłaszcza tam, gdzie wydaje się to być trudne- nie mam stołu w kuchni, więc mogę sobie w niej tańczyć tutli_putli - fajnie, że się odezwałaś. Z Twojego dziennika wynika, że też nie miałaś łatwo. Wybór dachówki i okien był trudny. Zazdraszczam dachóweczki-bardzo ładnie wygląda Twój dach Nasz sprzedawca (znajomy)- ten, od okien, zaproponował dziś "zaliczkę" w wysokości 91% wartości zamówienia... Szok! Przeciez to niemal przedpłata, a nie zaliczka. Podziękowałam Panu mailowo za spotkanie i za poświęcony czas. Niech żałuje - chciałam zamówić u niego i okna, bramę garażową, drzwi zewnętrzne i jeszcze rozmawialiśmy o wstępnej wycenie mebli kuchennych. Uważam, że uczciwa jest zaliczka o wartości max. 50% zamówienia. Wobec powyższego -temat okien nadal otwarty Na tapetę wezmę teraz Okno-Mróz - w ich ofercie najbardziej interesuje mnie (tak mówi mój portfel) profil Schuco Cava 70. Tutli_putli - czy jesteś zadowolona z wyboru tego sprzedawcy? Dachówka- dziś dostałam kolejne wyceny. Mam propozycje m.in. od Top Dach system (m.in na model F 7), APK Brzezińska i DOMCO (tą dostałam godzinę temu). Nie potrafię ocenić, która jest najlepsza - bo każdy sprzedawca podaje inną ilość sztuk dachówki. Porównuję więc sobie ceny netto za sztukę poszcz. elementów, ale okazuje się, że jak jeden podaje, że potrzebne są klamry gąsiora, inny ich wogóle nie uwzględnia. Jeden pisze, że w cenie jest wyłaz/ okno dachowe, drugi o tym nie pisze. Widzę, że zostaje mi konsultacja z dekarzem -bez tego się nie obejdzie. Niech mi powie, czego, ile potrzeba. aha- poza problemem budżetu doszedł jeszcze problem czasu- nie wszystkie dachówki są dostępne "od ręki". Np. na Robena Piemont w Domco trzebaby czekać ok. 7 tygodni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.05.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Dusiaka model F7 to ten, który ja mam - nie wiem gdzie mieszkasz ale jak by co to zapraszam - możesz podjechać i zobaczyć jak się na dachu prezentuje. Co do ilości dachówek to warto naprawdę to skonsultowac z dekarzami, żeby potem nie mieć zgrzytów ilościowych. I jeszcze pamiętaj ,że warto brać dachówki wentylacyjne (mimo że Ci beda mówic w składach, że do niektórych modeli dachówek nie są potrzebne) Co do Pana Krzysia Mroza bardzo jesteśmy zadowoleni Przesympatyczny człowiek, rzetelny, kompetentny i z poczuciem humoru, sam nam robił pomiar, i dzięki temu jeszcze sporo cennych rad uzyskaliśmy (nie wciskał nam kitu jak inni) a zaliczkę to my mu musieliśmy na siłę wciskać (nie wymagał żadnych 50 % ani na nawet 30%) Jak tylko dekarze skończą z dachem wchodzi ekipa od Mroza montować okienka. Zobaczymy jak wtedy się współpraca ułoży ale myślę, że nie będzie z nimi żadnych problemów. W Top Dachach czekaliśmy jakies 2 tygodnie na dachówki - ale zamówiliśmy jeszcze zanim więźba się zaczęła robić więc się wszystko zgrało w terminie. Co do Robena to ja jakoś nie mogłam się przekonać do tych dachówek mimo, ze miałam kilka wycen bardzo korzystnych ale jakoś tak mi nie przypadł do gustu ( może dla tego ze ich czerń to tak naprawdę mocna gorzka czekolada a nie czerń?) ja jak już podpisaliśmy umowy na okna i dachówki - poczułam się tak jak bym co najmniej sama zbudowała piramidę Cheopsa Powodzenia w podejmowaniu decyzji życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 18.05.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 nie wszystkie dachówki są dostępne "od ręki". Np. na Robena Piemont w Domco trzebaby czekać ok. 7 tygodni... naprawde? dobrze ze zamówiłam dachowke wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 18.05.2012 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 (edytowane) tutli_putli - dzięki, mieszkam blisko drogi wylotowej na Brzeziny, okolice M1. Niestety nie wiem, gdzie jest Wasz domek i czy to daleko... Gratuluję zbudowania piramidy Problem z Nelskampem mam jeden - nie każdy model, w rozsądnej jak F7 cenie jest w kolorze, który szukam: grafit, antracyt. Zastanawiam się nad R10 - bardziej płaską od F7, trochę mniejszą i niestety droższą - jest taki kolor ciemno szary. Chciałabym go zobaczyć na żywo. Słyszałam, że w siedzibie firmy mają ogromne ekspozycje- może uda nam się tam jutro podjechać. Mamy już kupiony ciemno szaro-grafitowy klinkier na kominy, dlatego nie chciałabym już zmieniać koloru dachu na czerń. aksamitka- no widzisz, miałaś szczęście, kupowałaś przed sezonem albo znalazłaś skład, w którym mieli na stanie Twój model Robena. Jeśli zdecyduję się na Robena, to w krótkim czasie są mi w stanie sprzedać Robena Monza Plus. W kwestii okienek - właściciel firmy przyciśnięty do muru, po otrzymaniu informacji, że max. zaliczka, którą mogę zaproponować to 5 tys, bardzo szybko odpisał, że chętnie przyjedzie choćby jutro na pomiary... Może jednak będzie ta Veka Edytowane 18 Maja 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.05.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 dusiaka ja zamawiałam Roben Piemont pod koniec stycznia, ma przyjechać za 10 dni, faktycznie dzwoniłam z ciekawości na skład niedaleko mnie i nie maja na stanie, trzeba czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 19.05.2012 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Z dachówką sprawa nadal otwarta. Wczoraj na żywo - wprawdzie na małej powierzchni, widzieliśmy tę, którą ma tutli_putli, czyli F7. Całkiem blisko domu natknęliśmy się na skład, w którym mają dachówki Nelskamp. Okazało się, że to firma brata właściciela Top Dach System. Mimo, że model F7 nie ma "naszego" koloru, to stwierdziliśmy, że jednak jeden z nich mógłby nam pasować i wygląda ładnie. To jest stara czerń angobowana: http://www.nelskamp.de/uploads/RTEmagicC_altschwarz_engobiert_k_09.jpg.jpg A ta podoba mi się bardzo, ma zupełnie inny, niż większość dachówek kształt. Tylko jest ok. 3 tys. droższa (poza zasięgiem naszego budżetu) A może ponegocjować trochę? R 10, kolor ciemnoszary angobowany. http://www.nelskamp.de/uploads/RTEmagicC_dunkelgrau_engobiert_k_04.jpg.jpg Tak się prezentuje na większej powierzchni. Środkowa ekspozycja, kolor drugi od góry: http://img193.imageshack.us/img193/173/dsc0101zmienrozmiary.jpg I co tu robić? Trzeba się szybko decydować. Czas leci nieubłaganie, więźba czeka. Za kilka dni można by kłaść dach, a tu co? Nie ma dachóweczki Dzisiejsze zdjątka: http://img194.imageshack.us/img194/6770/dsc0057zmienrozmiary.jpg http://img209.imageshack.us/img209/8096/dsc0068zmienrozmiary.jpg http://img43.imageshack.us/img43/4012/dsc0081zmienrozmiary.jpg http://img9.imageshack.us/img9/5677/dsc0086zmienrozmiary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 19.05.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Aniu! Ale Wam domek rośnie...Wrzuć zdjęcia wnętrz:cool:. Bardzo jestem ciekawa, jak to rozmiarowo wygląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 20.05.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 olinek - nie mam nowych zdjęć ze środka. Ostatnie, które robiłam, wkleiłam do dziennika na poprzedniej stronie. Wczoraj, pierwszy raz od wylania fundamentów, był na działce nasz starszy syn. Nastolatek jest zadowolony, to znaczy, że te 11 m jest ok. Nawet meble sobie już "ustawił" - oczywiście inaczej, niż ja chciałam, ale zrobimy tak, jak będzie chciał. Problem miał tylko jeden- sprawdzał, czy do pokoju rodziców nie jest za blisko Swoją łazienkę też zaakceptował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 20.05.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Jesli dziecię zadowolone, to ok. Tylko się cieszyć. A co do ustawienia mebli - chyba trzeba mu dać wolną rękę. To on ma się czuć dobrze w swoim pokoju. Jeśli wybrane przez niego ustawienie nie sprawdzi się, to zmieni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 21.05.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Dusiaka kolorek fajny. Co do kominów u nas do czarnej dachówki specjalnie daliśmy szary antracytowy frankfurt - ponieważ całkiem czarny bardzo by się zlewał z dachem. Jeśli chodzi o ceny to powinniście ostro negocjować. Ceny wyjściowe jakie my dostawaliśmy naprawdę mocno różniły się na naszą korzyść od tych finalnych. Najzwyczajniej w świecie powiedz sprzedawcy (ale najlepiej właścicielowi), że możesz taka samą dachówkę kupić u konkurencji w niższej cenie(zaoferuj cenę jaką Ty jesteś w stanie zapłacić) i zapytaj czy zaoferują Ci niższą bądź podobną. Tylko wcześniej ustal z dekarzem ile czego Ci potrzeba. Wyceny dostaliście z Vat 8% czy 23%?Co do lokalizacji to mieszkamy 90 km od Łodzi - w Radomsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 21.05.2012 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 (edytowane) tutli_putli - to mnie pocieszyłaś Chodzi o ten grafitowy klinkier Jutro jestem umówiona na spotkanie, na którym muszę złożyć zamówienie. Zostanie F7 stara czarna angoba, gdyż nie spodziewam się aż tak znaczącej obniżki na ciemnoszarą R10, a różnica drogą nie chodzi, ok. 3tys. Dużej negocjacji się już nie spodziewam (raczej "zaokrągleń") bo dziś mi jeden przedstawiciel napisał, że miałam robioną wycenę w zeszłym tygodniu, gdy kurs EUR był niższy. Teraz muszą zamówić dachówkę z Niemiec już po wyższym kursie. I czas oczekiwania- niestety, całe dwa tygodnie. Może będzie szybciej, ale podają, że muszę tyle liczyć na wszelki wypadek. Tymczasem plan budowy jest taki - od środy wchodzi cieśla (miał dziś ). W przyszłym tygodniu murarze wykończą kominy (przynajmniej na klinkier człowiek sobie popatrzy). Potem czekanie na dachówkę - mniej więcej do 5 czerwca. Tutli_putli -no i porozmawiałam z dekarzem, wiem już co i jak z tym drewnem, dachówkami wentylacyjnymi i kominkami. Pytałaś jeszcze o stawkę VATu - w wycenach podawali mi dwa warianty. Oczywiście wybieram stawkę 8% Edytowane 21 Maja 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 21.05.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Mnie się bardzo podoba szary antracytowy klinkier do czarnej dachówki, z pewnością lepiej wygląda niż takie zlane czarne z czarnym ale oczywiście to rzecz gustu. Co do 8% vatu to zapytaj czy dekarz wystawia faktury? My dostaliśmy na 8% ale pod warunkiem że dekarz wystawił sprzedawcy fakturę za usługę. Wtedy materiał był sprzedany jako część usługi. w Plus Dachach tam gdzie pierwotnie chcieliśmy brać materiały straszny problem z tym mieli i żądali masy formalności. w TDS już nie było najmniejszego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WoMo 23.05.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Teraz dopiero po zdjęciach widzę, że anatol to dość duży domek:) Zapowiada się super. Gratuluję postępu prac!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 23.05.2012 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Decyzja podjęta, zamówienie złożone, zaliczka wpłacona- będzie Nelskamp Nibra F 7 - w kolorze starej czerni (angobowana) Cieszę się bo mam jedną decyzję mniej. Tylko znowu przekroczyłam (bez tragedii, ale jednak) założony budżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 23.05.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Tylko znowu przekroczyłam (bez tragedii, ale jednak) założony budżet Tego się chyba nie uniknie podczas budowy, niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts