tutli_putli 07.06.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 No proszę i tutaj też piękniej wszystko w oczach Nelskamp Nibra F7 jest naprawdę świetna ale musi być dach z dużymi płaszczyznami - na drobnym daszku nie wyglądało by to dobrze - u mnie dekarze stwierdzili, że dawno z tak dobrego materiału nie robili. Jeśli chodzi o jej twardość to u mnie jedno wiertło starcza raptem na 3 dachówki - potem do kosza Nie wiem jak u Was ale u mnie jak na razie prawie nie ma odpadów. Fakt że panowie wszytsko pięknie wyrabiają - nawet jak się trafiły jakieś pojedyncze dachówki to docinali je odpowiednio i wykorzystali bez strat. Dach na ukończeniu a my zebraliśmy wszystkie dotychczasowe ścinki i wyszła tego jedna mała taczka. Mówisz że 250 m macie - u mnie 400 wyszło i płakać mi się chciało jak spływały pierwsze wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 08.06.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 dusiaka, przepraszam, nawet się nie przywitałam ostatnio tylko tak z marszu zapytałam o likwidację daszku. Chcę Ci napisać, że bardzo jestem wdzięczna za Twój dziennik, bo projekt jest nowy i jesteś prekursorką Anatola. Śledzę go pilnie! My mamy już działkę, ale zamierzamy połączyć kawałki i podzielić z sąsiadem tak by mieć ją trochę szerszą, a proces podziału i scalania jak się dowiedziałam u geodety może u nas w gminie potrwać nawet do późnej jesieni, więc dołączając czas oczekiwania na pozwolenie na budowę to pewnie zaczniemy dopiero na wiosnę i Wasze doświadczenia z wcześniejszego budowania Anatola są bezcenne. My mamy trójkę dzieci , więc projekt ten wydaje się idealny. U nas taras jak w projekcie będzie wychodził na południowy wschód więc skłaniam się też nad likwidacją tego daszku, umieszczeniu w miejscu drzwi balkonowych szerszego zwykłego okna, a w miejsce okna w ścianie szczytowej w salonie obok kuchni wstawienia balkonowych. A dachówka przepiękna! Bardzo mi się podoba, bo wygląda nowocześnie i elegancko. Olinek okrąglinek, chyba jesteśmy w podobnej sytuacji, widzę, że tak jak ja marzysz o Anatolu tylko jeszcze czekasz na działkę. Wiem jak to jest patrzeć jak inne rosną i marzyć o swoim. Doczekamy się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 08.06.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Czas na krótkie podsumowanie bo i chwila pamiętna. Nie chodzi o EURO, które dziś się zaczęło, ale wydarzenie dla nas co najmniej tak samo ważne: 19 marca 2012 - wydane PnB 10 kwietnia - zdjęcie humusu 11 kwietnia- tyczenie domu 18 kwietnia - zalane fundamenty 4 maja- budują się ściany parteru 23 maja - więźba 4 czerwca- folia na dachu Dziś, 8 czerwca - ukończony dach W sumie w niecałe dwa miesiące (bez dwóch dni), tj. 40 dni roboczych osiągnęliśmy SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 08.06.2012 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 A o to nasze cudeńko.Jeśli ktokolwiek zauważy jakiś błąd, proszę o sygnał. Dekarz wie, że nie odpuszczę żadnego błędu. http://img826.imageshack.us/img826/5550/podajsobiedachwkzmienro.jpghttp://img337.imageshack.us/img337/9362/nadgaraemzmienrozmiary.jpghttp://img841.imageshack.us/img841/8203/nadgaraem1zmienrozmiary.jpghttp://img825.imageshack.us/img825/6016/odfrontu1zmienrozmiary.jpghttp://img215.imageshack.us/img215/6016/odfrontu1zmienrozmiary.jpghttp://img99.imageshack.us/img99/3815/obrbkakominazmienrozmia.jpghttp://img545.imageshack.us/img545/9890/naszczytowej1zmienrozmi.jpghttp://img860.imageshack.us/img860/3038/zrynnamizmienrozmiary.jpghttp://img201.imageshack.us/img201/4497/otojestemanatolzmienroz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 08.06.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 C W sumie w niecałe dwa miesiące (bez dwóch dni), tj. 40 dni roboczych osiągnęliśmy SSO \ brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 08.06.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Gratulacje! Już wcześniej pisałam, że dachówka piękna i można się było spodziewać, że efekt końcowy będzie rewelacyjny. Jakiego koloru będą okna? Z tego co ja rozmawiałam ze znajomymi co budowali domy to wszyscy mówią, że ogrzewanie podłogowe to super sprawa i żałują, że nie zrobili w całym domu, ale wszyscy podają też powód, że to by drogo wyszło, choć pokoiki małe i pokusa zyskania ustawnej ściany duża. Też nad tym rozmyślam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 08.06.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 aksamitka- teraz czekamy na okna, a ze SSO jest Twoja kolej Biegnę podglądać Twój dziennik. Miętówka- doczekasz się swojego Anatola , a zawsze w razie czego chętnie służę poradą bo jakby nie było kilka detali konstrukcyjnych zmieniliśmy. No i pomyśl, że ten czas czekania na podział to czas potrzebny, i że macie jeszcze kilka miesięcy na dogranie różnych szczegółów. Rodzaj materiału, z którego będziecie budować, przesunięcia ścianek działowych, okien, itp itd Okna będą w kolorze winchester- to jest taki jaśniejszy kolor od często jeszcze obecnie wybieranego złotego dębu. Przede wszystkim ten kolor sprawia wrażenie, że okna są drewniane, a do tego wydaje mi się, że jest mocno zbliżony do koloru z wizualizacji Anatola przygotowanej przez pracownię. p.s. kilka dni temu dostałam od nich odpowiedź- spytałam o kolory elewacji -miło, że odpisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 09.06.2012 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) aksamitka- teraz czekamy na okna, a ze SSO jest Twoja kolej Biegnę podglądać Twój dziennik. dusiaka jakiej firmy bedziecie mieć okna? z roletami? zapraszam do mnie Edytowane 9 Czerwca 2012 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 09.06.2012 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Zamówiliśmy okna na profilu Veka Alphaline, 6-komorowe, 3 szybowe, 90mm, okucia Wink-Haus, kolor winchester. Wszystkie jednoskrzydłowe, do "saloonu" dwuskrzydłowe przesuwne. Rolet nie zamawialiśmy.http://www.veka.pl/content/img/alphaline.jpg Edytowane 9 Czerwca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mai 09.06.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 gratuluję! szybko Wam to poszło no i jaka pamiętna data! ps. dziennik śledzę i podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 11.06.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Zamówiliśmy okna na profilu Veka Alphaline, 6-komorowe, 3 szybowe, 90mm, okucia Wink-Haus, kolor winchester. Wszystkie jednoskrzydłowe, do "saloonu" dwuskrzydłowe przesuwne. Rolet nie zamawialiśmy. http://www.veka.pl/content/img/alphaline.jpg dusiaka, widzę, że chwila mojej nieuwagi, a domek już stoi Gratulacje. Btw. czy masz już wybraną bramę garażową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 11.06.2012 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Wybór bramy to jeszcze otwarta kwestia - Wiśniowski albo Hormann z szerokimi przetłoczeniami, kolor winchester lub zbliżony. Dzięki za pytanie- muszę się w tej kwestii przypomnieć mojemu wykonawcy. O oknach pamięta, drzwi wejściowe szuka, ale brama.... hm zapomniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 11.06.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Wybór bramy to jeszcze otwarta kwestia - Wiśniowski albo Hormann z szerokimi przetłoczeniami, kolor winchester lub zbliżony. Dzięki za pytanie- muszę się w tej kwestii przypomnieć mojemu wykonawcy. O oknach pamięta, drzwi wejściowe szuka, ale brama.... hm zapomniał? A co myślisz o Krispol? Masz jakieś negatywne zdanie czy nie bierzesz pod uwagę z innych przyczyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mai 11.06.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 dusiaka jakieś kosztowe podsumowanie sso będziesz robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 11.06.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 dusiaka ja też byłabym wdzięczna za zestawienie kosztów choćby orientacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WoMo 11.06.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Szybko Wam idzie:) Pewnie święta spędzicie już w nowym domu?My dziś zamówiliśmy projekt. Jednak się zdecydowaliśmy na Zosię z MG projekt. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 11.06.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Zatem czas na podsumowanie kosztów (bez kosztów zakupu działki i przyłączy): Roboty ziemne 4 900fundamentowy 37 100ściany nośne parter 43 500kominy 9 500strop 7 700ściany poddasza 6 400więźba dachowa: drewno plus robocizna 14 900dachówka, orynnowanie, łaty, kontrłaty, folia 21 000pokrycie dachu - robocizna 10 000----------------------------------------RAZEM SSO wyniósł 155 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 11.06.2012 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Inwestor-1 - a masz może ofertę tej firmy i możesz podzielić się opinią? Ja mam tylko kilka wycen na Wiśniowskiego i Hormanna. W obliczu mnogości możliwości staram się niektóre wybory upraszczać i na tym etapie już tylko porównuję ceny tych dwóch opcji Nie wiem nawet jak Krispol wypada cenowo - oj, chyba muszę jednak przyjrzeć się sprawie. Wo&Mo - super! Bardzo się cieszę, że postawiliście na ten projekt. Czyli za chwilę zabierzecie się za adaptację? Nie wiem, czy do Świąt zdążymy.... Mam zagwozdkę- warunkiem uruchomienia kolejnej transzy jest udokumentowanie wybudowania ścian zewnętrznych, kominów, ścian szczytowych, stropu i pokrycia dachowego. I niby wszystko ok, ale jak z tym stropem właściwie jest? Mamy strop drewniany, czyli drewniane belki co 40 cm. Nie ma nich płyt OSB bo to naszym zdaniem jest element podłogi strychu, a podłogi będziemy robić w kolejnym etapie. Czy to jest takie oczywiste, czy pracownik Banku może powiedzieć, że muszę przed otrzymaniem kolejnej transzy zrobić podłogę na poddaszu? A może wcale nie chcemy tam robić podłogi i tylko ocieplimy dach plus na dole zrobimy podwieszane sufity... Co o tym myślicie? Edytowane 11 Czerwca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 11.06.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Co do bram - u nas w sobotę zamontowali bramę Krispola z szerokimi przetłoczeniami więc ciężko jeszcze coś napisać jak się będzie sprawowała, ale wygląda solidnie i nie ma się czego czepić. Osobiście wolałabym wzór z kasetonami ale małżonek się uparł a garaż to jego królestwo więc niech ma. Okazało się też, że znajomy sprzedaje Wiśniowskiego i jak uderzyłam do niego po wycenę to wręcz mi powiedział, że mi tego nie sprzeda właśnie ze względu na znajomości cytuję "bo to drogi badziew" :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 12.06.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 (edytowane) Ania, z praktycznego punktu widzenia lepsza jest wiosna, ale są jeszcze, niestety, inne czynniki, przez które myśli o szybszym wprowadzeniu się w głowie się kołaczą. A jak u Was? Dziennika nie widzę, a takam ciekawa u nas dziś przepiękny dzień zaczęły się wykopy. Nawet nie podejżewałam, że tak mnie ucieszy widok koparki Dachóweczka przecudna. Elegancko się prezentuje. Edytowane 12 Czerwca 2012 przez nita83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts