Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

No proszę i tutaj też piękniej wszystko w oczach :D Nelskamp Nibra F7 jest naprawdę świetna ale musi być dach z dużymi płaszczyznami - na drobnym daszku nie wyglądało by to dobrze - u mnie dekarze stwierdzili, że dawno z tak dobrego materiału nie robili. Jeśli chodzi o jej twardość to u mnie jedno wiertło starcza raptem na 3 dachówki - potem do kosza :D Nie wiem jak u Was ale u mnie jak na razie prawie nie ma odpadów. Fakt że panowie wszytsko pięknie wyrabiają - nawet jak się trafiły jakieś pojedyncze dachówki to docinali je odpowiednio i wykorzystali bez strat. Dach na ukończeniu a my zebraliśmy wszystkie dotychczasowe ścinki i wyszła tego jedna mała taczka. Mówisz że 250 m macie - u mnie 400 wyszło i płakać mi się chciało jak spływały pierwsze wyceny

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dusiaka, przepraszam, nawet się nie przywitałam ostatnio tylko tak z marszu zapytałam o likwidację daszku. Chcę Ci napisać, że bardzo jestem wdzięczna za Twój dziennik, bo projekt jest nowy i jesteś prekursorką Anatola. Śledzę go pilnie! My mamy już działkę, ale zamierzamy połączyć kawałki i podzielić z sąsiadem tak by mieć ją trochę szerszą, a proces podziału i scalania jak się dowiedziałam u geodety może u nas w gminie potrwać nawet do późnej jesieni, więc dołączając czas oczekiwania na pozwolenie na budowę to pewnie zaczniemy dopiero na wiosnę i Wasze doświadczenia z wcześniejszego budowania Anatola są bezcenne. My mamy trójkę dzieci , więc projekt ten wydaje się idealny. U nas taras jak w projekcie będzie wychodził na południowy wschód więc skłaniam się też nad likwidacją tego daszku, umieszczeniu w miejscu drzwi balkonowych szerszego zwykłego okna, a w miejsce okna w ścianie szczytowej w salonie obok kuchni wstawienia balkonowych.

A dachówka przepiękna! Bardzo mi się podoba, bo wygląda nowocześnie i elegancko.

Olinek okrąglinek, chyba jesteśmy w podobnej sytuacji, widzę, że tak jak ja marzysz o Anatolu tylko jeszcze czekasz na działkę. Wiem jak to jest patrzeć jak inne rosną i marzyć o swoim. Doczekamy się! :)

Czas na krótkie podsumowanie bo i chwila pamiętna.

Nie chodzi o EURO, które dziś się zaczęło, ale wydarzenie dla nas co najmniej tak samo ważne:

19 marca 2012 - wydane PnB

10 kwietnia - zdjęcie humusu

11 kwietnia- tyczenie domu

18 kwietnia - zalane fundamenty

4 maja- budują się ściany parteru

23 maja - więźba

4 czerwca- folia na dachu

Dziś, 8 czerwca - ukończony dach

W sumie w niecałe dwa miesiące (bez dwóch dni), tj. 40 dni roboczych osiągnęliśmy SSO

:wave:

Gratulacje! Już wcześniej pisałam, że dachówka piękna i można się było spodziewać, że efekt końcowy będzie rewelacyjny. Jakiego koloru będą okna? Z tego co ja rozmawiałam ze znajomymi co budowali domy to wszyscy mówią, że ogrzewanie podłogowe to super sprawa i żałują, że nie zrobili w całym domu, ale wszyscy podają też powód, że to by drogo wyszło, choć pokoiki małe i pokusa zyskania ustawnej ściany duża. Też nad tym rozmyślam.

aksamitka- teraz czekamy na okna, a ze SSO jest Twoja kolej :) Biegnę podglądać Twój dziennik.

Miętówka- doczekasz się swojego Anatola :hug:, a zawsze w razie czego chętnie służę poradą bo jakby nie było kilka detali konstrukcyjnych zmieniliśmy. No i pomyśl, że ten czas czekania na podział to czas potrzebny, i że macie jeszcze kilka miesięcy na dogranie różnych szczegółów. Rodzaj materiału, z którego będziecie budować, przesunięcia ścianek działowych, okien, itp itd :-)

Okna będą w kolorze winchester- to jest taki jaśniejszy kolor od często jeszcze obecnie wybieranego złotego dębu. Przede wszystkim ten kolor sprawia wrażenie, że okna są drewniane, a do tego wydaje mi się, że jest mocno zbliżony do koloru z wizualizacji Anatola przygotowanej przez pracownię.

p.s. kilka dni temu dostałam od nich odpowiedź- spytałam o kolory elewacji -miło, że odpisali :yes:

Zamówiliśmy okna na profilu Veka Alphaline, 6-komorowe, 3 szybowe, 90mm, okucia Wink-Haus, kolor winchester. Wszystkie jednoskrzydłowe, do "saloonu" dwuskrzydłowe przesuwne. Rolet nie zamawialiśmy.

http://www.veka.pl/content/img/alphaline.jpg

dusiaka, widzę, że chwila mojej nieuwagi, a domek już stoi :) Gratulacje.

Btw. czy masz już wybraną bramę garażową?

Wybór bramy to jeszcze otwarta kwestia - Wiśniowski albo Hormann z szerokimi przetłoczeniami, kolor winchester lub zbliżony. Dzięki za pytanie- muszę się w tej kwestii przypomnieć mojemu wykonawcy. O oknach pamięta, drzwi wejściowe szuka, ale brama.... hm zapomniał? :sleep:

A co myślisz o Krispol? Masz jakieś negatywne zdanie czy nie bierzesz pod uwagę z innych przyczyn?

Zatem czas na podsumowanie kosztów (bez kosztów zakupu działki i przyłączy):

Roboty ziemne 4 900

fundamentowy 37 100

ściany nośne parter 43 500

kominy 9 500

strop 7 700

ściany poddasza 6 400

więźba dachowa: drewno plus robocizna 14 900

dachówka, orynnowanie, łaty, kontrłaty, folia 21 000

pokrycie dachu - robocizna 10 000

----------------------------------------

RAZEM SSO wyniósł 155 000

Inwestor-1 - a masz może ofertę tej firmy i możesz podzielić się opinią? Ja mam tylko kilka wycen na Wiśniowskiego i Hormanna. W obliczu mnogości możliwości staram się niektóre wybory upraszczać i na tym etapie już tylko porównuję ceny tych dwóch opcji ;)

Nie wiem nawet jak Krispol wypada cenowo - oj, chyba muszę jednak przyjrzeć się sprawie.:confused:

Wo&Mo - super! Bardzo się cieszę, że postawiliście na ten projekt. Czyli za chwilę zabierzecie się za adaptację?

Nie wiem, czy do Świąt zdążymy....

Mam zagwozdkę- warunkiem uruchomienia kolejnej transzy jest udokumentowanie wybudowania ścian zewnętrznych, kominów, ścian szczytowych, stropu i pokrycia dachowego. I niby wszystko ok, ale jak z tym stropem właściwie jest? Mamy strop drewniany, czyli drewniane belki co 40 cm. Nie ma nich płyt OSB bo to naszym zdaniem jest element podłogi strychu, a podłogi będziemy robić w kolejnym etapie.

Czy to jest takie oczywiste, czy pracownik Banku może powiedzieć, że muszę przed otrzymaniem kolejnej transzy zrobić podłogę na poddaszu?

A może wcale nie chcemy tam robić podłogi i tylko ocieplimy dach plus na dole zrobimy podwieszane sufity...

Co o tym myślicie?

Edytowane przez dusiaka

Co do bram - u nas w sobotę zamontowali bramę Krispola z szerokimi przetłoczeniami więc ciężko jeszcze coś napisać jak się będzie sprawowała, ale wygląda solidnie i nie ma się czego czepić. Osobiście wolałabym wzór z kasetonami ale małżonek się uparł a garaż to jego królestwo więc niech ma. :D Okazało się też, że znajomy sprzedaje Wiśniowskiego i jak uderzyłam do niego po wycenę to wręcz mi powiedział, że mi tego nie sprzeda właśnie ze względu na znajomości cytuję "bo to drogi badziew" :/

Ania, z praktycznego punktu widzenia lepsza jest wiosna, ale są jeszcze, niestety, inne czynniki, przez które myśli o szybszym wprowadzeniu się w głowie się kołaczą.

A jak u Was? Dziennika nie widzę, a takam ciekawa :rolleyes:

u nas dziś przepiękny dzień zaczęły się wykopy. :wave: Nawet nie podejżewałam, że tak mnie ucieszy widok koparki :)

Dachóweczka przecudna. Elegancko się prezentuje.

Edytowane przez nita83