Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Udało nam się dziś spotkać i poznać na budowie całą ekipę- urwaliśmy się z Małżem z pracy, żeby zdążyć do wodociągów przed 15tą.

Umowa podpisana, faktura zapłacona.

Przy okazji zapiszę sobie koszty, przyda się później do podliczenia wydatków:

materiały do budowy przyłącza wody 708,47

kręgi studzienne 450

pokrywy betonowe (fi 120, fi 60) 100

wykonanie przyłącza wodociągowego 2 659,26

--------------------------------------------------------------

Razem 3917,73 pln

ŁAŁ!!!!!

Teraz jeszcze bardziej zazdroszczę...:p

olinek - też się doczekasz :yes:

Do mnie chyba jeszcze nie dotarło, że to już i jestem pewna, że moja mina, kiedy zobaczyłam tylu chłopa na budowie, koparkę i tą kupę piachu była bezcenna :jawdrop: Pewnie panowie mieli ze mnie niezły ubaw - zupełnie jakby mnie to wszystko zaskoczyło.

Dostałam dwie wyceny stolarki okiennej -okna Schuco (5-komorowe) za cenę 11 440 z montażem i okna KMM (6-komorowe)- 10 040 z montażem. Czekam jeszcze na wyceny z kilku innych firm, do których wysłałam zapytanie.

Czym, poza ceną i współczynnikiem przenikania ciepła okien (Uw) powinnam się sugerować? Możecie doradzić? :confused:

no i wyprzedzilaś mnie :p niech to!!!! ale cieszę się ogromnie i wiem jak to jest, kiedy zaczyna tyle dziać się na działeczce - jeszcze dzialeczce, a niedługo budowie!!!! Będzie pieknie!!!! Masz cudną dzialkę, więc efekt końcowy będzie od razu super!!! Zazdroszczę!!!! ;)

Dostałam dwie wyceny stolarki okiennej -okna Schuco (5-komorowe) za cenę 11 440 z montażem i okna KMM (6-komorowe)- 10 040 z montażem. Czekam jeszcze na wyceny z kilku innych firm, do których wysłałam zapytanie.

Czym, poza ceną i współczynnikiem przenikania ciepła okien (Uw) powinnam się sugerować? Możecie doradzić? :confused:

opiniami na forum???

widoki calkiem znajome, te kupy ziemi identyczne:) a kibelek pierwsza klasa :D

noo zazdroszczę wydatków u nad do dnia dzisiejszego wydaliśmy 80tys( bez dzialki za to z dachowka i termalica) :p

Rodzajem i jakością montażu, bo choćby najlepsze okna źle zamontowane będą do ... Skąd (jakiej firmy) dostałaś wycenę na Schuco?

Okna Schuco wyceniała firma Mielczarek ze Zduńskiej Woli.

Zabieram się za lekturę wątków o oknach - dziś dostałam kolejną wycenę. trzeba się będzie w końcu zdecydować. Niby koszty zbliżone, ale jednak pewne różnice w ofercie są; a to 5 komorowe, a to 6 komorowe. Jedna firma w ofercie podaje ceny okien jednoskrzydłowych, inna dwu skrzydłowych, etc.

Na swojej stronie KMM podaje tylko informacje o oknach 5 komorowych - nie widziałam tam 6 kom. Natomiast co do Mielczarka to mnie też robili wycenę i ich 5 komorowy profil CAVA ct70 to jeden z najcieplejszych na rynku. Jeśli chcesz ich 6 komorowy to do ceny okien(bez dodatków) trzeba doliczyć 15% I cenę to ja bym z nimi jeszcze ponegocjowała. U mnie oferta od Mielczarka jest kompletna i zawiera to za co faktycznie będę płaciła, poza tym ujęli mnie jak na razie jakością i profesjonalizmem obsługi. Natomiast kilku innych producentów (poza rażącym brakiem wiedzy fachowej) zaniżało oferty i jak przychodziło co do czego to się okazywało, że albo nie doliczyli kotew jb-d albo ciepłego montażu, albo taśm uszczelniających albo innych istotnych rzeczy i w finale wyszło na to, że będzie drożej jakieś 20% niż wynikało z przedstawianej mi oferty.;)

tutli_putli - w zapytaniu ofertowym prosiłam o wyceny okien 5-komorowych, jednoskrzydłowych (balkonowe dwu-skrzydłowe), z zewn. kolor złoty dąb/ winchester, wewn - białe.

----------------------------------------------------

I tak, pierwsza wycena przyszła od Mielczarka, okna Schuco:

Podano łączne koszty, bez podziału na rodzaje okien:

SCHÜCO CT 70 CAVA 5-KOM z szybami U=1,1 4x16x4 i okuciami WINKAUS ACTIIVPILOT w kolorze JEDNOSTRONYM Z ZEWNĄTRZ, WEWNĄTRZ BIAŁE wg załączonych szkiców

Wartość 11 szt. okien brutto = 13 659,00 zł

Udzielony rabat - 4 509,00 zł

Wartość 11 szt. okien po rabacie = 9 150,00 zł

Dopłata do szyb dwukomorowych U=0,5 = 1 390,00 zł

Wartość montażu (pianka + kotwy) = 900,00 zł

WARTOŚĆ BRUTTO CAŁOŚCI OFERTY =11 440,00ZŁ z szybami dwukomorowymi U=0,5

Cena do negocjacji.

---------------------------------------------

Druga oferta jest od KMM Okno:

Szyby U=0,7, 6-komorowe, 88mm, okucia niemieckie ROTO, 4/12/4/12/4

Okna 1500*1500 6 szt = 7 040+720 montaż = 7 760pln

okna 1200*1000 1 szt = 809+88 = 897pln

okna 600*900 3 szt = 1050+180 = 1230 pln

balkonowe 1800*2350 1 szt 1942+166 = 2108

Razem po rabatach 10 044 pln

----------------------------------------------

trzecia wycena MSOkna

profil BRUGMANN, 73mm, model Tytanowy z Termo wzmocnieniami U=1,0 w profilach w kolorze zewn.Winchester/wew.biały + pakiety 3 szybowe U=0,5 oraz U=0,6 + montaż

Współczynniki przenikania ciepła dla okien:

poz. 1 U=0,8 (okna 1500*1500) 6* 1221 = 7 326 plus montaż jednowarstwowy 972 = 8 298

poz. 2 U=0,9 (1200*1000) 804 +119 = 923

poz. 3 i 4 U=1,0 (600*900 i balkonowe) 3* 528 =1584 1584+243 montaż =1827 i balkonowe: 2 554+224 = 2778

Razem: 12tys

---------------------------------------------

W każdym przypadku okna mają zabezpieczenia antywyważeniowe, stopniowany uchył, możliwość regulacji docisku skrzydła, zatrzaski balkonowe, mikrowentylację (rozszczelnienie?), zatrzaski antyprzeciągowe, blokadę błędnej obsługi klamki.

To ja miałam wyceny od Mielczarka i na MS Okna z Budmaru w Bełchatowie i zdecydowanie najlepiej wypadł Mielczarek (kwota na podobnym poziomie co MS) Moim zdaniem Schuco to Schuco :D Zobacz sobie jeszcze co mi odpisali jak zapytałam o porównanie MSów do Schuco tylko profil SI82. dzisiaj dostalam jezcze od Mielczarka wyliczone parametry przenikalności cieplnej dla każdego z moich okien osobno ze szprosami i bez. Tego KMM Okno to ja w ogóle nie znam i nie wiem na jakich profilach oni te okna robią wiec się nie wypowiadam.

Zobacz sobie tutaj mój wątek : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?201287-Okna-MS-TYTANOWEtermo-vs-system-Schuco-Corona-SI-82-kt%C3%B3re-bardziej-energooszcz%C4%99dne

tutli_putli - dziękuję za podesłaną lekturę.

Wczoraj jak byłam po pracy na działce weszłam na chwilę do sąsiadów, którzy są na etapie wykańczania swojego domku i a propos okien: zakochałam się w suwanych (uchylno-przesuwnych) drzwiach tarasowych. Chyba porozmawiam z kier-budem, czy mogę powiększyć okno tarasowe i pokalkuluję cenowo jak to wpłynie na nasz budżet:rolleyes:

Dzisiejsze prace:

dalsze murowanie ścian fundamentowych, dysperbit i styropian. Koło 11ej się rozpadało - my z małżem wróciliśmy do domu, ale panowie jeszcze zostali. Teraz się rozpogodziło. Mam nadzieję, że skończyli :p

http://img688.imageshack.us/img688/130/dsc0226zmienrozmiary.jpg

http://img4.imageshack.us/img4/9809/dsc0229zmienrozmiary.jpg