Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Dziś na budowie był tylko małż, więc fotorelacja jest jego oczyma :-)

Przed południem było tak:

W oddali widać było jakąś wycieczkę:

http://img502.imageshack.us/img502/2493/ctozawycieczkazmienrozm.jpg

Okazało się, że to przedszkolaki. Ale fajnie - nie wiedzieliśmy, że 200 m od domu jest przedszkole. wiedzieliśmy tylko o szkole podstawowej, a tu proszę:p

http://img96.imageshack.us/img96/1296/atoprzedszkolaki.jpg

Wracając do tematu - pokój syna:

http://img94.imageshack.us/img94/4959/pokjsynazmienrozmiary.jpg

Tu widać, że budują się ścianki wewnętrzne:

http://img38.imageshack.us/img38/6053/widokzpokojusynazmienro.jpg

I jeszcze front:

http://img577.imageshack.us/img577/2531/domodfrontuzmienrozmiar.jpg

oraz tył, czyli strona zachodnia:

http://img406.imageshack.us/img406/9089/zachodniaelewacjazmienr.jpg

I jak wam się podoba? Ja cały czas jestem w permanentnym szoku - nie spodziewałam się takiego tempa:wiggle:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczyny, aż tak ładnie jak u Was to nie jest:no:

Ale okolica przyjemna, a i na działce z czasem bardziej się przejaśni.

Mamy już wybudowane ścianki działowe- wszystko nabiera kształtu. Pomieszczenia będą wysokie, odrobinę wyższe, niż w projekcie (trochę zmniejszy się wysokość poddasza) - może ta wysokość choć nieznacznie optycznie powiększy nasze malutkie pokoiki :p

Za to salon z otwartym aneksem - miodzio. Dla mnie bomba. No i kuchnia taka szeroka - zdecydowałam jednak (nie krzyczcie, proszę), że będzie wysoka zabudowa we wnęcę, która pierwotnie miała być spiżarką.

Zdjęć nie pokażę - Panowie zostawili po sobie wczoraj niezły bałagan :mad:

Plany na najbliższe dni - zalanie wieńca. Strop będzie drewniany, więc nie potrzeba długiej przerwy technologicznej i można budować poddasze.

aksamitka- wiedziałam, że zrozumiesz mój przedszkolny entuzjazm.

Jeśli uda nam się wprowadzić do domku zodnie z planem, tj. na przyszłą wiosnę - Ola będzie miała wtedy już 3 latka.

Mamy już wybudowane ścianki działowe- wszystko nabiera kształtu.

Zdjęcia, plisss....

No i kuchnia taka szeroka - zdecydowałam jednak (nie krzyczcie, proszę), że będzie wysoka zabudowa we wnęcę, która pierwotnie miała być spiżarką..

A któż by śmiał krzyczeć?:p. Przecież to twój dom i ty najlepiej wiesz, co ci odpowiada:yes:

Jeśli uda nam się wprowadzić do domku zodnie z planem, tj. na przyszłą wiosnę - Ola będzie miała wtedy już 3 latka.

Ja tez rozumiem. Woże mojego synka do przedszkola 10 km, mam po drodze do pracy, wiem, jakie to jest uciążliwe....

Dusia, w jakim wieku masz dzieci. Ola juz wiem - 2 latka , a pozostała dwójka?

Za to salon z otwartym aneksem - miodzio. Dla mnie bomba. No i kuchnia taka szeroka - zdecydowałam jednak (nie krzyczcie, proszę), że będzie wysoka zabudowa we wnęcę, która pierwotnie miała być spiżarką.

nie krzyczymy, przecież ostateczna decyzja nalezy do Ciebie, my tylko pomagamy :)

ja tez mam nadzie wprowadzic sie na wiosnę , moja Lilka z kwietnia wiec tez będzie mieć 3 latka:o

Ola ma dwa latka, a starszy syn ma już 14 :-)

Do tego mamy jeszcze psa, rudego spanielka.

No dobrze, zapraszam zatem do salonu. Pierwsze: Wejście z hollu - proszę pamiętać, że pisałam o bałaganie zostawionym wczoraj przez murarzy i nie widzimy na zdjęciach żadnych taczek, kupek gruzu, piachu, etc :no:

http://img214.imageshack.us/img214/4197/zapraszamydosalonuzmien.jpg

A teraz to, co widzimy siedząc na kanapie - naprzeciwko ściana, na której będzie TV i mejbi kominek:

http://img444.imageshack.us/img444/2435/salonodrodkazmienrozmia.jpg

Stoimy tyłem do tarasu, przed nami widok na kuchnię. Nie widzimy żadnych rusztowań, taczek :p

http://img39.imageshack.us/img39/9852/widokzsalonunakuchnizmi.jpg

Pora na tramwaj vel korytarz. W rzeczywistości wydaje się być znacznie szerszy:

http://img404.imageshack.us/img404/9827/tramwajczylikorytarzzmi.jpg

I jedna z sypialni:

http://img577.imageshack.us/img577/4959/pokjsynazmienrozmiary.jpg

Edytowane przez dusiaka

olinek - nie jest tak źle, jak to wygląda na zdjęciach. Te czerwone pustaki optycznie wszystko zmniejszają. Na żywo jest zdecydowanie lepiej. Na zdjęciach będzie wyglądało dobrze dopiero po otynkowaniu. Teraz trzeba by było na fotkach kogoś ustawiać- lepiej byłyby widoczne proporcje- człowiek -dom :-)

Mam jeszcze jedno zdjęcie holu, nie wklejałam go wcześniej bo na głównym planie jest to, co mnie wczoraj bardzo zdenerwowało, ale cóż - w końcu to budowa, nie muzeum do zwiedzania :p

http://img805.imageshack.us/img805/8911/dsc0526zmienrozmiary.jpg

Edytowane przez dusiaka

Z tego holu będzie jeszcze wydzielony wiatrołap, tak?

A co z miejscem na tzw. szatnię? Zrezygnowałaś? jesli kuchnia ma być powiększona o spiżarkę, to pewnie tak....

Edytowane przez olinek okrąglinek

jako nowy użytkownik przede wszystkim witam wszystkich na forum

śledzimy ten temat odkąd przez przypadek znaleźliśmy projekt Anatol, który generalnie ma wszystko to co nam odpowiada, a jednak nie pozostajemy bez wątpliwości. 4 sypialnie super! kuchnia z możliwością zamknięcia i ze spiżarnią! miejsce na klatkę schodową, dwie łazienki, spora przestrzeń nad sufitem.

dusiaka super zdjęcia! świetnie, że ktoś kto przeciera szlak budowy tego projektu pokazuje rzeczywisty wygląd

my także jesteśmy zainteresowani projektem, jednak wątpliwości budzi jednak długość budynku 18,5m wraz z garażem bo taki chcemy, a przy tym wydają się dosyć małe pomieszczenia, jak to wygląda w rzeczywistości? budujecie dom bez garażu i czy taka bryła budynku nie wygląda " na wielką " ?

czy dach pozostanie bez zmiany tzn. 30st? większy kąt wydaje mi się, że wyolbrzymi ten domek...

w naszym przypadku wchodzi w grę przyszłościowo użytkowe poddasze w związku z tym chcemy strop monolityczny

ponadto 1/4 może 1/3 budynku od strony garażu chcemy podpiwniczyć i w miejscu kotłowni zrobić coś w rodzaju klatki schodowej poddasze/parter/piwnica natomiast samą kotłownie przenieść do piwnicy

pod uwagę bierzemy także projekt Niezapominajka z garażem itp. jednak ciężko pogodzić się z brakiem spiżarni oraz czwartej sypialni.

pomimo ogromu firm a tym samym masy projektów bardzo ciężko znaleźć coś dla siebie a już znalezienie projektu który w 100% spełni oczekiwania graniczy z cudem

pozdrawiam

jako nowy użytkownik przede wszystkim witam wszystkich na forum

my także jesteśmy zainteresowani projektem, jednak wątpliwości budzi jednak długość budynku 18,5m

Co prawda wątek Dusi, ale WITAMY.

Chyba wszyscy zainteresowani Anatolem maja ten problem- Czy dom nie będzie za długi... Ale jesli ma sie płytką działkę, to chyba musi taki być, niestety....

olinek - zamiast spiżarki będzie zabudowa. Kuchnia moim zdaniem zyskała -jest powiększona i poszerzona.

W hollu stanie prosta ścianka działowa między kuchnią- a wiatrołapem. Wiatrołap też jest ciut większy niż pierwotnie - bo zabudowa w kuchni jest płytsza, niż była wcześniej planowana spiżarka. Tak więc szafa spokojnie się zmieści i mała ławeczka także :-)

Tak na szybko nabazgrana zmiana:

http://img585.imageshack.us/img585/3949/hollikuchniapozmianach.png

aniabudowniczy - Witam w skromnych progach :welcome:

Zapraszam do zaglądania do dziennika. Może to pomoże w podjęciu decyzji na Tak lub Nie dla projektu Anatola.

My szukaliśmy parterówki z 4 pokoikami. Działkę mamy całkiem sporą bo ok. 56 szeroką i 27m głęboką. Z powodu sąsiedztwa z laskiem dom musi być od linii lasu odsunięty na min.12 m. Od drogi dom można było postawić na 5m - to w duzym stopniu determinowało kształt budynku. Prostokąt- do 10m. głębokości.

Owszem- można by było postawić domek z poddaszem użytkowym (bryła budynku byłaby bardziej zwarta), ale ten, kto buduje/ zbuduje/ zbudował parterówkę zrozumie moje intencje - bieganie po schodach na starość po prostu nie wchodzi w grę. A że rodzinka całkiem liczna: 2+2, pies i czasem babcia (do opieki nad małolatką) - to ilość sypilani, wprawdzie małych też tu miała znaczenie.

W kwestii wyglądu Anatola- nam się jego prostota bardzo podobała i nada podoba. Spróbujemy wykończyć go z zewn. dokładnie tak, jak widać na stronie biura porojektowego. Wizualną jedną zmianą będzie większe-szersze okno tarasowe.

W środku zrobiliśmy kilka zmian -najważniejsze to powiększenie dwóch sypialni. W efekcie mamy 3 sypialnie po 11m i jedną malutką gościnną -ok.9m.

Kątu nachylenia dachu nie zmienialiśmy - na górze będzie stryszek, ale to prawda-spokojnie można go zaadaptować na poddasze użytkowe. Jeśli kiedyś finanse nam na to pozwolą postawimy w hollu stałe kręcone drzwi i wykończymy górę.

Aniu (jeśli to Twoje imię, to jesteś moją imienniczką) - nie ma się co oszukiwać - Anatol to prosty dom, prosta bryła, nieduża powierzchnia. Musi być tego świadomy każdy kto chciałby zaimponować w otoczeniu wilekością swojego domu.

Dla rodziny, która całe życie spędziła w blokach, mieszka z dwójką dzieci w 43 metrach, przy czym w małym pokoju (10m) jest nastolatek, a mała 2letnia dziewczynka mieszka z rodzicami w "dużym" pokoju (15m) - taki Anatol to raj na ziemi :wiggle:

W kwestii wyglądu Anatola- nam się jego prostota bardzo podobała i nada podoba.

W środku zrobiliśmy kilka zmian -najważniejsze to powiększenie dwóch sypialni. W efekcie mamy 3 sypialnie po 11m i jedną malutką gościnną -ok.9m.

Nam tez podoba się Anatol, ale bardziej Anzio:o. Jednak górę bierze rozsądek, czyli funkcjonalność Anatola.

Które sypialnie powiększyliście? W jaki sposób? Jedną kojarzę - przesunięta ścianka od strony kotłowni, a pozostałe?

dusiaka aż się łezka w oku kręci ze wzruszenia jak oglądam zdjęcia. Ja zaczynam za tydzień góra dwa i aż motylki w brzuchu szaleją z emocji. Gratulacje i powodzenia. Na pewno będę tu częstym gościem. :)

Nam tez podoba się Anatol, ale bardziej Anzio:o. Jednak górę bierze rozsądek, czyli funkcjonalność Anatola.

Które sypialnie powiększyliście? W jaki sposób? Jedną kojarzę - przesunięta ścianka od strony kotłowni, a pozostałe?

olinek - powiększyliśmy pokoik sąsiadujący z salonem - ma teraz 11m, dokładnie jak ten, który jest obok garażu (mają te same wymiary). Pierwszy pokoik będzie córeczki, a ten przy garażu - naszego nastolataka (chciał mieć blisko do swojej łazienki). Środkowy, najmniejszy - to ten gościnny, do przenocowania miłego gościa :-)

Naszą sypialnię powiekszylismy kosztem pom. gospodarczego - ma równiez 11m. zmieścimy więc sporą, na całą szerokość pokoju - dużą szafę.

Kilka dni temu nabazgrałam propozycję zmiany w kuchni i poprosiłam Was o opinie - z wejściem do spiżarki z hollu. Tam było widać te przesunięte ściany:

http://img12.imageshack.us/img12/1369/anatolrd1.jpg

Edytowane przez dusiaka

dusiaka aż się łezka w oku kręci ze wzruszenia jak oglądam zdjęcia. Ja zaczynam za tydzień góra dwa i aż motylki w brzuchu szaleją z emocji. Gratulacje i powodzenia. Na pewno będę tu częstym gościem. :)

nita - w takim razie gdzie jest dziennik, się grzecznie pytam? Za chwilę ruszacie, możnaby zacząć od opisania działeczki, projektu domu - jak powstawał (indywidualny, prawda?), ile trwała papierologia, szukanie ekipy - proszę, proszę :p Będę kibicowała, trzymała kciuki za pogodę i szybkie postepy na budowie.

Wierzcie, nie wierzcie- robi się pięknie.

Wczoraj w "saloonie" postawiony został komin, zbudowane są już WSZYSTKIE ścianki działowe w domu :wiggle:

Z tej radości oprócz zdjęć nagraliśmy sobie na pamiątkę filmik - spacer po bardzo otwartym (nie ma stropu) Anatolu.

Nasz majster to porządny jednak człowiek. Wprawdzie firma nie najtańsza, ale fakt- solidna. Jak coś mu przychodzi do głowy - szybko do nas dzwoni i razem decydujemy czy zmieniamy coś, i jak. Dziwna sprawa, ale na tym etapie- do poniedziałku, musimy wybrać kolor elewacji. Po postawieniu ścian poddasza, a jeszcze przed budową dachu majster doradził nam ocieplenie części ściany i jej wykończenie - i ma rację, to jest taka część nad garażem, do której żeby się później dostać, ocieplić i pomalować byłoby trzeba chodzić po naszej pięknej (jeszcze nie zamówionej :bash:) dachówce.

Tak więc kolejny dylemat, ale jakoś tak optymistycznie do niego podchodzę. Od początku wiedziałam, że nasz Anatol ma wyglądać w miarę podobnie do wizualizacji pracowni, więc wybierzemy coś bardzo jasnego, złamaną biel może.

Dziś pomimo deszczu, który bardzo nas cieszy :p - mamy wylane wieńce i woda im się przyda - ekipa przyjeżdża posprzątać cały teren :yes:

We wtorek jedziemy złożyć zamówienie- nareszcie, uff. Znajomy Małża prowadzi od wielu lat firmę - sprzedaje, montuje, etc okna, rolety, roletki, parapety, drzwi, bramy, robi meble na wymiar. Okna mają na profilach Veki i Salamandra (nie ma mojego koloru -winchester, trzeba by wybrać kolor podobny). Przysłał mi bardzo dobrą ofertę. Oczywiście zinwigilowałam go trochę- prześledziłam opinie o firmie u wujka google. Jeśli uda nam się jeszcze ciut ponegocjować, zamówimy u niego także bramę garażową. W kwestii drzwi wejściowych CALa, powiedział, że wybrane modele trafiają do sprzedaży sieciowych marketów budowlanych i jakość tych wybranych modeli jest gorsza. Muszę sprawdzić, czy moje upatrzone drzwi są na tej liście -oby nie.

olinek - a widziałaś projekt Gargano? Tej samej pracowni, która zrobiła Anzio. To był pierwszy dom, o którym myślałam poważnie. Rozkład prawie identyczny, jak u Anatola- powierzchnia również. Nie ma tylko garażu.